Uitslag Formule 1: Grand Prix van Amerika 2017

Auteur: , 74 Reacties

Let's get ready to ruuuuuuuuuuuuuuuumbllllllllleeeeeeee!!!

COTA

Usain Bolt, de cheerleaders van de Dallas Cowboys en Daniil ‘The Torpeeeeeeeeeeeeeeeeedo’ Kvyat zijn allemaal van de partij. Als dat geen garantie is voor een goede show, dan weten we het ook niet meer. Liberty Media besloot in eigen land de reguliere build up van elke F1 race op de schop te gooien. F1 moet meer een show worden volgens de nieuwe Amerikaanse eigenaar van de F1. En ja, de kunst om sportevenementen te voorzien van extra hype, die verstaan ze wel in de Verenigde Staten.

Als ware het de leden van een American Football team, worden de coureurs vlak voor de race een gang uitgejaagd door een heg van cheerleaders. Sommigen ondergaan het hele tafereel wat ongemakkelijk, anderen lijken er duidelijk van te genieten. Lil’ Lewis bijvoorbeeld doet een paar goede poses met een hippe zonnebril op zijn neus. Wat hem betreft doen zit dit waarschijnlijk liefst elke race. Stoffel Vandoorne laat het hele spektakel aan zich voorbij gaan. Hij is in zijn hoofd waarschijnlijk meer bezig met alle componenten die er gewisseld moesten worden op zijn auto. Je mag dit jaar vier motoren gebruiken, maar McLaren-Honda doet het gewoon met een stuk of elf. And counting.

Alle hopsafladder heeft wel wat, maar uiteindelijk hopen wij ‘echte fans’ natuurlijk vooral op een spannende race. Na de kwalificatie van gisteren lijkt het weer een duel tussen Hamilton en Vettel te gaan worden voor de overwinning. Maar wat kan Max na zijn gridstraf, wat doet Sainz in zijn eerste race voor Renault en kan nieuwe man Brendon Hartley enigszins in de buurt komen van Kvyat? Er zijn weer genoeg interessante puntjes om in de gaten te houden.

Start:
Hamilton op P1, Vettel op P2. Dat beeld hebben we al vaker gezien dit jaar. Reeds voorafgaand aan de race wordt echter al gespeculeerd dat Vettel weleens op de betere positie zou kunnen staan om de leiding te pakken in de eerste bocht. En inderdaad, Vettel heeft een hele goede start en zit direct langs Hamilton. LH44 kan de Duitser niet meer afknijpen en kiest eieren voor zijn geld. Direct achter de twee voorste mannen zijn er niet veel positiewisselingen, hoewel Ocon wel voorbij gaat aan Raikkonen.

Verleggen we de blik naar de achterkant van het veld zien we dat Verstappen ook een goede start beleeft. Hij komt niet eens super weg, maar kiest vervolgens helemaal de binnenkant op het brede asfalt richting de eerste knik. Bij de eerste doorkomst komt de Nederlander al als twaalfde over de meet, vlak achter Daniil Kvyat.

Ricciardo plaatst bij het ingaan van de tweede ronde een aanval op Bottas. De Fin moet de baan verlaten, maar laat zijn W08 daarna wel staan en houdt na een mooi duel voorlopig de derde plaats vast. Raikkonen heeft meer succes met een inhaalactie op Ocon. Maar goed, de Finse veteraan is het ook aan zijn stand verplicht om de Force India zonder al teveel moeite op te vreten.

Aiii. Pijn voor Ferrari. Dat Hamilton Vettel goed zou kunnen volgen na zijn verloren startduel hadden we wel verwacht, maar dat hij de Duitser makkelijk zou kunnen verschalken is toch opvallend te noemen. In ronde zes steekt Hamilton Vettel bijna kinderlijk eenvoudig voorbij op topsnelheid. In de bochtige laatste sectie lijkt de Ferrari nog even te kunnen counteren, maar Hamilton kan de plaagstootjes van Vettel makkelijk afweren. Nu al de beslissing in de race?

Voor twee andere Duitsers is het eindresultaat in ieder geval al wel duidelijk. Wehrlein wordt de baan afgekegeld door Magnussen, die zich steeds minder populair maakt bij zijn collegae. Gisteren had hij het al aan de stok met Perez in de kwalificatie en dit incidentje zag er eveneens weer onhandig uit. Ook voor Hulkenberg is het al snel einde verhaal, in zijn geval omdat de techniek hem in de steek laat.

Wehrlein

Mid-Race:
In ronde dertien opent Daniel Ricciardo al vroeg het pitstop-bal. Verstappen schuift daardoor op dat moment al door naar de vijfde plaats. Na zijn stop vliegt Ricciardo de baan over en in de vijftiende ronde zet hij de beste tijd neer in de eerste sector. Verder komt ‘Ricky Rocket’ echter niet, want zijn oude spec Renault geeft de geest. Een techneut in de Red Bull garage geeft uit woede zijn laptop een ram.

Opeens toch een verrassende wending vooraan het veld. Ferrari heeft wellicht gezien hoe snel Ricciardo onderweg was op nieuwe banden en haalt Vettel naar binnen voor een undercut. Hamilton geeft op de radio aan dat zijn banden nog oké zijn. Wellicht voelt hij zich te zeker van zijn zaak, want als Hamilton uiteindelijk ook pit en de baan weer opkomt zit Vettel vlak achter hem. Helaas voor de spanning in de race heeft nu Lewis echter het voordeel van zijn nieuwe sloffen en knijpt hij er al vlug weer tussenuit.

Verstappen is in tegenstelling tot de andere toppers gestart op de supersofts in plaats van de ultrasofts en kan dus wat langer doorrijden. Pas in ronde 25 komt de Nederlander de pits opzoeken, ongeveer op hetzelfde moment dat Alonso’s McLaren begint te haperen. De Spanjaard lag op puntenkoers en kan niet geloven dat het wéér misgaat. Verstappen vergaat het beter. Hij komt weer naar buiten op de vijfde plaats met 22 seconden achterstand op Hamilton. Bovendien heeft MV33 nieuwere banden als de mannen voor hem, dus kan de jacht van de ‘Dutch Lion’ beginnen.

Het duurt echter waarschijnlijk nog wel even voordat VER in de staart van Raikkonen hangt, dus kunnen we eerst even het gevecht tussen Massa, Ocon en Perez begluren. De Force India’s zitten zoals altijd weer vlak bij elkaar en dat is altijd goed voor een puike show. Perez klaagt op de radio dat Ocon te langzaam rijdt en dat Carlos ‘El Matador’ Sainz eraan zit te komen. Ondanks het feit dat het team van Force India haar rijders inmiddels verboden heeft met elkaar te vechten, doet Perez een heel klein inhaalpoginkje. Hij neemt echter niet alle risico’s, dus de volgorde blijft gelijk. Even later blijkt dat de Mexicaan in ieder geval deels gelijk gehad te hebben, want Sainz haalt hem makkelijk in. Alain Prost zit in de pitbox met een zelfvoldane glimlach op zijn gezicht zoals alleen Fransen die kunnen hebben. Jolyon Palmer zal er het zijne van denken, maar goed, dan had hij zelf ook wat meer gas moeten geven.

Aha! Interessant. Na een kleine tussensprint maakt Verstappen een tweede stop. Kennelijk heeft het team de inschatting gemaakt dat hij op een ‘eenstopper’ zou blijven zitten, hij moeite zal hebben de Ferrari’s en Mercedes te grazen te nemen. Dus proberen ze wat anders bij Red Bull. Max kan de stop zonder positieverlies maken en heeft nu nóg nieuwere banden. Naast het feit dat hij daarmee snellere rondjes kan rijden heeft dit nog een voordeel: als er een Safety Car de baan opkomt verdampt de voorsprong van zijn voorliggers, maar blijft het voordeel van zijn versere rubber.

Probleem is alleen: Ferrari had dit plannetje ook bedacht. Vettel volgt in de 38ste ronde het voorbeeld van Verstappen en komt vlak voor Max Emilian weer de baan op. Tja, dat is balen natuurlijk. Max zit nu in de vuile lucht en daarbij weet hij zich nu verzekerd van een concurrent op dezelfde strategie voor hem in het ‘Safety Car scenario’.

Kimi doet zichzelf een dienst door in ronde 43 landgenoot Bottas in te halen. Het gevecht tussen de ‘tweede rijders’ lijkt daarmee naar Kimi te gaan, wat extra pijnlijk is voor Bottas, daar zijn team hier eigenlijk beter lijkt te zijn dan Ferrari. Voor het seizoen verwachtten we al dat Bottas geen bedreiging zou vormen voor Hamilton, maar het is toch opvallend hoe eclatant de Scandinaviër door het ijs zakt na de zomerstop.

KABLABBER! Magnussen karamboleert weer tegen een Sauber aan. Omdat Wehrlein al uit de race ligt, heeft de oplettende lezer/kijker al de conclusie getrokken dat het dan Ericsson moet zijn geweest. Magnussen gaat in de rondte en verliest veel tijd. Eerlijk is eerlijk: dit keer leek het niet zijn schuld te zijn. Ericsson zag een mogelijkheid de Deen voorbij te gaan nadat Vettel de twee op een ronde zette, maar dat was wat te opportunistisch.

Finish:
Vettel maakt het ook nog even spannend. De Germaan heeft al behoorlijk wat punten verloren met wilde acties dit jaar, maar houdt vast aan zijn stijl. We moeten toegeven: als het goed gaat, ziet hij eruit als een held. Vettel is aangesloten in de staart van Bottas en gaat hem buitenom in de eerste bocht voorbij. Op zich al een knappe manoeuvre, maar in dit geval moest hij ook nog zorgen om Vandoorne niet aan te rijden. De Belg positioneert zijn McLaren helemaal aan de buitenkant van de bocht en alles loopt goed af.

Nu blijkt ook welke rol Bottas heeft bij Mercedes. Met nog maar enkele rondes te gaan wordt VB77 naar binnengehaald door zijn team voor nieuwe banden. Die waren natuurlijk al lang klaar, maar Mercedes hoopte waarschijnlijk Bottas tussen Hamilton en Vettel te kunnen plaatsen. Nu dat niet lukt, geeft hij ook maar meteen zijn positie af aan Verstappen.

En dat betekent…dat Verstappen nog voor de derde plaats kan gaan! Ook Raikkonen heeft immers oude banden. Het team vertelt Max: je krijgt één kans. Dat is alles wat Max nodig heeft. Met een briljante move verschalkt hij de kampioen van 2007. Toch nog een podium dus! Sowieso was de reeeees peeeees weer dik in orde bij MV33 vandaag. Dat belooft nog wat voor de komende races als hij niet van achterop de grid moet starten.

Achter de top-5 houdt Ocon vast aan de positie van best of the rest. Knap, want het leek even een kwestie van tijd voordat Sainz hem voorbij zou gaan. De Spanjaard moet genoegen nemen met de zevende plaats bij zijn debuut voor Renault. Daarmee heeft hij in één race al net zoveel punten gehaald voor het team als Palmer in alle voorgaande races bij elkaar. Ook Brendon Hartley haalt de finish, maar wel op een wat kleurloze dertiende plaats. Teamgenoot Kvyat is hem qua snelheid zoals verwacht makkelijk de baas en haalt het laatste puntje binnen. Een opsteker voor de (letterlijk?) geplaagde Rus.

UPDATE 1: terwijl Max nog stond te glunderen, werd bekend dat hij een STRAF van 5 SECONDEN gekregen heeft voor ‘voordeel halen uit het verlaten van de baan’. Hij valt daarom terug naar de vierde plaats, terwijl Raikkonen weer opschuift naar plaats drie. Kijk deze video nog eens terug en oordeel zelf.

MV33-KR7

UPDATE 2: Christian Horner heeft gereageerd op de straf van Max.

Horner

UPDATE 3: Max heeft geen goed woord over voor de gang van zaken bij de stewards.

Max

UPDATE 4: Het goede nieuws; Max Verstappen is Driver of the Day!

UPDATE 5: Dit zeggen de diverse media/celebs over de straf van Max.

UPDATE 6: de inhaalactie van Max op Kimi, vanuit alle hoeken!


De volledige uitslag

1. Hamilton
2. Vettel
3. Raikkonen
4. Verstappen (5 seconden straf)
5. Bottas
5. Ocon
7. Sainz
8. Perez
9. Massa
10. Kvyat
11. Stroll
12. Vandoorne
13. Hartley
14. Grosjean
15. Ericsson
16. Magnussen

DNF
Alonso
Wehrlein
Ricciardo
Hulkenberg

Image-Credit bovenin: foto van COTA via reddit.74 reacties

Fantastische ontknoping, wat een move van VES op het einde!
@mrb: Overigens valt Bottas goed door de mand zeg… Niet normaal
@mrB: eerst 2x laten zien hoe hij het allemaal niet aankan om vervolgens naar binnen te duiken voor een onnavolgbare pitsstop. Wtf
@mrB: wie is VES?
@henk_he: VER natuurlijk… Jammer van die straf, maar nog steeds fenomenale race van Max!
Okay. Wie durft nog te zeggen dat Verstappen ‘mweh’ is?
@pomoek: Verstappen is “mweh”
@raamkozijn123: tja. 4e.
@raamkozijn123: Lefgozer
En Kvyat is goed uitgerust! Eerste punt voor STR sinds Singapore!

En eerste punt voor Kvyat sinds Spanje!
Wat een geweldige race en wat een geweldige prestatie van Max Verstappen! Wat een prachtige inhaalactie. Echt onwijs magistraal. De critici’s de mond gesnoerd, opnieuw!

Jammer dat Ferrari niet mee kon komen met Hamilton. Wat trekt die gast een gat zeg, echt heel erg goed!

Maar boeien, Verstappen heeft de race gemaakt met zijn podium! Prachtig!
@viezefreddyw: podium? Waar? ……………..
@viezefreddyw: Weet iemand waarom Verstappen niet op de ultrasofts gereden heeft? Hij had nog twee setjes over dacht ik..
@viezefreddyw: weinig verschil in snelheid. Veel verschil in levensduur.

@willeme: Hmm oké. Je zou toch zeggen dat de laatste pitstop er wel ultra’s onder konden. Weinig verschil is toch verschil…
Strakke race van Max, maar wat een BAZIGE inhaal op t end zeg! Zat toch wel verbaasd te kijken. Lekkere podium!
Twee briljante inhaalacties gezien. Vettel op Bottas en Verstappen op Räikkönen.
Oh nee hè! 5 seconden straf?! Niet te geloven…
@viezefreddyw: Baklappen! Hij was de olek alweer kwijt toch? En oakt hem pas later weer..
@kle500: zie hem nu terug. Ander punt.. zo weinig begreep ik er dus van..
Oh. Dat is jammer….
Wat een schofterige kansloze treurigheid om Max 5 sec straf te geven… Ongelofelijk…. Stelletje bejaarde idioten daar bij de stewards…
Meest. Kansloze. Straf. Ooit.
@harrie: maar botsautoboi Magnussen gaat z’n gang en weer een Sauber aan de kant.
Als je de F1 groot wil maken in Amerika moet je vooral dit soort onbegrijpelijke straffen aan de driver of the day gaan uitdelen.
@harrie: Precies dit. Geen yank of redneck die dit begrijpt.
KANSLOOS DIE STRAF! WAT EEN AMATEURS (EN JA, IK WEET HET, DE CAPSLOCK STAAT AAN)
Jongens, ik ga het toch wagen: Verstappen is de beste van het veld. Man-o-man wat een prestatie hij hier weer tevoorschijn tovert Niet. Te. Geloven. Wie kan het wat schelen dat Hamilton gewonnen heeft? Wat Verstappen hier laat zien is gewoon het beste van het beste.
@FB_100001036415374: sorry maar ik kijk boor Hamilton, niet verstappen. Dus mij kan het schelen
Die gasten van de wedstrijdleiding zijn een stel pannenkoeken. Ongelofelijk om hem een straf te geven. Werkelijk elke coureur gaat op dit circuit minstens 3 keer van de baan af. Ik zit hier echt verbijsterd.
@viezefreddyw: iemand met hetzelfde idee en woordkeuze haha toch wel weer iets bereikt vandaag
@viezefreddyw: wat een kutmerk is dat Ferrari toch😉dit is gewoon politiek!
Echt niet te geloven, wat een ongeloofelijke pannenkoeken, dit is toch niet strafwaardig!
Hele vette race. Maar wat laat de wedstrijdleiding hier weer zien wat voor ontzettende galbakken het zijn bah bah bah!!!!
Tot je die plaats terug moet geven…
Ik word hier serieus heel pissig om. Blijkbaar heeft Ferarri meer macht dan RedBull..
Jammer straf ook stom, maar wat een held die Max. Was gewoon fenomenaal ! Different style!
Vet! Maximaal posities goedmaken in de eerste 20 ronden is al ok maar ook nog de 3e plek pakken in de laatste ronde is top!
@fiero: ok ik zie het nu. What the Fuck.
@fiero: slechts 10 ronden had ie nodig voor P6
@harrie: ok ik was niet zeker, vandaar
Ik ben het niet vaak met Olaf Mol eens… maar hier heeft hij gelijk: het team moet protest indienen en deze straf niet accepteren. Tijd ook om die zwaar bevooroordeelde Gary Connelly eruit te knikkeren.
@dracae: Schijnt dat ze protest hebben aangetekend. Maar ja, podium ceremonie al afgepakt natuurlijk…
@dracae: Ik ben het juist vaak met hem eens, maar nu niet.
Je kan niet het ene moment roepen “JAHAHA, volle bak met vier wielen over de kerbs !!! ” en daarna bullshit roepen omdat dat wel eens niet zou mogen.
Stel nou Raikkonen had Max ingehaald in de één van de laatste bochten, met 4 wielen nagenoeg buiten de baan, dan zouden we dat toch ook niet okay vinden ?
@thearchitect: omdat er het hele weekend niets is gedaan met tracklimits en nu ineens wel heeft Mol gewoon gelijk. Dit slaat helemaal nergens op. Die Gary Connely is gewoon een mafkees eersteklas
@thearchitect: mee eens, na het zien van de beelden
Idiote Charley White!
@dutchdriftking: Charlie Whiting heeft hier niks mee te maken. Die kan wel vragen aan de stewards om naar een situatie te kijken, maar niet zelf beslissen over een straf of strafmaat
@edge: hij kan ook zeggen er niet over te zeuren en Max te complimenteren.
Wát een race, niet vaak zo zitten te stuiteren op mijn stoel! Jammer van die 5 seconden maar niks negatiefs over raikonnen die reed gewoon zn race.
@janmetdelangeachternaam: een beetje geholpen door vettel de laatste ronden…
Protest gaat er zeker komen en ik hem heb de track zeker niet zien verlaten.
@brave: Weet je het zeker?
@brave: je zit zeker herhaling gp japan te kijken?
Rare tijdstraf maar vind het ook wel leuk Kimi weer op het podium gezien.
Hij heeft ook geen waardeloze race gereden.
Wat een belachelijke beslissing. Als het andersom was geweest was er geen vuiltje aan de lucht voor Ferrari. Het is een extreme sport laat de inhaalacties dan ook extreem zijn.
@paulvtec: joh, ze hadden de trofee van de constructeurstitel niet meegenomen. Charlie verzon een list en deze titel is nog onbeslist.
@rijnounsdoor: Constructeurstitel is al naar Mercedes gegaan dus Charlie heeft nu toch iets uit te leggen :-).
Niemand? OK, ik waag het. De straf is terecht. Hoe jammer ook. Het zijn de regels.
@henk_he: eens, helaas wel
@henk_he: Klopt. Je hebt ook gelijk. Maar ze meten met twee maten. Tijdens de kwalificatie, trainingen en ook tijdens de race zagen we elke coureur op meerdere plekken steeds buiten de lijntjes kleuren. Als dat mag, dan dit ook.
@viezefreddyw: Er is wel een verschil tussen de binnenbocht afsnijden (minder meters maken) of er aan de buitenkant van de bocht naast gaan (meer meters maken). En in de meeste gevallen ging het niet om een plek… Dat gezegd hebbende, heel erg consequent is de wedstrijdleiding niet op dat punt, dus is het te hopen dat Red Bull bezwaar aantekent tegen deze beslissing.
@potver7: Buiten de lijn is buiten de lijn. Maar ja, dat vind ik. En dat had ik ook gevonden als het een andere coureur was die benadeeld werd in plaats van Verstappen. Stel het mocht Raikkonen zijn, had ik net zo verbijsterd gezeten.
@henk_he: Dat zeggen de meesten ook niet. Het probleem is dat de stewards met twee maten meten en Max wel bestraffen, terwijl andere coureurs onbestraft hun gang mogen gaan.
@henk_he: waarom is de quali tijd van Verstappen wel goed gekeurd dan? Toen ging hij toch ook vol over de lijn?
@rhellema: je moet aan de stewards vragen waarom ze inconsequent zijn, niet aan mij
@henk_he: nou, omdat je je reactie begon met “Niemand? Oké, ik waag het!” dacht ik eigenlijk dat je wel een mening zou hebben waarom dit dan terecht zou zijn aangezien het gehele weekend helemaal niets is gedaan met tracklimits. Maar helaas, weer iemand die zich achter een ander zijn beslissing verschuilt.
@henk_he: Tja, hij zat wel vol op de kerbs inderdaad. Maar ze hebben t hele weekend nog niemand gewaarschuwd. Om dan iemand van het podium te trekken, terwijl zelfs Kimi dacht dat hij gewoon 4e was… Het verpest gewoon de sport en alle logica.
@trustmeiamanengineer: waarom! Omdat de stewards inconsequent straffen
Top race, terechte 5 sec
@drdrift: die straf is naar mijn mening pas terecht als iedereen m krijgt voor t zelfde voorval, dat is helaas niet het geval.
Hahaha Max zijn interview: ‘1 mongool van een steward’.
Of het handig is weet ik niet, wel de waarheid als een koe.
Ik heb me kostelijk vermaakt. Van begin tot het einde. Briljante race. Geweldige acties. Spanning tot het einde. Drama met de stewards (terecht of onterecht, maakt niet uit). Deze race had alles!

Circuit of the Americas is een grandioze baan, trouwens.
Sainz trouwens een prima race gereden. Was ook lang geleden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).