Verkeer voor Coentunnel staat 30 keer per week vast

Auteur: , 24 Reacties

We hebben medelijden met automobilisten die geregeld de Coentunnel in zuidelijke richting pakken.

Uniek beeld: een rustige Coentunnel

Weet u nog, die scherp afgestelde hoogtemeting voor vrachtverkeer aan het begin van de Amsterdamse tunnel die na de renovatie in juli in gebruik is genomen? Het Parool heeft uitgezocht wat daarvan nou precies overlast is: per week laat dit detectiesysteem de verkeerslichten 30 keer op rood springen voor het verkeer op de A10 als er weer een vrachtwagen wordt gesignaleerd die hoger is dan vier meter. Oftewel, er wordt dagelijks een (korte) file gecreëerd.

Opvallend, want vóór de renovatiewerkzaamheden stond het verkeer vier tot tien keer per week vast. Volgens Rijkswaterstaat is het toegenomen aantal stremmingen het gevolg van Europese regelgeving over de hoogte van vrachtwagens. Onzin natuurlijk, het nieuwe detectiesysteem is simpelweg accurater. Die vrachtwagens zijn niet opeens op magische wijze boven de vier meter uitgegroeid. Die waren altijd al iets hoger, maar kwamen er voorheen mee weg.

Rijkswaterstaat zegt samen met de transportsector aan een oplossing te werken.

Vrachtwagenchauffeurs die met een te hoge combinatie de stoplichten op rood weten te krijgen kunnen rekenen op boetes tot 1000 euro.

Foto-CC: Michiel S.24 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Voor elke sluiting kost het zeker 30 minuten voor het verkeer weer in beweging kan komen.
Volgens Rijkswaterstaat is het toegenomen aantal stremmingen het gevolg van Europese regelgeving over de hoogte van vrachtwagens. Onzin natuurlijk, het nieuwe detectiesysteem is simpelweg accurater.

Is dat zo? Heeft de redactie van Autoblog zijn journalistieke plicht gedaan en even uitgezocht hoe het zit met Europese regelgeving als het gaat om de speling tussen voertuigdaken en het tunnelplafonds?

Ik ben het met jullie eens dat ‘Europese regelgeving’ tegenwoordig wel heel makkelijk wordt gebruikt om impopulaire maatregelen te verdedigen, maar om het dan maar simpelweg als onzin weg te zetten is wel weer heel makkelijk.
@potver7: Regelgeving is gewoon 4meter voor normaal vrachtverkeer voor 4m of hoger moet een vergunning en een speciale route worden gemaakt ivm met de hoogte.

De fout ligt gewoon bij de chauffeurs die zich niet aan deze regels houden.
@xyrrath: Dat neemt nog steeds niet weg dat het systeem strakker afgesteld wordt, en de uitleg daarvoor van Rijkswaterstaat best plausibel zou kunnen zijn. Jij snijdt een hele andere discussie aan die m.i. vrij weinig met mijn reactie te maken heeft.

Die speciale route valt trouwens ook wel weer mee: gewoon door de Zeeburgertunnel.
@potver7: ik ben het eens met jou, bij mij in de buur is een brug die 3,8 meter hoog is en die heeft ook een systeem om te meten of je te hoog ben. Het ding begint pas te piepen als de vrachtwagen 4 meter hoog is dus staat er geregeld een vrachtwagen vast. Volgens de gemeente licht het aan de vrachtwagens maar het licht gewoon aan het systeem
Ha! Ik heb dan geluk zeker….heb sinds de opening van de 2e Coen in geen file meer gestaan. Ik rij er toch dagelijkse doorheen, zowel in noordelijke als zuidelijke richting.

*klopt af op hout en hoopt dat het zo blijft*
Mooi excuus weer maar het blijft simpelweg een aangelegde ramp bedacht door een paar apen uit Artis. wie haalt het in het hoofd om een uitvoegstrook op de linkerbaan (inhaal strook) te maken?, juist apen uit Artis. Daarna de 3 baans weg waarvan er 1 opeens weer een uitvoegstrook wordt waardoor mensen die keurig rechts houden opeens weer een strook naar links moeten (er tussen wurmen), met als gevolg rem acties en paniek acties als op de Apenrots in Artis. Bedankt aannemer en Rijkswaterstaat klooi-Joos!
1000,- Euro ???
“Veel te laag” , de rest die hierdoor stil staat heeft veel hogere kosten.
Flink opschroeven die prijs, dan rijden ze wel om of het is snel over met te hoge vrachtwagens die gebruik maken van de coentunnel.
Is toch ook geen hoogte 4m, Ik weet ook wel dat 4m de maximum hoogte is maar maak gewoon de boel op 4.5 meter.
Als je een keer een trailer hebt waar iemand met de luchtvering heeft lopen kloten of een keer een zeil wat op waait zit je al weer te kutten gewoon kloten hier in NL.
@Dickie: Ja want het is zo makkelijk om een tunnel even een halve meter te verhogen, toch?
Hadden ze niet wat meer spelling kunnen maken dan. Aangezien dat 4 meter dus blijkbaar een probleem hoogte is.

Zelf sta ik vaak vast bij de drechttunnel… Knap om te zien hoe mensen iedere dag weer levensgevaarlijke manoeuvres uithalen om de niet-vrachtwagen tunnel te nemen.
Gewoon de daadwerkelijke kosten voor de samenleving door de eigenaar van de vrachtwagen laten betalen, No problem..
De boete voor een te hoge valt nog mee voor Nederland. Als een chauffeur een meer rijd dan is toegestaan, dan loopt die boete op tot duizenden euro’s
@gerjanm: een keer*
Ik wil een ding zeggen LEER RIJDEN IN EEN TUNNEL NEDERLANDERS. Tip doe je lampen aan en weet alstublieft hoe hoog je vrachtwagen is. (Ben zelf Nederlander)
De kosten van de renovatie halen ze er dan snel uit met tot 1000 euro x 30 PER WEEK..
niks geleerd van het Roertunnel-debacle die ruim een jaar lang gemiddeld 3x per dag dicht ging. ambtenaren….
maar zonder transport staat alles stil hooooooooor!!!
@parker: Met transport ook, blijkbaar…
@potver7:

Nee dat lijkt me eigenlijk helemaal niet makkelijk maar het is vast niet onmogelijk.
Maar zelfs bij nieuwbouw tunnels snappen ze het hier nog niet (roer tunnel) dus zal met de Coentunnel ook wel niks worden.
We staan wellicht vaak stil voor de coentunnel, maar hoe vaak staan we niet stil voor een open brug , simpelweg omdat er een zeilboot door moet? Verplichten de mast te laten zakken scheelt duizende files!
@tommot: precies, staat werkend Nederland weer stil voor zo’n vuttende uitvreter-babyboomert in z’n kakkerzeilbootje..
Ik vind dit een prachtige typisch Nederlandse tegenstelling.
In het begin waren een aantal aannemers die samenwerkten met architecten en die kwamen met een plan voor die tunnel op zeg 5m en eentje op 4.5m (in beide gevallen nog een stukje meer: asfalt op de grond, lichten aan de bovenkant. Die 4.5m was dus goedkoper. Vrachtwagens mogen 4 meter zijn, 4.5 is dus prima. Het volk is blij: we geven die lui uit Haarlem en ten noorden van Amsterdam hun 2e tunnel, dan hoeven wij niet elke keer Coentunnel te horen tijdens het filenieuws. En wat deed die ambtenaar t goed: beetje kosten bespaard.
En dan komt regelgeving, hoogtemeting, licht op rood, file. De mens die er elke dag doorheen rijdt had al lang voor die 5m versie gestemd.
In het Nederlandse polder model hadden we natuurlijk die tunnel gewoon lekker 5m hoog moeten maken: beter voor iedereen; ook al kost het iets meer. Maar nee. Het hele idee van: Beter om zorgen dat er geen gezeik kan komen dan gezeik goed op te lossen.. daar doen we in NL niet meer aan.
Kortom: prachtige situatie. Ik lag me rot! (ook hier gaat er voldoende mis; gezeur met de Gothard enzo).
Ivm het selectieve plaatsing beleid v/d AB redactie is dit mijn laatste: DAAAAG.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).