Video: bezoek aan de BP raffinaderij Rotterdam

Branded content, 7 Reacties

Onlangs ging Wouter met een aantal uitverkoren bezoekers op pad bij de BP raffinaderij in Rotterdam, wil je zien hoe dat verliep en wie er een jaar lang gratis brandstof gewonnen heeft?

BP Raffinaderij Rotterdam

Dat zie je in DEZE VIDEO. De winnaar van de quiz die er bij BP gespeeld is heeft een jaar gratis brandstof gewonnen (ter waarde van 1250 Euro), de tweede plek ging naar huis met kaartjes voor de DTM-finale op Hockenheim. Uiteraard zullen we de komende maanden nog meer prijzen weggeven, waaronder gratis benzine en meer kaartjes voor de DTM-finale. Zorg dus dat je onze site in de gaten houdt!

De antwoorden op de betreffende vragen zijn als volgt:

Hoe bepaalt BP het octaangetal in brandstof en wat is het effect hiervan op de diverse motoren? Het octaangetal (RON = Research Octane Number, spontane ontbranding van benzine bij compressie) geeft de klopvastheid (eigenschap van Benzine waarin de brandstof/luchtmengsel kan worden samengeperst – compressieverhouding) aan van benzine. Voor diesel gebruikt men een Cetaangetal. Dit wordt bepaald door het mengsel te vergelijken met een stof die makkelijk te ontbranden is (heptaan, waarde 0) en een stof die moeilijk te ontbranden is (octaan, waarde 100). Er zijn in het buitenland ook benzines verkrijgbaar met een hogere kloptvastheid dan octaan=100. En kan dus een octaangetal van bijvoorbeeld 102 hebben. Ook LPG heeft een hogere klopvastheid dan 100, te weten tussen de 108 en 110. Als de compressieverhouding in de motor hoger is dan kan er meer energie worden onttrokken. Als de brandstof ontbrandt door compressie dan is dit niet goed voor de motor (pingelen, schade), de brandstof moet ontbranden door de ontsteking. Vandaar dat het nuttig is om een hoog octaangetal in de brandstof te hebben. Het is dus niet alleen de brandstof die de motor soepeler en beter laat lopen. Ook de motor moet hierop ingericht zijn om een optimaal effect te bereiken. En dan is het fijn als het beschikbaar is.

Is er een kwaliteitsverschil in de olie die uit de grond komt in Dubai of in de golf van Mexico? Er zijn verschillende graden van crude olie (api bij een bepaalde temperatuur): Light, Medium en Havy crude oil. En dan is sweet (weinig zwavel) of sour crude (veel zwavel) afhankelijk van de hoeveelheid zwavel. Dit bepaalt mede de prijs en de kwaliteit van de crude. Dit heeft te maken met het feit dat we tegenwoordig brandstof moeten leveren met weinig zwavel. Wanneer er dus veel zwavel in zit dan moet er veel meer worden gedaan om dit eruit te halen. De crude olie uit Dubai is licht en zuur. Dus een goede kwaliteit met een hoog zwavel gehalte. Er worden in de Gulf verschillende soorten crude gevonden. Waaronder 1 van de beste soorten van de wereld; een light to medium sweet crude. Maar ook eentje met bijna dezelfde specs als die uit Dubai. Ook de olie uit de Noordzee (North Sea Brent) is van goede kwaliteit, medium tot light en sweet. De benaming sweet en sour komt overigens uit de tijd dat om de kwaliteit van olie te beoordelen men hiervan proefde en sour crude smaakte zuur. De uiteindelijke kwaliteit van de brandstof is hetzelfde omdat deze aan bepaalde specificaties moet voldoen.

Wat is het verschil tussen gewone brandstof en BP Ultimate en hoe komt het dat BP Ultimate de beste brandstof is? Ten eerste, de basisfunctie van verbranding: de beste BP benzine brandt beter dan basis brandstoffen. Het verbrandingsproces is dan ook efficiënter en er gaat minder energie verloren. Ten tweede bevat onze vooruitstrevende brandstofformule speciale wrijvingbeperkende bestanddelen. Dit helpt de wrijving tussen de zuigerveren en de cilinderwanden te verlagen, wat betekent dat minder energie verloren gaat. En ten derde reinigt BP Ultimate Ongelood 98 uw motor terwijl u rijdt. Essentiële onderdelen zoals kleppen en injectoren komen niet onder de schadelijke afzettingen te zitten. Dankzij de hogere octaankwaliteit – een minimum researchoctaangetal (RON) van 98 – brandt BP Ultimate Ongelood 98 beter dan basis benzine, wat de motor beschermt tegen kloppen. En omdat hij gemakkelijker en vollediger brandt, geeft hij de energie doeltreffender vrij, zodat de motorprestaties verbeteren en het verbruik zuiniger wordt, met minder uitlaatgassen.

Waarom is BP Ultimate beter dan normale brandstof en rijd je er echt zuiniger mee? Zijn speciale wrijvingbeperkende formule creëert een beschermende laag op de bovenste cilinderwanden, zodat er minder wrijving is tussen de zuigerveren en de cilinderwanden. Bovendien stapelen de antiwrijvingsbestanddelen in BP Ultimate Ongelood 98 zich na verloop van tijd op in het smeermiddel van de motor, zodat ook de eigenschappen van uw smeermiddel verbeteren. Minder wrijving in de motor betekent minder energieverlies, zodat meer brandstofenergie kan worden omgezet in nuttige mechanische capaciteit. Dat zorgt dan weer voor een zuiniger verbruik en betere prestaties.

Waarin verschilt de reinigende functie van BP Ultimate ten opzichte van andere superbenzines? Wat betreft benzine: De opmerkelijke reinigingscapaciteit van BP Ultimate Ongelood 98 verwijdert gemiddeld 95% – en zelfs tot 98% – van de bestaande schadelijke afzettingen die een efficiënte werking van uw motor verhinderen. Wat betreft diesel: Motorvermogen kan verloren gaan door de opbouw van afzettingen die achtergebleven zijn door het gebruik van ‘gewone’ brandstoffen. Maar de geavanceerde reinigingscapaciteit van BP Ultimate houdt in dat er tot wel 99% van het oorspronkelijke vermogen van de motor vastgehouden kan worden. Testen geven aan dat na 700 km rijden op BP Ultimate Diesel afzettingen bijna volledig zijn verdwenen.

NB: Aan de informatie en antwoorden op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleent.7 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Het verbruik word zuiniger?

Persoonlijk vind ik het jammer dat er relatief standaard/simpele vragen wonnen. Waar de helft van autoblog het antwoord al van wist.
Verder blijft het sowieso machtig om Rotterdam te zien, iedere keer als ik er ik kom heb ik het gevoel van “hier gebeurt het, dit houd NL draaiend”.

Anyways ik blijf de Shell sponsoren.
@reistje:
Tja, ik zou als aandeelhouder wel willen maar Shell heeft in al zijn wijsheid besloten dat wij in Nederland geen Euro 98 nodig hebben en laat mijn auto met minder geen genoegen nemen….
BP Ultimate kost ongeveer 10 cent meer per liter.
Nee dankje wel ik blijf wel op 95 benzine rijden van de TANGO net zo goed het is namelijk brandstof van de Q8 !!!!
doet dit de lab onderzoeken die zeggen dat alle brandstof hetzelfde is/ de verschillen nihil zijn te niet? Het komt wel een beetje over als een marketing verhaal vind ik.
Kom er regelmatig bij BP Europoort.
Op tankers die er liggen.

En….laat ik het vriendelijk formuleren; BP mag wel eens wat meer aandacht besteden aan de kwaliteit, vriendelijkheid en dienstbaarheid van de portiers.
Want dat zijn horken, ik kan niets anders zeggen over deze mensen.

Niet bepaald iets wat een ‘gastheer’ hoort te doen.
Zeker niet tegen een gast die er regelmatig komt, nooit zijn auto illegaal parkeert, en die nooit de snelheid op het terrein overtreedt.

En zo heb ik het meegemaakt dat deze heren zich niet bepaald vriendelijk opstellen tegenover internationale chauffeurs die daar komen.

Houd je je op het terrein er aan de snelheid, wordt je regelmatig ingehaald door een wagen van BP voor wie dat kennelijk niet geldt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).