Video: Chinese namaak-MINI faalt hard bij crashtest

Auteur: , 35 Reacties

Mocht je overwegen de Chinese variant van een Range Rover of Audi aan te schaffen, sluit dan vooraf wel even een goede levensverzekering af.

Lifan 320

De Chinezen klonen namelijk veel, maar op het gebied van veiligheid blijkt het kopieerapparaat nog niet zo nauwkeurig. LatinNCAP testte hoe de Lifan 320 (een kloon van de MINI) het ervan af zouden brengen bij een ongeluk. Een voorzichtige conclusie? Wij durven er na het zien van onderstaande video wel op te wedden dat je een crash niet kunt navertellen.

De Lifan lijkt ‘veiligheid’ namelijk niet in het standaardpakket te hebben. Sterker nog: zelfs het stuur komt los als je een klapper maakt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de constructie van de auto, voor zover er onder het goedkope plaatwerk nog iets schuilgaat…35 reacties

Je krijgt bijna het idee dat de Chinese overheid die auto’s bouwt om de bevolkingsgroei in te dammen… Lijkt wel aluminiumfolie. Airbags was ook teveel gevraagd geloof ik. Al hebben die weinig zin als je stuur loslaat…
Chinezen maken alles na
Lijkt wel een frisblikje zoals dat opvouwt.
Maar goed, die achterstand zullen de Chinezen ook wel inhalen.
Dit koop je echt alleen als je een bloedhekel aan je vrouw hebt.
@mylvan: er waren anders zat mannen die zelf in een Volvo reden, terwijl de vrouw en kids in zo’n oer-Alto over ’s heerens wegen reden…..
@mylvan: of aan jezelf
Waarom worden er crashtesten gedaan met een grootverpakking sardines?
Auto’s in India en China hebben hele andere veiligheidseisen dan wij. Daarom zijn ze ook veel goedkoper. Als je veilig wilt koop je een andere auto. Kwestie van keuzes. Half Nederland rijdt ook in 106jes etc. van 20/30 jaar terug omdat ze zo lekker goedkoop zijn. Die zijn niet veel veiliger dan dit hoor.
Chinezen zouden zelfs de waarschuwing aan het begin van het filmpje nog kopieëren.
Lifan? Kwalitatief goede pitbikes en onderdelen daarvoor maken is al teveel gevraagd, auto’s maken wordt al helemaal een ramp. En dat blijkt wel…
Je moet maar zo denken: dit soort kwaliteitsbewaking zorgt ervoor dat het nog wel wat jaren gaat duren voordat we deze automerken op de Europese wegen gaan tegen komen.
Stemmingmakerij.

De Chinezen geven gewoon hoge prioriteit aan de veiligheid van voetgangers, fietsers en scooterbestuurders, daar hebben ze er nu eenmaal veel van. En laat die nu een aanrijding met dit soort auto’s wél overleven. Dat kan bijna niet anders.

Bovendien heeft de Lifan Coopel S standaard een waarschuwingslampje voor de gordels, en die hebben ze nou net niet getest.
@moveyourmind:

China die een hoge prioriteit geeft aan veiligheid???

Wat klopt er niet in deze zin?

Daarbij je verhaal over dat een scooterrijder een aanrijding met deze auto wel zou overleven vind ik ook al zeer discutabel. Een scooterrijder is nou eenmaal geen stilstaand object en wordt echt wel gelanceerd bij een aanrijding, en de impact waarmee hij het wegdek raakt is eerder de oorzaak van wel of niet overlijden.
@rhellema: Ooit van het woord ‘sarcasme’ gehoord? (;
@dikdraak:

Blijkbaar was ik nog niet helemaal wakker. My bad!!!
@moveyourmind:

Hahaha…briljant dat je deze er bij gezocht hebt!!!
Allemaal vool de gek gehouden, is goeie kwaliteit botsballiële, auto is alleen vool demo!
Al die drukte om die crashtesten , deze auto’s zijn altijd nog vele malen veiliger dan alle old – en youngtimers zonder airbags en verstevigde deurbalken etc.
Begrijp me goed, ik rij dagelijks 100 km. In een auto van 31 jaar maar ben mij bewust van het feit dat mijn auto nu eenmaal niet meer aan de hededaagse eisen voldoet.
Wat ik wil zeggen is dat er veel schijnveiligheid is, iemand in een auto met 5 sterren denkt eerder dat hem of haar niets kan en zal gebeuren en neemt over het algemeen grotere risico’s.
@toniominestrone: dan rijd je heel wat kilometers per jaar. Dan zul je net als ik toch wel een keer ontdekt hebben dat het gevaar niet altijd van je zelf komt je het gevaar niet altijd kunt ontwijken. Over risico nemen heb ik ook een andere filosofie. Het geslacht en leeftijd van de bestuurder in combinatie met het type en kleur auto heeft veel meer impact op het bereid zijn risico’s te nemen dan de het aantal NCAP sterren. Immers die zwarte oude A3 of 3 serie waar de vent van begin 20 je mee in haalt daar waar dat eigenlijk niet kan heeft ook geen 5 sterren.
Veiligheid maakt je auto zwaarder en de Nederlandse overheid belast je simpelweg per kilo. Hypocriet niet?
Als ze een appel en een ei kosten, dan zou ik dit gevaar op wielen nog wel cadeau doen. Maar dan alleen aan personen waar ik een bloedhekel aan heb.
Krijg nou wat! Het arme kind achterin wordt bijna weer terug geduwd in waar het ooit uit is geperst. Nou ja, in de verkeerde gat welteverstaan, maar het principe is hetzelfde.


Doe mij maar zo een 105 van 30 jaar terug. Dan weet ik met een gerust hart dat ik bij de eerstvolgende aanvaring sterf. Bij zo een spanking new Lifan blijf je al crashende stiekem hopen dat je er levend uit komt.
Wat mij echt lullig lijkt is dat je uitstapt en vervolgens ga je K.O omdat je het kofferdeksel op je hoofd krijgt, dat zie ik in slow-motion losvliegen…
Grote voordeel van die extreme vervorming aan de voorzijde is dat de vertraging achterin niet zo extreem is als bij een Europese auto.
Lijkt wel dat die chinezen denken dat de hele auto een kreukelzone moet zijn….
@3246cm252kw:
Dat dachten ze nog niet zo gek lang geleden hier ook, kan me nog een Corsa herinneren bij Fifth Gear waarbij de vouwen in het achterscherm zaten na een frontaaltje..
@tupperware: k hoop dan maar dat ik met die chevrolet classic (klinkt heel wat maar is gewoon een corsa sedan haha) waar ik hier nu mee rij in brazile wat sterker is… Ben niet van plan om hem plat te rijden maar de rest om me heen op de weg is niet helemaal fris in de bovenkamer….
Ach, ik heb nog video’s liggen van auto motor und sport uit de eerste helft jaren negentig.
De meeste auto’s uit die tijd vervormden op een soortgelijke manier als deze Lifan.
Helemaal erg was de Honda Civic (1993-94). Die frommelde de hele dorpel tot aan het achterwiel op.
In andere woorden: de Chinezen heen maar 20 jaar in te halen.
@avdb55:
Geloof mij, daar gaan ze hooguit 5 jaar voor nodig hebben, zeker voor de modellen die niet specifiek op de thuismarkt gericht zijn..
Dit is trouwens dus een test van LatinNCAP, daarbij rijdt men 64 km/u i.p.v 56 km/u zoals bij EuroNCAP. Dat maakt wel verschil.
Om toch wat positiefs in te brengen: beide airbagdeksels komen wel los!
@turbogek:
Euroncap werkt voor de frontale botsing al vanaf het begin met 64 km/h. Dus?????
Vroeger als kind jaren meegereden in ford taunus zonder riemen en leef nog steeds;)
Ik vind het schandalig als Latin NCAP alleen de Lifan naar voren schuift als onveilig. Wel eens gekeken naar de resultaten van andere auto’s zonder airbags getest door Latin NCAP: Chevrolet Agile (2013) zero star, Chevrolet Spark (2014) zero star, Fiat Palio (2014) zero star, Ford Ka Fly Viral (2011) one star, Nissan Tsuru/Sentra (2013) zero star, Peugeot 207 (2010) one star, Renault Clio (2013) zero star, Renault Sandero (2012) one star, Suzuki Alto K10 (2013) one star, Volkswagen Gol Trend (2010) one star. Zie: http://www.latinncap.com/en/results/
Het problem is eerder dat er in Zuid Amerika auto’s mogen verkocht worden zonder airbags, bijna ALLE merken doen dat en halen nul of één ster!!
P.s. deze Lifan wordt sinds een jaar niet meer verkocht in Zuid Amerika. Wat is de zin van deze test? China bashen?
Op mijn website zie je een overzicht van alle Chinese auto’s die een Euro NCAP of daarmee vergelijkbare test gedaan hebben: http://www.chinesecars.net/free-information/crash-tests
Het gaat dus eigenlijk erg goed met de Chinese auto’s en de veiligheid….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).