Video: heftige NASCAR-crash in Daytona [updated]

Auteur: , 71 Reacties

In de Nationwide Series op de oval van Daytona ging het gisteren goed mis. Bij een crash waarbij tien wagens betrokken raakten, werd Kyle Larson in de hekken gelanceerd, met nare gevolgen. Dat laatste geldt vooral voor het publiek.

Grote boem op Daytona

De toeschouwers worden tegenwoordig steevast van de Nascar-bolides gescheiden door metershoge hekken, en dat is niet om ze te beschermen tegen de korte lontjes van de coureurs. Tijdens de crash van gisteren ging met name de voorkant van Larsons auto, die door de crash los kwam van zijn wagen, de hekken in, en dan vang je als publiek alsnog de nodige brokstukken. Het resultaat: zeker 30 gewonden.

De race werd uiteindelijk gewonnen door Tony Stewart, maar het mag duidelijk zijn dat de klapper nogal een domper op de feestvreugde betekende. Voor vandaag staat de Daytona 500 op het programma.

Een video van het incident vind je op autojunk. Iedereen weet dat racen niet zonder risico’s is, en omdat ze bij Nascar zo dicht op elkaar zitten is de schade meestal groot, maar als toeschouwer moet je tegenwoordig toch wel erg veel pech hebben om alsnog in de melee betrokken te raken. Laten we hopen dat ze het er goed van af brengen.

KLIK!

UPDATE – Filmpje vanuit het publiek, waarin een wiel vlak achter de toeschouwer landt….VIDEO!71 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wat is nou de lol van Nascar racing? Het zijn normaal gesproken toch juist de verschillende bochten in een circuit die het racen boeiend maken?
@alcantara: Bij de F1 bijvoorbeeld zijn alle autos verschillend: ander koetswerk en andere motor. Daarenboven gebruiken ze veel tecnhische snufjes.
Nascar is het tegenovergestelde. Basic autos die allemaal bijna hetzelfde zijn qua vermogen en techniek.
Bij Nascar maakt de piloot het grootste verschil, bij F1 maakt de auto het verschil.
@fejjie: klopt! Volgens mij is NASCAR ook gevaarlijker.
@fejjie: Maar waarom moet dat dan op zo’n saaie baan?
@alcantara: Het speelt in op de tactiek van de teams en rijders. Met drafting kan je brandstof besparen en hogere topsnelheden halen. Maar je kan niet steeds achter iemand blijven rijden want dan wordt je maximaal 2e. En daar begint het spel. De truc zit hem in het wanneer draften en daardoor 2 ronden langer door kunnen als iedereen gaat tanken. Of door het draften een slingshot move te doen. Dichter op rijden en die paar MPH pakken om er langs te duiken. HEt lijkt dom rondjes janken maar dr zit veel meer achter. Of je dat dan spannender en leuker vind dan bijv. F1 of DTM is persoonlijk natuurlijk.
@E34M5Touring: Duidelijk, bedankt voor uw heldere uitleg!
@alcantara: Sure, no worries!
@alcantara: Buiten dat: Nascar kent in feite meer variable circuits heeft dan de F1. (bull rings, short tracks, intermediate ovals, super speedways, restrictor plate ovals en natuurlijk road courses) De combinatie van de setup met het hoge gewicht zorgt dat de huidige CoT wagens ontzettend moeilijk op de limiet te rijden zijn. Met 300+ bumper aan bumper, vaak 500 miles lang
@E34M5Touring: Daarnaast nog de tactiek om 2 of 4 banden te wisselen, het is inderdaad veel meer dan dom rondjes rijden. Jammer dat Motors TV alleen de Nationwide Series uitzend en niet de Sprint Cup Series, ik volg het graag maar kan alleen op de hoogte blijven via de highlights: http://autostrada.tv/category/autosport-nascar/
@revson: Ik vind het tactische gedeelte erg interessant. Door te draften de ander z’n tank leeg te rijden. Hij heeft je dan op sleeptouw en dat kost hem gewoon kracht. Inderdaad het wissel je 1 kant of beide. En het cm werk. Die gasten rijden 200mph+ op letterlijk cm’s van elkaar, in flinke groepen soms.
@fejjie: Bij nascar is het ook niet toegestaan om telemetrie met computers uit te lezen, de autos worden afgesteld op basis van wat de coureurs voelen en vragen van het team.
@MrSkyline:

Da’s gewoonweg belachelijk.
@MrSkyline:

“Feels loose” en “feels tight” hoor je inderdaad veel als je een race kijkt.
Ik vroeg me al af waarom het nou zo moeilijk was om zo’n ding af te stellen.
Zo, diegene die de voorkant vast zou zetten moet zich maandag maar even melden op kantoor..

Ratel en inklok-pasje inleveren a.u.b.
@dennisr: je maakt een grapje toch? Auto’s zijn tegenwoordig gemaakt om uit elkaar te spatten :p
And that’s why we love Nascar.
@rotarypowah: Ik hoop heel erg hard, dat je het nu hebt over de crash, en niet de rest er omheen….. Crash is spectaculair, maar dat er mensenn gewond bij raken lijkt me niet het gene waarom we van Nascar houden…
@gertjan2012: je harde hopen werkt!
Holy hell! Da’s ff schokkend wakker worden (voor mij). Hopelijk komt iedereen er weer goed bovenop.
Het is en blijft een gevaarlijke sport hé.
@kapiteinaudi: ja. Maar opzich als je maar gek genoeg doet, is ELKE autosport gevaarlijk.
Je hebt gewond en gewond, volgens mij zijn er geen grote stukken het publiek in gegaan. Is een kneuzing genoeg om je als gewond te kwalificeren of moet er bloed loeien.
@porsche928: Er zijn enkele zwaargewonden gemeld. Er schijnt een riant deel van een motorblok opgevangen te zijn door de hekken gelukkig. Anders was het misschien een herhaling van de crash van Mercedes in de jaren 30 waarbij het motorblok en groot deel van de aandrijflijn vol door een tribune ging. Is geloof ik nog steeds het dodelijkste ongeluk ooit in een race (please correct me if im wrong).
@E34M5Touring: Bedoel je niet de Le Mans crash uit 1955?
@alcantara: Ja klopt, ik wist even niet of het nou pre of post war was. Tnxs!
@E34M5Touring:
Die Le Mans crash uit 1955 is een toonbeeld van ironie en dikke vette pech.
Er reden een aantal Austin Healey’s mee (de auto waarop die Wiessmannen zijn “geinspireerd” ) en een oudere Franse coureur in een Mercedes 300 SLR had te laat in de gaten dat er zich zo’n langzamere AH voor hem zat.
De achterkant (ook wel kont genoemd) van de Austin Healey is net een springschans en dat is datgene waar de Austin Healey door de achterop stormende Mercedes is gebruikt.
De Benz catapulteerde het publiek in, brak bij de landing in stukken en vloog in de brand.
De brand werd verergerd omdat de Mercedes voor een groot gedeelte uit magnesium legeringen bestond en magnesium harder gaat branden als je het met water probeert te blussen.
na dit incident besloot Mercedes zich uit de racerij terug te trekken.

Jaren later heb ik op Le Mans een 911 in de hekken zien vliegen, hoog boven de toeschouwers uit torend.
Die was ff uit de bocht gevlogen, maar de hekken hebben hun werk toen goed gedaan anders was ik er waarschijnlijk niet meer geweest.
@desjonnies: Ik heb de beelden gezien. Verschrikkelijk ongeval. De auto scheurt inderdaad in stukken en je ziet het motorblok + een stuk van de aandrijving als een molenwiek door het publiek heen vliegen. Het was meen ik ook een franse driver. Gelukkig is die veiligheid wel veel beter geworden. Al is het helaas nog steeds geen garantie. Denk dat de meesten het afgevlogen wiel van Villeneuve Jr. ook nog wel herinneren. Die vloog er helaas tussendoor en raakte een marshal dodelijk. Denk dat je zowel als coureur dan als toeschouwer blij mag zijn dat ze er staan. Je moet er toch niet aan denken als je met de hedendaagse snelheden geen hekken staan om je op te vangen.
@desjonnies: Ha, dat zei je dus al. Franse coureur. Sorry.
@E34M5Touring: + @Hupke + @desjonnies ..

“the deadliest crash” ..
mooie docu over het voorval van BBC ..
te zien op http://www.dailymotion.com ..
@lincoln: Thank you!
@desjonnies:

Normaal brand metaal niet zo vlug (zeker niet in een autobrand) maar als het wel brand en je blust het met water. Vormt het water waterstof en zuurstof die dan terug gaan ontploffen -> veel vuur.

Dat was overigens niet het probleem toen. Het probleem was dat die 300SLR gemaakt was van elektron (niet elektrum de goud-legering) wat een van de lichtste legeringen is die we kennen en die overigens ook nog eens heel sterk is. Vandaar dat mercedes dit materiaal had gekozen voor hun wagens.

Nu had die legering ook nog een andere toepassing en dat was als vulling voor brandbommen in WOI en WOII.

Blussen maakt het nog erger, maar het was de legering opzichzelf die explosief en licht ontvlambaar was.
@porsche928:

Als je bloed begint te loeien is er wel wat meer aan de hand.
Dat je als piloot ongedeerd uit dat wrak komt, mag ook al een wonder heten.
@Carreza: Beetje als bij F1, er word ook zeer veel aandacht besteed aan veiligheid, dat is zowat het enige in de Nascar dat niet ouderwets is.
@Carreza: lijkt dramatischer dan het is…als je ‘samen glijdt’ is er niet zoveel ‘crash’…een botsing van 80km/h tegen een stilstaand object zoveel impactvoller. Kortom, samen glijden en dus relatief weinig (persoonlijke) schade.
@Carreza: Die dingen zijn gebouwd als een tank. Het ziet er allemaal basic uit maar er zit zeker een hoop techniek in. Zij halen nagenoeg dezelfde topsnelheden als F1. Alleen doen dat op een oval wel ronde na ronde in tegenstelling tot de pieken in F1. Dus qua veiligheid maar ook qua gevechten op de baan (zowel in de auto als daarbuiten :) ) is er veel meer contact als in F1. Dus composiet spul wat versplintert zodra het een tikje krijgt zul je niet zien :)
@E34M5Touring:

Composiet spul dat versplinterd kan ook vrij handig zijn. Dat versplinteren neemt een heleboel energie van de impact op.

Al heb je daar natuurlijk weing aan wanneer er nog 30 andere ongeleide kannonskogels tegen je aan kunnen vliegen.
@Hupke:
Daar doen ze bij Nascar niet aan, gewoon een stalen buizenframe op zijn Amerikaans. Dus heel veel dikke buizen. Dit was niet de eerste masswreck in die race trouwens.
Ik heb hem gisteravond live gekeken, volgende week is de volgende alweer.
@jrk68:

Goh niets mis met een stalen buizenframe, die kan je vlug uitrekenen met je casio rekenmachientje en een tabel maar hightech is het niet echt.
@Hupke:

er zijn meer ordinaire staallegeringen dan zogenaamde “hi-tec” materialen ..
dan laten we de verbindingsvormen en lastechnieken nog maar even buiten beschouwing ..
@lincoln:

Er zijn minder staalverbindingen dan zogenaamde high-tech materialen. Daarbij zijn buizenframes een stuk simpeler dan composiet monocoque’s om te ontwerpen. In principe kan je buizenframes ontwerpen met een rekenmachine een tabel en wat vuistregels.
@Hupke:

de evolutie van metallurgie is niet gestopt bij steigerpijp ..
dat moet jij als motorrijder toch wel weten ..

(niet naar je eigen Guzzi kijken) ..
@lincoln:

Het grootste deel van de techniek in m’n guzzi is meer dan 40 jaar oud (zeker het frame, maar Tonti heeft dat toen vrij goed ontworpen). Het grootste gedeelte van de techniek in de guzzi’s die je nu nieuw kan kopen is ook meer dan 40 jaar oud. Maar het is perfect geschikt waarvoor het bedoeld is.
Sinds die V8 motor uit de 50s hebben ze in Mandello stil gezeten. Ze zouden maar eens perongeluk iets durven te maken dat beter is dan een van hun ‘sportieve’ zustermerken.

Metallurgie is enorm vooruit gegaan op alle vlakken. Maar composieten nog meer.
Als je iets gaat maken met metaal dan selecteer je je legering, als je een composiet gaat gebruiken ontwerp je een geschikt composiet voor de toepassing. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Nu zoals ik al eerder heb gezegd als het werkt dan is het goed. Maar het zou toch stukken lichter en sneller kunnen. Het is begrijpbaar als het racen nog echt gebeurde vanuit een schuur maar de teams zijn net zo professioneel bezig als in de F1.
@Hupke:

yep .. ik begrijp wat je bedoelt .. en jij wat ik bedoel ..
en yep composiet meuk is mooi spul .. en heeft zijn +en en -en ..
net zoals staal ..

er zal best een goede reden zijn waarom ze voor ferro en non-ferro metalen kiezen ..
daar betalen de sponsoren en fabrieken grif geld voor ..
@Hupke: http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://s3images.coroflot.com/user_files/individual_files/original_221352_5TgHTnNTM6oQ_yH1OYPItE4Ok.jpg&imgrefurl=http://www.coroflot.com/THoke/Motorsport&h=920&w=1479&sz=370&tbnid=MDdEW8mUX_bjDM:&tbnh=90&tbnw=145&prev=/search%3Fq%3Dnascar%2Bframe%2Bdesign%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=nascar+frame+design&usg=__M7rDnJm1tylMSBMMTcrLu2NAng4=&docid=oE_OKKDE7mYhxM&hl=nl&sa=X&ei=VBUqUbWrNabN0QXa6ICwAQ&ved=0CDEQ9QEwAQ&dur=2427
@E34M5Touring:

Het is me bekend. Nu is staal zo slecht niet als je meerdere impact’s moet kunnen weerstaan maar het is toch meer iets dat je verwacht van Bubba in z’n schuur dan door een multi-national autoconcern.

Die van de 300SL of de tipo 61 zijn dan toch stukken indrukwekkender als je echt mooie frame’s wil zien.
@Hupke: Daar is Nascar ook begonnen. Bij Bubba in de schuur. En die kernwaarden zijn gebleven. Do it yourself racing. Nu is het wel meer tech geworden maar nog steeds zeer basic.
@E34M5Touring:

Ik heb meer met F1 en veel bochten dan met een ovaal. Waar in bij moto’s eigenlijk speedway en flattrack wel minstens zo leuk vind om te zien dan motorcross of circuit racen (live dan).

Vooral omdat er bij speedway meer actie is. Hele intensieve korte races vind ik leuker dan lange circuit races waarbij je maar de helft hebt gezien.

Maar als ik op TV kijk heb ik dan weer wel de voorkeur voor circuit of motorcross.
Mag ik een donut?
too close for comfort…
Vindt je de F1 spectaculairder dan NASCAR, ga dan maar weer lekker terug naar je grotje!
Er staat niet voor niets bij elk toegangspoortje van een circuit of rally: Motorsports is dangerous!

Je begeeft je dus moedwillig in gevaar. De organisatie heeft natuurlijk voor een zo veilig mogelijk evenement te zorgen maar er blijft altijd enig risico. Je wilt immers ook wat kunnen zien en horen en ruiken.
2 mensen kritiek waaronder een kind, dan is het toch wat heftiger geweest dan ik in dit filmpje heb gezien.
Zelf weleens in Nevada naar nascar geweest. Er crashte een auto en er vlogen onderdelen van deze auto het publiek in. Met als resultaat een aantal gewonden. Naast het gevaar van de coureurs is er ook enigzins gevaar voor het publiek.
Spekkie op het bekkie voor Bubba J. (U weet wel de pop van Jeff Dunham..) ..spectaculaire sport blijft het.. ik kijk het graag.
Wat een bananenreplubliek..
Moet bij Amerika altijd aan de film Idiocrazy denken…
@replicant:
voor jouw soortje is er dan ook voetbal uitgevonden ..
@replicant: Dankzij die bananenrepubliek zit jij hier nu overigens wel in vrijheid op je toetsenbordje te tikken en mag je gebruik maken van internet e.d..
Je mag mij nog zo’n ‘bananenrepubliek’ noemen die dat gepresteerd heeft…
Die door onze linkse kerk zo ingeprente ‘amerikanen zijn dom’ doctrine is wel zooo kortzichtig.
Overigens, over rednecks, één van de meest vooruitstrevende hardware-ontwikkelaars is… jawel, TEXAS Instruments.
@lemans96:

Als het aan die bananenrepubliek ligt zou ons internet gecensureerd worden, ze zijn er al druk mee bezig. Of zegt megaupload je niets?

En nog zowat van die bananenrepubliek-streken die je enkel zou terugzien in een star wars film en dergelijke.
Alleen Amerikanen, en dan met name rednecks, die bij zichzelf kunnen denken: Wat simpele hekjes en een afstand van ongeveer 10 m tussen publiek en auto’s moet genoeg zijn om tonnen rondrazende ijzer en rondvliegend puin tegen te houden…
Lijkt het begin wel van de film Final Destination 4…
@VeniVidiVici: Haha, daar dacht ik ook aan. Wel echt zeikfilms….
Eén ding blijft me altijd verbazen aan de Amerikaanse circuits: Safety dit, safety dat en dan geen grindbak of uitloopstrook, maar meteen een betonnen muur. Vorig jaar nog heeft een coureur het daardoor niet overleeft.
@erwh: Ook die betonnen muren zijn veiliger geworden de afgelopen jaren. Tegenwoordig maken ze gebruik van safer barriers, die de klap net zo goed opvangen als bijvoorbeeld een bandenstapel: http://en.wikipedia.org/wiki/SAFER_barrier
@bobos:
Bovendien komt het niet vaak voor dat ze de hekken in vliegen met een Nascar. Vroeger gingen ze gelijk airborn maar nu vliegen er bij een spin kleppen open om ze aan de grond te houden.
Ik denk dat hij de crash van Dan Wheldon bedoelde, die Indycars waren pas echt link maar die hebben ze vorig jaar ook flink veranderd. Het wrange is echter dat juist Wheldon een grote rol bij de ontwikkeling van de veiligere auto heeft gespeeld.
Wat is er nu zo dom aan NASCAR? Ze rijden rondjes op een ovaal (niet altijd). Is de F1 dan zoveel beter? Vroeger had je prachtige circuits zoals Spa van 14km, Monza mét de ovaal, de oorspronkelijke Hockenheimring… Allemaal afgevoerd. Waarom? Voor een stuk omdat het niet te beveiligen is, en zeker ook omdat de toeschouwers op het circuit de wagens maar 40 keer zien passeren. Wijken we uit naar plaatsen onder rare regimes met hopen verdacht geld en laten we een Duitser een hoop artificiele circuits ontwerpen zonder historie. Valt er een beetje water, hoppa rode vlag en wachten tot het droogt.

Nascar heeft zeker zijn charmes. Iedereen is veel meer aan elkaar gewaagd zonder al te veel elektronische hulpmiddelen. Volgens mij schakelen die mannen nog met koppelingspedaal en versnellingspook… Het echte rijden trouwens. Vraag het maar aan JP Montoya. Zo’n F1 kar remt supergoed, een NASCAR-slee doet dat heel wat minder en die rijden veel langer aan een stevig tempo door dan in de F1. Ik ben fan, heel jammer dat er mensen gewond geraken, maar ze vinden er wel iets op. Sterk trouwens dat geen enkele rijden gewond is. En inderdaad die safer barriers, daar kan de F1 nog iets van leren met hun grindbakken waar je zo over ketst tot aan de bandenmuren vol water…NASCAR dissen als autoliefhebber is gewoon dom. Er komt minstens evenveel bij kijken als bij de F1, andere zaken, maar het is zeker niet debiel…
@nomar: los van de inderdaad oersaaie Tilke circuits in landen die geen enkele racehistorie (maar wel geld) hebben, gaan ze in de F1 wel door in de regen. Dit in tegenstelling tot Nascar en Indy.

Niet dat ik nog kijk, want het is zo dodelijk saai en kunstmatig gemaakt.
Motorsport is inderdaad gevaarlijk. Maakt de situatie niet minder erg overigens….
Was hem live aan het volgen die race net op het einde gebeurt dit

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).