Video: het verschil tussen carbon en aluminium wielen

Auteur: , 27 Reacties

Omlijst met een gepaste hoeveelheid bandenrook leer je van deze video ook nog eens iets op je woensdagmiddag.

Jay Leno behandelt carbon velgen

Er zijn heel wat verschillen tussen carbon en aluminium wielen en dan hebben we het niet alleen over de prijs. Hoe lichter je wielen zijn, hoe directer ze reageren. Vroeger maakten we wielen van hout maar dat is niet sterk genoeg meer. Nu gebruiken we vooral verschillende soorten metaal maar dat is zwaarder.

Één van de lichtste materialen om wielen van te fabriceren is koolstof (carbon) en Jay Leno leert je in gesprek met een specialist van Carbon Revolution wat meer over onafgeveerd gewicht, invloed van het wielgewicht op acceleratie en remmen, etcetera. De moeite van het kijken waard als je interesse hebt in een stukje techniek en performance.

Kijk je liever naar een heftig bandenrokende Porsche 911 997 GT3 RS dan skip je naar ongeveer halverwege de video voor wat track-action waarbij de mannen eerst de OEM wielen van Porsche zelf gebruiken en dan wisselen naar de carbon wielen. De analyse is wat langdradig maar het is wel interessante materie voor mensen die wat minder weten van wielen en de invloed op het gedrag van een auto. Enjoy!

Met dank aan Wouter voor de tip27 reacties

Tja en wil je nu nog steeds lomp grote, brede wielen/banden onder je auto of is het gewicht van die krengen wellicht veel te hoog en zou je er misschien beter aan doen dat gewicht ook in je keuze mee te nemen?

Oftewel: ik heb liever lichtere velgen en lichtere banden van hogere kwaliteit (meer grip per cm2) dan een maatje meer…
@w0o0dy: Datisjouwmening.nl/disagree
@IssamR:
Je mag het oneens met hem zijn maar hij heeft wel gelijk.
Lompe grote velgen mag je dan misschien mooi vinden, ze vernaggelen wel de wegligging van je auto.
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, luidt een oud Hollands spreekwoord.
Persoonlijk heb ik graag een beetje band om de velg en niet alleen omdat ik dat mooier vind.
@tupperware: Dat klopt, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar een iets grotere maat. De vraag is natuurlijk wat is een iets grotere maat. Op een e46 vind ik 19 inch mooi, op de e60 20 inch of 19 inch op een a4 b7. Smaken en voorkeuren verschillen. :)
@tupperware: voor die drie keer per jaar? Ik heb onder mijn f30 winter 18″ en zomer 19 breedset. Dat stuurt toch vele malen strakker kan ik je vertellen. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooier uit. Als je naar de ring gaat kan je er altijd nog 16″?? onder schroeven
@Bisazza:
18 á 19 inch vind ik wel een normale maat voor zo’n auto, dat zou ik zelf ook doen.
Met groet bedoel ik 20″ of groter onder dergelijke auto’s.
Zelf heb ik 15″ voor en 16″ achter, maar dat is bij z’n opvolger ook 1 maatje gegroeid.
@Bisazza: ligt natuurlijk niet alleen aan de maat Vd velgen… daarom ook lichtere velgen kiezen waardoor bijvoorbeeld het onafgeveerd gewicht omlaag/niet (teveel) omhoog gaat als je naar een bredere velg/band combi gaat (zonder iets aan de demping+vering te veranderen.. ).
@w0o0dy: ik kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn. Verder zijn de velgen van het topic $15.000 per set… Er zijn maar een lucky few die dat kunnen betalen of het er voor over hebben (mijns inziens beperkt voordeel en al zeker niet voor dagelijks gebruik)
@w0o0dy: Niet alleen dat, maar het gewicht van je auto moet ook voldoende zijn om de banden naar beneden te duwen… Ooit de vaut gemaakt om 225 banden onder een 700kg auto te plakken… Na 1 regenbui kwam ik er al achter dat [email protected] aquaplaning veroorzaakte bij snelheden boven 90km/h. En de stuurbekrachtigingspomp vond mij ook niet lief.
@schuimbekje3:
Ik heb 225 achter op een auto van 683kg, dat kan best in de regen i.c.m. 195 voor.
Je profiel dieper oprijden dan 4mm is dan weer niet aan te raden.
CFRP’s, in de volksmond koolstofvezel, is qua dichtheid en daarmee soortelijk gewicht, vergelijkbaar met aluminium. Daarmee is het materiaal niet lichter. CFRP’s zijn wel ongelooflijk veel stijver en sterker dan de meeste metalen, waardoor je dus relatief minder materiaal nodig hebt om dezelfde krachten op te vangen. Dat maakt de objecten van koolstofvezel lichter, niet het materiaal zelf. [/engineeringmode]

Vorig jaar op /Drive bij Koenigsegg lieten ze zien hoe zij hun carbon velgen maken, zeer lastig maar heel interessant proces.
via Android app
If I had carbon fiber wheels, I would be so happy!
@991gt3rs: carbon is redelijk ordinair. Tuurlijk sportwagens en vliegtuigen zijn ermee uitgerust, maar bv een bmw M versie met carbon? Nee
Kan iemand Jay uitleggen dat je liggend achter het stuur minder controle hebt?

O w8, dan zit z’n buik klem tegen het stuur….
@jrk68: haha. Zijn helm lijkt ook wat aan de kleine kant.
@jrk68: ….mompelt iets over zwaartepunt, zijn enorme buik en het toevallige voordeel van zijn zitpositie… Toch wel goed dat het stuur zo in de weg zit. Ik vraag me nu wel 1 ding af: wat zal meer helpen voor de wegligging? 3 maanden dieet? Of een setje carbon wielen in plaats van de lichtmetalen wielen?
Heel interessant.

Tip voor Android gebruikers als je app afsluit en filmpje blijft Door lopen kan je hem alsnog afsluiten Door je cash te wissen. :)
@isn1981: cash? Wis jij geld? Of bedoel je cache..
@draadloos: hahah oops sorry my bad!!
Wat staat daar nou voor een kleine zilvergrijze hatch achter meneer Leno?
@Corrado16v: Het is een Ford Festiva. Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=ZiTgody2XdA
@enrique: danku!
Mijn vraag is hoe breekt zo’n carbon wiel op hoge snelheid wanneer je over een oneffenheid stuitert. Knalt ie uit mekaar in duizend stukjes of breekt als een aluminium wiel.
Zolang de racerij ze niet gebruiken kies ik voor aluminium.
@gallardogt: kijk zelf maar… Die wielen zijn sterker dan aluminium…
http://www.carbonrev.com/technology/#nav_anchor
Ik moet zeggen dat de originele wielen er een stuk beter onder staan. Jammer dat ze geen ronde verschillen laten zien. Zo komt het een beetje over als een stukje niet onderbouwde marketing. Al geloof ik graag dat er wel werkelijk een aanwezig verschil te merken is tussen de af-fabriek wielen en deze wielen.
Een geweldige techniek die straks met elektromotoren in de wielen voor een hele mooie oplossing gaan zorgen. Dit helemaal in de combinatie afgeveerd en onafgeveerd gewicht.

Alleen wat mij opviel is dat de “velgenspecialist” de wielbouten niet vast draait met een momentsleutel……
Leuke vergelijking… met daarbij de gevolgen/voordelen van grotere wielen en bredere banden..http://www.caranddriver.com/features/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).