Video: het verschil tussen winterbanden

Branded content, 76 Reacties

Waarom heb je winterbanden nodig? En wat is het verschil tussen een discount en premium winterband?

Winterbanden test

De temperatuur in Nederland is inmiddels gedaald en het is weer tijd voor winterbanden. Op een testbaan hebben we voor jullie getest wat nu precies de noodzaak van winterbanden is, waarbij we het verschil laten zien tussen een discount winterband en een premium winterband. Wouter deed de test en krijgt alle info die nodig is. Bekijk de video hieronder:

76 reacties

Pfff bij de eerste brake test kom je met geen eens 50 aanrijden en stop je. De tweede kom je met een vaart en rem je vol zodat de auto doorslipt, is dit een commercial?
@vagtroep: Zijn AutoBlog sponsoren ;-)
Lekker op mn zomerbandjes door sukkelen
@itiswhatitis: Waarschijnlijk denken helaas veel mensen hetzelfde.

Alleen snap ik niet waarom.

Het hebben van winterbanden brengt nauwelijks kosten met zich mee.
– Een extra setje velgen schrijven niet tot nauwelijks af, zeker niet als je ze 2e hands koopt.
– Wisselen is een doe het zelf klusje van max 15 minuten.
– Sowieso slijten banden toch of het nu winter of zomerbanden zijn.

Kortom: Een extra setje Winterbanden brengt (zeker voor de veelrijder) nauwelijks extra kosten met zich mee,
Dit terwijl je dure auto ergens op laten glijden, meestal wel een dure aangelegenheid is.

Eigenlijk is er dus bijna geen reden om niet met winterbandjes te rijden.
@martinus: Kan aan mij liggen maar het losdraaien van de velgen, opkrikken, wisselen, laten zakken en juist aandraaien lukt de meeste mensen niet zelf in een kwartier.
@bmwmpower: doe je er totaal een uur over, meteen lekker de velgen wassen zodat ze schoon in de opslag liggen.
@martinus: je zegt het zelf al. De veelrijder. Hele volksstammen rijden 10 tot 15k per jaar in een wat oudere auto. En dan is een set extra velgen en winterbanden opeens een hele dure aangelegenheid. En het word alleen maar duurder als je half versleten banden weg moet flikkeren omdat ze uitgedroogd zijn. En dat allemaal om misschien een weekje per jaar echt veiligheidswinst te hebben.
@martinus: Ja die is er zeker wel, namelijk een goede zomerband presteert altijd beter, alleen niet met sneeuw.
En die ene keer sneeuw in de 10 jaar in Nederland lijken me banden nogal wat overbodig.
Dus dat glijden wordt in jou geval nog iets duurder, met de aanschaf van dat wintersetje ;)
@bofkont: *winter
@bofkont: je moet echte even de adac/anwb winterbanden test lezen, voordat je dit roept. Je baseer je echt op oude gegevens.
@bofkont: ja en nee, ik doe er in de winter winterbanden onder omdat mijn achtervelgen dusdanig breed zijn dat ik bij temperaturen onder het vriespunt continu zijwaarts rotondes verlaat.
@ettie: ja dan snap het idd.
@bofkont: Onzin, ik heb Conti TS860 eronder liggen en die rijden nog beter als de half versleten Michelin zomerbanden waarop ik normaal rij. En er is duidelijk verschil met grip tijdens koud weer, regen en zeker tijdens winterse omstandigheden.
@fordnut: regen beter resultaat dan met zomerbanden? haha!
@knapzuur: De TS860 is de eerste winterband die qua regenprestaties de zomerband evenaart.
@fordnut: je zegt het zelf al half versleten, ga eens vergelijken met een nieuw setje goede zomerbanden.
@itiswhatitis: Ik ook. Heb er voor Michelins onder liggen en achter de goeikoopste die ik kon vinden. Zo lijkt het net als of ook mijn auto een bruut apparaat is tijdens het weg trekken in de regen haha
@kennone: Een van de grootste fouten is denken dat een voorwielaangedreven auto enkel goede banden voor nodig heeft, vergis je niet, die achterwielen geven stabiliteit en daar moet je zeker niet slechte / kale banden voor gebruiken.
Duidelijk. Wordt vooral niet overmoedig op je nieuwe premium winterband. ;-)
Gladheid blijft gevaarlijk!
@T16: its not that matters what you drive, its how you drive it. Zei ooit ene clarkson
@t16: Dat is juist de clou, aanpassen aan de omstandigheden!! winterbanden zijn in NL echt flauwekul.
Even off-topic, wat een lelijk interieur van die Audi, dat stuur bijvoorbeeld lijkt rechtstreeks uit een goedkope skoda/seat te komen…
Ik ben gestopt bij “premium winterband” ik trok het niet icm de premium boxring in de header. Ik probeer het vanavond nog een keertje.
Premium, kan het woord niet meer horen. En wat zijn precies Discount banden? Waar ligt de grens?
@sketcher: Precies.. daar zit ook mijn probleem. Ten eerste betekent ‘ premium’ toch vooral ook ‘ teveel geld voor een luxer product’ terwijl het bij banden vooral gaat/ hoort te gaan om hoe goed ze zijn.

Daarnaast: ik heb banden van Barum besteld, een B merk van Continental. Relatief goedkoop en geen ‘ premium’ zoals onze vaderlandse trots Vredestein, maar wel 3e in de test en volgens die test dus beduidend beter dan Vredestein.

Maar ja… als je serieus naar tests kijkt zie je ook dat het resultaat per maat en per tester ook nog weer verschild.. Zo blijf je bezig.
Heeft niks met discount winterbanden te maken @wouter kan gewoon niet rijden…

Maar ff serieus, winterbanden hebben echt wel meerwaarde. Alleen niet in de delen van Nederland waar ik rij. Ik heb een set winterbanden met velgen liggen maar die liggen er nu al een paar jaar zonder dat ik ze er onder heb gemonteerd. Dat komt gewoon door het weer hier in het westen. De dagen dat het hier rond het vriespunt is is op één hand te tellen en op die dagen is het nog steeds prima om op je zomerbanden van a naar b te komen.

Ik kan mij voorstellen dat in het oosten van het land het daar veel meer toegevoegde waarde heeft.

Maar let wel als we dit jaar weer eens een echte winter krijgen dan gaan de winterbandjes er gewoon weer onder. Voor nu, ja het was rond de 4 graden maar woensdag is het alweer 8 of 9 graden dus waar hebben we het over?
@Rick-dos: over dat ik net op mijn bek ben gegaan door een glad dek. Het vriest dat het kraakt. Geen idee hoe hard want de thermometer is stuk.
Ik rijd met Vredestein Quattrac 5 banden rondom (all season) en dat bevalt prima.
Over het algemeen ben ik vrij voorzichtig met goedkopere banden, want laten we eerlijk zijn: de banden zijn het enige wat de auto met de weg verbindt, dus op dat gebied moet alles gewoon goed zijn. Ben dus wel bereid om wat meer te betalen voor het stukje ontwikkeling en research wat er achter een Pirelli of Michelin band schuilt dan de productie van Babi Pangang banden.
@BmwMPower: gewoon Linglong rijden joh, topspul!
@sr20det: Nee, afschuwelijk. Ben regelmatig op zoek naar een leuke set velgen voor onder de auto. Maar als er een leuke set opduikt, liggen er altijd C of D merk banden omheen waar ik niks mee kan.
@BmwMPower: Je had Babipangang onder je auto gemonteerd? Kijk dan ga je al…
@BmwMPower: heb nu ook een setje daarvan aangeschaft. Ben van mening dat een winterband geen toegevoegde waarde heeft in Nederland, maar ben dus voor de winter naar de all seasons gegaan. Van de zomer komen de zomerbandjes er wel gewoon weer op.
Vredestein is niet premium in mijn optiek meer een b kwaliteit band. Verder prima prijs kwaliteit verhouding. Inderdaad de c en d merken overslaan. Altijd.
@sleepyj: Inderdaad, vredestein heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding maar als je het vergelijkt met bijv. de Nokian Hakkapeliita die ik onder mijn auto heb zitten zijn vredestein banden een stukje minder “premium” (ik haat dat woord) dan ze graag zouden willen :D
Hier in Noorwegen worden vredestein banden gezien als goede zomerbanden en “B”-klasse winterbanden
@tbr: ik heb er net een verse set Nokians op zitten. Maar het komt mij totaal niet vertrouwd als Premimum over. Vooral op nat, minder grip als gedacht.


Onlangs lag er in Hannover al een best wit tapijt. En dat op 2 uur afstand vanaf de NL grens. Als zo’n koudefront wat aanhoudt, dan komt er vlot genoeg hier ook wat… en vergeet niet, januari/februari wil het meestal ook lukken / *shownieuwsmodus uit*
@sleepyj: klopt. De banden industrie is tegenwoordig heel overzichtelijk, je hebt 2 A merken (Continental en Michelin), heel veel B merken (Bridgestone, Pirelli, Vredestein, Toyo, Nokian, Hankook, de bekende namen), de C merken zijn de submerken van de bekende merken (Kleber, Fulda, etc) en de rest zijn D merken.
@mashell: pirelli b-merk? Uhm…
@mashell: Bridgestone staat op eenzame hoogte, daarna komt de rest.
@riddertevoet: bridgestone is alleen zo stug als steen, moeilijk te monteren
Zo leuk die testen, jammer dat ze nooit oaten zien hoe ze er na pakweg 30.000 km uitzien. Die discount band is versleten, kun je nieuwe kopen. die vredestein is dan zwaar gecupt en scheef afgesleten, gevolg wiellagers naar de ju
@shalomleon: wiellagers gaan niet kapot van gecupte banden. Je hebt wel het wiellager geluid idd. Wiellagers gaan kapot van verkeerde belasting of door ingedrongen deeltjes van buitenaf.
De discount banden waren van Apollo??
@arjontje: Da’s toevallig, dat is ook van Vredestein.
@bmwmpower: ja daarom ;)
@BmwMPower: wtf..waarom zouden ze zelf laten zien hoe slecht hun eigen banden zijn…
@janmetdelangeachternaam: Geen idee, ik weet niet hoe @arjontje bij Apollo komt.
@bmwmpower: omdat dat grote rotzooi is. Maar wel de eigenaar van “Premium” Vredestein. Maar weinig mensen weten dat niet en snappen dus de “grap” dus niet.
*loopt met de staart tussen de benen weg*
Tuurlijk zit er verschil tussen dure en goedkope banden en ga ik ook altijd voor de duurdere merken.
Zo’n advertentie is leuk maar je weet natuurlijk niet of de snelheden hetzelfde is en/of de bandenspanning hetzelfde is.
Ik heb 4 seizoens banden werkt prima
@rob5nismo: dat is 4 seizoenen net niks .
@bohica: hahahaha ik vind het wel goed rijden ik kom tegenwoordig toch niet meer boven de 140 uit.
zomerbanden zolang er geen sneeuw wordt voorspeld.
@tdi-goeroe: De goede (lees:veel grip) zomerband wordt naarmate het kouder wordt zo hard als een hockeypuck.
Ik heb mijn velgen met Michelin PSS inmiddels omgeruild voor de “Premium” wintervariant. Veel meer grip met optrekken en remmen.
Winterbanden helpen echt alleen in de sneeuw. Afgelopen periode mijn zomerbanden omgewisseld met winterbanden en met beide banden kunnen rijden met temperaturen van -3 tot +9. Zomerbanden rijden beter dan winterbanden ; meer grip en beter remmen. Uit ervaring weet ik wel dat winterbanden wonderen doen op (platgereden ) sneeuw maar op sneeuwvrije wegen, nat of droog, doen zomerbanden het beter. Uiteindelijk is het gewoon voor je zelf inschatten wat voor risico je denkt te lopen in Nederland en dit risico kan je (deels) afkopen met winterbanden.
@vantagev8: Kijk een duidelijke goede en vooral eerlijke ervaring, winterbanden is puur een commercieel aangelegenheid even wat extra omzet voor de garage’s met hun absurd dure bandenwissels en opslag.
Ook die jaarlijkse zogenaamde schaarste van winterbanden, dat mensen er nog intrappen haha.
Een goede band ontwikkelen kost enorm veel geld. De prijs van een band is vaak een direct resultaat van de gemaakte kosten. Gezien concurrentie in deze branche heftig is, zal de prijs bijna altijd tegen minimale marges worden verkocht. Waarom bezuinigen op het belangrijkste punt van een auto (veiligheid) en kijken naar de prijs, in plaats van gewoon het beste kopen?
Overigens, het monteren van winterbanden valt in dezelfde catogerie. Onder de 7° C 5% remweg verkorting, en bij sneeuw tot zelfs 50%. Zou toch geen keuze moeten zijn.
@creaminator: Klopt helemaal, koop dan ook gewoon een goede zomerband want die presteert onder alle omstandigheden het beste, enkel niet met sneeuw, dat is al zo vaak aangetoond.
@bofkont: en regen onder de 10 graden. Er is geen goede zomerband die dan een goede zomerband verslaat. Sneeuw is zeker niet de enige reden voor winterbanden, en er bestaat geen serieus onderzoek die dat tegengaat. Zomerband verliest op alle mogelijke fronten onder de 7 graden, goede winterband vs. goede zomerband.
@creaminator: ik heb genoeg test resultaten gezien die dat tegenspreken.
@creaminator: Het probleem is echter dat veel mensen een grotere maat zomerband rijd als de winterbanden. Bijvoorbeeld 17″ zomer en 15″ winter. Daarom is een vergelijking lastig.
Hier in Nederland heb je bijna niks aan winterhanden, die paar dagen per jaar dat je er profijt van hebt.

Én toch heb ik ze er onder, want nét die paar dagen dat je er profijt van hebt heb je er echt wat aan. Én de nadelen voor de rest van de tijd zijn ook weer nietzo groot.

Prettige bijkomstigheid is dat het profiel van de dure brede zomersloffen tijdelijk gespaard wordt. De winterbanden zijn niet zo erg als ze slijten, vorig jaar vier praktisch nieuwe Michelin Alpines gekocht voor € 300,-. Minder dan de helft van wat ze nieuw kosten, de verkoper was allang blij dat hij ervan af was gekomen terwijl het in Juli bijna dertig graden was.
@moveyourmind: Degene die ze verkocht was verstandig, die had gelijk door dat het bagger rijdt op winterbanden, koop nu maar gewoon een fatsoenlijke zomerband.
Ik heb dit seizoen voor het eerst winterbanden onder de auto geplaatst. Ik was ook altijd sceptisch, en ben zeer benieuwd hoe het gaat bevallen. Aangezien ik de originele 17″ nog had liggen met afgesleten zomerbanden, en mijn 255/30/19″ ook aan vervanging toe waren, heb ik de winterbanden om de 17″ gelegd. Ik heb in ieder geval iets comfort terug :-) voor de rest gaan we het meemaken.
De winter is alweer bijna voorbij man, waar heb je het over?
Heb momenteel Dunlop Winter Sport 5 erop in de maat 215/40/17 op een Polo 6C GTI, zo slecht rijdt een winterband niet…
Misschien een goed idee voor AB om een onafhankelijke test te doen? En dan niet op (nep)sneeuw…. we weten wel dat een winterband op sneeuw een wereld van verschil is :-) De factuur voor deze advertorial is toch al de deur uit denk ik dus moet kunnen nu :)
Van de zomer cruisde ik op Vredestein winterbandjes 13 inch op 1,8 bar. Lekker comfortabel met een vast gerotte schroefset
Grootste probleem in Nederland is dat jij nog wel premium winterbandjes erop kan leggen, maar dat de gemiddelde huisvrouw of bejaarde in hun ouwe Hyundai Pony, Opel Astra of Renault Scenic tijdens hun 1 wekelijkse ritje naar de supermarkt nog steeds met foekiefoekie shanghai bandjes rondrijden en dus vrolijk achterop jouw bumpert knalt tijdens een standaard regenbuitje.
Die doelgroep ga je met dit soort kekke reclame filmpjes ook nooit bereiken. De enige manier om dat soort lui op winterbanden te krijgen is een wettelijke verplichting doorvoeren in combinatie met een personlijke aansprakelijkheidseis betreft je autoverzekering indien je het niet doet.
Ben ik zelf geen voorstander van trouwens, want het leven is al duur genoeg en ik geef toch liever mijn geld uit aan 1 setje goede en sportieve zomerbanden.
Ik heb deze test zelf eens gedaan tussen michelin winterbanden en uniroyal regen banden …… en de regen banden waren op alle fronten beter dus….
Pure geld klopperij als je het mij vraagt of het moet -10 zijn.
Ik zag de sticker van Vredestein en ben gestopt met kijken. Als je geloofwaardig wil overkomen, doe dan een onpartijdig testje jongens ;) Dat gezegd zijnde: iedereen aan de winterbanden onder de 7°C vind ik niet meer dan normaal. Ik doe het ook, het is easy peasy om het zelf te doen als je het materiaal hebt (niet duur) en je voelt je meteen een stuk veiliger. Maak echter niet de vergissing je onoverwinnelijk te voelen, want dan ga je de gracht in.
@vinox: Winterbanden = voordeel met sneeuw op de weg. Niks beneden 7 graden onzin en andere keiharde neuk en porno verhalen, das leuk voor de marketing en de $autowereld$. Check de Adac en Anwb testen (ondanks dat dit beetje wordt weggestopt..). Met ijzel ga je sowieso glijden op beide banden. Op sneeuw -> winterbanden.

Vanochtend -4.. als het nu gaat sneeuwen, je denkt er wel aan.

20 jaar terug ging gemiddelde Nederlander heel gewoontjes met zomerbanden (en sneeuw kettingen) naar wintersport.. voorzichtig ala Clarkson quote die hierboven ergens is neergezet.. en dr is niks aan het handje.
Vredestein kan beter stoppen met dit soort reclame. Het roept alleen maar reacties op van de winterbanden haters of van mensen die een ander merk beter (denken te) vinden. In beide gevallen geen winst voor Vredestein.
Een autojournalist die wat geloofwaardigheid wil overhouden moet niet aan dit soort reclamefilmpjes meedoen waar nog een suggestie van een objectieve test tracht te worden overgebracht ook.
Bofkont heeft helemaal gelijk, het is een puur commercieel verhaal. Winterbanden doen het significant beter in de sneeuw, eigenlijk kun je ze beter sneeuwbanden noemen. Voor de rest weinig tot geen voordelen en soms zelf nadelen.
Het begint al met de misleidende term “zomerbanden”. Deze zijn namelijk niet ontworpen voor de zomer maar voor het hele jaar. Eigenlijk zou je ze jaarbanden moeten noemen.
Heb eigenlijk wel zin in een potje glijden… Verkopen ze zulke slechte discount banden op de Nederlandse markt? Zoja welke raden jullie mij dan aan!?
Leuk zo’n verschil.. Maar laat ook de vergelijking zien MET premium en discount zomerbanden! Want het gaat altijd over zover vs winterbanden.
Man, nu is men reclame aan het maken voor premium winterbanden terwijl ik al tevreden zou mocht de helft van dit apenland (Belgie) gewoon al winterbanden onder zijn auto zou leggen. “Allemaal commercie” totdat er 2 sneeuwvlokken vallen en ze allemaal stil staan omdat ze de brug niet op kunnen, de oprit niet kunnen nemen of bij het eerste beste rondpunt rechtdoor het decor in gaan (allemaal al zien gebeure) en er 1000km file staat. Ik zou zelfs een voorstel willen formuleren: ongeval tijdens de wintermaanden zonder winterbanden dan komt de verzekering niet tussen.
Voor mij is het verschil met zomerbanden overduidelijk en ik snap echt niet dat men dat niet wil doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).