Video: Oekraïeners vluchten in Skoda voor beschietingen

Auteur: , 35 Reacties

Terwijl Nederland de laffe aanslag op MH17 nog verwerkt, is het geweld voor de Oekraïeners zelf aan de orde van de dag. Wie in het gebied woont zal regelmatig vrezen voor beschietingen, zoals deze familie die tijdens een stranduitje halsoverkop moet vluchten.

Oekraïeners vluchten voor beschietingen

Terwijl we in West-Europa al bijna 70 jaar relatief conflictvrij leven, neemt het aantal brandhaarden in de rest van de wereld nooit af. Iedereen weet dat oorlog alleen maar verliezers kent, en toch vliegen we elkaar om geld, macht of religieus gelijk constant in de haren. Het conflict in het oosten van de Oekraïne was voor velen een ver-van-mijn-bed-show, totdat de separatisten een burgervliegtuig vol Nederlanders op 10 kilometer hoogte neerhaalden, en het onderzoek vervolgens schandalig tegenwerkten.

We zullen hier niet over uitwijden, het nieuws domineert immers al dagen alle Nederlandse media, en valt enigszins buiten ons vakgebied. Wat we nog wel even willen aanhalen is dat het geweld voor de lokale bevolking aan de orde van de dag is. Zij hebben het geluk nog in goede gezondheid te leven, maar moeten wel dagelijks vrezen voor de willekeur en anarchie van de situatie waarin ze leven. De familie in onderstaande video, die afgelopen zondag in Avdiika (even boven Donetsk) werd gemaakt, moet een dagje strand afbreken omdat een stel rebellen/regeringssoldaten niets beters te doen heeft dan mortieren af te vuren. Ze lijken goed weg te komen in hun Skoda, maar hun paniek en onzekerheid is schrijnend. KLIK!

Dus...35 reacties

Als ze op de fiets gingen stond dit niet op autoblog?
@jrmpower24: Als het je niet intresseert lees het dan niet.

Ondanks dat het weinig met auto’s te maken heeft vind ik het toch een intressant filmpje en ben ik blij dat Smoke dit post. Ik heb dit filmpje of vergeleikbare nog maar weinig gezien op het internet terwijl juist dit een belangrijk iets is. Hoe die mensen er zelf ook onder leiden hoor je verder niet in Nederland.

+1 voor Sir Smokalot
@kilum: Dit soort filmpjes hebben we dumpert voor, ik zie het nut hier niet van in op autoblog. Beetje jammer
@MrSkyline: ga dan lekker op Dumpert rondhangen.
@awesome: lekker bij de hand? als ik dit soort filmpjes zou willen zien dan had ik daar wel rondgehangen, denk je niet? Ik kom hier voor autonieuws, niet voor ramptourisme.
@MrSkyline: bijdehand?
Jij loopt te janken dat je zulke filmpjes hier niet wil zien…

– sla het topic over
– als je al klikt, reageer dan niet met bijdehandte opmerkingen als het je niet aan staat

Want ja: die opmerking van jou over Dumpert is bijdehand.
@awesome: je bent nog te dom om het hele punt te snappen, als ik dit wil zien ga ik naar dumpert, als ik autonieuws wil zien ga ik naar autoblog. ik ga niet naar autoblog omdat autoblog zo nodig wil profiteren van actualiteiten met ‘nieuws’ berichten die geen zak met autonieuws te maken hebben en puur bedoeld zijn om clicks en pageviews te genereren. Sterker nog, dit is niet eens nieuws, dit is sensatie zoekerij en een diep trieste manier van geld verdienen. Alleen de titel zegt al genoeg, ja zet er maar skoda in, anders valt het wel heel veel op dar het niets met auto’s te maken heeft. autoblog raakt de laatste tijd alleen maar meer vervuild met domme nieuwsberichten die niets met autos te maken hebben en waarvan het ook twijfelachtig is welke berichten worden gesponsored en welke niet. ik heb mijn onvrede hier al vaker over geuit, maar dat werd niet op prijs gesteld. ik vind het autonieuws altijd erg interessant, maar ik kan dit absoluut niet waarderen.
@MrSkyline: gelukkig kennen wij elkaar niet, laten we het daar maar op houden. blijkbaar denk je me wel te kennen met je aannames. ..|.,
@MrSkyline: Het zou je sieren als je uit respect voor de situatie ter plaatse dit soort comments voor jezelf zou houden.
@RacerX: het zou autoblog sieren dit soort filmpjes niet te plaatsen, de hele reden waarom ik mij er aan stoor is de situatie in oekraine en het feit dat autoblog nietszeggende filmpjes plaatst in de hoop clicks en pageviews te genereren. als het een volwaardig nieuwsartikel was geweest dan had het ondanks dat het niets met autos te maken heeft nog enige nieuwswaarde gehad. een artikel als dit is gezien de situatie bijna respectloos te noemen.
@MrSkyline: Los van mijn mening over het plaatsen van het filmpje, je initiële reactie is een nogal respectloze wijze om je punt te ventileren. Je overige comments laten anders zien, maar de eerste ademde gewoon ‘desinteresse’.
Bizarre post, hoort eigenlijk niet echt thuis op een autoblog. Inspelen op de actualiteit voor meer bezoekers is één ding, maar dit begint een klein beetje op lijkenpikkerij te lijken.
Wat een gedoe daar toch jongens…. :( ik ga vanavond een biertje drinken en toosten op een mooie rustplaats voor de slachtoffers van de beschoten vlucht, alsmede het feit dat ik mijzelf iedere dag druk MAG maken over de file ipv. mn kinderen uit de route van een kogel te moeten houden. Cheers boys! en wees een beetje lief voor elkaar.
@mannetje: Ik heb liever dat je toost op; dat de mensen die dit gedaan hebben gepakt worden,
En dat zeg ik het nog netjes.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik was al aan het wachten wanneer AB een linkje kon maken met de MH17, het is ze toch gelukt, zei het wat mager.

True een Skoda is OOK een auto!
Hoewel dit totaal niets met auto’s te maken heeft kan ik me wel voorstellen dat Sir Smokalot een artikel aan dit onderwerp wijdt. Het kan geen kwaad om naast stil te staan bij de mensen die in dit oorlogsgebied leven en moeten zien te overleven. Juist omdat je dit nieuws hier niet verwacht zet het je nog meer aan het denken. Persoonlijk vind ik dat niet erg, maar ik kan hier alleen voor mijzelf spreken.
@sir
Wat zijn jullie bende schapen als jullie geloven dat, dit de pro-Russische strijdkrachten hebben aangericht. Zo zit jullie westerse media ineen dat is manipuleren manipuleren en nog eens manipuleren. Ik kan met 1 vraag heel uw artikel ontkrachten. Waar is de volledige filmpje waar de mensen in de auto zeggen dat de beschieting door overheidsleger gebeurd.
@konijntje: Maar wat jij zegt is ook niet te bewijzen.

– was 9-11 een inside job?

– word er geld in de taliban gepompt door de amerikanen?

Bij elke grote ramp komen er wel complottheorieën naar boven, misschien kloppen ze, misschien ook niet.

Etc.

@1audi1: Het is gewoon jammer dat de Nederlandse media aangeeft dat het een feit is dat dit gedaan is door de separatisten. Zolang er nog geen overtuigend bewijs is, lijkt het mij verstandig om dat in het midden te laten.
@syliaca:
Geen idee welke Nederlandse media jij kijkt, maar degene die ik bekijk houden allemaal een slag om de arm.
Hoe je het ook went of keert, als je zelf triomfantelijk een tweet de wereld in slingert waarin je verklaart een vliegtuig neergeschoten te hebben, dan heb je op zijn minst de schijn tegen.

Ik hou het voorlopig maar op een dramatisch ongeluk, ik twijfel er niet aan dat de zogenoemde seperatisten hier verantwoordelijk voor zijn.
Waarmee ik niet zeg dat ik ervan overtuigd ben dat ze willens en wetens een passagiers vliegtuig wilden neerhalen.
@konijntje:
Ten eerste praat je aan je tekst amper nederlands, ten tweede heb je het over “jullie westerse media”, en ten derde komt het over alsof je maar al te graag Oekraïne in tweeën ziet splijten: Een pro-Russisch, en een pro-westers deel.
Werk jij soms voor de KGB?
-=edit: wegwezen jij. Ban=-
@konijntje: Als je het nou gewoon netjes houd, dan zou je nog enigszins overtuigend kunnen zijn. Ik ben het met je eens dat sir zijn mening hier iets teveel laat doorschemeren.
Oekraïene = Oekraïne.

Situatie daar is behoorlijk ernstiger dan het 8 uur journaal je doet geloven.
Het grootste deel bereikt de westerse wereld niet eens.
Triest dat kinderen en mensen die er niets mee te maken willen heben voor de rest van hun leven herinnerd worden aan situaties als deze.
@fejjie: Wanneer je een artikel als dit post kan je er met aan 100% grenzende zekerheid van uitgaan dat je dit soort comments krijgt. Dat neem ik dan maar voor lief.

Soms dwaal je een beetje af in je onderwerpen, maar ook ik heb een bredere (geo-politieke) interesse, het zijn niet alleen auto’s die hier de klok slaan. Wanneer je dan een video tegenkomt die de schrijnende situatie ter plekke toont en deze wilt delen omdat je daar een platform voor hebt, dan doe je dat, en neem je de beschuldigingen van lijkenpikkerij of ramptoerisme maar voor lief.

Aan het einde van de dag bepaal ik zelf wat en waarover ik schrijf, en het is het goed recht van de reaguurders om hier kritiek op uit te oefenen. Maar ik ga me er niet voor verontschuldigen.
Ga hier vooral mee door.
Men heeft een keuze: lezen of het item over slaan. Blijkbaar vergeet men dit wel eens…
@sir_smokalot:
Begrijpelijk dat dit soort filmpjes je wat doen, maar dit is een autoblog en niet een breed geo-politieke blog.. Mensen komen hier voor auto nieuws en niet voor dergelijke filmpjes..

Er komen hier ook bezoekers met jonge leeftijd, waarvoor dit soort filmpjes niet geschikt zijn..

Je kan toch prima een andere blog hiernaast maken, zoals apparata etc… Als het van een hoog niveau is en mensen willen het lezen dan komen de bezoekers vanzelf.
@sir_smokalot: Jammer dat sommigen zo negatief reageren. Juist bedankt voor dit artikel. In ons gezamenlijk verdriet over de slachtoffers aan onze zijde vergeten we snel het leed dat de lokale bevolking moet ondergaan in deze oorlog. Naar mijn mening volkomen gerechtvaardigd dat je dit platform gebruikt om hier ook aandacht aan te schenken.
Voor zover ik op de hoogte ben is deze beschieting uitgevoerd door het Oekrainse overheidsleger. Not sure though.
Het is dan wel handig als je CV incl. afstandsbediening hebt!.
Onbegrijpelijk dat er in zo’n mooi land zo veel ellende en rotzooi is. Er is daar toch aan beide kanten v/d grens ruimte genoeg!. maar nee mensen willen altijd meer pikken dan ze al gepikt hebben in het verleden. jammer het wordt niet beter maar eerder slechter. ik probeer zolang het duurt nog maar even te genieten van mijn 3 ltr want als dit zo doorgaat stijgen de brandstof kosten binnenkort weer de pan uit met deze verspuug van de kleine gefrustreerde mannetjes met kale koppen.
verspuug wedstrijd
Nou, een poging om het hier een beetje ontopic te krijgen dan: Het valt me op hoeveel tijd en gedoe het kost voordat ze eindelijk een keer de auto gestart hebben en weg zijn. Als je echt als een gek wilt vluchten, spring je toch in die auto, start je de motor en ben je binnen 3 seconden vertrokken?
@bastiaangt: Maar is dat de slimste optie. Als die lui die aan het schieten zijn ineens iets weg zien spuiten gaan ze misschien op de auto schieten. Misschien was even wachten wel de beste optie. Ik weet het niet hoor, ik spreek geen Russisch en weet ook niet wat er gezegd word, maar het zou een afweging geweest kunnen zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).