Video: Oekraïne krijgt een lading Humvees uit Amerika

Auteur: , 43 Reacties

Ze kunnen daar immers wel wat hulp gebruiken tegen het almachtige Rusland.

Humvees in Oekraïne

In Oekraïne is het op moment nog steeds niet pais en vree. De politieke discussie laten we even voor wat-ie is, maar eerder zagen we al hoe heftig er in delen van het land gevochten wordt. De VS reiken de Oekraïense regering een helpende hand om zo Rusland te dwarsbomen, en waarmee kan dat beter dan met een setje all-American Humvees?

Onlangs werden er tien van dergelijke legerauto’s afgeleverd door de US Air Force. De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, nam ze hoogstpersoonlijk in ontvangst en kroop zowaar even achter het stuur van een Arnold-mobiel. Overigens vallen de geleverde auto’s in de categorie ‘non-lethal military aid’, al lijkt ’t ons sterk dat ze ingezet gaan worden tijdens het Oost-Europese equivalent van de tulpenrally.

De legerwagens zijn uitgerust met bepantsering en kogelwerend glas. Verder heeft elke Humvee een geschutskoepel op het dak, maar daar zitten dan weer geen geweren in. We vertrouwen er maar op dat Porosjenko’s mannetjes daar wel een oplossing voor hebben.

Inclusief Humvees is de totale Amerikaanse hulp aan Oekraïne beraamd op zo’n 75 miljoen USD. Die hulp omvat verder drones, communicatieapparatuur, night vision goggles en radarspul. In totaal zouden er maar liefst 230 Humvees worden overgevlogen, dit is dus nog maar het topje van de ijsberg.43 reacties

Leuk speelgoed
Niet mis maar ik zou ze wel even laten overspuiten
Kunnen de urkainers ook overweg met die apparatuur? Wel een goede instelling dat deze mensen eens geholpen worden.
@mrrallycross: hmm een stuur, schakelpook,gaspedaal, koppeling en een rem. Hmm hoe zou dat werken…?
@kvgorp: het zijn wel ex-Russen hoor!
@roppp: Of toekomstige russen, hangt er maar van af van welke kant je het bekijkt…
@Kvgorp: Niet, aangezien humvee’s automaten zijn.
@luxaeterna: nog makkelijker.
Ze gingen of naar een museum, of naar hun.

Sorry, maar was hummer niet allang failliet?
@csx3000: zijn ook geen hummers…. humvees dat wel.
@csx3000: HMMWV of humvee’s, de “H1” dus, is een product van AM General, en dat heeft niets te maken met de H2 en H3 van General Motors. Is een apart bedrijf voor defensietechnologie.
Super actie van die Amerikanen. Sturen wij ook wat materieel? O wacht, dat hebben we natuurlijk niet meer…….
@dutchdriftking: En we krijgen v/d Grieken nog niet eens gratis tzatziki
De Russen denken bij zichzelf: Leuk! Nog meer voer voor target practice….
Hoe wil je Poetin leip krijgen? 1) een grote oefening organiseren nabij Russische grens. 2) Oekraïne sponseren met militair materieel.
@ihrte:
Herstel, Poetin is en was al leip.
@rarity:

Uh, misschien moet Autoblog even z’n database checken. Ik sta automatisch ingelogd on de account van “Rarity”, terwijl ik toch echt ingelogd zou moeten staan als Macready.

Interessante gedaantewisseling met iemand die ik niet eens ken…
@ihrte: Om ‘m te kalmeren kunnen we ‘m Sudetenland aanbieden. Daar zal ie dan vast genoegen mee nemen en inbinden!
Ja maar Rusland gaat (nog) meer wapens leveren aan Oost-Oekraïne aan de rebellen, zo blijf je bezig. Voor een permanente rust op lange termijn is het van gootbelang dat Oekraïne een middenweg vind met Rusland. Rusland is een wereldmacht en zal dat indien nodig ook laten zien en zeker niet terugdeinzen. Oekraïne speelt gewoon soms achterbaks willen profiteren van de Russen en het Westen.
@lfagtr35r: je weet dat Amerika en vriendjes vuistdiep in Oekraine zitten??
http://dissenter.firedoglake.com/2014/08/09/cia-intervention-in-ukraine-has-been-taking-place-for-decades/

Daar wil ik nou wel eens meer over horen, dan hoe slecht, gek en evil Putin wel niet is.
Putin is zo fout als maar kan, maar ik denk het westen niet veel beter is.
Iets met false flag operaties.
Operation gladio leuke google term, leuk stukje info.@g40freak: Thanks Ik had het al eerder gelezen en over gehoord.
Het klopt ook wel wat je zegt.
Je weet dat de spanningen in Oekraine al langer aan de gang zijn en dat president Janoekovitsj (noodgedwongen) moest aftreden. Dan heb ik het nog over de afgelopen 2-3 jaar. De invloed van Europa/ VS bij die aftreding was destijds groot, omdat de pro- westerse oppositie van toen onder leiding van bokskampioen Vitali Klitschko voortdurend werd ondersteund en opgestookt tegen het parlement van Oekraine die op een lijn zat met Rusland en Rusland zelf. De oppositie werd alsmaar opgestookt tegen de Russen, om Oekraine los te kweken van de Russische invloeden en toenadering te laten zoeken tot Europa. Nogmaals Oekraine heeft een strategische ligging en Europa wilde Oekraine er gewoon bij hebben. Niets meer en niets minder.
We moeten niet naïef zijn en altijd maar blindelings geloven wat ons verteld wordt. Gewoon zeggen waar het op staat (beiden partijen zijn betrokken) en Putin laat niet over zich heen lopen. Het altijd weergeven van een kant van het verhaal is krankzinnig.

Tenslotte dit gebeurt in de achtertuin van Rusland, is er iemand die denkt dat de Russen dan gewoon gaan toekijken?
Ik vind het sowieso heel wonderbaarlijk waar al die strijdende partijen hun materieel vandaan halen. IS heeft ook allemaal redelijk nieuwe voertuigen. Net als die bendes in Nigeria. Meestal Toyoya’s. Of zouden die daar nog gewoon een importeur hebben om op die manier de grootste autofabrikant ter wereld te kunnen worden?!?!?
@roppp: Oorlog laat geld verdienen, elk land en bedrijf doen eraan mee. Of denk je dat het bij machtige landen ECHT gaat om de mensen in die regio en de Democratie daar. Het zal ze een worst wezen zolang geld maar blijft rollen.
@lfagtr35r: perpetual war.
Oorlog heeft niks met vrede of democratie te brengen.
Het gaat om geld……olie dus…als mensen denken dat Amerika vrijheid en democratie brengt, die raad ik aan de definities van die woorden eens op te zoeken.
@g40freak: Amerika heeft anders zo’n 70 jaar terug wel vrijheid en democratie naar west Europa gebracht. Daarna hebben ze het elders ook geprobeerd en dat is eigenlijk altijd mislukt. Maar we zijn nog steeds dankbaar voor 70 jaar terug.
@mashell:
Deels waar, de VS hebben 70 jaar geleden definitief DE macht kunnen grijpen na WO II
en hebben, om die macht te verkrijgen Europa verdeeld tussen Oost en West met de Russen, zodat beide partijen zelf beter hun gang konden gaan met hun invloedssfeer te vergroten.
Daarnaast hadden de VS enorme belangen in Europa, die ze lever niet wilden kwijt wlden raken zoals GM en FORD in Duitsland, Frankrijk en Engeland om maar iets des auto’s te noemen..
– Ter illustratie : Als Keulen werd gebombardeerd door de geallieerden, vluchtte de bevolking naar de FORD fabrieken toe, want die werden niet of nauwelijks gebombardeerd.-
Nederland kreeg pas Marshall hulp toen we afscheid namen van Indonesië en de VS hebben wel geprobeerd hun kont overal in de Europese ex-koloniën te draaien, kijk maar naar Vietnam, dat was Frans…
@mashell: ja, of economische afhankelijkheid d.m.v het marshall plan.
@mashell: De US heeft z’n economische belangen in Europa verdedigd, en is na de oorlog gebleven om het communisme tegen te houden, want ook economisch schadelijk. Democratie was daarbij slecht bijzaak. Dat hebben ze genoeg bewezen in andere landen, waar men koos voor de ‘stabiliteit’ van een dictator ipv een risicovolle democratie.

De economische redenen voor oorlog zijn ook duidelijk te zien in de landen waar ze NIET ingrijpen. Dat zijn steeds landen waar ze geen economische waarde dienen te verdedigen of veroveren. Daar is die dictatuur, onvrijheid, genocide, burgeroorlog, onderdrukking, vervolging, terreur, etc… plots niet zo erg meer voor The Land of The Free and The Home of The Brave…
@roppp: die autodealers verkopen toch okk auto’s aan drugshandelaren? Geld Is geld. Fatsoen is om het klootjesvolk mak te houden.
@roppp: of dat ze op facebook zitten??
Ik geloof dat IS, isis, al qaeda, allemaal creaties zijn.
Om een reden/goedkeuring weg te dragen bij de bevolking, om een oorlog goed te praten.
Ik vind het een grote poppenkast.
De echte terroristen zitten in regeringen en dragen stropdassen.
Even voor de duidelijkheid: ik ben absoluut anti geweld.
Maar ik geloof de “dreiging” gewoon niet.
Er is teveel (bevestigde) informatie om het “sprookje” te geloven.
#Complot theorie alu hoedje afzet#
@g40freak: Al Qaeda (of in een van de 37 andere spellingsmanieren) is alvast een verzinsel, dat is al genoeg bewezen…
@roppp: Overigens dient je beeld over Nigeria enigszins genuanceerd te worden. Dit is niet zomaar één of ander apenland in burgeroorlog. Nigeria is de grootste economie van Afrika – zelfs groter dan het meer verwesterde Suid-Afrika – en heeft het grootste bevolkingsaantal. Democratie is een relatief begrip, maar ze doen het behoorlijk. Ongeveer 50/50 Christen/Moslim.

Er is nog heel wat werk aan de winkel natuurlijk, maar er zijn wel mogelijkheden om zaken te doen met Nigeria, dus ‘schandalig’ kan je de verkoop van Toyota’s niet noemen. Peugeot heeft er een JV lopen (de 301 wordt er oa gemaakt), GM heeft (of had?) ook een JV daar, en natuurlijk zijn de Chinezen er ook al met ouderwetse bestellers en pickups.

De bendes waarover je spreekt zijn leden van wat wij Boko Haram noemen. Dat is wel een behoorlijk probleem, en hopelijk raakt Nigeria daar snel van af, want die vormen wel degelijk een grote dreiging.

Niet die bende op zich, maar de 50/50 Christen/Moslim verdeling is ook een redelijk duidelijk te trekken scheidslijn tussen Noord (moslim) en Zuid (christen). Het risico bestaat dat dit leidt tot een onafhankelijkheidsverklaring van het Noorden, compleet met invoering van de Sharia (wat nu al lokaal gedeeltelijk het geval is).

Nu zou zo’n verklaring niet echt veel betekenen – daarmee bedoel ik, de mensen die daar wonen gaan daar niet per se achter staan – maar dat zou wel tot een terreurcampagne/burgeroorlog kunnen leiden. En dan stort de hele boel in een paar maanden tijd in elkaar…
Begrijp niet wat Oekraïne met Humvee’s moet doen? Dingen zijn kwetsbaar van IED en tegen zwaar kaliber wapens.
@bmwadept: ze hebben in sommige uitvoeringen een V-bodem waardoor ze minder gevoelig zijn voor IED’s.

En ik denk niet dat ze al te kieskeurig kunnen zijn daar in Oekraïne. De VS gaat hun natuurlijk niet hun hypermodernste legervoertuigen sturen.
@bmwadept: Russen neerschieten, ga er maar vanuit dat die .50 machinegeweren, die in de geschutskoepel horen, gewoon op de achterbank liggen of met een aparte luchtpost komen.
@fapfap: een uitgelezen klusje voor Nicolas Cage.
@fapfap: Die dingen passeren eerst eens langs Israel, die ze in een ander koffertje stopt…
Hele fijne propaganda VOOR Putin dit, handig Amerika. Doe het lekker in je eigen achtertuin.

Ik ben zeker geen Putin fan maar de EU en USA zijn in deze oorlog net zo smerig.
Ze leren het ook nooit daar. Dat van die neus in die zaken. Zag laatst een gevechtsfilmpje gemaakt door IS op een ongecencureerse site. En die reden vrolijk rond in exact zulke humvee’s. Poroshenko zijn halve arsenaal aan materieeel is al gestolen en dat gebeurt met deze gedrochten gewoon weer.
Enig tactisch nut hebben deze voertuigen daar wel degelijk. Dit type Hummer beschermd uitstekend tegen 7,62 mm kaliber van de AK47 familie. Dat is handig wnneer je patroullieert in een gebied waar niemand echt de baas is en iedereen een AK draagt. Minder doden is beter.

Het wapen dat op het dak hoort is een .50. Een ontwerp dat nog stamt uit de tweede wereld oorlog en waarvan over de hele wereld versies van zijn gemaakt. Die kunnen vast gevonden worden zonder dat de herkomst te traceren valt. Anders kan het A-team er iets oplassen
Das ook een manier om aan de EPA normen te voldoen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).