Video: op stap met een Citroën DS

Auteur: , 37 Reacties

In staat om iedere oneffenheid glad te strijken, grote afstanden in alle comfort af te leggen, door te rijden met een lekke band en beeldschoon.

Niets zweeft als een DS

Even door het Hongaars heen bijten is makkelijk gemaakt door Engelse ondertitels. In navolging van de Honda NSX video hebben we weer een bijzondere review uit het Oost-Europa.

Weinig zo geliefd als de Citroën DS. Het blijft verbazen hoe belangrijk één auto voor een merk kan zijn. Simpel gezegd verbleken alle andere Citroëns naast de DS. Niets is sindsdien zo vooruitstrevend. Tot iemand letterlijk met een zwevende auto komt is het misschien ook helemaal niet mogelijk zo’n grote stap te maken in design en comfort als Citroën maakte in 1955.

Dit allemaal terwijl de voorganger ook zo’n indrukwekkende auto was. Een Citroën Traction Avant zo exclusief en duur (om te produceren) dat Citroën er bijna aan onderdoor ging. Een Traction Avant waar op het laatste bouwjaar de hydropneumatische vering debuteerde als test voor het aankomende ‘ruimteschip’.

Want een Citroën DS was in 1955 weinig minder dan buitenaards. Eén hydraulisch systeem in de auto geïntegreerd om alle besturing te bedienen. Van stuurbekrachtiging tot rembekrachtiging, de vering uiteraard en zelfs de versnellingspook bediende via hydrauliek de bak. Geen afslaande motor meer voor het stoplicht omdat de DS zelf ontkoppelt. En de Fransen hadden zelfs aan veiligheid gedacht; als het sturen zwaarder werd moest je even stoppen om de hydrauliek te controleren. Kijk en geniet.



37 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Mooiste wagen ooit? In ieder geval wel de auto met meest ziel karakter.
@norge: Waar kan ik die optie vinden? Staat dat op de optie-lijst?
Mooie auto, jammer dat m’n buurman hem ’n paar jaar geleden weg heeft gedaan.
Prachtige wagen, een meesterwerk, hoort thuis in het rijtje der grote klassiekers, maar de echte DS-fan zal nooit meer naar iets anders omkijken, en geef hem of haar eens ongelijk.
Als ze deze auto met de huidige technieken weer zouden bouwen zou ik het wel weten.
@btracing: Citroën C6 verkopen ze al een tijdje hoor:)
@dragspert: Niet meer…
Ik heb hele vakanties op de achterbank van een DS doorgebracht, maar achter het stuur is het bij maximaal 250 km op een dag gebleven in de DS van mijn vader. Over anderhalve week kan ik vertellen of het oneindige cruise-potentieel van de DS waarheid is, dan mag ik de DS van een familielid naar zijn net verworven Zuid-Franse camping rijden, ruim 1000 km verderop. Ik heb er nu al zin in.

Ik weet trouwens niet of ‘exclusief’ wel het goede woord is voor de Traction Avant. Ook de TA was technisch een behoorlijke revolutie, de ontwikkelingskosten waren te groot voor Citroën en leidden tot een faillissement. Toen Citroën echter eenmaal was overgenomen door Michelin en de TA ietsjes werd vereenvoudigd is het toch een model geweest met een groot succes. Het is nog steeds één van de meest geziene auto’s uit die tijd.
@Citrofiel: Nou, ik kan nu uit ervaring melden dat het geen fabeltje is. Het langeafstandscomfort van de DS is echt super. 1100 km op een dag zonder een centje pijn.
Evenals @citrofiel opgegroeid op de achterbank van diverse snoeken. Enkele jaren geleden mijn eigen exemplaar (ds23ie pallas hydraulique deltablauw) van de hand gedaan. Ik weet 100% zeker dat er ooit weer 1 in bezit komt. Fantastsche voiture, de stamvader van elke hedendaagse auto!
Toen ik nog jong was, verafschuwde ik deze auto. Ik vond hem echt lelijk. Maar net als met veel andere dingen in het leven ga je pas op latere leeftijd de schoonheid ervan zien. Nu zou ik er graag een bezitten. En dan ook het model als in het filmpje. Met de dubbele koplampen achter glas.

@ Citrofiel
In Waddinxveen heeft iemand een Traction Avant als ornament in zijn tuin staan. ’s Avonds in het donker schijnen de gele koplampen richting het huis. Ik moet elke keer als ik er langskom even kijken en weer mijn hoofd vol medelijden meewarig schudden… Zó zonde…
Mijn oom heeft er een, was ook zijn trouwauto, prachtig om te zien, heerlijk om mee te rijden. Zelden zo blij geweest in een klassieker!
La vraie Déesse!

Zelfs tegenwoordig kan menig auto hier nog wat van leren ongelofelijk! 1955..
@citrofiel
@pallas
Wij behoren blijkbaar samen tot de achterbankgeneratie van de DS !
Zalig over s’heeren gezweefd en dan wen je nooit meer aan de hele resem staalharde afgeveerde automeuk.
Het is dan ook on-be-grijp-e-lijk dat nu Citroën de C6 afgevoerd heeft er alleen nog op de C5 hydro-vering in optie verkrijgbaar is
On-be-grijp-e-lijk dat op de betere ‘premium’ DS-reeks van heden deze vering niet beschikbaar is. Hoe zeer kan je je eigen revolutionaire technologie aan kant schuiven en gelijktijdig het ‘DS’-aura uitmelken. Waarom denkt Citroën persé dat ze de Duitse hielen moet likken met keihard afgeveerde vierwielers waar je gebroken uitkomt als je over twee verkeersdrempels rijdt ?
Waarom kan Citroën niet uit gaan van z’n eigen sterkte en comfortabele automobielen produceren, zoals geen ander dat kan ?
Nog onbegrijpelijker voor mij is natuurlijk dat mensen blijven rijden met die dingen. Het verkeer vandaag is zo hectisch en druk, dat snelheid en power toch niet primordiaal meer zijn , maar voor mij toch: comfort, rielekst en veilig mijn besteming bereiken!
@jodocus: Zeg dat wel!
Voor mij BX, XM berline, XM break. Kan me niet voorstellen ooit een grote Citroën te kopen op schroefveren! Lees je de recensies, dan klagen zelfs autojournalisten (hen kan vering nooit hard genoeg zijn, lijkt het) dat de DS5 stug en stuiterig is.
Als het nou echt ten koste ging van wegligging of veiligheid, maar hydractief is juist stabieler dan schroefveren, en op een slipcursus bleek mijn BX het best te presteren in remmen en uitwijken.
Ben 1 van de weinige die de ds niet mooi vind volgens mij… Maar heb wel bewondering voor het technologische hoofdstandje dat ze hiermee hebben afgeleverd
Het blijven schitterende, geweldige auto’s. Ooit hoop ik er een te bezitten, al is het maar voor een tijdje. Gewoon om ook eens te ervaren hoe een vliegend tapijt voelt én in een van de mooiste auto’s ooit te rijden.
Waarom kon het in 1955 WEL?
Waarom waren er toen WEL mannen die zeiden : “Dit is geweldig, dit is het beste wat we ooit bedacht hebben, dit gaan we gewoon maken !”

Als ik een DS zie, is de mensheid alleen maar achteruit gegaan.
En regeert de grijze middelmaat.

Maar wel veertig verschillende soorten vruchtensapjes in de supermarkt.

Food for thought……………….
@desjonnies:
Omdat ieder revolutionair door 300 technische bezwaren neergesabeld wordt. Spectaculair design? En de voetgangers dan! Revolutionaire techniek? Dat risico kunnen we niet hebben! Innovatie? We geven pas geld uit als de concurrent het ook doet!
Afgezien dat die mooi is, is die zo onbetrouwbaar als het maar kan zijn, dan is weer iets met de motor dan weer met de vering en nog een keer en nog een keer. Mij niet gezien
@toeter11:

Vooral grijs blijven………………………
En geloven “wat ze zeggen”

Heb veel gestuurd met Ds’sen.
Met de mooiste meiden naast me op het lederen bankstel.

Met slecht weer, November storm, regen, hagel en zware wind met mijn “Haagse Hopje ” ff terug naar Rotterdam.
Reed met Ruud’s 23 Pallas.
Zacht zoevend gingen we met 140 door de storm heen, terwijl we rechts van ons alle auto’s heen en weer zagen vliegen over de rijstroken.
De Godin kreunde af en toe zachtjes en haar DiRaVi maakte af en toe onsmakelijke geluidjes.
Maar door de groen getinte ramen ging het voorwaarts kijkend over de zilvergrijze motorkap.
’t was warm en ze zat lekker tegen me aangekropen.
1 van de ritten, hoe kort dan ook die me altijd bij zal blijven.
Al weet ik verdorie haar naam niet eens meer.
@desjonnies: Mooi verhaal, alleen de azijnpisser in mij dwingt te vermelden dat een DS geen DiRaVi heeft, dat systeem kwam pas in de SM en later in de CX en vroege zescilinder XM-en.
@desjonnies: ik heb ooit het geluk gehad om met een dame een dag in een DS cabrio (originele Henri Chapron) te mogen rijden. Wat een bekijks heb je met zo’n auto op de weg. De auto was destijds 125.000 gulden waard. La DS of toch stiekem Déesse, een mooiere Godin, op wielen, zal niet meer gemaakt geworden. Daarvoor is de markt te saai en kil geworden.
@rufctr01: wat een gezwam, het is maar een auto hoor.. sterker nog: een lelijk oud stinkhok zonder dak..
@flippert:
Heeft het gekkenhuis je weekend verlof gegeven….
@toeter11: Gelukkig is er voor jou de Suzuki Swift. Of in een gekke bui de Prius.
Mijn Citroëns hebben wel eens onderhoud gehad aan de hydrauliek: Setje bollen, verse vloeistof. Voor €200 klaar bij specialist. En ja, ik heb eenmaal panne onderweg gehad: een leidingbreuk, bij een BX met toen 470.000 km.
Maar mijn ‘normaal’ geveerde auto’s (Fiat, Mitsubishi, Seat) hebben me vaker onderweg in de steek gelaten qua onderstel: tweemaal gebroken veer. Ook kostten die tot nu toe meer aan onderhoud: Draagarman, veren, schokdempers, en tweemaal een kapotte carterpan als gevolg van versleten vering / demping.
@mout: wil nog niet dood gevonden worden in een swift, die auto’s zijn verschrikkelijk. geef mij dan een Kever of een Daf 55
@toeter11: Ik denk dat je niet weet waar je over praat. Mijn vader had diverse ID-19 en DS’en. Hij reed veel over heel Europa met veel (zware) spullen in de bak als demomateriaal. Hij vond het maar onzin om ‘m in te ruilen als hij het goed deed. Inderdaad werd roest dan een probleem. Fantastische auto, technisch nooit problemen mee gehad in meer dan een miljoen kilometers!
Naderhand veel in gereden toen ik m’n rijbewijs had. O.a materialen afgeleverd in Geneve over een weeken (vrijdagavond weg, zondagavond terug). Vooral als reisauto een fantastisch ding.
Superieure auto met superieure techniek. Het is de hopen dat Citroën nog met een waardige opvolger komt in de vorm van een DS9. Het is één van de auto’s waarvan je jezelf niet realiseert hoe oud ze daadwerkelijk zijn, net als de Porsche 911. De meeste DS’en in NL zijn overigens de goedkopere ID met minder verfijnde techniek.

Mooi camerawerk trouwens! Meneer maakte een topopmerking: De DS was niet gemaakt voor het rijden, maar voor het reizen. Dit beslaat de gehele auto met bijbehorend concept.
Mmmm, mijn eerste auto ooit…..
In 1978 kocht ik een 7 jaar oude D Super met 5 versnelling handbak. Aanschafprijs 1450 gulden……Hetzelfde stuurwiel,hetzelfde dashboard als de auto in de film. Drie jaar mee gereden, geen problemen behalve eenmaal nieuwe veerbollen en veeeel roest met name aan de onderkant van de portieren, twee keer Zuid Frankrijk op en neer, één groot feest.
Eigenlijk heb ik nooit meer een auto gehad waar ik meer mee had, ondanks Citroen XMs, Peugeot 607s, Audi A6en, Subaru WRXen en BMW 5 series.
Had/Nam er eerder geen tijd voor, maar ik heb nu toch even het filmpje gekeken. Mooie beelden, een goed geïnformeerde presentator. Bedankt voor het plaatsen @Alwood !
@Citrofiel: Als je nog 5 minuutjes over hebt, dan is de paarse Citroen van Jules Deelder (in wit pak!) wellicht ook nog wat: http://www.youtube.com/watch?v=CaWhux4-Nfc
@sir_smokalot: Die had ik gelukkig. Dank je!
Ik ben half hongaars, dus zelfs de taal in het filmpje vind ik mooi.
Prachtig auto programma, a la top gear, maar dan voor de gewone mens.
Nooit begrepen wat hier nou zo bijzonder aan is. Ik vind het een lelijk pijprokers-gedrocht en je wordt strontmisselijk van dat zwabberige debiele Onderstel. Mislukte auto van een mislukte fabrikant uit een mislukt land.. Bleh..
@flippert: Waarschijnlijk ben jij dan ook een cultuurbarbaar die nooit iets van kunst begrepen heeft.
De techniek die gebruikt werd werd anders toch wel door vele mensen gewaardeerd…
@flippert: Als jij denkt dat dit swabberig si heb je er waarschijnlijk nooit in gereden. Ja, je moet wennen aan het directe sturen, met een soort klikje in de middenstand… Maar als je het stuur recht houd, ga je gewoon rechtdoor, en daar kunnen veel moderne auto’s een puntje aan zuigen.
heerlijke auto! ben er mee naar m’n huwelijk gevoerd :)

Zou er ook héél graag een hebben…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).