Video: Porsche 918 Spyder vs McLaren P1 op Laguna Seca

Auteur: , 51 Reacties

Medio maart doken resultaten op van een begerenswaardige duotest, maar er gaat natuurlijk niets boven bewegend beeld. Maak je klaar voor een head-to-head van 2 hypercars, waarbij niets aan het toeval is overgelaten.

De duotest der duotesten

Net zoals iedereen en zijn moeder aast elk groot autoblad op een megavergelijking tussen de 3 hypercars van het moment: de 918, de P1 en de Laffe Arie. Deze 3 bij elkaar is money in the bank. Zo ook het Amerikaanse Motor Trend, echter, Ferrari deed wat we inmiddels van ze mogen verwachten, weigerde elke vorm van medewerking en zette zijn eigen klant onder druk, en dus werd het geen trio- maar een duo-test.

Laten we ons tussendoor even overgeven aan een stukje auto-fellatio: wij waren uiteindelijk het eerste medium dat alle 3 de wagens op een circuit bij elkaar had. Maar dat terzijde.

De duotest werd een staaltje monnikenwerk waar onderstaande infographic uit kwam rollen..

Infographic

..maar uiteindelijk willen we de actie natuurlijk ook gewoon ZIEN. Dat kan sinds vandaag. Dank voor de tip, Gevorg!51 reacties

Mooi spul! En waarom hebben jullie destijds geen rondes geklokt op Assen:P:P
@dutchdriftking: haha was ik ook bij, was maar een laf showtje eerlijk gezegd :)
Jammer dat Ferrari zo triest doet, ding is allang uitverkocht en bovendien denk ik dat ‘ie nog het snelst zou zijn ook. Hij zal in ieder geval het mooiste geluid maken. En eigenlijk maakt het helemaal geen zak uit, want iedereen die er een kan betalen heeft toch een speciale voorkeur en boeit een rondetijd geen reet.
918 graag, echt fenomenaal zo mooi is die wagen, ook de afwerking van het interieur.
Welke van het trio het snelste is boeit niet.
@bofkont: Yep, de 918 Spyder is een plaatje en belangrijk nog vanuit elk perspectief en uitvoering. Die andere twee ogen soms zelfs goedkoop in bepaalde uitvoeringen en kleuren. De kracht van de 918 Spyder is dat die tijdloos is.
@lfagtr35r: Absoluut eens.
@lfagtr35r: ook mee eens
@lfagtr35r: Niet mee eensch. Laffe heel de weg. Ik ben nu wel meer onder de indruk van de 918 dan voorheen, ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ‘ie dichtbij de P1 zou zitten qua laptime laat staan sneller zou zijn, met name door het hoge gewicht. Mijn voorkeur is echter niet veranderd, die is nog steeds Laffe – 918 – P1.

Een nadeel van de Porsche vind ik nog altijd dat die ‘het meeste’ de hybride techniek van nu in het concept heeft verweven. Op zich bewonderenswaardig en nu staan ze daarmee op het hoogste niveau maar ik vraag me erg af wat er gebeurd als de ontwikkeling op dat vlak in een stroomversnelling (no pun intended…ok misschien wel) raakt en over 5-10 jaar elke sportwagen voor veel minder geld gelijke of betere ‘elecktro’ tech aan boord heeft. Ook in het interieur waar de hele Navi/communicatie unit een integraal onderdeel van de beleving vormt denk ik, hoe kijken we daar over 10 jaar tegenaan, vinden we het dan een leuke reminder aan die guitige tech van vroeger of is het dan gewoon een irritant nadeel net als nu als je een mooie auto koopt van 10 jaar geleden met zo’n hopeloos verouderde ingebouwde Navi unit erin.

Wat dat betreft zou ik ipv de 918 liever nog steeds een Carrera GT hebben…puurder, lichter, die door merg en been gaande huil van de V10 en verder gewoon een minimalistisch design van binnen en van buiten dat niet per se gedateerd raakt, want dingen die er niet inzitten kunnen ook niet oud worden. En zelfs nog een heuse handbak om mee te schakelen to boot.

Zo, de keuzes voor mijn garage zijn gemaakt, het moeilijke deel is voorbij, nu alleen nog even die zilvervloot binnenangelen ;).
Zeker een gave video en zeer knap misschien extra knap dat de Porsche 918 sneller is, vanwege zijn gewicht en minder vermogen. Misschien vanwege de betere gewichtsverdeling, want de cockpit van de 918 mag er wezen ziet er schitterend uit die zo voor extra gewicht zorgt. De P1 is zo kaal als je je maar kan bedenken, maar zoveel maakt dat dus niet uit.

Wederom de Porsche 918 voor mij, mooier, sneller en leuker van binnen i.p.v. het kale interieur van de P1.
@lfagtr35r: en niet te vergeten dat de 918 vierwiel is aangedreven en de (goddelijke) P1 alleen achterwiel aandrijving heeft
@zjonnie: ja en ook niet te vergeten: vierwielbesturing
@zjonnie: en een veel hoger maximum koppel
I love the P1
MotorTrend blijft echt mijn favoriete YT Automotive entertainment.
Yeah!
En laat Ferrari maar lekker huilen in een hoekje; silly gasten

De LaFerrari is verdomd goed. Maar stiekem blijven ze daaraan twijfelen… Er zou gewoon één iemand in de wereld zich op moeten offeren en zijn eigen exemplaar uit moeten lenen ( en geen hyper-ferrari meer in de toekomst mogen ontvangen ) zodat we ze eindelijk met z’n drieën naast elkaar kunnen zien.
De 918 voor mij graag. Maar de McLaren is nog extremer. Zo’n 918 klinkt wel formidabel, trouwens.

De reden dat de LF niet meedoet is omdat Ferrari weet dat ie langzamer is. Toen de F40 uitkwam mocht elk blad hem testen: op een gele 911 uit Pfaffenhausen na was de F40 het snelste wat je op kenteken kon zetten.

Met de F50 ging Ferrari moeilijk doen: de F40 was namelijk sneller. Ondanks de V12, de close ratio versnellingsbak en de carbon fibre tub, was de F50 slomer.

Met de Enzo was Ferrari niet zo happig om hem uit te lenen, maar diverse media konden met klantenauto’s gewoon de tests doen. En de Enzo was vaak de snellere auto.

Nu Ferrari weer moeilijk doet, denk ik dat ze ergens weten dat op langzamere stukken de 918 superieur is en op de snelle gedeeltes de P1. In elk elk geval flink zielig om je klanten te dreigen als hun eigen auto uit willen lenen.

Misschien Meneer Bailey bellen: hij heeft ze alle drie. Even naast elkaar op Bruntingthorpe!
@gtwillem: De LaFerrari is ruim 100kg lichter dan de P1 en heeft ook nog een pk of 60 meer, dus dat ‘ie langzamer is dan de P1 lijkt me heel sterk. De Porsche weegt zelfs nog meer, en met veel minder vermogen, maar die wordt geholpen door z’n vierwielaandrijving in langzamere bochten denk ik.
@trustmeiamanengineer: Deed Ferrari sinds begin af aan moeilijk met de LaF.
@trustmeiamanengineer: Jammergenoeg zullen we het nooit weten. Het blijkt uit de andere twee dat specs alleen niet alles zeggen. De onderlinge verschillen komen naar voren op verschillende circuits. Op een snel circuit zal de P1 misschien in het voordeel zijn tov de Porsche. En de Ferrari mag niet mee spelen..
@gtwillem: ja en dat is dus het probleem, als ie dat doet zal ie nooit meer een ferrari mogen kopen.
@gwnbmw: En dan? Als de kopers een beetje ballen tonen, zal Ferrari vanzelf een stap terugdoen nu blijven ze bezig met dit kinderachtige gedoe.
@gwnbmw: ja theoretisch misschien wel, maar hoe kan Ferrari zien welk exemplaar er wordt getest? Ik neem aan dat het chassisnummer niet te zien is op de camera :). En als ze een rood exemplaar uitkiezen kunnen ze het ook niet aan de kleur zien, want die kleur is niet echt uniek :).
@autoriteit: aangezien ze in 2007 al vws in Syrië vanaf hier konden traceren zou Ferrari t heus wel kunnen zien als er 1 over het circuit scheurt waren alle auto’s een voordeel hebben… maar goed, ik denk dat ik 2 dingen zou doen als ik er 1tje heb: ten eerste, rood spuiten zodat ie niet uniek is, ten tweede proberen te hacken zodat ze em niet meer kunnen traceren… en dan tegenover mn eigen p1 zetten en vragen of verstappen nog een uurtje vrij heeft. en ik zet mn 918 en regerra dr ook bij. mooie dromen, die waarschijnlijk nooit uitkomen :(
@gwnbmw: er is niks mis met blijven dromen, wie weet komen ze ooit uit :).
@gtwillem:
Die theorie (dat de LF langzamer zou zijn) hebben we ook gehoord met de 458 en bleek op het circuit door de bank genomen (gemiddeld over meerdere circuits gemeten iets sneller dan de MP4- 12C onder gelijke omstandigheden, zelfs in geval van klantenauto’s) ongegrond.
@gtwillem: Ben het wel met je eens dat Ferrari ontzettend hard de plank misslaat met dit beleid en dat het niet bepaald getuigd van vertrouwen in hun product maar ik zie tegelijkertijd geen enkele reden waarom de P1 sneller zou zijn dan de Laffe, tenzij Ferrari gewoon keihard liegt over de specs.

De twee hebben een vergelijkbaar concept met dus waarschijnlijk min of meer vergelijkbare goede en slechte kanten op een circuit maar de Ferrari heeft 1) iets meer power 2) toch wel significant minder gewicht. Daarbij denk ikzelf dat de natuurlijk ademende Ferrari V12 een voordeel is ten opzichte van de geblazen V8, ondanks de torquefill shenanigans van McLaren. Uit dit filmpje blijkt ook dat de McLaren bocht uit trager is dan de 918 en ze schrijven dat hier volledig toe aan de RWD vs AWD match up en dat is op zich een logische verklaring maar misschien ligt het stiekem ook wel voor in ieder geval een klein deel aan de instant powah van de Porsche V8 vs het opspoelen van de turbo’s in de McLaren? Gezien het enorme specifiek vermogen moeten er in ieder geval een paar flinke stofzuigers opzitten.

Tsjah het komt er op neer denk je dat Ferrari het zich durft te veroorloven om de specs wat (flink) te flatteren. Ik denk het niet, want vroeger of later zet iemand toch een keer zo’n ding op een rollenbank. Ik heb net even op youtube gezocht en iemand heeft daar de F12 in ieder geval op de rollenbank gezet en die had standaard +- 720 pk (dus iets minder dan de rating, of het moet bhp zijn) en met een ander uitlaatje 770 pk. De power zit dus wel in die V12. En dus moet de Laffe dan sneller zijn dan de P1. Des te stommer dat Ferrari zo laf doet.
En wie is de grote verliezer? De P1? Nope de La Ferrari door niet mee te doen. Als ik ooit het geld heb moet ik er toch nog maar een tweede keer over nadenken of ik wel ene auto wil van een bedrijf dat al jaren zulke belachelijk streken uithaalt.

En eindelijk dan toch de vergelijking. Uiteindelijk is voorkeur toch veel belangrijker dan die 1 seconden langzamer of sneller. Alleen jammer dat ze Randy lieten rijden want ik vind die man vervelend.
@reistje: Idd, stelletje zielige spagetti vreters!
Jammer dat de heren bij Top Gear nooit de kans hebben gehad om de 918, P1 en Laferrari tegen elkaar te testen!
@mike0709: Lees Topgear Magazine Februari editie, zeer aan te raden wordt uitgebreid uitgelicht.
@lfagtr35r: Klopt, heb er wat van gezien. Had het liever in de handen gehad van Clarkson, may en hammond :).
@mike0709: Dat is ook waar.
op laguna seca is dit een hele eerlijke test, er zitten slome bochten in, waar de porche in het voordeel is, en snelle stukken/bochten waar de p1 weer sneller is. en dat de laffe arie weer is niet meedeed konden we verwachten…
Rondentijden van één circuit maakt een auto nog niet een winnaar. In de welbekende F40 vs. F50 discussie rijdt een F50 op fiorano bijna 3 seconden sneller dan een F40, terwijl op Suzuka de F40 weer sneller is. Op Spa is P1 10 seconden sneller volgens fastestlap.com. Ik denk dat je beter kan zeggen dat Laguna Seca de 918 net even wat beter ligt. En om deze zelfde reden zal Ferrari hun LaFerrari er niet bij naast willen zetten. Je kan gewoon niet aan de hand van één circuit zeggen welke auto sneller is wanneer de tijden zo dicht bij elkaar liggen.
@bassx:
Dat heeft waarschijnlijk meer met het rubber te maken. Fiorano tijden op origineel rubber, op Suzuka waarschijnlijk modern rubber onder de F40. Banden maken doorgaans het grootste verschil.
Nou nog iemand die even een rondje rijdt over dat circuit op snelheid doet met laferrari. Niet als vergelijk maar als recreatie en dan de tijden toevallig op instagram posten ofZo.
Zielig van Ferrari maar goed. De Porsche is hier in het voordeel maar dat is nog geen reden om zo te huilen. Het zou ze meer sieren als ze vertrouwen hadden in hun product en de strijd aan gingen.

Tussen deze twee zou ik het een moeilijke keus vinden. Ik denk dat de P1 te extreem is. De hele tijd met een zwetend bilnaadje rijden lijkt me niet zo prettig.
Het kan mij eigenlijk helemaal niets schelen welke van de drie(hier twee) de snelste zijn op welk circuit,tussensprint,stoplicht,Nurburgring,of een sprintje midden in een drukke stad.Het is al gedaan.Iedereen filmt zich een ongeluk(laat het daarbij blijven) maar het voegt niets toe.Overkill is het woord wat bij mij naar binnen schiet.Het verlangen naar iets tastbaars zal er dus uiteindelijk niet meer zijn.Zorgelijk imo.

Maar nu trek ik het wel heel breed.
Voor mij de P1 graag, bij een hypercar hoort ook een over de top uitlerijk! Ik denk zelf dat op de ring de P1 sneller zal zijn, om nog maar te zwijgen over de LF.
P1 zonder twijfel.
Zoo mooi, zoo bruut, zoo puur!
Wat een geluid ook. Prachtig.
Wow check die band van de P1 op 13:52
Volgens Randy Pobst is de 918 relatief makkelijk en superieur qua remmen en acceleratie. Vooral door breder (en beter?) rubber. De P1 is veel uitdagender om tot de limiet uit te wringen. Meer sensatie dus uiteindelijk de leuker HyperCar is dus de P1. Alleen lijkt de Porsche effectiever..
Elke auto met 4wd is in het voordeel op dit circuit.
His name is Clarkson. Jennifer Clarkson.
De p1 is trouwens wel iets sneller rechtuit en in de bochten, maar door minder remkracht (banden) en minder grip bij het uit accelereren verliest de p1 wat tijd. Op de langere rechte stukken loopt ie vervolgens weer vlot in en gaat zelfs sneller…
@w0o0dy: bullshit.. Een auto met achterwielaandrijving is per definitie lichter en dus sneller met hetzelfde aantal pk’s. Zodra je voor downforce gaat zorgen dmv spoilers en zo voor meer grip zorgt kan een achterwiel-aangedreven wagen prima een bocht uit komen. En als jou argument zou kloppen waarom rijdt formule 1 dan met achterwielaandrijving? (Een compleet out of the box argument maar alsnog..)
@karsvdtuin: alleen bullshit roepen als je weet waar je over praat… 4wd is in veel klassen waaronder F1 niet toegestaan.
Wat bedoelen ze met heat treated tires? Van te voren op gewarmd of iets speciaals in het productie proces?
@Kvgorp: als ik die ouwe zo zag glibberen in beide auto’s denk ik eerder dat er vloeibare stikstof in de banden zat… misschien 2/3 bochten per auto waar ie niet volledig wegslipte. maar wat t trouwens betekent: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165237002000177 (engels) hoop dat dit helpt.
Ik kan wel Engels maar dit gaat mijn pet ff te boven.
Met andere woorden zijn de Porsche 918 Spyder en de McLaren P1 aan elkaar gewaagd en ik vind ze allebei ook mooi zou god niet weten welke ik zou kopen als ik de centen had :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).