Video: zo bezorgde de Formule 1 je ooit kippenvel

Auteur: , 23 Reacties

Jarenlang draaide het in de Formule 1 om niets anders dan snelheid. De dood reed altijd met de rijders mee, maar juist dat zorgde ervoor dat de rijders aanbeden werden

De Hesketh van James Hunt

Veiligheid, brandstof sparen, DRS: het waren woorden die veertig jaar geleden niet in het woordenboek van de coureurs voorkwamen. De sport was ruw en hard. Mannen als James Hunt, Niki Lauda en later Alain Prost en Ayrton Senna groeiden dankzij hun successen uit tot ware helden.

Niet alleen de sport zelf was ruw, datzelfde gold voor de auto’s uit de jaren zeventig en tachtig. De olie zat de monteurs en coureurs soms tot achter de oren, terwijl het altijd maar de vraag was of de remmen, de ophanging, de versnellingsbak of welk onderdeel dan ook het die middag zou volhouden tot de finish.

Het is dan ook niet voor niets dat veel raceliefhebbers met weemoed terugkijken op deze periode, waarin niets kunstmatigs nodig was om de races spectaculair te maken. Zo af en toe kun je die oude tijden herleven, zoals tijdens de Silverstone Classics, waar ook onderstaande video gemaakt werd. Mocht je het virus weer te pakken hebben: op 29 augustus strijkt het historische circus neer op ‘ons’ Circuitpark Zandvoort voor de Historic Grand Prix.23 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@gearhead: Als je hem op Youtube zelf kijkt, werkt hij wel.
Dit is toch pure kunst….
Dit heb ik altijd een mooie video gevonden over de Formule 1

https://www.youtube.com/watch?v=-VhZ7lIOEGk

Echt een kijktip als je F1 fan bent
Die video doet me op zich niet zoveel ,meer showrondjes dan race.
Gelukkig heb ik de F1-jaren op Zandvoort meegemaakt met de John Player Specials en eerste Renault turbo’s.
Jammer, 29 augustus nog op vakantie (wel met de slk :-)
Offtopic: Die FIPO’s zijn de laatste tijd enorm offtopic! Wanneer wordt bijvoorbeeld “SuperCarSunday” een keer ge-banned van deze site?

Ontopic: Het is altijd zo makkelijk om te zeggen dat het vroeger allemaal beter was maar in het geval van de F1 is het naar mijn mening echt wel zo! Vroeger had je flamboyante figuren, F1-wagens die net zo hard klonken als dat reden en de wedstrijden zaten vol spanning!

Tegenwoordig zijn de coureurs in hun uitspraken genuanceerder dan de meeste politici en is er een toeter nodig om de fans een beetje tegemoet te komen qua geluid om nog maar niet te beginnen over de spanning. Op 1 seizoen na waren de afgelopen 5 jaar erg snel duidelijk wie de nieuwe WK was. F1 kijk je alleen nog met de hoop dat er een leuke race tussen zit waar een beetje ingehaald wordt. Voor de spanning om het WK hoef je het i.i.g. niet te doen.
@svdl: Hoop dat je offtopic een troll is?
@sjeppie156: zo niet, dan is hij de perfecte doelgroep voor dit soort reclame. Misschien is hij we de enige reden dat dit soort reclame op de site staat? :)
@sjeppie156: Don’t worry! Leek me handig om via een flauwe grap te laten weten dat de reclame steeds verder en verder gaat. Nu is alleen de FIPO nog reclame, straks heb je 5 reclame berichten om 1 user post!
Enige F1 waar ik kippenvel van krijg is de McLaren F1.
Formule1 is dood… Doodgemaakt door mensen die meer geld willen verdienen dan een oliesheik en daarvoor desnoods de belasting willen oplichten.

Formule 1 was zoals het filmpje zei “cutting edge technology”… Maar in de huidige F1 mag dat allemaal niet… Je mag geen technology toevoegen.
Vanaf de jaren 80 ging het allemaal mis…
Turbo’s verboden, wankelmotoren, verboden, diesel motoren, verboden, AWD/4×4 verboten, meer dan 4 wielen, verboden, groeven in banden verplicht, bidirectionele telemetrie verboten, traction control, verboten, TMD verboten, automaat verboten, double-diffuser, verboten…

Hoezo ‘cutting edge’… straks rijden die auto’s met de technologie van een Ford Capri.
@schuimbekje3:
Gelukkig, ik dacht dat ik de enige was met dezelfde mening.

Hoe wreed het ook moge lijken, de doden in de formule 1, ze reden en de dood reed mee.
Toen er ooit de vraag werd gesteld over het mogelijk dodelijk verongelukken zei een Engelse coureur : De tweede wereld oorlog was pas wreed, dat waren van alle partijen gewone jongens die onder de wapenen moesten, jongens die geen keuze hadden, wij hebben wel een keuze.

Uiteraard is het prettig dat de wagens veel veiliger zijn, maar de dood van Ayrton Senna is en blijft voor mij een race ongeluk. Net zo erg als dat van Jo Bonnier, Henri toivonen, Pedro Rodriguez, Carel Godin de Beaufort of van Jim Clark.
Ik was jaren geleden op de rs owners clubdag van ford op donningtonpark. Toen waren we de pits in gesneakt. En hebben die oude f1 beesten met die cosworth motoren meegemaakt op de pitmuur. Pure porno. Vergeet ik nooit meer :)
Wat ook een aanrader is dat is de Oldtimer Grandprix op de Nurburgring aankomend weekend, hier komen naast de retro F1’s ook tal van toerwagens aan de start uit het DRM en DTM.
Verschil is met Zandvoort is dat je niet wordt lastig gevallen door die horken van de OCA tijdens het maken van een mooi plaatje.
@toniominestrone:
“Horken van de OCA” waarom is dat nou zo herkenbaar?

Onmiddellijk je trailer wegrijden als je je racewagen nog aan het afladen bent “anders doen wij het wel voor je” ik kom er nooooooit meer daar op Zandvoort
Vroeger was alles beter…..Ik ook….
dit is een heel slecht filmpje, goed geprobeerd maar helaas!.
Check anders gewoon u-tube (’70 & ’80 ) of f1 archives voor het GELUID.
en de rest natuurlijk. racen is echt racen niet meer sinds de “billenknijpers” er zich mee zijn gaan bemoeien. Vroeger was racen levensgevaarlijk en super extreem. dat is het allang niet meer. Ik was altijd liefhebber van de F1, Le Mans, Indy 500, Rally Group B, Dakar (ongelimiteerd). Wellicht mag eerst de wereld vergaan voordat we weer opnieuw kunnen beginnen met leven en dus ook racen, :)
@Sracerr:
Ach, vroeger was racen gevaarlijk en sex veilig, nu is dat precies andersom.
Dat noemen ze dan “vooruitgang”..
wat ’n zever lees ‘k hier toch weer. hoezo de f1 is niet cutting edge?
1.6 liter turbo met 600pk. 160pk energy recovery en een race afleggen met maar 100kilo brandstof, of een verbruik van -pak’m beet- 30liter/100km. en de motoren gaan 4/5 races mee.
ja ‘vroeger, toen alles beter was’ deed de BMW 1300pk, maar na’n out lap en snelle ronde was de motor voor de schroot.

en vroeger waren er ook altijd teams die er met kop en schouders bovenuit staken. de eerste Renautl turbo’s (die net zo stil waren als de huidige blijkbaar, maar die worden nu wel door iedereen beschouwd als het summum…), Honda-McLaren, Williams-Renault, Benneton-Renault, Todt-Ferrari,…
en vroeger moest men ook op de banden en benzineverbruik letten. ander werd je ook geen kampioen.

de formule 1 is goed zoals het nu is. het is cutting edge, qualificaties zijn leuk om zien en er zijn meer inhaalpogingen dan ooit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).