Video: zware crash met Seat in Supercar Challenge

Auteur: , 16 Reacties

Jimmy Adriaenssens, de Vlaamse coureur die enkele maanden geleden bijna een aandrijfas kopte toen deze door de vooruit van zijn Seat Leon Supercopa vloog, had dit weekeinde iets minder geluk.

Video: zware crash met Seat in Supercar Challenge

Dat racen niet zonder gevaar is en je als coureur ondanks alle actieve en passieve veiligheidssystemen tamelijk kwetsbaar bent, bewees Jimmy tijdens de kwalificatie van de Supercar Challenge Op het TT Circuit Assen opnieuw. Bij het uitkomen van de Ruskenhoek beleefde hij een overstuurmomentje en gleed ongecontroleerd van de baan af. Met tamelijk hoge snelheid head first de vangrail in, waardoor hij zijn rug op drie plaatsen brak. Freaky. (mirror)

Jimmy laat weten dat het stabiele breuken zijn die op termijn geen sporen zouden mogen nalaten. Momenteel zit hij in een korset en mag vandaag het ziekenhuis verlaten. Sterkte, Jimmy!16 reacties

Dit bewijst dat Autosport toch een gevaarlijk spelletje blijft en dit er bij hoort.., veel mensen lijken dat toch te vergeten…

Goed om te lezen dat hij het naar omstandigheden goed maakt :-)
Holy crap!

Dat je dan drie wervels kan breken. Je hoort weleens dat dat het HANS systeem voor meer rugblessures zorgt, zou dat dat hier ook het geval zijn geweest?
@pjotr: Volgens mij was dat idd met de eerste uitvoeringen of bij bepaalde merken zo.
Zelf veel gemotorcrosst en kijk altijd wel dakar, maar daar hoorde je vaak dat verhaal van gebroken ruggen door die nekbraces(soort simpele versie van HANS). Kwam vaak simpelweg omdat de crash zo heftig was dat er wel iets moest breken. Dus of je een HANS systeem of brace de schuld kan geven van een gebroken rug ipv nek, of dat het toch altijd wel iets helpt weet ik ook niet.
@KUYL:
Door het HANS systeem zitten je gordels niet strak op het bovenlijf, hierdoor gaat het bovenlijf bij frontaaltjes een eigen leven leiden met gebroken (lees scheurtjes) wervels als resultaat.
Nu mankeer ik liever niets maar als ik moet kiezen tussen een gebroken nek of rug, dan maar de rug. De kans dat je dat overleeft is net ff groter.
Wat een klap! Beterschap en sterkte met het herstel.
Holy f#ck!
Wat een klap!!
Kun je nagaan hoe sterk die rolkooi is. Nadeeltje dat je zelf de klap grotendeels mag opvangen.
Snap niet waarom hij tegenstuurt en niet enigszins een beetje gas terug neemt. Gaat zijn kont alleszins minder wijd gaan glijden.

Ook stom dat hij zijn stuurwiel vasthoudt bij impact. Geeft een vals gevoel van veiligheid. Beste dat je kan doen is loslaten en armen kruisen op de borst. Nu absorbeert zijn lichaam de volledige impact.
@voytekbe: voorwiel aangedreven. Als je dan gas los laat / mindert, komt je kont nog meer om. Maarja de beste stuurlui staan langs de kant.
@voytekbe: Bij een voorwielaandrijver is het juist verstandig om tegen te sturen en vol gas te geven. Dan trekt de auto weer recht. Jammer genoeg had deze Seat niet genoeg stuuruitslag om voldoende te corrigeren. Raceauto’s hebben een enorme draaicirkel en daar heeft Jimmy de gevolgen van ondervonden.
Ja…. jullie zouden het allemaal beter doen als jullie zelf achter het stuur zaten! Wat hebben we toch goede coureurs bij autoblog. Race team starten?
@celica89:
Alsjeblieft zeg, ik stel mijn auto’s daarvoor niet beschikbaar.
Laat die “helden” lekker GTA, GT5 of Forza spelen. Wel zo veilig.
Waarom bleef ie vol op t gas is dan mijn vraag, en t stuur loslaten was ook beter geweest, maarja bedenk dat maar in n flits das net lastiger, harde klapper. Sterkte
@addiction4cars: gas blijven houden met een voorwielaandrijver vergroot de kans dat je de auto recht trekt, maar daar had deze seat helaas te weinig stuuruitslag voor.
@dutchiehd: Inderdaad. Zo achteraf is het natuurlijk makkelijk spreken en aan de wal, maar ik vond wel dat ie heel lang op de gas bleef. Ja stuuruitslag maar daar kun je niks aan veranderen, wel kun je er van proberen leren zodat het niet de volgende keer gebeurt.

Je mag dan scheef gaan en proberen recupereren als de auto nog enigszins rechtdoor gaat (weliswaar scheef), maar als je merkt dat je én scheef én volle stuuruitslag hebt én op de gas staat én dan nog steeds naar de binnenkant van baan gaat, dan was de “juiste” reflex vol remmen in de remmen gaan, liefts nog op het asfalt, zodat je zoveel mogelijk snelheid verliest… Ja volgende keer dan hopelijk, een goed herstel toegewenst Jimmy!
En dat anderen kunnen er ook van leren natuurlijk…
@Onehp: idd achteraf is makkelijk praten, maar net wat je zelf zegt ik vond dat hij erg lang op het gas bleef.. en stuur loslate bij n klapper moet je altijd doen. Maargoed was een rotklap en hij heeft gedaan wat hij kon.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).