Vier puike tips om zwarte zaterdag(en) te overwinnen

Auteur: , 49 Reacties

Pak aan, file!

Ren0

Door de aanhoudende hittegolf heb je wellicht het idee dat de zomer op dit moment al vijf jaar duurt, maar om een of andere reden bereikt de vakantiegekte de komende weekenden pas zijn zenith. Als een stel koeien die zonder reden en groupe van de ene naar de andere kant van de wei draven, zal iedereen morgen en zaterdag over een week massaal richting (met name) het Zuiden trekken. Je weet wel, op weg naar de zon.

We noemen dit fenomeen al een tijdje ‘zwarte zaterdag’. Inmiddels hebben we er al meer dan één per jaar. Hoewel morgen waarschijnlijk de zwartste van alle zwarte zaterdagen plaats zal vinden, zal het hele tafereel zich zaterdag over een week waarschijnlijk nog een keer voordoen, met alle gevolgen van dien. Alsof uren verliezen in een snikhete file nog niet genoeg is, ligt het risico van een lekke band of een motorbrand natuurlijk altijd op de loer bij zo’m massale volksverplaatsing. Organisaties als de ANWB verwachten dan ook topdrukte en hebben wat tips voor je in petto om de pijn iets te verzachten/vermijden. Een bloemlezing.

Vertrekken voordat de noeste arbeiders in de komkommerkassen beginnen aan hun eerste shift heeft weinig zin.
Als hardwerkend volkje dat graag iedereen te slim af is, vallen sommigen in de val om ontiegelijk vroeg in de morgen te vertrekken. Je moet er maar zin in hebben om voor je ‘vakantie’ nog eerder op te staan dan voor je werk. Zeker is dat je kids daar waarschijnlijk helemaal geen zin in hebben, vooral niet als ze laten we zeggen 13 zijn. The mood was frosty, zou Jeremy Clarkson zeggen.

Het ergste van dit hele verhaal is echter dat er grote kans is dat je snode plan helemaal geen zin heeft. Zelfs als je in Nederland aanvankelijk lekker opschiet, kom je daarna in Parijs snoeihard in de spits terecht. Doemt bij Orléans ineens die leasebak van die drie uur later gestarte lamtak van een buurman van je op in de achteruitkijkspiegel. Dat wil je niet.

Over het algemeen heeft ‘een alternatieve route zoeken’ als je stil komt te staan ook geen zin.
Je navigatiesysteem geeft vaak aan hoeveel vertraging er staat op je traject. Als dit minder dan een half uur is, incasseer dan gewoon de pijn. Wederom kan je proberen slimmer te zijn dan de rest door ‘binnendoor’ te steken, maar de kans is groot dat je dan op die B-weg met een hellingshoek van 15 procent aanbelandt en je kleine turbotor in het vooronder overmeesterd wordt door het gewicht van je sleurhut. Zelfs als dat laatste niet gebeurt, ben je onder de streep meestal niet sneller af met dit soort acties.

Als je het tóch niet kan laten om een andere route te zoeken, bijvoorbeeld omdat de vertraging echt enorm wordt, vergelijk dan verschillende bronnen.
Raadpleeg naast je navi bijvoorbeeld Google Maps, Apple Maps of -jawel- een ouderwetse fysieke landkaart. De technologie staat voor niks, maar soms rolt er uit verschillende systemen toch een ander advies. Gebruik je gezonde verstand vervolgens om te bepalen wat de beste route is.

Vergeet tenslotte alle relevante milieustickers niet.
In verschillende Franse steden waar je potentieel langskomt op weg naar het Zuiden (Parijs, Annecy, Grenoble, Lyon, Lille, Rennes, Straatsburg en Toulouse) heb je een Frans milieuvignet nodig. Word je gepakt zonder, komt je dat op een prent te staan van 68 Euro en mogelijk ook op een ‘hon hon hon‘-preek van een gendarme. Ook dat wil je niet. (via nos.nl)

Image-Credit: buitenlandse sferen via autojunk49 reacties

Of je vertrekt gewoon 1 dag later….
@peug206: of eerder en neemt een hotelletje voor 1 nacht redelijk dicht bij je bestemming
@lekkerlinksrijden: Inderdaad, zo doen wij het vaak richting Frankrijk
@parttimeautospotter: of ga gewoon niet naar frankrijk, is toch een kud land
Of ga gewoon niet op een Zwarte Zaterdag weg, maar dat schijnt genetisch bepaald te zijn geloof ik in NL. Men weet het, men zeikt erover en volgend jaar gewoon weer met die hoop Triplex met trekhaak richting het Garda meer….
@E34M5Touring: Even raden jij hebt geen kinderen? Met kinderen zit je aan zomervakantie vast en meeste accomodaties lopen van zaterdag tot zaterdag.
@frederik: Vakanties kan ik inkomen. Dat, we gaan wel 20u in de file staan want ik wil letterlijk elke betaalde minuut in die accommodatie zitten zal ik nooit begrijpen. Kinderen of niet.
@e34m5touring: Volgens mij heb je een verplichting om die dag wel aan te komen.

Ik zou het andersom doen: dagje eerder weggaan en lekker na 500 km een hotel opzoeken. Of een Airbnb.

Ben blij dat ik nog geen kinderen heb! In de meivakantie in één streep van 12u naar Toscane, heerlijk hoor.
Ik sla gewoon dit jaar bewust even over. Helmaal geen zin in die ellenlange files en massa’s mensen op de geijkte hotspots . Ik vermaak me met deze tropische sferen ook prima in eigen land. Volgend jaar voeg ik me wel weer bij de kudde.
@densk: vermaken? Het is 35 graden, als je op je bank zit drijf je al weg van het zweet..
Nergens last van, ik vertrek vroeg en sta vooraan in de file.
Tip 5: Zorg dat je niet voor mij stilstaat. Als je dat doet dan weet ik zeker dat ik niet in de file sta.
Of vertrek gewoon richting het Noorden.
Of je gaat gewoon een keer NIET naar Zuid-Frankrijk (of iets dergelijks). Bezoek eens een keer een ander land. Zweden of zo (nog niet geweest, maar lijkt me prachtig). Of IJsland. Of, als het per se onbehaaglijk warm moet zijn, de VS. Met name de regio Arizona, Utah, New Mexico en Colorado is een aanrader…

Ik ga ondertussen wel buiten het hoogseizoen om. Een stuk rustiger en bovendien een stuk goedkoper…
@henrie: niet doen! Straks dan komen we daar ook nog om in de files…
@peug206: Dat zal wel meevallen. De meeste mensen zijn gewoontedieren, dus die blijven gewoon naar het zuiden rijden ieder jaar…
@henrie: Ben zelf op een eiland in het zuiden van Kroatië (Peljesač). Rustig, geen massatoerisme en erg mooi. Terugreis over Sarajevo, Budapest en Praag. De ‘balkan’ is wat mij betreft echt een aanrader.
@123bat: Hoor ik van collega’s (één van hen komt daar vandaan) ook vaak. Ben er zelf nooit geweest, en zou er, vanwege de (mogelijke) hitte, ook niet zo snel naar toe gaan in de zomer. Maar goed, ik ga toch altijd buiten het hoogseizoen op vakantie… ;)
@henrie: het is inderdaad altijd vrij rustig op de autosnelweg naar IJsland, ook in het hoogseizoen.
@mashell: Ja, of de snelweg naar de VS. Wat is je punt precies?
@henrie: moet ik je dat echt uitleggen? Een VS of IJsland vakantie is heel veel duurder (zeker met de kinderen) dan een autovakantie in Europa en gaat ook via een plaats die je in het hoogseizoen absoluut wilt vermijden: Schiphol.
@mashell: Tja, ik heb geen kinderen, dus daar hoef ik gelukkig geen rekening mee te houden. Bovendien kan (en wil) ik niet in andermans portemonnee kijken, dus of het betaalbaar blijft, kan ik niet beoordelen. Maar duurder zal het zeker zijn, dat is zondermeer waar. Schiphol is overigens niet altijd druk. Ook daar hebben ze ‘zwarte zaterdagen’ (of welke dag dan ook). Daar buiten is het minder druk. En zelfs op de drukste dag ooit, afgelopen week, was het naar verluid goed te doen. Als je maar genoeg tijd inplant (2 tot 3 uur van tevoren aanwezig zijn), is het zelden een probleem. En als je eenmaal door de douane bent, dan is het sowieso goed te doen…
@henrie: het is inderdaad altijd vrij rustig op de autosnelweg naar IJsland, ook in het hoogseizoen.
@henrie: Of dit of gewoon s’nachts rijden
@henrie: ben net terug van een rondtocht door Zweden en Noorwegen. Daar was het ook 25/30 graden afhankelijk van waar we zaten. Slechts 1 dag regen gehad, op de heenweg door Duitsland. Lekker kunnen rond goede met de cabrio (mx5), lekker rustig op de wegen daar. Zeker een aanrader.
@kerre: Zweden/Noorwegen/Finland zou ik zelf ook graag nog eens naar toe willen. Het is er op dit moment inderdaad ook mooi zomerweer. Overal in Europa is het op dit moment warm, en al weken lang ook. Maar daar is het wel iets minder heet dan hier, of, nog erger, in Spanje of Portugal, waar men het heeft over temperaturen van tegen de 50 graden vandaag…
@kerre: Zweden/Noorwegen/Finland zou ik zelf ook graag nog eens naar toe willen. Het is er op dit moment inderdaad ook mooi zomerweer. Overal in Europa is het op dit moment warm, en al weken lang ook. Maar daar is het wel iets minder heet dan hier, of, nog erger, in Spanje of Portugal, waar men het heeft over temperaturen van tegen de 50 graden vandaag…
@henrie: Tsjechië zijn wij nu, prachtig land, leuke wegen maar af en toe beetje slecht en alles is een stuk goedkoper!
Nooit begrepen waarom iedereen perse die zaterdag op vakantie moet.
Ik zou lekker een weekendje rustig thuis vertoeven en lekker maandag op mijn gemak af reizen.
Wij zijn dit jaar van woensdag op woensdag gegaan, is erg goed bevallen.
Op de NOS doelde ze met vroeg vertrekken op 05.00u…. Hoe de fuck is dat vroeg???
@r525: Nou ja, ik lig dan doorgaans nog wel op één oor, dus ik vind het best vroeg…
@r525: omdat het vakantie is, dan sta je op een normale tijd op, ontbijt je goed en pak je om 9.00u de auto in, en na 3uur onhandelandelen met je vrouw, dochter en zoon dat die 3 beatycases, die pony en de playstation echt niet mee kunnen, dan vertrek je net na twaalfen, 5.00 is dus inderdaad absurd vroeg. Dan sta je dus om 3u s’nachts op straat tegen je dochter te schreeuwen dat die pony gewoon niet mee gaat. Met een beetje pech sta je dat om 4.00 nog een keer tegen de politie uit te leggen “Nee, meneer de agent, die pony past gewoon echt niet in een Clio Estate”. Volgend jaar gaat Annefleur gewoon op pony kamp en niet mee naar de camping!
@mashell: S’ ochtends is het leven zoveel meer ontspannen.

Wij gaan tegenwoordig altijd met onze sleepboot weg die altijd klaar ligt. En dan ga ik ’s ochtends om kwart voor vijf eruit, warm de senseo op en duik de machinekamer in om de langzaamloper te smeren en te starten. Vervolgens zet ik een bakkie en ga lekker varen met de motor twee tandjes boven stationair ivm trillingen. En dan genieten van hoe de wereld langzaam wakker word. Om half 7 gaat dan het luik open en word er een meisje van twee door mevrouw aan dek gegooid die dan lekker bij papa op schoot mag sturen. Een uurtje of anderhalf later komt mevrouw ook met de jongste naar buiten naar de stuurhut en gaan we weer een ligplaats zoeken voor ontbijt (of ontbijten we varend) en dan gaan we lekker regulier vakantie vieren. Voor een week zijn we een paar honderd euro aan diesel kwijt en hebben we een heerlijke ontspannen vakantie.
Haha. Die tip om geen alternatieve route te zoeken is gewoon eigenbelang, als de anderen dat niet doen dan kun jij lekker doorrijden op de alternatieve route.
Afgelopen dinsdag wel lekker om gereden, omdat ik de aangekondige 193 minuten vertraging bij Fulda (Autobahn dicht vanwege klapband, die vrachtwagenbrand, die bermbrand, die bosbrand werd) niet zo zag zitten.
Gouden Tip! Zet zaterdag de wekker rond 09.00. Bakske koffie, brooike, krantje. Kijk het nieuws, lach iedereen die in de file staat uit. Verzamel je zwemspullen en ga met je gezin richting een plas, meer, zwembad of de zee. Op de terugweg haal je friet of chinees. In de avond pak je je koffers gaat lekker slapen en zondag vertrek je op je dooie gemak richting je vakantiebestemming. Houdoe!
Die Fransozen kunnen tegen mij zeggen wat ze willen ik versta er toch geen zak van
Ik rij altijd snachts, heerlijk rustig op de weg, knallen op de tolweg 👍
@onnes: precies. Wij vertrokken op maandag avond om 8u. Geen enkele vertraging afgezien van een paar baustellen, en zodoende reden we om 8u ‘dinsdagochtend al door Kroatië. Ideaal.
Ik vertrek maandag ook weer naar het zuiden naar de zon. Maar dan van Noorwegen naar Nederland, het regent hier alleen maar…
Kennelijk moet je om 10 uur ’s avonds gaan rijden, sta je 12 uur later zonder vertraging in Noord-Italië. Althans, dat heeft een college zojuist gedaan. Met een auto met caravan erachter, nota bene.
@amghans: en ben je drie vakantie dagen kwijt omdat je weer moet bijkomen van de nachtrit.
@mashell: Een beetje vent slaapt drie uurtjes op bestemming en heeft daarna aan een normale nacht genoeg.
Zorg dat je van tevoren wat alternatieve routes in gedachten hebt, en weet waar je moet beslissen.

Een normale file kan je vaak beter niet voor omrijden, die heb je overal. Maar als je op de radio hoort dat er over 100 km net een groot ongeluk in een Baustelle is gebeurd, dan is het mooi als je via een andere snelweg dit kunt vermijden. Je navi werk slechts reactief, maar dan is het mogelijk al te laat.

Dus vrouw en kinderen de kop laten houden bij file informatie.
@karhengst: dat is een uitdaging.
Of je pakt de vluchtstrook!!
Maar ja een kudde dier loopt ook met een massa mee, dat zal altijd zo blijven. Precies wat er gezegd word je moet de drukte voor zijn of gewoon even geduld en achter de drukte aan.
@leovreenen: ook geweest en prima vermaakt daar in Tsjechie. Aan het lipno meer en Unesco dorp Cesky Krumlov op steenworp afstand plus veel natuur. Zeker een aanrader zonder massatoerisme al zijn de wegen (Duitsland) erheen wel druk bevolkt uiteraard in het hoogseizoen.
Waze aanslingeren, die zoekt het maar lekker uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).