Voel je de Lord of the Plains in deze Jeep Comanche

Auteur: , 35 Reacties

Comanche. Het is een gaaf woord, maar wat betekent het ook al weer?

Comanche-01

Ikzelf krijg meteen associaties met een hakbijl of een gevechtshelicopter, maar oorspronkelijk komt de naam Comanche van een groep Native Americans (indianen is niet politiek correct). Doordat zij beter konden paardrijden dan Anky van Grunsven en bovendien strijders zonder vrees waren, regeerden zij ooit onaantastbaar over hun weidse territorium. Jij kan dat nu ook doen, mits je deze Jeep Comanche weet te bemachtigen.

Ook de Comanche is een concept gebouwd ter ere van Jeep’s Paas-safari. De Comanche is gebaseerd op zo’n stoere Jeep Renegade. Het zal vast geen toeval zijn dat in de TV-serie Renegade één van de hoofdrollen vertolkt werd door een Native American.

Er is echter flink de zaag in de ‘cute-ute’ gezet, wat geresulteerd heeft in een soft-top dak voor de inzitten voorin. Voor inzittenden achterin zijn er geen stoelen meer, want die zijn verdwenen ten faveure van een ‘pickup bed’. Je kan er natuurlijk wel als een echte ‘renegade’ alsnog in gaan zitten, maar kijk dan wel uit voor de vaderlandse popo.

De Comanche ziet er enigszins uit als een legervoertuig met zijn lichtbruine lakkleur die doet denken aan de militaire Hummers van het Amerikaanse leger. Die Hummer H1’s waar die Indiaan uit Renegade ook in rolde. Jeep noemt deze kleurstelling zelf ‘Beige Against the Machine’. Leuk gevonden, maar het doet wel af aan de stoerheid van zo’n utilitair ding dat soort hippe marketing.

Comanche-02

Desalniettemin ziet de Comanche er robuust uit in het beige. De zwarte motorkap, stalen achterbumper en vooral ook het reservewiel achterin maken het uiterlijk af. Aan de binnenkant wordt het back-to-basics thema onder andere doorgezet met Mopar all-weather matten. Wel zo handig als je stoer door de regen rijdt en de kap niet dicht doet omdat je één wilt zijn met de elementen.

Onder de kap huist een verdacht Europees aandoende 2.0 liter diesel, gekoppeld aan een 9-traps automaat en Jeep’s Active Drive Lock, zodat je overal doorheen komt in de ‘urban jungle’.35 reacties

Diesel en de VS, is dit een “truck” waarvoor andere regels gelden of is de Fiat diesel schoon genoeg?
@alfablog: nevermind verkeerd je comment gelezen.. excusé
Gaaf, goed gelukt project wat mij betreft. Zelfs die schattige kleine Renegade is nog stoer te krijgen met de juiste USA-behandeling.
Jammer van de dak. Maar voor de rest best cool.
@meneermandjegtav: Dan gooi je die dak, in de water
@bartteeuwen: Die dak?? Dat dak.
@meneermandjegtav: ga door, ga door :p
@bartteeuwen: het dak?
@draadloos: pff je snapt de grap niet
@brandon2000: Ik ga nooooit meer doen
@bartteeuwen: Een dakje, leeg, ik gooi in de water
@bartteeuwen: ik zie jullie graag, andere! keer
@meneermandjegtav: ik ga stuk hier
@bartteeuwen: ik ben woakker!
@bartteeuwen: hij gooit lege dak helemaal in de water
@thesis: Jonge het is laat. Ik wil je graag,, ándere keer zien
@bartteeuwen: Zo ies natoer
Blijf de Renegade een gave en stoere wagen vinden! Mag dan wel een cross-over zijn maar ziet er gewoon goed uit, en in deze uitvoering is hij helemaal af! Vorig jaar hadden ze ook gave concepts!
@henkhupelschoten: zou leuk zijn als jeep wat deed met die concepten, desnoods als zelfbouw pakketjes, want het ziet er prima uit!
Het is wel echt een wijs ding hoor. Maar toch liever die Jeep van net.
(indianen is niet politiek correct)

Het is niet alleen politiek incorrect maar het is door een fout van een domme spaghettivreter al eeuwenlang incorrect. Maar geen kaaskop, mof of limey die bij zichzelf dacht: “hmmm…die naam toch maar eens veranderen want het komt niet bijster intelligent over om wetens en wel de verkeerde naam aan te houden”.

Maar goed…
@Rick-dos: omdat er destijds geen kaaskop was die het verbeterde heten ze nu gewoon indianen, en is het dus niet meer de verkeerde naam. Hooguit een wat gekke reden om ze zo te noemen.
@lekbak: Dus maw wat ze toen konden kunnen we nu ook. Hen niet meer indianen noemen maar gewoon wat ze zelf willen. Zul je zien dat we binnen een paar generaties niet meer dom overkomen…
@Rick-dos: Tsja ik was geconflicteerd, aan de ene kant ben ik het met je eens vandaar ook de eerste zin. Aan de andere kant is ‘Indiaan’ zo’n ingeburgerde betiteling voor Native Americans (geboren Amerikanen klinkt ook raar) dat iedereen in Nederland weet waar het over gaat zonder daar negatieve associaties op basis van ras bij te halen. Plus is het wel fijn als je zo’n stukje schrijft om meerdere bewoordingen voor iets te hebben, zodat je niet steeds hetzelfde woord herhaalt, maar dat terzijde.

In ‘Murica staan (oa) de Washington Redskins onder druk omdat die naam racistisch zou zijn, dus ik weet dat het daar wel een heet hangijzer is.
@Rick-dos: Native Americans is in feite net zo verkeerd als indianen. Die gasten waren geen Amerikanen tot de Europeanen het nieuwe continent Amerika noemden…
Die “Beige Against the Machine” hadden ze nog over van de Iveco Campagnola.
http://www.autoblog.nl/archive/2008/09/16/eindelijk-weer-een-fiat-campagnola
Heb je het al gehoord van Anky?Die is over het paard getild!
@ghost: ik stond laatst bij Anky voor de deur, ik klop aan, wordt er open gedaan en wat schertst mijn verbazing: daar staat een paard in de gang!
Yeahh! De TV-serie Renegade! Echt ge-wel-dig!!! Met Branscombe Richmond als Bobby Sixkiller in een Hummer H1! En Lorenzo Lamas op de Harley! Alleen die intro tune is al te gek, de rest heb ik ook altijd super gevonden!
@rd1991: ow die H1 was al genoemd hahaha… ik was zó enthousiast dat ik meteen over ging op de comments :p
Best een leuk ding.

T origineel is leuker:

http://static.autojunk.nl/pictures/2013/0918/141855/jeep-comanche_09.jpg.

Maar Jeep, doe eens even een moderne Wagoneer maken. En natuurlijk ook met nephout in de zijpanelen.
Die kleurnaam is zowat nog slechter dan de namen bij de quasi hippe Opel Adam. En dat is al raak :/
Wat een ontzettend gaaf concept. Laat maar komen (met normaal dak) Het dak refereert trouwens aan een militaire pick-up die ze ooit maakte en het zwart op de motorkap is om de schittering van de zon tegen te gaan in de woestijn of van je eigen lichten op het dak. Zie je vaker bij terrein auto’s en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het behoorlijk scheelt.

De namen van Jeep refereren trouwens bijna allemaal aan het wilde westen.
Cherokee zijn ook indianen
Wrangler is een ander woord voor cowboy
Wagoneer (komt volgend jaar terug) is uiteraard iemand die de koets bestuurd.
Renegade is een verader naar ook iemand die wegloopt en op zich zelf leeft en wordt ook vaak geassocieerd met het wilden westen.
@sketcher: De Kaiser Jeep M715, maar ongeveer 33,000 van gamaakt van 1967 tot 1969

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ed/0e/97/ed0e97b25ca085d3239f4d4ceaef5c3f.jpg

en dit concept is een vervolg op een eerder concept uit 2010 of 2011 de Jeep NuKizer

http://blog.extremeterrain.com/wp-content/uploads/2014/04/motortrend.com-Jeep-NuKizer-715.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).