Volkswagen Jetta (2005 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

De Jetta sedan is niet de meest populaire carrosserievariant in ons land, maar feit is dat deze 'Golf met kont' wel net dat beetje extra ruimte biedt. Hier moet je op letten als je een occasion wil scoren.Volkswagen Jetta (2005 – 2011) - occasion video & aankoopadvies

In mei 2005 bracht Volkswagen de Jetta Mk V op de (Europese) markt, gebaseerd op de Golf V. Op sommige markten werd dezelfde auto overigens als Vento, Sagitar of Bora verkocht. Het is een model dat met auto’s als de Toyota Corolla moet concurreren, maar eerlijk is eerlijk: in Nederland werd de Jetta niet supergoed verkocht. De reden daarvoor is eigenlijk simpel: we houden in Nederland meer van hatchbacks en stations.

Motorisch gezien is er keuze uit benzinemotoren variërend van 105 tot 200 pk. De diesels zijn beschikbaar van 90 tot 170 pk.Aanbod op AutoTrack

Er zijn ongeveer 90 Jetta’s te vinden op Autotrack.nl, waarvan 75 benzines en 15 diesels. De verhouding tussen handbak en automaat is ongeveer hetzelfde. Prijzen variëren van ongeveer €3.000 tot net geen €10.000.


Pluspunten
Degelijk
Comfort
Ruimte

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De 1.9 TDI heeft een betere reputatie wat betreft betrouwbaarheid dan de 2.0. Met name de oliepomp van de 2.0 TDI’s is een zwak punt, maar als hij gaat dan klapt het complete blok. De pomp wordt aangedreven door een as die slijt. Als die te ver slijt gaat het mis. Preventief onderhoud aan de pomp is noodzakelijk, met een beetje geluk hoeft alleen gereviseerd te worden, een volledig nieuwe pomp is prijzig.
 • De EGR klep van de diesels kan (zeker bij hogere kilometerstanden) vervuild raken en vast gaan zitten. Dat geeft een storingsmelding, maar is meestal redelijk eenvoudig op te lossen.
 • Het komt nog wel eens voor dat de koppakking inwendig lekt. Dit is alleen te herkennen aan een stijgend oliepeil. Zorg dat je dit direct laat repareren.
  De DSG’s zijn storingsgevoelig, met name de zeventraps DSG’s. Check of deze juist en soepel schakelt.
 • De 2.0 heeft soms last van lekkende brandstofleidingen, even goed ruiken dus.
 • Check of de fan van de radiator het doet, hij moet aanslaan bij stilstaan met een warme motor.
 • De 1.4 TSI’s willen nog wel eens stuklopen. Kapotte zuigers, cilinderwanden en zelfs complete motoren die eraan gaan zijn geen uitzondering. Houd goed de vervangingstermijn van de distributie in de gaten en rijd niet verder met een haperende / schokkende auto.

Onderstel

 • ABS-storingen komen vaak voor. Volkswagen heeft onder garantie vervangingen van de ABS-unit gedaan. Later werd alleen het hydraulische element vervangen, door een versie waarbij de G201 sensor anders was geplaatst. Dit verhelpt de problemen.
 • Check even goed of er geen bijgeluiden in de besturing te vinden zijn, met name bij auto’s van de eerste bouwjaren.

Interieur

 • De deurrubbers gaan nog wel eens lekken, check of je interieur goed droog is.
 • De pomp van de airco geeft het nog wel eens op. Check even goed waardoor je de pomp vervangt, er zijn goede vervangende pompen voor een fractie van de prijs van het standaard gemonteerde exemplaar.

Elektronica

 • ECU-storingen zijn meestal het gevolg van waterschade door geblokkeerde afvoerkanalen van de parafaan. Het water stroomt dan via het pollenfilter naar binnen en lekt op de ECU. Het kan echter ook zijn dat bij vervanging de behuizing van het pollenfilter niet goed afgesloten is.

Bekijk hier het aanbod van de Volkswagen Jetta op AutoTrack.61 reacties

Als de aandachtspunten bestaan uit complete motorblokken die in de soep kunnen lopen, zou ik hem dus lekker laten staan.
@fanboy: de 2.0 TDI euro 4 is een rampenblok, met name de 170pk. Lekker links laten liggen. de euro 5 varianten (vanaf de golf 6, de sjoemelsoftware variant) is velen malen beter.
Welke 2.0 heeft soms last van lekkende brandstofleidingen? De TDI, de FSI of de TFSI?

Verder.. Tsja.. Een beetje een bejaarden-Golf. Oh, wacht, da’s een pleonasme. Een hoogbejaarden-Golf, dan.
@Jochempie: dat is de Golf plus toch al?
@alino:
Pcies. Hier in de Parel aan de Maas wordt zo’n Jetta, vaak een zwarte, bestuurd door de niet eens zo heel oude Denk danwel Nida stemmende medemens bereden. Geen ‘bejaarden-Golf’ dus, da’s idd de Golf Plus.
@amghans:
– ‘bereden’
@amghans: that’s what she said
Nog een tip: de 1.6 fsi is enorm sloom, maar voor VW begrippen redelijk probleemloos. Heb een tijdje in zo’n ding gereden, doet wat ie moet doen maar verder saaie bak.
@pier: eigenlijk is mijn tip dus: saaie bak, ik zou hem zelf niet kopen :)
Dat is een best lijstje aan premium aandachtspunten. Dure auto, dure reparaties en duur onderhoud. Als het dan toch saai moet, ga dan voor een betrouwbare Japanner.
@eelco74: Jawel, maar zoveel Japanse sleepers zijn er niet voor een appel en een ei. En een Jetta 2.0 TFSI met wieldoppen en een JD Engineering kuurtje is een beste sleeper.
@jochempie: slaapverwekkend is toch echt iets anders dan een Sleeper.
Overigens heb je waarschijnlijk wel een sleper nodig als je de lijst van aandachtspunten ziet.

Lekker gaan voor een Mazda 6 of een Avensis..
@w0o0dy: Is de Jetta niet eerder een maatje Mazda 3?
@w0o0dy: ben ik niet met je eens, een sleeper mag serieus oncool zijn.
@w0o0dy: grapjas weet je wat een mazda 6 mps kost?
@bmwfreak038: Tja voor kwaliteit zul je moeten betalen. (dat wat Duitse merken je ook voor houden)
En een Mazda 6 is wel even groter dan dit trouwens.
@fanboy: meningen
@Jochempie: Trekhaak laten monteren en je hebt een sleeper.
@karhengst: het is al een sleeper: er zit een trek-oog in de voorbumper.
@Jochempie: haha ja prachtig! En dan die blik
Kopen, rijden, uitwonen en inruilen.
Net als al je ex-vriendinnetjes.
@raoufff: Ahem, mijn vriendin heeft mij gekocht. En ik was in de aanbieding.
@jochempie: Het dan maar niet te hopen de jij haar Jetta bent.
@robert110: heb wel extra junk in de trunk, dat wel.
Gewoon een Bora van voor 2005 kopen dus, als je perse een Golf met kont wil. Ongelooflijk hoe VAG van de een op andere dag van extreem degelijk naar ontzettende rotzooi is afgegleden.
@tymo: dit is zeker waar. Alles voor 2005 is van betere kwaliteit. De fsi benzine motoren liepen met gemak 300000km en de oude pompverstuiver diesels redden op hun sloffen 500000km
@mikje90: voor 2005 was ook niet alles koek en ei hoor :) Ik heb een A6 1.9 tdi gehad van 1999 en daar is alles aan stuk geweest bij wijze van spreken (3 waterpompen stuk gehad lol). Maar goed, dat kan natuurlijk de uitzondering geweest zijn :) Maar als’ie reed, man, dan was dat een prachtbak om mee te cruisen ! Het ding had maar 110 pk, maar met de automaat ging ie als een trein !

Mijn Audi 100 2.4d aan de andere kant, daar is op 300.000 km NIETS aan stuk geweest. Reed zelf als je kolen in de tank deed.
@tymo: ja, maar hele volksstammen blijven volhouden dat er niks aan de hand is….🤥
Mijn echtgenote heeft een Jetta (ong 10 jaar nu). Prima wagen. Er wordt bijna dagelijks mee gereden en de enige extra kost was een nieuwe batterij en banden. Voor de rest enkel het onderhoud. Spijtig dat de nieuwe Jetta (Mexico, USA) niet naar hier komt.
@speedie: Banden en accu is ook onderhoud en geen reparatie.
Waarom?!?!? Waarom een occasion video van de Jetta 2005 – 2011?
Op de afmetingen van de kofferbak na heb je alle informatie al bij de Golf V. De kofferbak is gewoon een van de honderd onderdelen waar je opties voor had. Het is nog relevanter om de verschillende motoren, versnellingsbakken, onderstelopties, navi’s of uitrustingsnivaus een eigen video te geven dan dit.
Ze zijn terecht nauwelijks verkocht, en ook gebruikt gaan ze bij voorkeur de grens over. En heus, geen Portugees of Turk die Autoblog komt lezen alvorens een auto te importeren.
@mout: De Golf werd in Duitsland gebouwd, de Jetta in Mexico (voor ons). Dat brengt een hele andere lijst met aandachtspunten mee.
@jochempie: Ik heb hem er speciaal even naastgelegd:
https://www.autoblog.nl/nieuws/volkswagen-golf-v-2004-2008-occasion-video-aankoopadvies-80082.
De puntjes onder ‘interieur’ zijn eigenlijk de enige verschillen die ik kan ontdekken. En of dat nou aan Mexico ligt of aan redactionele keuzes, dat weet ik zo net nog niet.
Wil graag mijn Golf ruilen voor een Jetta, kom altijd net wat ruimte tekort met gezinsvakanties
@bramz0r: voor jou is dus de skoda octavia combi op de markt gekomen. Wat een zwik luiers en kinderwagens kunnenniet je daar in kwijt…
@bramz0r: Dan kan je denk ik beter een Golf Wagon kopen. Als je echt weer een Volkswagen wilt.
@bramz0r: schrikt het lijstje je niet af? Als het Frans of Italiaans was geweest dan was het zo ongeveer verguisd….
Waarom zou iemand een Jetta willen hebben?
@trustmeiamanengineer: iemand die een golf met kofferbak wil misschien? het zijn best mooie auto’s. maar ja er word hier de laatste tijd fanatiek tegen VAG aangeschopt.
@bmwfreak038: Mooi?…. En een echt kwaliteitsproduct is het nou ook niet bepaald he, gezien de lijst aandachtspunten. Als je ruimte zoekt, en uiterlijk blijkbaar toch niet boeit, lijkt een Skoda Octavia me een betere keus.
@trustmeiamanengineer: daar zijn de meningen over verdeeld.
“Degelijk”
In de US heb je best wat aardige special editions gehad van de Jetta. Ook met de GTI motor enz. Wolfsburg Edition heette dat ding geloof ik. Dan zag ie er nog best netjes uit. Op wieldoppen en ballonbanden vind ik hem dan totaal niet spannend. Is toch ook nog een Hybrid versie van geweest of is dat de volgende gen.?
@e34m5touring: de hybride is de volgende generatie, vanaf 2013 geleverd. Die ziet er ook beter uit vind ik, meer als 1 geheel.
@pier: Ah ok, ik dacht dat de laatste serie van deze generatie ook nog een Hybrid versie had. Was dus toch al de nieuwe. Thanks!
@E34M5Touring: de GTI motor is ook in europa in de Jetta geleverd, te weten als Sportline TFSI. Sommige Jetta’s met die motor hebben wat lipjes en stripjes, maar je kunt ze ook met een kale 1.6 look krijgen.
@jochempie: Je had in de US zo’n Edition met oranje details enz. Paar knappe wielen eronder. Zag er best aardig uit. Soort R32/GTI mix in sedanuitv.
@E34M5Touring: jetta RGT zoiets was het geloof ik, dikke wagen eerlijk is eerlijk.
@e34m5touring: Klopt, maar dat was een concept.
@Jochempie: R GT is er gewoon hoor.
@bmwfreak038: Plaatje van?
@Jochempie: google en YouTube, jetta r gt
@bmwfreak038: Dat is een 550 pk sterke concept voor Sema destijds in 2005…
Heeft ab ook een revieuw van de jetta hybride 1.4tsi met dsg bak?
Hoe groot moet de boog zijn waarmee we om dit hoopje trieste ellende heen moeten lopen?
Gwhy
Jetta Cars its all in the name die onbetrouwbaarheid.
Oude auto, goed verkocht en dus lange lijst.
@mashell: Maximaal 12 jaar is niet erg oud. Deze auto is helemaal niet goed verkocht.
Rij zelf met een Jetta 2.0 tdi ‘140 pk, waar ook op gelet moet worden is de hemel die soms begint los te komen…
niet te duur in vervanging enkel de werkuren die hoog kunnen oplopen…
beste is een zwarte hemel plaatsten :-D
Anders een paar gipsplaten er tegen aanschroeven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).