‘Volkswagen ontwikkelde diverse versies sjoemelsoftware’

Auteur: , 43 Reacties

En daarmee was het bedrijf dus heel bewust bezig de boel te bedonderen. Er gaan zelfs geruchten over een Area 189, diep verborgen in het Schwarzwald, waar Volkswagen in het grootste geniep deze software liet ontwikkelen.

Clean Diesel m'n kont

Bijna, bijna was het ze gelukt, de PR-jongens bij Volkswagen AG: een dag zonder Dieselgate-nieuws. Maar helaas, Reuters gooit roet in het eten. Zij melden dat Volkswagen diverse versies heeft gebouwd van de sjoemelsoftware. Dat betekent dat er dus heel bewust gewerkt is aan het project en dat er wellicht nog veel meer mensen betrokken zijn dan het bedrijf in eerste instantie wilde doen geloven. Simpelweg een functie activeren van door Bosch ontwikkelde motormanagement is het dus niet.

Aanvankelijk begon Volkswagen met het gebruik van de software op de ondertussen welbekende EA189-diesels, maar later konden ook de EA288-motoren niet aan het bedrog ontkomen. Daar waar de EA189-motoren werken met relatief simpele NOx-reductietechniek, zit het systeem van de EA288 een stuk gecompliceerder in elkaar en wordt er gewerkt met het toevoegen van ureum, ofwel AdBlue.

Dat vraagt om twee verschillende soorten sjoemelsoftware, maar dan zijn we er nog niet. Aangezien de regelgeving omtrent uitstoot van stikstofoxiden in de VS en Europa behoorlijk verschilt, verschilt ook de sjoemelsoftware in Europese VW’s, Audi’s, Skoda’s en Seat’s van de modellen die in de VS verkocht worden, aldus Automotive News.

Momenteel heeft Volkswagen haar CEO en enkele andere hoge piefen geslachtofferd, net als enkele mensen uit het middelmanagment. Toch lijkt het bedrijf uit te willen stralen dat het vooral om handelen van enkele individuen gaat en directie en hoger management niet op de hoogte waren. Onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel mensen écht op de hoogte waren. Hoe meer hooggeplaatste VW-mensen er vanaf wisten, hoe hoger de straf voor VW, aldus een expert op het gebied van bedrijfscriminaliteit tegenover AN.43 reacties

Het komt vanzelf wel uit dat vrijwel de hele top het geweten heeft.
Je zou zeggen dat al deze info, over hoe vw rijders de afgelopen jaren bedondert zijn, de vw rijder inmiddels de strot uit moet komen.
@yupyup: bedonderd met een d natuurlijk
@yupyup:
Je hebt er geen idee van hoe graag Johnny en Anita bedonderd willen worden. Alles wat je moet doen is ze een klein kluifje voorhouden.
@yupyup: wat zal het mij boeien wat er uit de uitlaat komt, als ik maar een lekkere loopcultuur en een boel power tegen een acceptabel verbruik krijg. Auto’s hebben toch maar weinig impact op het milieu als je naar de totale productie van schadelijke stoffen kijkt. Dat Volkswagen de EU te slim af was om zo klanten een beter presterende motor met een lager verbruik te geven kan ik alleen maar toejuichen. Ik zou zelfs wel zo ver willen gaan dat ik Volkswagen sinds dieselgate een wat meer badass imago vind hebben.
@knipperlichtje: wauw, just wauw
@knipperlichtje: ik noem dit gewoon bedrog, wij zijn allen verantwoordelijk voor de nageslacht. Elek handeling die nu gebeurd zal in de toekomst een tol eisen. Die normen zijn er met een reden en horen gehandhaafd te worden.
Als VW dit doet zullen er hoogstwaarschijnlijk ook andere fabrikanten op gelijke wijze gehandeld hebben. Al die voertuigen bijeen maken wel een groot verschil. Er word nu al over 11 miljoen voertuigen gesproken. Hopelijk blijft het daarbij.
@acizane80: waar rook is, is vuur… VW heeft de boel belazerd, en dat is vast niet de eerste keer. Ze zullen de klant vast ook meer dan eens belazerd hebben. Ik was al geen VW liefhebber (neutrale mening), maar nu zou ik nooit meer een product kopen waar VAG met z’n handjes aan gezeten heeft.
@henkhekje: Nou, dan hoef je ook geen enkel Amerikaans merk te kopen; die zijn nog een tandje erger qua doofpot-techniek, die spelen met je veiligheid. En daarnaast komen nu de geluiden naar buiten dat het helemaal niet alleen VW diesels zijn, maar ‘vrijwel alle diesels op de markt in Europa’. Ik denk dat je volgende auto een Japanse hybride wordt … totdat alle doofpot-affaires over arbeid in zilver-mijnen en giftig accuzuur naar boven komen.

Ofwel: geen enkele multinational / iemand die vele miljoenen/miljarden waard is, is te vertrouwen; allemaal lood om oud ijzer.
@knipperlichtje: you go girl
@knipperlichtje: oke, het milieu boeit jou niks. Maar tdi’s hebben al niet de meest verfijnde loopcultuur, het is dus maar de vraag wat daar van over blijft na de update. Hetzelfde geldt voor de power, dat zal naar alle waarschijnlijk minder worden. Vooral bij de 1.6 tdi word je daar niet blij van. Hoe dan ook, je bent alsnog genaaid.
@yupyup: Je moet wel een beetje geinformeerd zijn alvorens je hier iets uitkraamt over milieu, motorvermogen en genaaid worden… Ten eerste: NOx, het gas waar het nu om gaat, is niet bijzonder schadelijk voor het milieu. Het is schadelijk voor mensen. Misschien. Want het onderzoek is er nog niet helemaal uit of het wel of niet bijdraagt aan astma en andere long en luchtwegen klachten. Maar voor een beter milieu moet je naar CO2 kijken, en een lagere CO2 haal je juist met een hogere NOx (precies wat VW gedaan heeft). Dus als het je om het milieu te doen is, zou je VW moeten toejuichen.
Over pk’s moet je effe op youtube zoeken naar filmpjes van mensen die uitgevonden hebben hoe ze de sjoemel software aan moeten zetten. De dyno metingen en 0-100 tijden geven aan dat je iets van 0.3 sec trager bent en iets van 6 pk kwijt raakt. Echt niet iets om over naar huis te schrijven.
Tenslotte moet je je eens afvragen wat nou meer NOx uitstoot: een VW uit 2007 zonder sjoemel software, maar met een oudere motor, of eentje uit 2011 met sjoemel software, en dan eens kijken hoeveel NOx dat scheelt. Nieuw VWs met sjoemel SW (zelfs met de SW uit), stoten gewoonweg minder NOx uit dan zo’n beetje 90% van alle diesels van de vorige generatie… Dus als het je echt om NOx te doen is, moet je de Utrechtse gemeenteraad steunen in hun besluit oude diesels uit de binnenstad te weren… maar ooooohh neee. Die milieuzone was de duivel zelf. Nee. sjoemel software, dat is slecht…. jeez.
trouwens: Ik reageer op jou, maar het had op iedereen hierboven kunnen zijn die ongeinformeerd zijn of haar mening op het internet dumpt.
@MDA: “Onder milieu (omgeving) wordt het geheel van voorwaarden en invloeden verstaan die voor het leven van organismen (zoals mens, dier, plant) en voor levensgemeenschappen van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.”

Een hogere NOx uitstoot is dus wel degelijk een verslechtering voor het milieu, omdat het schadelijk is voor mens en dier. Het verband dat jij aansnijd tussen NOx en CO2 is er inderdaad. De makkelijkste manier om te zorgen dat de NOx uitstoot verminderd is door de verbrandingstemprapuur omlaag te halen, en om dat makkelijk te doen moet je of extra koelen (wat marginaal meer weerstand zal geven) of meer brandstof inspuiten. Hoe dan ook, in beide gevallen zal de uitstoot van co2 verhogen.

De vergelijking met een oudere auto is erg makkelijk. Ja, mijn opa’s jaren 80 dieseltje stootte destijds een stuk meer co2 en NOx uit. Juist daarom maak je afspraken om steeds schonere auto’s te bouwen.

Maar het belangrijkste, en het punt dat ik in de eerste instantie wilde maken is dat ik mij als koper van een VW diesel bekocht zou voelen. Je koopt een auto met een bepaalt vermogen, waarvan later blijkt dat VW heeft gesjoemeld en dat jouw auto wordt aangepast en naar alle waarschijnlijkheid minder vermogen zal overhouden. Je zou maar hebben betaald voor de upgrade tussen de 150 en 170pk versie bijvoorbeeld.

Daarnaast kom je als je de 1.6tdi hebt met -6pk onder de 100pk. Dat is gevoelsmatig toch wel erg karig, of je dat in de praktijk nou goed merkt of niet, de concurrenten hebben het in dat opzicht (zolang er bij hun nog geen gesjoemel is ontdekt natuurlijk) beter voor elkaar.
@yupyup: We hebben het hier niet over je opa’s jaren 80 diesel… We hebben het hier over wagens doe voldoen aan de Euro5 norm. Die zijn gewoon schoner dan iedere diesel uit 2008 en eerder. Ze voldoen alleen niet aan EPA-13… En misschien ook niet aan Euro6. Maar om nou te roepen dat die dé bron van NOx zijn is gewoon volstrekte onzin.
@MDA: “Ze voldoen alleen niet aan EPA-13…”

En dus voldoen ze niet aan de huidige maatstaaf.

Overigens heb ik nooit beweerd dat deze motoren de enige bron van NOx zijn, dus waar jij de aantijging in jouw laatste zin vandaan haalt is voor mij een raadsel.
@yupyup: Dat met die PKs hoef je je niet druk om te maken; dat zijn vrijwel allemaal PKs boven de formele spec (die je dus niet wist dat je ze had; ‘gratis’); wat veel meer van invloed gaat zijn, zijn de aanpassingen in de mapping van de motorloop die kleine vermogenspiekjes gaan vervangen door afgevlakte, doch veel schonere, afgevlakte mappings. Denk aan, niet bij 1500rpm in z’n 2 bijvolgas vol koppel erin, maar een geleiderijkere opbouw; doet wonderen voor de uitstoot; max vermogen wordt niet/amper beinvloedt, maar rijbeleving wel enorm, je krijgt (mogelijk) een heel andere karakteristiek (en iets langzamere 0-100km/u tijden).

Maar goed; druk dat meer eens in een meetbaar & verrekenbaar bedrag uit …
@MDA: Ja. NOx is gewoon gezond. Goed spul. Vervliegt vanzelf of vervalt in andere stofjes onder invloed van ozon. En vormt ook helemaal geen secundaire aerosolen. Ik smeer gewoon elke dag mijn boterham met een laagje NOx. En ik leef nog steeds. /Rant /flame /getyourfactstogether. Zoek besluit luchtkwaliteit 2005 eens op. Met de poot van Beatrix er onder. NOx. Ze lust t rauw met een eitje on the side. Verder doet de stikstofdepositie er in de natuur ook geen fuck toe. Zit heel Nederland niet al jaren op slot als je geen Nbw vergunning hebt, en is er nu, sinds juli dit jaar met de Programmatische Aanpak Stikstofdepositie (PAS) eindelijk een middel om een NBW toets te kunnen uitvoeren, en is er weer ontwikkelruimte.

Nog even en ik gooi er een Godwin tegenaan. ;-)
@knipperlichtje:
Het is goed dat er kritisch gekeken wordt naar wat er uit de uitlaat komt wapperen. We kunnen niet zomaar van alles ongelimiteerd de atmosfeer in pompen. Maar we hoeven ook niet door te schieten. Ik geloof serieus dat de auto’s van tegenwoordig schoon genoeg zijn. Zeker wanneer je kijkt naar wat het aandeel van CO2 (en andere stoffen) uitstoot is t.o.v. natuurlijke verschijnselen.
@knipperlichtje: het is sowieso een wonder dat een automerk met een achtergrond als die van VW zover kon komen. Gek genoeg kijkt de hele wereld erdoor heen. Maar ja, dat geldt ook voor de DSG-bakken, distributiekettingen en andere storingen die er wel zijn, maar stiekem worden opgelost.
@knipperlichtje: Wow… Nee, auto’s zijn zeker niet schoon en we moeten zo snel mogelijk stoppen met de ICE. Dan vooral de diesel in personenauto’s, daarna stoppen met benzine en aardgas.

Het is geen vraag van of, maar een vraag van wanneer we elektrisch gaan rijden.
@knipperlichtje: buiten het moedwillige bedrog van milieuwetgeving, sta ik als bestuurder ook niet te springen om een exponentieel hoger verbruik. Jij wel Lees hieraan af?
Uhm, sorry hor, maar volgens mij was al vanaf het begin van dieselgate bekend dat AdBlue een onderdeel was van de scam…

Hier een berichtje van 22 september waarin Adblue toevoeging genoemd wordt.
http://www.amt.nl/techniek/nieuws/2015/9/volkswagen-dieselgate-mislukte-misleiding-10147511
Toch ongeveer een maandje geleden…

Dus nieuw nieuws…. twijfelachtig
Logisch. Raar dat ze zelfs een blok met ureum nabehandeling niet schoon genoeg kregen…
En die (technische) individuen de schuld geven is te triest voor woorden, managers en bazen zijn altijd verantwoordelijk, daarom verdienen ze ook meer en lopen ze de hele dag in een pak rond.
@trustmeiamanengineer: en het had ook gewoon een effect op de verkopen en winst. Dus me dunkt dat hier geen manager vanaf wist cq de opdracht voor gaf…

En dan zijn er nog steeds “goedgelovigen” die anderen het zwijgen opleggen wanneer ze de leugens doorzien en dit aankaarten…

De verantwoordelijken kunnen wat mij betreft de petoet in en de bedrijfscultuur op de schop.
Dit soort zaken komen juist voort uit hogere lagen, zij zijn degenen die alleen maar denken aan geld voor de aandeelhouders en tegen de engineers zeggen: ‘dat moet goedkoper’, waarop de engineers eigenlijk geen keuze hebben dan sjoemelen.
Krijg ineens een briljant idee voor een compleet nieuwe tv-serie. Iets wat nog nooit vertoont is op de buis…

De Fabriek, een spannende 116 delige tv serie over een autofabrikant… List, bedrog, intriges…

Met een spectaculaire afloop. Zullen ze het overleven en de grootste worden of gaan ze onverwacht toch nog de bietenbrug op…
@moveyourmind: beetje zoals House of Cards maar in dit geval House of Cars by door VW AG 😁
@acizane80: Francis, I’m leaving you.
Stel je je voor vw krijgt een boete van 500 miljoen dollar. Wat doet zoiets met zo’n bedrijf financiël ? Waar gaat die 500 miljoen dollar heen en wat gaat er met geld dat gebeuren? Daarbij komen nog de kosten van vw om alle auto’s te herprogrammeren. Daarbij komt het vertrouwen van de koper. Wat doet dat met de verkopen. Is er hier iemand die mij dit misschien in makkelijke mensen taal zou kunnen uitleggen? Al vast bedankt.
@gerjan: 500 miljoen? Een paar tientjes per auto? Ben je wel helemaal lekker? De boetes gaan in de miljarden lopen en ik denk dat VAG niet mag klagen als het onder de 10miljard blijft qua boetes en schadeclaims…
Worst case scenario werd er al eens 78 miljard als totale schade genoemd…
@gerjan: er werd gesproken van 15000$/voertuig in USA
36000Australische $ =26000 US $
In de EU is het land afhankelijk.
Plus kosten voor aanpassing/voertuig, de geleden imago schade.
Kosten van marketing voor dit op termijn recht te trekken en een heropbouw van vertrouwen.
Denk ik dat je met een tiental miljarden er nog niet gaat komen. Zeker als er op andere VW motor gesjoemel bewezen word zoals de olie probleem en dergelijke.
@gerjan: Die boete doet hen niets. 48 miljard omzet in 2015 Q1, daar blijft genoeg van over om 500m af te tikken. Ik weet niet hoe de kas er uit ziet na ontwikkelingskosten en het spel met Porsche, maar die boete is het ergste niet.
De verkopen zullen er ook nauwelijks onder lijden, het brandstofverbruik zal heus niet met 10/20% stijgen. Met andere woorden, het ‘premium’ imago doet meer voor de verkopen dan twee tientjes aan hogere brandstofkosten in de maand. Ook verwacht ik niet dat leasemaatschappijen zomaar contracten gaan verbreken met de importeurs.
De recall zal een lieve duit kosten, maar ook dit is een eenmalige uitgave. Bij een gemiddelde reorganisatie is dat ook het geval (ik zeg maar wat, maar zo werkt het nu eenmaal).

Ik ben benieuwd hoe de verkopen van VAG in Q2 2016 zullen zijn, als Meganes, Aygo’s en V40’s weer even zoveel kosten als het eigen portfolio.
Lord forgive Volkswagen
Zo op dat plaatje zie je goed hoe emotieloos die hokken van volkswagen wel niet zijn. Wat triest moet je je als designer daar voelen dat je nooit iets gaafs en out-of-the-box mag tekenen.
Wat ik wel eens denk…waarom zet de vw-audi-groep de creativiteit die ze gebruikt hebben voor hun software niet gewoon in voor het creëeren van wat diversere modelletjes?

Audi’s lijken al 8 jaar, elk jaar exact op hun voorganger. Seats en Skoda’s lijken al 5 jaar op drie jaar oudere audi’s.
@martinus: Dus het innerlijk doet er niet zo toe? :p
Dikke Doei Volkswagen! Kom nooit meer te-rug
Waarom mogen ze die wagens nog verkopen? De typegoedkeuringen zijn toch niet meer correct? Vind dat vreemd
Maar wat as het niet gaat om enkele rotte appels maar dit een symptoom is van een verrotte bedrijfscultuur? Hebben ze mogelijk ook vochten afgesneden in de veiligheid van de auto’s, de privacy van de bestuurders, is de productie van de auto’s wellicht vele malen vervuilende dan men tot nu toe toegeeft?
Gelukkig wisten alleen de echtgenotes van Piech en Winterkorn er van ;-)
Over 12 maanden, Dieselgate?……oja iets met software…..

Wanneer komt de Golf 8 uit? Weet jij dat buurman.

Life goes on.

Natuurlijk, als je de volstrekt doorgeslagen uitstootnormen van de EU en de VS wilt bedotten moet je het wel goed doen. Nu heeft iedereen boter op z’n hoofd en de andere merken houden zich angstvallig stil.
Snap niet waar iedereen zich zo druk om maakt hier we worden allemaal in het “o” tje genomen door overheid etc etc etc maar daar hoor je niemand over wees rieel en doe niet alsof vw de enige is die de boel belazerd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).