Volkswagen Touareg 7L – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 52 Reacties

De eerste échte SUV van Volkswagen was de Touareg. Een stevig apparaat, leverbaar met prachtig dikke motoren. Maar is het verstandig om hem als occasion aan te schaffen?

Zowel Porsche als Volkswagen zitten begin deze eeuw op hete kolen: er moet een SUV komen, want dat is wat de klanten willen. En dus ontwikkelen ze samen het 7L platform. Porsche bouwt er de eerste Cayenne op, Volkswagen de Touareg. Ook de Audi Q7 zou later een verlengde versie van dit platform als basis gebruiken. Toch is het niet zo dat het allemaal kopietjes zijn van elkaar: er zijn grote technische verschillen.

De Touareg wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving, lage gearing en een middendifferentiëel dat te vergrendelen is. Ook in het terrein presteert de Touareg daarom heel behoorlijk, maar de meesten zullen in hun leven nooit iets anders zien dan asfalt. Optioneel was zelfs nog een vergrendelbaar achterdifferentiëel leverbaar en ook luchtvering sierde de optielijsten. Daarmee kon je de Touareg tot 30 centimeter bodemvrijheid gunnen. In 2007 kreeg de Touareg een facelift, makkelijk te herkennen aan de andere grille en koplampen. De Touareg was overigens ook eenvoudig om te bouwen naar grijs kenteken, voor de belastingontduikers.

Motorisch gezien was er keuze uit zes, acht, tien of zelfs twaalf cilinders. De benzinemotoren hadden de beschikking over 220 tot 450 pk, terwijl de diesels varieerden van 175 tot 350 pk.

Aanbod op Marktplaats
Er staan op dit moment 140 Touareg 7L’s te koop. Prijzen beginnen rond de 5.000 euro, maar voor een fris exemplaar van net voor het nieuwe type ben je tussen de 20.000 en 30.000 euro kwijt.

Ongeveer tweederde van het aanbod is uitgerust met een dieselmotor. Een handbak was leverbaar en daar zijn er zelfs nog een stuk of tien van te vinden. Niet te vinden: kleur. Bijna alles is zwart of grijs.

Pluspunten

 • Rijeigenschappen op én naast het asfalt.
 • Ruime keuze uit fijne motoren.
 • Comfortabel.

Aandachtspunten

 • De uitlijning is vrij gevoelig, dus check of er geen scheef versleten banden onder de auto zitten en houdt dit ook in de gaten na aanschaf.
 • Er zijn veel meldingen over voordifferentiëlen die rare bijgeluiden maken. Potentieel dure reparaties zijn dan een logisch gevolg dus check goed of alles soepel en zonder bijgeluiden draait.
 • De V10 Diesel is een heerlijk blok, maar de distributieketting is gevoelig voor problemen en alleen het uitbouwen van de motor is al een dikke dag werk. Prijzig geintje dus.
 • De waterpompen van de 174 pk 2.5 liter TDI’s zijn gevoelig voor problemen.
 • De optionele luchtvering gaat nog wel eens stuk, meestal is de oorzaak dat de slangen losraken door roest.
 • De centrale lagers van de achterste aandrijfassen gaan vaak stuk na pak ‘m beet 100.000 kilometer, waardoor uiteindelijk de hele as vervangen moet worden. Een reparatie bij de dealer kost zomaar €1200 tot €1500 euro. Een specialist kan een gereviseerde as plaatsen voor ongeveer €350 euro. Ben je écht handig dan kan je voor ongeveer €100 euro een vervangend lager scoren en dat er zelf onder klussen. Dat preventief laten doen is ook niet onverstandig.
 • De tiptronic automaten lijken na de 100.000 kilometer ook bovengemiddeld vaak kapot te gaan. Bij terugschakelen van de vijfde naar de vierde versnelling bokt de auto flink. De enige remedie is het vervangen van de versnellingsbak, wat een paar duizend euro kan kosten. Ook hier geldt weer dat er inmiddels specialisten zijn die de boel veel goedkoper kunnen oplappen.
 • De 3.0 TDI’s hebben last van swirlflaps die vast komen te zitten en afbreken door vervuiling, waardoor de spruitstukken beschadigd kunnen raken.
 • Auto’s gebouwd tussen mei 2006 en januari 2009 zijn teruggeroepen omdat de achterspoiler los kon raken tijdens het rijden.
 • Auto’s gebouwd in 2002 en 2003 zijn grotendeels teruggeroepen in verband met slechte achtergordels.
 • Benzineauto’s van 2003 tot 2007 zijn teruggeroepen in verband met slechte ontstekingsmodules. Deze werden onder garantie vervangen bij een servicebeurt (of als ze stuk gingen).
 • Pas op met muntjes e.d. bij de automaten. Deze kunnen relatief makkelijk de boel doen vastlopen.

Zoek de Touareg of een andere auto op Marktplaats.nl.52 reacties

Qua verschijning een sjieke SUV vind ik. Mooi interieur ook, lekker veel knopjes. Niet overzichtelijk maar het staat wel luxe als je het mij vraagt. Jammer van de lijst aandachtspunten. Zo te zien is de benzine V8 dan nog de beste keuze. Al is het koppel van de diesels wel lekker met het hoge gewicht (wat bij de V10 TDI nog behoorlijk verschilt tov de V6 diesel).
@E34M5Touring: zo mag je niet redeneren. Als er minder gebreken van de V8 in de lijst staan kan dat ook betekenen dat er maar weinig bekend zijn omdat die motorisering gewoon weinig verkocht is. Eigenlijk is een motor die niet genoemd is gewoon een grotere gok.
@mashell: Die motor is in de States erg veel verkocht en zelfs in NL rijden er wel een aantal rond. Bovendien deelt ie de V8 met veel Audi producten en daar hoor je over die motor ook weinig dingen (ik dan tenminste). Ik vond de basis V6 benzine niet overdreven krachtig voor dit formaat/gewicht auto. Dan zou ik toch liever die V8 hebben. Of die W12 maar die zijn erg zeldzaam geloof ik.
@E34M5Touring: ik heb de V6 TDI en de V10 TDI gereden. Die zijn beide heel ok waarbij de V10 toch wel wat bijzonders is. Maar dit is een Nederlands overzicht over in Nederland te koop staande exemplaren. Dan is er gewoon meer bekend over de hier veel verkochte motoren waardoor het lijkt alsof die meer gebreken hebben.
@mashell: ik heb de V10 TDI gehad, gelukkig slechts een half jaartje, het was een heerlijke auto daar niet van, maar eigenlijk beetje verraderlijk. Door de power accelereerde de auto erg vlot en kon je heerlijk doorrijden onder alle omstandigheden, echter de remweg was een stuk langer dan van een personen auto. Dus dat vond ik wel tricky, je moet daar echt rekening mee houden als je vlotter rijdt. Zat paar keer bijna op een bumper en 1 keer op de trekhaak van auto voor mij.

Had hem na half jaartje weer doorverkocht en de volgende eigenaar liep er echt op leeg, kreeg hem moeilijk verzekerd, wegenbelasting en onderhoud reparaties. Er zitten twee accu’s in, waarbij je niet zelf een accu kan wisselen deze moet ingeprogrammeerd worden. Dus naar de dealer…,,

Heerlijke bak, echt van genoten.
@E34M5Touring: Bij de dealer waar ik gewerkt heb had er iemand de 4.2L V8 Benzine ingeruild. Wij hebben die als Occasion verkocht. Maar na 1 dag stond die kerel al langs de kant met dat ding. Hij is wel ik weet niet hoevaak terug gekomen met dat ding. Ookal hoefde de koper de reparaties niet te betalen liep mijn baas er aardig leeg op. Dat waren geen goedkope grapjes steeds.
@kilum: Maar lag dat aan de motor of aan andere dingen? Want als de luchtvering kapot gaat kun je dat niet aan die motor hangen natuurlijk. Ik was in de veronderstelling dat die V8 best een goed blok was. Vandaar mijn eerste comment. Wij hebben die motor in een A8 gehad en die had echt nooit wat.
7L? Het aantal liter olie per 5000km?
@sjaakjwt: hahahahahahahahahajahahhajajajahah ……. Oke, niet grappig
@sjaakjwt: hahaha… Je zou het bijna denken.
@sjaakjwt: Leg deze man even aan de (TSI) ketting…
2Turbos iedere 90K vervangen, uitsluitend VW heeft deze, een geintje wat +/- 6000 Euro kost heb ik mij laten vertellen door een eigenaar van een Touareg V10.
Of het verstandig is om een SUV aan te schaffen? Alleen als je in een gebied woont zonder verharde wegen. Of België.
@C6_R: of in een wijk woont waar het stikt van de verkeersdrempels. Want eigenlijk is een verkeersdrempel ook gewoon een kunstmatig aangelegd stuk slecht wegdek.
@mashell:
Nee.
Dan koop je gewoon een ouwe Citroën met hydro pneumatische vering.
Maakt niet eens uit welke !
je hebt nog nooit nog nooooit zo comfortabel gereden.
Eigenlijk zijn we en masse gestoord dat we nog met antieke stalen veren rijden uit de tijd van net na de Romeinse bezetter.
@desjonnies: Als Citroen DS-bezitter kan ik het hier alleen maar mee eens zijn. Echter, stiekem hebben tegenwoordig veel luxere auto’s ook luchtvering (wat in principe hetzelfde is). Mijn BMW 5-serie heeft adaptieve vering en rijdt ook zeer comfortabel, in de comfort stand tenminste. Eigenlijk is het vooral vreemd dat juist Citroen nu alleen nog maar ouderwetse stalen veren gebruikt en dat de nieuwe DS serie (die ik foeilelijk vind) zo knoerthard afgeveerd is.
@frederik: dat heet globalisering…… Vroeger had je Franse (comfortabel), Duitse (groot, degelijk), Engelse (luxe), Zweedse (veilig) en Italiaanse (fraai) auto’s met specifieke landgebonden eigenschappen, omdat de meeste auto’s toch in het land van herkomst werden verkocht. In de meeste landen had je dan ook meerdere zelfstandige merken, die elkaar beconcurreerden. Tegenwoordig werkt iedereen internationaal met elkaar samen en moet je goed kijken met welk merk je van doen hebt.
Wat Citroën nu doet, is krampachtig zoeken naar bestaansrecht door met overontworpen modellen te komen die verder volledig overbodig zijn (welke idioot wil er immers met een soort matras op zijn deuren rijden). Citroën wordt de volgende Lancia.
Gallerij komt niet overeen met het geteste model. Het geteste model is een stuk mooier!
Ik ken iemand die deze in de R50-uitvoering had met die monsterlijke V10 Diesel. Wat een apparaat!
Ah wederom de legendarische bouwkwaliteit van Volkswagen *kuch*
@mrbones: Das auto.
R5 tdi was toch de 2.5 tdi 5 in lijn? Een halve v10 zeg maar. Dezelfde boring en slag van de v10. Zo zijn ze ook op de r5 tdi gekomen toch? De helft van de cilinders van de v10…
@87sandyd: Motor uit de Crafter/Transporter als ik me niet vergis. En inderdaad een 5pitter.
@E34M5Touring: jup, zat veel in de t5 niet het sterkste blok wat je kon krijgen en voor de touareg eigenlijk onderbemeten.
@87sandyd: Klopt ik weet zo niet uit mijn hoofd welke er eerst was maar de V10 en I5 zijn op elkaar gebaseerd. Beide hebben overigens distributie met tandwielen in plaats van een ketting zoals er staat. Het idee van tandwielen is geen onderhoud en enorm lang meegaan. De V10 en dan zeker de vroege V10’s hadden hier echter wat problemen mee, vervangen kost een berg met geld en je zal ook niet de eerste zijn die gewoon vastloopt. De 5 cilinder lijkt dit probleem niet te hebben en hoewel het vermogen niet overhoud is het een echt werkpaard.

Ook de W12 is overigens ook gebaseerd op basis van twee VR6 motoren aan elkaar.
@reistje: de v10 was eerder weet ik uit mijn hoofd. Althans, die werd eerder aangeboden. De r5 was er natuurlijk eerder in de t5.

Dan moet de tekst aangepast worden want er staat dat de auto wordt aangeboden met 6,8,10 en 12 cilinders. Maar er was dus ook een 5 cilinder ;)

Overigens heb ik deze auto met de r5 tdi zelf gereden en het hield niet over. Echter kwam je wel overal met dat ding
Zijn een paar flinke aandachtspunten, welke vanaf de eerste 100.000 km al van toepassing zijn. Maakt hem als occasion minder aantrekkelijk, al moeten we niet vergeten dat de SUV in deze vorm gewoon is uitgevonden om sloten, en sloten met geld te verslinden…
Verder altijd een mooie auto gevonden, en hij heeft wel iets aparts, dat de nieuwere generatie niet heeft.
Ding is waardeloos offroad…
Er was ook een vijfcilindermotor, die 2.5 TDI 174 pk R5. Kon je al van ver aan horen komen…
Die 4.2 V8 klinkt zo lekker maar wel schaars. Iemand ervaring mee? Die heeft al veel modificaties gehad bij Audi dacht in zo. Maar goed alles heeft z’n zwakke punten m
@730ld: ik heb er een tijdje me gereden. Motor is goed. Maar de rest wat minder. Ook vond ik dat de auto nog steeds te zwaar was voor deze motor. Die V10 diesel is dan een betere keuze.
Toen de Toureg net op de markt was vond ik het een erg mooie en indrukwekkende auto. Maar, en dat is maar mijn mening, het is niet een heel erg tijdloos model. Terwijl over het algemeen de modellen van VW niet heel snel oud ogen. En sommigen worden zelfs mooier met de jaren, zoals de Pheaton.

Toch zou ik wel bij de VAG dealer binnenstappen als ik naar een dergelijke SUV op zoek zou zijn. Maar dan voor de Q9 van de eerste generatie. Want dat is nog steeds één van de mooiste SUV’s, samen met de Range Rover.
Je hoort van (voormalige) eigenaren nog al eens horror verhalen over deze auto. Vind het wel een mooi formaat auto. Ik kijk daarom naar een CX-6, CRV of X5 voor hogere instap en ruimte voor de honden. Helaas passen die nogal lastig in mijn huidige Accord coupe.
Eigenlijk alleen leuk als W12/R50 of V10 SjoemelTDI.
De Touareg rijdt een stuk relaxter dan een Mercedes ML uit hetzelfde bouwjaar (minder “hoekig”).Check bij de 4.2 V8 wel regelmatig het oliepijl. Qua brandstofverbruik maakt het geen wezenlijk verschil de 4.2 V8 of de 3.2 V(R)6. Overigens is het schuif/kanteldak wel gevoelig voor lekkage, kan misschien ook bij de checkpunten staan.
Vind dit toch wel 1 van de fijnste SUV’s die er is ondanks dat ik niet echt een VAG ldiefhebber ben…
via Android app
Hilarisch die ondertiteling.
Altijd een mooie wagen gevonden.
Maar eigenlijk zijn het allemaal stuk voor stuk karikaturen van de Range Rover.
En is de laatste Range Rover ook een karikatuur van een Range Rover geworden.
Nieks is nog utilitair aan zo een voertuig die eigenlijk de uitverkorenen der aarde horen te gebruiken voor het landhuis en de broodnodige jacht !
In plaats van een leven als een super luxe naar school breng busje voor de ‘Kids’ (ook zo een rotwoord overigens)
En daarom winnen andere culturen het van de onze : Daar lopen die pestjong nog naar school toe net als ik moest doen (nu ben ik groen van jaloezie denken jullie, maar neen, want ik had een FIETS ! )
@desjonnies: Bij ons op de lagere school mocht je niet eens op de fiets naar school komen als je minder dan 2 kilometer van de school vandaan woonde.

Nou woonden wij helemaal achteraf in het midden van nergens en werden door de buurvrouw naar school gebracht met de auto, dat deden ze tussen het koeien melken door. Maar niks luxe limousine, maar met zijn vijven achterin de kever gepropt. Die af en toe halverwege weer aangeduwd moest worden… Mooie herinneringen.

Alleen in de winter van ’79 was het te bar weer, toen werden we met de PC-Hoofttractor naar school vervoerd. Nou ja, laat dat PC Hooft maar weg, het was de Massey Ferguson 165 met in de hefinrichting de bak voor de melkbussen waar ook makkelijk vijf blagen in pasten. Zelfs met de tractor duurde het een eeuwigheid met dat pak sneeuw wat er toen lag.

Maar we hoefden tenminste niet te fietsen.
@desjonnies: Het probleem is dat je tegenwoordig voor elk kind een autostoeltje nodig hebt. Vroeger pleurde je er gewoon vier op de achterbank van je Panda, nu heb je een zevenzitter nodig (dus een SUV) als je meer dan twee kinderen hebt, of af en toe een vriendje wil vervoeren…

Wat we nodig hebben is sedans of stations met een fatsoenlijke achterbank waar je gewoon drie zitjes op kunt monteren.
@frederik: Oh ja je kunt natuurlijk ook nog aan de MPV, maar dat vind ik zo zaaddodend… Pluspunt is wel dat je meteen geen anticonceptie meer nodig hebt.
@frederik: E39 Touring … Check !
@bmwtouring: Goed idee! Ik doe het nu met een F11 touring. Het gaat, maar blijft wel vrij krap op de achterbank.
@frederik: Bij de E39 gaat het ook maar net hoor.
Vergeet niet de MRB. Wordt vaak vergeten dat die tegen de 3000 euro per jaar is voor een diesel.
Verder nooit een 5.0 TDI kopen. Dat zijn auto’s waar je op leeg loopt.
Zo’n blauwe R50 graag!
Heb er 1 gehad een 3.2 V6. Er ging echt veel stuk aan. Zelfs de ledjes van het derde remlicht gingen stuk voor stuk kapot. Ik ben er van genezen. Als je er 1 koopt pake er 1 van na de facelift 3.0tdi of v8 benzine, de rest afblijven.
Wat een lekker kort lijstje met aandachtspunten weer…voor een Duits topproduct?
Lekker laten staan en voor een Lexus RX 300 gaan, die blijft tenminste heel…
Ben zelf eigenaar van een 2005 Audi a6 4.2 V8 met tiptropic, en de V8 is zo goed als feilloos. Beter de 2de generatie V8 die met 32 kleppen is betrouwbaarder dan de 1ste die er 40v had. Probleem zit hem dat de ketting geleiders (sorry ik ken de juiste benaming niet) van kunststof zijn gemaakt en dus broos worden, en om te deze vervangen moet de V8 er uit en terwijl die uit is kan je best de ketting en alle andere componenten rond deze ook vervangen dus zit je vlug aan 8000 euro met werkuren.

Nu de tiptropic is ook zogezegd onderhoudsvrij. Maar best de olie en filter alle 80000 km vervangen om slijtage te remmen. Anders mag je aan 200000km een nieuwe in stoppen. En de olie van de bak is ook weer iets speciaals die kost 35 euro de liter en er moet een 8 tal liter in dus das niet niets. Maar de tiptropic is anders een zeer sterke bak toch veel sterker dan de multitronc.
Op Ibiza rijd ik nog wel eens een vroege versie met v6. Best comfortabel maar bij ongeveer 100000km en ik denk17 jaar oud ziet het dashboard eruit als door de zand gedraaide winegum. Onplezierige interieur, niet bestand tegen het gebruik en klimaat aldaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).