Volvo V40 (2011-heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 75 Reacties

In de zakelijke markt was de V40 niet aan te slepen, maar ook als occasion mag de compacte Zweed zich op een grote populariteit verheugen. De hoogste tijd om te kijken waar er op gelet moet worden bij de aanschaf.

Volvo V40

De V40 had de zware taak om maar liefst drie modellen op te volgen: de C30, S40 en V50. Het interessante was dat de V40 voor geen van deze drie modellen een directe opvolger is, want alle drie zijn het verschillende carrosserie varianten.

Bij de lancering werden de strakke vormgeving geroemd en ook de veiligheid. De V40 mag de benjamin van het Zweedse modelgamma zijn, op veiligheid en bijbehorende systemen is niet bespaard. Standaard remt de V40 voor naderende botsingen en optioneel is dat onder andere uit te breiden met actieve cruise control.

In 2014 kreeg de V40 nieuwe viercilinder motoren en verdwenen de vijfcilinders definitief van het terrein. Een facelift volgde in 2016 en behelsde onder meer nieuwe koplampen, wat nieuwe kleuren, velgen en interieuropties.

Aanbod occasions
Het aanbod op Marktplaats is heel ruim, er staan meer dan 600 V40’s te koop. De prijzen beginnen bij 12.000 euro en lopen op tot 40 mille voor nieuwe V40’s met een mooie uitrusting. Gezien de populariteit in de lease met een lage bijtelling is het aandeel diesels groot: bijna tweederde van het aanbod.

Pluspunten

 • Imago
 • Degelijkheid
 • Goede stoelen
 • Uitmuntende veiligheid

Aandachtspunten

 • Keyless Entry weigert soms, de ontvangst van de sensoren is niet fantastisch. Sensoren kunnen ook defect zijn, deze kosten zo’n 500 euro per deur.
 • De D4 met nieuwe tweeliter viercilinder (VEA) heeft veel vervuilingsproblemen gehad met de EGR-klep. Er verschijnt een melding “beperkt motorvermogen” en een schildpadje op het dashboard. Soms lost opnieuw starten het probleem op, maar uiteindelijk moet de EGR-klep (en koeling) vervangen worden door een nieuwere versie. Controleer of dat al gebeurd is. Hetzelfde kan ook optreden bij de andere recente 2.0 diesels (D2 en D3).
 • De achteruitrijcamera geeft soms een verstoord beeld.
 • Controleer werking veiligheidssystemen zoals BLIS en actieve cruise control.
 • Diesels die veel korte ritjes hebben gemaakt, hebben soms verdunde of vervuilde olie.
 • De turbo van de 1.6 D2 motoren geven regelmatig vroegtijdig de geest.
 • De T4 motoren van Ford afkomst voelen in de eerste en tweede versnelling minder fel dan ze met 180 pk zouden moeten voelen. Het koppel wordt namelijk beperkt om de aandrijflijn te sparen.

Zoek de V40 of een andere auto op Marktplaats.nl.75 reacties

Een Volvo als occasion is mooi.

Want waar een Golfje of Astraatje na 5.. en al helemaal na 10~15 jaar een aftands uiterlijk heeft, en de auto geassocieerd wordt met allerlei minderheidsgroepen waar je zelf niet bij wilt horen. Behoud een oude Volvo zijn ‘degelijke burgermans’-imago en kun je er ook over 10 jaar nog wel mee voor komen rijden bij je schoonouders.
In alle eerlijkheid ben ik de V40 beu gezien.. Veelal bereden door Jr vertegenwoordigers die met van alles en nogwat bezig zijn tijdens het rijden.
Ook had ik veel meer aandachtspunten verwacht als ik zie hoe die dingen afgetrapt worden.
De 1.6 diesels laten voor wat het is, wat een ellende…
@senne: Dat valt best wel mee. Zolang je hem maar op tijd zijn onderhoudsbeurtjes geeft. Hele volksstammen rijden met deze 1.6 (waarvan je ongetwijfeld weet dat hij bij vele merken wordt gebruikt) zonder problemen.

Eigenlijk kent het blok ook maar 1 echt probleem: er zit een filtertje voor de turbo, als die vol raakt krijgt de turbo geen olie en gaat die kapot. Of te wel: zolang je de olie op tijd ververst is er niets aan de hand, dit wordt ook bewezen door de exemplaren met hoge kilometerstanden.
@yupyup: klopt, let wel op dat de brandplaatjes kunnen gaan lekken wat er voor zorgt dat de zeef van de oliepomp dichtslibt wat resulteert in een kapotte turbo of erger. Elke beurt controleren dus
@gaszitrechts:
Het lekken van de injectoren en het dichtslippen van de zeef hebben totaal niks met elkaar te maken en zijn bovendien “kwaaltjes” van de voorganger van de motor in de D2, namelijk de 1.6d.
Dichtslippen zeef en daaropvolgend stukgaan van de zeef komt veelal door verkeerde kwaliteit olie, te lang doorrijden met olie of problemen met de regeneratie van het roetfilter. Dus allemaal gerelateerd aan achteruitgang van kwaliteit olie.
Probleem injectoren die lekken langs de brandplaatjes komen bij de D2 nagenoeg niet voor.
@senne: mijn C30 D2 die ik van 2012 tot 2016 reed heeft in 200.000km helemaal geen enkele storing gehad. De C30 1.6D ervoor had wel eens EGR problemen, de Ford daarvoor wel eens injector problemen. Ik gebruik de wagens als “autobahnbrenner”. Mijn ervaring is dus dat de 1.6 diesel eerder al behoorlijk goed was en de laatste versie zelfs briljant. Ik ben een tijdje met een Peugeot 308 blue hdi gestraft geweest (k*t stoelen en navigatie) maar wat een fijne motor, snel, soepel stil en zuinig. Ik zou dus de 1.6 diesel zeker aanraden.
@mashell: ik vind die auto’s nu niet echte ‘autobahnbrenners’…:-P
@skinnybmw: 180 gaan ze gemakkelijk en meer heb je niet nodig. De balans tussen verbruik, mijn vermoeidheid, prettig rijden (2 vrachtwagens dicht achter elkaar is bloedjelink bij 180 want de achterste kan/wil en vaak zal zonder waarschuwing de linkerstrook op komen) ligt wel nog wat onder die 180 km/h.
Als bij een onverhoopt moment de erectie de kop ingedrukt moet worden denk ik aan deze auto..
Imago? Mij valt op dat juist Volvo V40 rijders de “nieuwe BMW rijders” zijn geworden :-).
@olivier420: Komisch hè, als je erop let zijn Volvo-rijders werkelijk de grootste lomperiken in het verkeer.
@frederik: dat vind ik van Audi-rijders
@rufctr01: en ik van Renault-rijders…man man man
@rufctr01: verdorie, ik heb een v40 D4 en een Audi S8.. wat ben ik dan?
@draadloos: een sukkel dat je er mee loopt te pochen.
@rufctr01: Dat komt omdat er heul veel Audi en BMW rijders voor de 14% bijtelling overstaken naar Volvo. Soort van onwelkome vluchtelingen zeg maar.
@frederik: Daar merk ik weinig van. Maar misschien komt dat doordat ik zelf in een V40 rijd… ;)
@henrie: vind ik leuk!
Zullen een hoop ex leaseautos zijn?
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Ik vind het een lelijke auto, altijd al gevonden en het is toch echt een grote leaseslet. Snap het pluspuntje ‘imago’ dan ook niet. Maar goed, dat snap ik nooit.
@viezefreddyw: helemaal mee eens…de huidige Volvo’s beginnen mij wel te bekoren daarentegen…ook al zijn er geen ‘dikke’ motoren meer te verkrijgen. V90 is erg mooi.
@skinnybmw: Volvo heeft altijd wel mooie auto’s gebouwd vind ik. Maar de V40 is toch wel de minst mooie van de laatste jaren als je het mij vraagt. Ik vind het allemaal net niet. Maar de S- en V90 vind ik weer schitterend, net als de XC90.
De auto waarmee Volvorijders hufters zijn geworden. Jammerlijk. Want als het is een prima auto om onbezorgd 130 te rijden met Classic FM op terwijl je richting de hockey rijdt.
@vonklausenburg: Ik vind met 130 door het dorp rijden anders ook behoorlijk hufterig hoor. :)
Maar inderdaad, toen de eerste R-line’s er kwamen was het gebeurd…
@jaspervdwinden: Ahum, bedoel natuurlijk R-Design…
@jaspervdwinden: 130 op de A20 eerder! Het was snel gedaan toen de eerste D2’tjes de weg opkwamen zonder badges enzo. De garde van volk met een H&M-pak met dito schoenen terwijl al schreeuwend de zoveelste nephouse uit de Top40 met te hoog volume uit de speakers knalde. De lul met afgrijselijk confectiepak is het nieuwe petje.
@vonklausenburg:

“De lul met afgrijselijk confectiepak is het nieuwe petje.”

Zo, die zit!
@vonklausenburg: Spot on! I love it
@jaspervdwinden: D2 met R-Design zonder batch en in saai zwart of wit of rood met de meest afgrijselijke 18″ wielen of juist 16″ schrapers; dat zijn de ergste bestuurders. Daar zitten alle Golf 3 petjes nu in. De ‘echte’ Volvo rijder zit in een Ocean Race metallic blauw (o.i.d.) met beschaafde (17″) velgen … althans, mijn ervaring.
@vonklausenburg: ehh die rol had de V50 toch al geclaimd? Daar reden eerst allemaal van die gesjeesde junior managers in.
Er zullen wel veel leasesletjes staan bij die banga rage.
Ik vind de ‘nieuwe generatie’ volvo’s erg mooi, de v40 vind ik daarin wel de minst mooie. Toch kan ik mij heel goed voorstellen dat je met een beperkt lease-budget voor een v40 kiest, het is gewoon een goed rijdende auto met erg goede stoelen (wat toch wel belangrijk is bij veel kilometers)
Pluspunt GOEDE STOELEN?????
De V40 heeft dramatisch slechte tuinstoeltjes.

Mijn collega heeft een V40 gehad, in die tijd bestelde ik een Opel Astra…. Hij verklaarde me voor gek, maar de gecertificeerde 19-standjes stoel was perfect!
Mijn collega heeft 150K gereden met een kussentje…. in zijn Volvo….
@slowland: zitten anders stukken beter dan de Golf V en Polo Slowmotion die ik hiervoor had. Wellicht niet zo goed als Audi of BMW, maar slecht? Nee, maar mijn mening uitstekende zetels.
@Henk_he: je vergeet een paar Franse merken, die zitten beter dan Audi of BMW…
@rufctr01: Zachte steunloze stoelen zijn garantie voor rugklachten, al doen zelfs soms de Fransen het wel gewoon goed.
@rufctr01: wel eens in comfortstoelen van een 5- of 7-serie gezeten? Praten we dan weer verder. Franse auto’s zitten goed maar staan inderdaad garant voor rug- en kontklachten…lange ritten brrrr
@skinnybmw: Als je gaat vergelijken met een 5 of 7 serie moet je daar natuurlijk ook een C5 of C6 tegenover zetten, dan heb je zeker niets te klagen over de stoelen!
@slowland: Ik weet niet wat voor stoelen je collega dan had, maar mijn V40 heeft prima stoelen. Uitgebreid elektrisch verstelbaar en lekker comfortabel. Ben er een keer in één ruk naar Trier gereden (ruim 400km) en een dag later in één ruk terug. No problem…
@slowland: dat verschilt per persoon en auto. Ik vond de AGR stoelen in de collega van briljant, bij de proefrit in de nieuwe Astra vielen ze tegen (net als de rest van die auto). De V40 heeft voor mij prima stoelen. 4 maanden Peugeot 308 heeft me toch wel wat rugpijn opgeleverd.
De les is: altijd een proefrit maken in de auto die je wilt met de stoelen die je wilt.
Nog wel meer gezeik:
-waterpomp bij de 1.6 D2 geeft wel eens de geest.
-koppeling en drukgroep van de 2.0 diesels zorgen regelmatig voor problemen.
Infotainment is zwaar ruk, met name de navigatie. Moest laatst van Groningen naar Utrecht stuur dat ding me langs de ring van Amsterdam…
Volgens mij scant dat ding de files e.d. op de radio en past daarbij de route aan, werkt alleen zwaar ellendig
@janmetdelangeachternaam: overigens, waar concurreert de v40 mee? 1 serie, a3, a klasse zijn een stuk duurder en luxer.
@janmetdelangeachternaam: hij concurreert de de Golf. Niet iets duurder dan een Focus of Astra en ook net iets mooier afgewerkt dam die twee. Maar niet de premium waanzin van die dure Duitse merken.
@mashell: niet niet, net!
@janmetdelangeachternaam: Ik heb een paar V40’s gehad en nog nooit heeft de navigatie gekke dingen gedaan.
Over de concurrentie gesproken… dat is lastig. Kan niet zeggen dat de concurrentie per definitie luxer is, een V40 kan je ook flink aankleden.
@rudyv: in een vroege V40 ben ik eens van Deventer via Almelo naar Nijverdal genavigeerd. Ik was verbaasd, heb het evengoed uitgeprobeerd en het was echt flink om. Maar latere V40s hadden niet meer die fouten. Want navigatie is software en dat kan tussentijds bijgewerkt worden.
@janmetdelangeachternaam: Dat is een functie die je ook gewoon uit kunt zetten. Heb ‘m zelf trouwens altijd aan staan en werkt voor mij prima. En je hebt altijd ook nog zelf een stel hersens, dus als het een keer niet zo goed werkt, luister je gewoon niet…
@janmetdelangeachternaam: Dat is typisch Volvo, vanaf de V70n uit 2001 lopen zij al mijlenver achter op de concurrentie met de navigatie. Maar ach, gewoon lekker zonder navigatie en af en toe verkeerd rijden is het probleem niet. Kom je tenminste nog eens ergens en je vergeet het nooit meer.
@janmetdelangeachternaam: lees de handleiding anders eens.
Op de EGR van de 2.0 diesels zit verlengde garantie incl. een modificatie. Dus daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.
Bij de 1.6 D2 gaat de turbo bijna niet stuk. Dit was anders bij de oude 1.6d. Maar de V40 heeft altijd de nieuwere motor.
Zoals hierboven gezegd werd, DE keuze voor: Onnodig linksrijders, lompe bumperklevers en lui die uiterst links rijden terwijl ze de afslag moeten hebben. Lui die er met 160km/h opduiken (na 20min brutal 1.6d R-Design acceleration), ga je aan de kant, komen ze achter een langzamere deelnemer te zitten, kan je weer 20min wachten tot die IkeaTourist weer op snelheid is. Want ik krijg een beetje het idee dat sommige nog liever sterven dan naar rechts gaan. Verrast me ook hoeveel aandachtspunten er staan. Waarvan sommige toch best geld kosten. Totaal niet mijn ding. Terwijl we genoeg ouwe blokkendoos Volvo’s hebben versleten thuis.
@e34m5touring: 3 aandachtspunten die geld kunnen kosten?
@rudyv: Gros van die dingen heeft die D2 aan boord. Dus relatief veel kans op een vrij kostbare reparatie. Vooral gezien de ‘rijstijl’ die sommige er op na houden. Viel me op dat er wat punten stonden. Ik dacht dat deze serie redelijk foutloos was, verder niks. Vriend van m’n ma rijdt een V60 Hybrid maar die is ook zeker niet foutloos. Valt me op dat het er toch een beetje ingeslopen is. Nu kan je deze generatie ook niet echt vergelijken met de oude modellen maar ze hebben wel ingeleverd qua betrouwbaarheid heb ik het idee.
@E34M5Touring: je hebt gelijk. Mijn eerste auto was een E46 met bijna 300k op de klok en die voelde meer solide dan sommige moderne auto’s met 100k op de klok.
@e34m5touring: DE keuze na de A3-tjes (en dezelfde type gasten….de zgn ‘ snelle’ jongens en meiden)
@E34M5Touring: heerlijke reactie :-) Eerst zagen we je hier vaker, laatste tijd minder. Oprecht jammer.
Als verstokte C30 rijder (ik heb drie C30’s gehad) zou het voor mij de logische opvolger moeten zijn. Maar is het niet geworden. Natuurlijk heeft de V40 niet de mooie vorm van de C30. Natuurlijk heeft de V40 een paar deuren teveel (driedeurs auto’s rijden lekkerder, je hebt meer licht en ziet ook nog eens wat als je, zoals het hoort, ook nog eens over je schouder kijkt). Het dashboard van de V40 is nogal massief en heeft helaas nogal veel dode knoppen. Maar wat een absolute no-go vond is het het panoramadak. Dat past op een goedkope Peugeot 307 SW maar niet op een auto die premium wil zijn, daar moet dat dak gewoon open kunnen.
@mashell: een nieuwe 307 SW kostte genoeg destijds.
Om ook maar een positief geluid te geven: ik rij een (rode!) V40 T4 Polestar (koop, geen lease) uit 2014. Ben er erg tevreden over. Tot nu toe nog geen gebreken of onkosten aan gehad (40K op te teller). Fijne stoelen. Navi doet wat hij moet doen, spraakbediening schijnt niet zo best te zijn, maar gebruik ik ook nooit. Achterin heb je niet zo veel beenruimte, maar ik zit nooit achterin, dus niet mijn probleem ;-)
Ik vind het, ondanks dat je ‘m op iedere hoek van de straat ziet, een mooie auto. En ja, ik erger me ook aan al die bumperklevende, linksplakkende D2 R-Design sukkels, maar ik erger met net zo aan de bumperklevende, linksplakkende A3/A4/1-Serie/3-Serie/Golf/Polo/Megane/Focus/etc.-rijders. Nederland zit vol met egoïsten op de snelweg, we hebben allemaal haast en willen 30seconden eerder thuis zijn dan de rest. Dit gedrag is echt niet voorbehouden aan de V40-rijders (maar ze vallen wel op, omdat het er zo veel zijn).
@henk_he: Ik ben ook erg tevreden over mijn V40 D2 Business Ocean Race (lease, geen koop; maar wat is daar de relevantie eigenlijk van?). Inderdaad fijne stoelen en verder werkt alles gewoon naar behoren. Spraakbediening, had ik in m’n ex-Fiesta overigens ook al, gebruik ik ook nooit. Beenruimte achterin is niet heel best en daar klagen m’n collega’s dan ook wel eens over. Hoofdruimte houdt (met panaromadak) achterin ook niet over trouwens…

En dat verhaal van die linksrijders, ben ik ook helemaal met je eens. Hele massa’s blijven links rijden, ongeacht merk en/of type auto. Ik rijd regelmatig alle linksplakkers voorbij op een volkomen lege rechterbaan. Maar dat zal dan ook wel weer asociaal zijn ;) Tja, moeten de anderen maar niet als een stel lemmings achter elkaar aan blijven sukkelen…
De D2 is ondergemotoriseerd en een kinderstoel achterin kan maar dan krijg je je kinder er haast niet in. Verder prima maar sober bakkie
@730ld: ik heb nu een D2 met de 2.0 motor en die is beduidend vlotter dan de 1.6 die ik had.
“Imago” is misschien nog een resterend beetje leuk als je later weer verkoopt, maar ik betaal liever minder voor een degelijke occassion met goede stoelen, uitmundende veiligheid en een negatief imago. Zoals de DAF 343 destijds bijvoorbeeld.
Smeerolieverdunning heeft de 1.6 diesel ook bovengemiddeld vaak last van. Komt door de regeneratie van het roetfilter.
Verder inderdaad de veiligheidssystemen goed checken. Dus plak het ding eens met 50km/h tegen een muur om te kijken of de airbags het wel doen. Best doe je dit tijdens de proefrit.
Het is best een leuke auto vind ik. Ziet er niet verkeerd uit, heeft leuke motoren en is erg veilig. Maar deze auto is voor mij zo verpest door de leaserijders dat ik hem niet meer kan luchten.
De Echte V40 vind ik nog altijd een schitterende auto. Zeker de versie van de laatste bouwjaren. De huidige V40 is voor mij echter een auto die alles belichaamd wat Volvo niet is. Hier rijden voornamelijk die typetjes in die je voorbij jakkeren op de snelweg, en die als malloten voor het stoplicht optrekken. Ben ‘gelukkig’ niet de enige die dit vind, als ik zo de comments lees. Het is jammer, maar helaas kon Volvo op de oude manier niet meer klanten trekken, en moest het dus wel richting de Duitsers opschuiven. Doe mij dus maar een originele V40, als 2.0T.
Mooie en vlotte auto zo’n d4.
maar wat staan de rijschoolhouders in mijn omgeving vaak met problemen bij de garage.
Vind dit geen mooie auto de V60 wel maar ja das ook weer een stapje hoger.
Heb nu 90k staan op de V40 D4, gechipt tot +/- 230pk. Rijd fantastisch, lekker vlot en nog geen enkel probleem. Stoelen zitten prima, rij 40k per jaar. Auto is een r-design met audioupgrade en navugatie
Hele nette auto. Maar door het grote succes niet echt een originele verschijning meer :d. Ik zou gaan voor een niet-R-design.
Het schijnt zo te zijn dat oude Volvo’s betrouwbaar zijn. Bij deze aandachtspunten denk ik toch dat dit imago een beetje aan het verdwijnen is.
Zoals hier al door velen van jullie beschreven wordt is vooruitgang / modernisering zeker niet altijd verbetering. Na altijd allerlei volvo’s van vóór 2005 gereden te hebben,(waaronder de V70, S60, de originele V40 en S40) op zowel LPG, benzine en een heerlijke D5 diesel, besloten we na een financiële meevaller om een wat jongere Volvo aan te schaffen en hiermee (dachten we) nòg meer betrouwbaarheid in huis te halen. De V70 2 en de S60 hadden ook wel dingetjes waar je bij aanschaf op moest letten, maar het wespennest waar we in terecht kwamen toen we voor een V50 uit 2008 gingen overviel ons nogal.

Een 2.0d is geen volvo motor maar een Ford (PSA groep). Terwijl je een volvo koopt en zo naïef bent om te verwachten dat er dan ook een volvo motor in zit……. De versnellingsbakken zouden tegenwoordig anders werken. Beter en sneller. Het was de eerste keer dat ik de term powershit… Eeeeehhhh…. Powershift hoorde.
Niet wetende dat in de basis dezelfde techniek gebruikt wordt als door de VAG groep en waarvan de meeste mensen wel weten dat er heel, heel veel gedoe mee is bij o.a Volkswagen.

Dus ook geen volvo versnelllingsbak!

Maar als je een D5 koopt (kortom, elke 5 cylinder) dan krijg je wel een originele Volvo motor en een originele / traditionele Volvo Geartronic versnellingsbak.

Hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in jongere volvo’s hoe meer ik merk dat er echt bepaalde types en zeker combinaties van motoren en bak zijn die je echt beter kunt laten staan. Ik heb talloze volvo specialisten gesproken die dit unaniem bevestigden.

Voordat je iets aanschaft ; doe veel. Vooronderzoek, nog veel meer dan vroeger. Lees forums, Google. Wij hebben een paar weken geleden een (vinden wij) prachtige V70 D3 My2012 gekocht. Vol in het leer en vol met opties. Proefrit ging fantastisch. Zeer kritisch op versnellingsbak gelet. Verkoper verteld van eerdere miskoop en hij deed er uit zichzelf en maanden extra garantie op de bak bij.
Gelukkig maar, want de dag na aankoop vertoonde de bak kuren met doorschakelen.
U geeft de motor ook een foutmelding over te weinig spanning op een sensor van de EGR klep, dus dat moet uitgezocht. Vanavond kregen we de melding” versnellingsbak beperkte werking ”

Ik kan jullie evt op de hoogte houden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).