Volvo wil (meer) politieauto’s gaan verkopen

Auteur: , 31 Reacties

Volvo wil zich meer gaan manifesteren in de aantrekkelijke markt voor politiewagens, en zegt hiervoor zelfs een speciaal nieuw chassis te hebben ontwikkeld.

Dat laatste is natuurlijk PR-praat voor ‘we hebben een paar wijzigingen aangebracht in ons bestaande chassis’, want voor de 500 tot 600 politieauto’s die Volvo momenteel jaarlijks verkoopt ga je natuurlijk niet een geheel nieuw chassis maken.

Enfin, politieauto’s dus. Aangezien projecten voor specifiek ontwikkelde modellen (zoals van Carbon Motors) maar niet van de grond komen moeten de bestaande fabrikanten het zelf maar doen. Geen straf, want een politieauto komt relatief (bijzonder) vaak bij een van je garages voor een reparatie, maakt veel kilometers en moet dus ook snel weer vervangen worden. Bovendien kan je het ook als aardig uithangbord gebruiken.

Onlangs erkende de Zweedse politie de 2014 Volvo XC70 D5 AWD als de beste auto in zijn vloot, hoewel dit wel wat voelt als de slager die zijn eigen vlees keurt. Met de nieuwe, superefficiënte motorenfamilie kan je als politieapparaat bovendien auto’s gebruiken die lief voor het milieu zijn. De D5 is dat niet direct een van, deze gebruikt nog de 2,4 liter vijf-in-lijn. (En ja, dat laatste moest ik zeker opzoeken, ik heb tegenwoordig geen idee meer hoeveel cilinders en wat voor inhoud er achter Volvo’s letter-nummercombinatie schuil gaat.)

In Nederland staan me de S70’s van de KLPD nog bij, en natuurlijk Leo de Haas’ brigade, hoewel dit formeel geloof ik geen politievoertuigen waren. Zou een XC70 in ons vlakke landje toegevoegde waarde hebben, of moet Volvo meer de boer op in landen met onherbergzame gebieden?31 reacties

Die XC modellen lijken me prima voor de Nederlandse politie. Stukken beter dan de lullige polo’s en golfjes waar ze nu meer voor schut staan.
@fit4fun: heb liever dat ze in de goedkope vw’s rijden… Of ga jij die XC’s betalen?
@sel777: Politie mag wel wat meer autoriteit uitstralen vind ik en dat gaat zo moeilijk in die kleine eco bakjes waar ze meer rond moeten toeren. Een paar duizend XC’s zal idd duurder zijn, maar veiligheid is een kernwaarde voor een aangename samenleving, dus die wat hogere kosten heb ik er graag voor over. (Even de Joint strike fighter en de ontwikkelingshulp schrappen en “we” houden nog vele miljarden over ook!)
@fit4fun: De Joint Strike Fighter is ook een soort van politievoertuig, maar dan op het wereldtoneel ;-)
@fit4fun: ‘autoriteit uitstralen’ los je niet op met een andere auto kerel… Daar is veel meer voor nodig
@sel777:

Dit lijkt me gewoon het soort auto’s wat de “serieuze” politie. Net als vroeger de KLPD vaak de grotere volvo’s had.
@timberleek: Ik meen dat in de jaren ’80 de Rotterdamse politie rondreed in….Chevrolet Suburbans! Nu niet meer voor te stellen, het waren ook echt andere tijden. Nederland was nog niet zo kleurrijk en een stuk veiliger uiteraard. Om nu weer in Tahoe’s en Suburbans te gaan rijden is misschien wat overdreven, maar de XC modellen lijken me in deze tijd goed geschikt.
@fit4fun: Weet niet waar jij je info vandaan haalt maar in de jaren ’80 was Nederland ook heel kleurrijk hoor. Alleen de mentaliteit van de mensen was gemoedelijker en dat blanke uitschot hield zich nogal koest. Nu is het tokkie dit en tokkie dat ik zowat elke straat. We spelen het even andersom, niet leuk he?
@mopar:

Tokkievolk heb je inderdaad gewoon in meerdere kleuren om het zo maar te noemen.
Denk dat het in de jaren 80 niet veel anders was dan nu.
Alleen nu kun je elke “stem” horen/zien via de media.
Duikt Hart van Nederland er niet op, dan is er altijd nog wel social media waarin het aan het licht komt.
@sel777: weer ne gierige nederlander…
@sel777: Tja, dat is weer het voordeel van de overheid. Die hoeven geen bpn en dergelijke tebetalen. Die zullen ook weer een korting krijgen op meerdere tegelijk kopen. Dan kunnen ze de oude auto’s ook weer verkopen. Dan hoeven ze echt niet zoveel bij te betalen.
Lijkt me wel! Zeker als er dan weer 5cm sneeuw valt komen ze niet vast te zitten zoals met die VW’s.
Die Chinezen zullen blij zijn met Volvo…
De politie hier in Nedeland heeft ook een hoop mooie Volvo’s gehad. Vanaf de 850 T5 die vervangen werden door de latere V70R’s van twee generaties. Jammer dat ze ze nu nauwelijks (niet?) meer gebruiken, het had wel wat vind ik.
Naar het schijnt was de BMW 525xd de beste in hun tests maar wel een stuk duurder…
Maar de snelwegpolitie hier rijdt toch al in Volvo’s? In V50’s en V70’s. Ik zie ze tenminste geregeld rijden. Erg hard meestal en zonder zwaailicht.
Foto 4: Mysterieuze rode knop achter t stuur.. N2O injectie?
@rubentheys: nee, als je daar op drukt schiet er een net uit de grille waarmee je boeven kunt vangen.
Tja, net zoals voor de gewone burger is Volvo een prima tweede optie als een Duitste wagen te duur voor je is.
De Britten doen het tenminste wel goed: http://www.autoblog.nl/archive/2010/10/27/bmw-gaat-autos-leveren-aan-britse-politie
Politie Haaglanden heeft vorig jaar nog 6 stuks Volvo V40 T5 besteld. Volgens mij doen ze nog steeds goede zaken. Ben je in de buurt van D’haag, kijk uit voor deze stille grijze V40’jes. Met hun 254 pk raak je ze niet snel kwijt.
Doe mij er maar een en dan wel een complete
Ik dacht dat bij ons het hele korps op de VAG over gaat. Daar was toen toch sprake van? Heb liever de Volvo’s. Heeft tenminste ook nog een beetje standing. Bovendien voelen honden zich gelijk thuis in elke kofferbak waar V70 op staat, dus ideaal voor de hondenbrigade. Ook handig als de Korps Hockey competitie weer begint.
Geen slechte keus denk ik. Hier (Vlaanderen, België) rijden ze vooral met Audi A4.
Soms ook zware golfjes.

Toch zou ik de voorkeur hebben voor de Britse afdeling met de Lancer Evolutions en Subaru impreza’s… Dubai is natuurlijk ook een alternatief !!
@stanny:

Betaal jij zo graag belastingen? Dat jij een Dubaiaans wagenpark wilt voor onze blauwbloezen.
Vroeger had een agent een Fiat 127, een knuppel en een paar leren laarzen tot zijn beschikking, waarmee hij veel meer respect afdwong omdat hij die wel mocht gebruiken! Daar heb je echt geen dure omgevallen Chinese koelkast voor nodig.
alles beter dan golf plusjes en golf jes ze hebben geen imago meer ( de politie) dus is zeker welkom en met zo n Xc komen ze ook niet meer zo snel vast te zitten in de berm dus kunnen ze die ook vaker gebruiken en ook heel handig de bodemvrijheid dus sneller over verkeersdrempels en dergelijke nouja genoeg voordelen!!!
Onze Blauwe Jantjes hebben ook al diverse Volvo XC70. Voor die Hunden ;-).

http://imageshack.us/photo/my-images/443/img2250pj.jpg/

En onze Zuiderburen ook overigens.
Denk maar niet dat onze politie niet over de Volvo XC70 beschikt. De hondengeleiders van de Politie Den Haag beschikt over 3 Volvo XC70 auto’s. Die zijn helemaal donkerblauw en beschikken niet over de politie striping maar er staat wel politie op en hij heeft volledige signalering.
Waar geld is in een niche, is Volvo!
De KLPD rijdt nog steeds in Volvo’s en wel de V70 T6 modellen. Die hebben meer als 300pk.
Sinds die kraak op Brinks’ in Amsterdam moeten ze gewoon een stuk of drie rs4’tjes opstellen in Nederland. Hebben ze tenminste kans, gezien die gasten een kraak zetten op het moment dat de heli niet kan uitvliegen en zij met dikke audi’s met 300 richting grens rijden!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).