Vorig jaar iets minder schade aan politieauto’s

Auteur: , 17 Reacties

Politieauto's hebben een zwaar leven en worden nogal eens, al dan niet bewust, als botsauto gebruikt. Toch weet de politie vol trots te melden dat vorig jaar de hoeveelheid schades aan politievoertuigen is gedaald.

Minder schade aan politieauto's

Uit cijfers van de politie blijkt dat er vorig jaar 10.975 meldingen van geregistreerde schades aan politievoertuigen waren, in 2011 waren dat er nog 11.404 en in 2010 stond de teller op 11.585. Volgens de politie is dit inclusief lichte schades zoals ruitschade door steenslag, vandalisme en schades waar de politie geen schuld aan had.

Dat klinkt allemaal leuk, maar wij weten ook dat de politie vorig jaar betrokken was bij 9.538 aanrijdingen. Het over-over-overgrote deel van de schades zal dus waarschijnlijk betrekking hebben op iets meer dan een sterretje door steenslag.

Korpschef Gerard Bouman is in elk geval zeer te spreken over de daling:

“Met name de opvallende politievoertuigen worden 24/7 en onder alle omstandigheden, zoals achtervolgingen, ingezet. De kans op schade is dan natuurlijk aanwezig. Daarnaast geldt dat politievoertuigen in onberispelijke staat moeten zijn en dus elke schade, hoe klein ook, gemeld moet worden. Dit betreft dus ook schades waar de politie geen schuld aan heeft. Als ik het aantal politievoertuigen (13.896) afzet tegen het aantal schademeldingen (10.975), dan zijn we op de goede weg. Blijvende aandacht in de rijopleiding en preventieve voorzieningen aan auto’s is desondanks belangrijk.”17 reacties

Eigenlijk nooit getallen van gehoord, maar dit is echt ziek! 30 schadegevallen per dag! Hoeveel politieauto’s zijn er überhaupt?
@Jokkebrok: zullen er heek wat zijn hier per 45k inwoners over 3 gemeenten zijn t er 5 geloof ik en dan nog 2 undercover.
@Jokkebrok: of het veel is weet je pas als je weet over hoeveel voertuigen het gaat en hoeveel kilometer er mee gereden is. Pas dan weten we of we een klacht wegens verkapte staatssteun aan de noodlijdende autoschadeherstel branche kunnen indienen.
@Jokkebrok: ” Als ik het aantal politievoertuigen (13.896) afzet tegen het aantal schademeldingen (10.975), dan zijn we op de goede weg”
@melkkoe: @robbie: Is dit later toegevoegd, of heb ik het zichtvermogen van een mol met down?
@Jokkebrok: stond er al vanaf het begin.
@Jokkebrok: lees het artikel zou ik zeggen ;)
Tja, hadden ze in 2012 niet een paar dagen gestaakt?
Dat verklaart de afname, per gewerkte dag zal er niet veel minder schade gereden zijn….
Ja als je hem gewoon veilig achter de vangrail parkeert voor je je lasergun trekt dan is de kans op schade kleiner.
Logisch , er schieten er geen meer over :p
77% van het wagenpark heeft vorige jaar dus schade gehad, waarvan 87% door aanrijdingen… Ja dat doen ze echt goed! Knap hoor!

Maar eerlijk gezegd kan je er pas echt wat van zeggen als je ook weet hoeveel schades van aanrijdingen nodig waren (om iemand klem te rijden bijvoorbeeld) en hoeveel onnodig… Gezien de hoeveelheid schades, lijkt het me niet onverstandig om dit te gaan registreren!
@notsobig: dat klopt dus niet. Je vergeet dat auto’s ook meerdere malen per jaar schade kunnen hebben. Denk persoonlijk dat minder dan de helft van de auto’s schade heeft gehad vorig jaar.
@robbie: Daar heb je gelijk in, maar dan nog zijn het flinke aantallen… Maar sommige schades kunnen nodig zijn, bijvoorbeeld om iemand klem te rijden. Die gevallen hoeven wat mij betreft niet mee gerekend te worden.

Ben wel benieuwd hoeveel schades wel door de politie komen en hoeveel daarvan echt nodig waren en welke meer door onkunde komen… Lijkt mij het onderzoeken waard…
Gewoon een dikke bullbar voorop net als bij de Amerikaanse police interceptors
Het klinkt als enorm veel, maar waar ik echt benieuwd naar ben:

Schades per kilometer (en in vergelijking met “normaal” verkeer).
En hoeveel shades door wat komen.
@reistje: inderdaad wat je zegt per km… had laatst aan een agent gevraagd hoeveel zijn burger polo slowmotion per jaar rijdt in de stad utrecht. Hij had het over 32000km! Afgelopen jaar had de auto 5x bij de schafeherstel gestaan, vooral door de drempels die ze te hard (moeten) nemen
Nou politie moet auto’s van mercedes maken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).