Ex-Volkswagen CEO Winterkorn is een sjoemelkont

Auteur: , 32 Reacties

Interne documenten van Volkswagen geven een nieuwe kijk op wat de BFF van Ferdinand Piech wist vóórdat dieselgate ontplofte.

Winterkorn

Het wordt steeds moeilijker voor de gevallen voormalig eindbaas Martin Apfelkorn Winterkorn om nog te ontkennen dat hij persoonlijk al enige tijd op de hoogte was van dieselgate voordat de rest van de wereld het wist. Nieuwe interne documenten die in de grijpgrage handen van Bild zijn gevallen tonen aan dat Winterkorn minimaal zeven weken voordat de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) het dieselgate-lont aanstak al op de hoogte was van de malversaties binnen ‘zijn’ concern.

De EPA bracht op 18 september 2015 naar buiten dat ze Volkswagen op het matje riepen vanwege het breken van de ‘Clear Air Act’. Uit een memo getiteld “Zulassung Diesel USA” en gedateerd op 30 juli 2015 blijkt echter dat Winterkorn ten laatste op 28 juli 2015 bekend was met het probleem. Tevens koos hij ervoor om de problematiek slechts gedeeltelijk uit de doeken te doen via twee vertegenwoordigers in een ‘informeel’ gesprek met buurman Dr. Alberto Ayala van de California Air Resources Board (CARB). In de memo staat dat deze benadering op 28 juli is goedgekeurd door Prof. Winterkorn. Toch mooi hoe die gründliche Germanen al dit soort van dingen netjes vastleggen op papier.

Eerder al bleek dat Ferdinand Piech Winterkorn reeds in maart aansprak op de mogelijke problemen van Dieselgate. Winterkorn verzekerde Piech er volgens van dat hij de zaak onder controle had, echter Piech had daar geen vertrouwen in. De nazaat van Ferdinand Porsche zei daarop zijn vertrouwen in Winterkorn op, maar trok uiteindelijk zelf aan het kortste eind toen de andere VW-bonzen wel vasthielden aan die laatste. Sommige boze tongen beweren dan ook dat Piech een rol heeft gespeeld in het bekend maken van Dieselgate om wraak te nemen op Winterkorn, maar dat is slechts speculaas.

Ondertussen wordt Volkswagen momenteel overigens vrijwel letterlijk bedolven onder de rechtszaken. Dankzij puike wetgeving moesten sommige claimers een jaar wachten met hun rechtszaak. Een Duits advocatenkantoor claimt dat ze met een truck naar Volkswagen zijn gereden om 5.000 schadeclaims te bezorgen. Bloomberg claimt dat de fax-machines in de Duitse rechtzalen inmiddels aan het smelten zijn. Voor de jongere lezers: een fax kan een document lezen en via de telefoonlijn verzenden. Omgekeerd kan hij een document ontvangen en afdrukken. Ze komen uit de goede oude tijd dat mensen nog in de rij stonden voor Volkswagen-diesels.32 reacties

Één grote leugen, dat Volkswagen. Daar gaan ze vroeg of laat heel erg veel spijt van krijgen….
@badmat: TTAC becijferde dat Winterkorn bij z’n weggaan kon rekenen op zo’n 65 miljoen dollar. Laat die man onder 1 of andere clawback regeling vallen. Over alle jaren dat gewerkt werd met de sjoemelsoftware dienen alle verantwoordelijke managers, dus incl. Winterkorn, de bonussen terug te betalen. Alleen zo, kan strafrechtelijke vervolging worden ontlopen.
Raar! Uit het wc-eend onderzoek kwam toch duidelijk naar voren dat het management er niets van af wist!
@pomoek: ‘Ich habe es nicht gewusst.’ Stukje mentaliteit dat nogal cultureel bepaald lijkt te zijn.
@pomoek: het typische is dat je weet dat zoiets toch altijd boven tafel komt. Zo ook dit.

Waarom ze dus toch met die haast instinctieve reactie komen om een laag/middelhoog niveau zondebok te komen. Is er dan niemand die rationeel denkt op zo’n moment?

Ze moeten zich daar op de top floor onaantastbaar voelen.
@dunhozzie: proberen kan geen kwaad… Elke maand is weer een tonnetje extra…
Het zegt toch wat over het crisismanagement dat Dieselgate bij VW een inktvlek is waar meer en meer in gewreven wordt.. terwijl bij alle andere Europese sjoemelende dieselaars.. een geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Volkswagen…. Niks mis mee! Zeer kundig en betrouwbaar bedrijf..
Dit gaat slecht aflopen voor VAG! Duitsland zal de portemonnee moeten gaan trekken om deze fabrikant te laten bestaan. Gewoon sluiten in mijn opinie, erg vervelend voor de werknemers en Duitse economie, maar weg met die rommel! Produceren rotzooil voor veel te veel geld. Daar worden ze nu flink voor gestraft.
@maxidyne: sluiten is een beetje drastisch… Overnemen of herorganisatie is beter.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@bartbanaan: ja inderdaad, was mij ook opgevallen
@bmwalpina: ik lees het net nog eens na en zie opeens ook dat dat niet klopte ;).
Dit kon de Duitse overheid nog wel eens heel veel geld gaan kosten alls V ag failliet verklaard moet worden vanwege wanbeleid.
De overheid zal m.i. kosten wat t kost, het bedrijf overeind willen houden vanwege de werkgelegenheid.

Of zit ik er helemaal naast? De tijd zal t leren (kwestie van lang de adem inhouden…….)
@crosscabouter: delen van het bedrijf verkopen heeft ook geen zin, overal worden onderdelen gedeeld…
@davelepeef: oa daarom denk ik dat t de Duitse overheid heel veel geld gaat kosten….

Alhoewel. Misschien heeft Fiat nog wel interesse in een over te nemen concern. Voor een symbolisch bedrag van € 1,-
Speculaas…. krijg meteen weer zin in sinterklaas
Er staat in de tekst; “De nazaat van Ferdinand Porsche zei daarop zijn vertouwen in Piech op”. Moet denk ik Winterkorn zijn?
Dit gaat een lang draadje worden, vermoed ik zo.
Terecht dat VAG aangepakt wordt.
Een bedrijf dat zo misselijkmakend handelt verdient geen bestaansrecht.
Ondertussen maar weinig nieuws omtrent over de oplossingen waarmee ze zouden komen, veel marketinggeblaat, weinig daden.
Niet dat ik bij de fanbase hoor maar mensen staan nog steeds massaal in de rij voor een VW getuige de goede verkoop cijfers in NL .
Waarom hoor ik nog steeds niets van de Nederlandse overheid, over de financiële schade die Nederland en de Nederlandse burger heeft geleden? Waarom worden niet alle onderhandelingen met VW over nieuwe voertuigen voor de Nederlandse overheid stopgezet tot de fraude zaak met VW is opgelost? Waarom zou dit schandaal niet gebruikt kunnen worden bij de onderhandelingen over de aanschaf van nieuwe Volkswagens?
@meridian: Geen idee, pak je fakkel en hooivork maar alvast.
@meridian: Nederland kan nogal mild zijn met mensen die “nogal afwijkende” normen en waarden hanteren…
@meridian: Oh ja? Welke financiële schade dan?
@meridian: ‘Nederland’ en reageren….slechte combi; de uitslag van het referendum van april wordt ook al 166 dagen genegeerd. En zo gaat het met veel dingen, uitgezonderd die zaken die de schatkist dien vullen; dan reageert men vaak sneller dan het licht
Ik weet nog destijds dat iedereen winterkorn de hemel zat in de prijzen in de reacties. En dat piech maar een oude lul was die maar machtsgeil was.
Wel grappig dat iedereen het over rommel heeft als ze het over de auto’s hebben van VAG waar de meeste alleen ervaring hebben met een Batavus
Fouten maken kan. Maar geef het toe. De beerput gaat toch open…..
Kom na een software-update van voor de bouwvak opeens 100 km verder op een tank! Heb dus 150.000km zo’n 10% te veel aan brandstof betaald. Volgens mij is oa het toerental naar beneden geschroefd.
@patrickklein: Het toerental regel je met je rechtervoet.
@towi1989: tis een multitronic.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).