Nadat er in de F1 jarenlang een ongeschreven wet bestond dat er niet meer dan 20 races per jaar verreden moesten worden zodat alle leden van de teams niet te zwaar belast zouden worden, kent de kalender dit jaar 21 races. Greg Maffei, de CEO van de nieuwe F1-eigenaar Liberty Media, wil echter nog meer races op de F1-kalender zetten.
Hij denkt daarbij op de langere termijn vooral aan extra races in Amerika. Zoals bekend is de F1 eigenlijk overal ter wereld een grote sport, maar in Amerika wil het maar niet echt lukken. In de goede oude tijd werd er nog geracet op het traditiecircuit van Watkins Glen. Michael Bleekemolen reed zijn enige F1-race op ‘The Glen’. Jackie Stewart reed er zijn honderdste race níet, nadat teamgenoot François Cevert omkwam in de kwalificatie.
Nadien verdween de Amerikaanse Grand Prix via houtje-touwtje straatraces in Long Beach, Las Vegas en Dallas jarenlang van de kalender, totdat we een halfbakken evenement kregen op Indianapolis. De legendarische oval werd voorzien van een inspiratieloos middencircuit. Christijan Albers haalde er een vijfde plaats in de Minardi toen de meeste coureurs niet startten vanwege suspecte Michelin-banden.
Inmiddels staat Amerika al wel weer op de F1-kaart dankzij een fijn baantje in Austin, Texas. Na luttele jaren staken echter vorig jaar al geruchten over financiële problemen de kop op, daar na een veelbelovend bezoekersaantal bij de eerste race de fans niet meer terugkwamen. Een doorn in het oog van de Amerikanen van Liberty Media.
Het idee lijkt nu te zijn om de vlucht vooruit te nemen. Meer races in Amerika moeten ervoor zorgen dat de sport meer gaat leven bij het Amerikaanse publiek. Volgens Maffei, die naar eigen zeggen nauw gaat samenwerken met de nieuwe Bernie en tevens snorremans Chase Carey, zijn de steden Miami en Las Vegas ideaal voor een F1-race, ondanks dat de races van 1981 en 1982 in Las Vegas geen onverdeeld succes waren.
Op de korte termijn denkt Maffei dat er ruimte is voor een extra race in andere gebieden waar F1 nog kan groeien. Iets waar nieuwe sponsor Heineken ongetwijfeld blij mee zal zijn.
“The obvious optionality case is to some degree Asia in the short term, potentially Latin America, and longer term North America, and particularly the U.S., where we really are well under-viewed, under-monetized, under-everything.”
Kijk jij alvast uit naar de toekomstige autoblog-titel ‘Max wint in Miami!!!’ of vind je die één-en-twintig races van nu eigenlijk wel voldoende?
Image-Credit: Jacques Lafitte neemt Prost en Lauda mee terug naar de pits in zijn Williams na de Grand Prix van Dallas in 1984 via Twitter
27 reacties
Er zit een geweldig kijkers potentieel in de VS. Ik bedoel, er kunnen 240.000 mensen in het Indianapolis Motor Speedway stadion. Twee-honderd-veertig-duizend! Alleen in dat ene stadion. En ze krijgen het vol. Met autosport. De Formule 1 bobo’s zullen wel gek zijn als ze een autosport land als de VS negeren…..
Maar er moet ook een periode zijn waarin teams voor het volgende jaar kunnen voorbereiden. Dus veel extra races is niet echt mogelijk.
Daarnaast zou het gaaf zijn als de F1 eens écht goed voet aan de grond kreeg in de VS, in die zin dat de stap die Haas F1 maakte, navolging kreeg van een of meerdere IndyCar teams. Het was (omgekeerd) tot in de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig niet ongewoon dat teams in beide raceklassen actief waren.
VS zelf een moderne geschiedenis hebben die korter is dan de leeftijd van de Keulse Dom, zijn het wel luitjes die enorm opkijken tegen de prestige die Europese race series hebben.
Ze zwijmelen ervan, de tradities, de merken en het elan.
Dus lijkt het me niet meer dan logisch dat we onder een Amerikaans regie(me) nu veel meer races in de VS krijgen.
Watkins Glen om maar iets te noemen en Laguna Seca of Long Beach beide het Californische.
En dat zijn allemaal circuits met een lange traditie.
Ik ben dolblij dat er iemand de handel van die ouwe boef heeft overgenomen !