Voormalige Volkswagen CEO Winterkorn aangeklaagd

Auteur: , 28 Reacties

Het is nog lang niet voorbij.

Voormalige Volkswagen CEO Winterkorn aangeklaagd

De Amerikaanse justitie heeft voormalige Volkswagen CEO Martin Winterkorn aangeklaagd. Ze beschuldigen hem van samenzwering en het feit dat hij probeerde het dieselschandaal onder de pet te houden.

De aanklacht werd in maart opgesteld en is gisteren in een Amerikaanse rechtbank gepresenteerd. Winterkorn nam ontslag als CEO van Volkswagen, enkele dagen nadat het dieselschandaal in Amerika bekend werd. Wellicht dacht hij er zo makkelijk af te komen, maar daar steekt justitie nu een stokje voor.

Of Winterkorn daadwerkelijk bestraft gaat worden is nog maar de vraag. Hij is een Duitser en valt dus onder de Duitse uitleveringswet. Zolang hij niet besluit om naar de Verenigde Staten te reizen kunnen de Amerikanen hem niet zomaar arresteren. Echter, Winterkorn wordt ook door de Duitse autoriteiten onderzocht. Mochten ze iets gevonden hebben om tegen hem te kunnen gebruiken, dan kan de Amerikaanse zaak wellicht helpen om hem alsnog te bestraffen voor betrokkenheid bij het dieselschandaal.

Met dank aan Jan voor de tip!28 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Het zou Duitsland sieren als ze hem zelf opsluiten. Enkele reis naar de VS is ook goed.
Mooi zo, rotvent die het voortbestaan van een heel concern in gevaar heeft gebracht, die Yanken zijn tenminste niet van die watjes als onze EU bestuurders.
@desjonnies: kerel heeft ook veel goed gedaan voor het merk, en hij is natuurlijk niet alleen verantwoordelijk
@gove:
In het licht van de 4 mei viering zou ik daar een passend edoch afgezaagd antwoord over de Duitsche mores op kunnen geven!
@desjonnies: lol, die had het goed gedaan voor een ander merk, innovatief die Duitsers
@gove: wat lul ik, ben nog niet wakker, dat was ook VW,
@gove: VW is dus opgericht door een van de grootste criminelen van de geschiedenis en houdt zich tegenwoordig nog steeds bezig met criminele activiteiten. Wat een merk is dat toch ;)
@berlinetta:

Wel consequent, dat moet ik ze toch nageven.
@berlinetta: en kijk hoeveel mensen erin rijden..Dit.zelfde geldt voor italianen met fiat.concern. Turkije zou Saab in de jaren 80 en 90 grote samenwerking hebben. Wie had nou zoveel geld onder de tafel geplaatst om dit tegen te werken…. ja.j fiat. We hebben fiat tipo etc . We konden mooi saab’s rijden
@gove: Maar dat zal niet van belang zijn van een eventuele veroordeling en de strafmaat die daarop volgt. Het staat er immers los van.
Zolang er nog nooit een CEO van Philip morris ook achter de tralies gezet is, moeten die Yanks niet zo hypocriet zijn. Denk toch dat er anders gereageerd wordt als het om GM of Chrysler zou gaan.
@jorden:
Ergo: zolang er moordenaars vrij rondlopen mag je zelf ook iemand vermoorden, is dat wat je bedoelt?
@jorden: Toch vind ik dat niet helemaal vergelijkbaar. Roken is een keuze. De uitlaatgassen inademen van VW niet.
@berlinetta: Zelfs dat valt te betwisten.
@berlinetta: Dan nog, een merk bestraffen vanwege misleiding is ridicuul. Het had de wetgevers gesierd als ze gewoon direct met een plan kwamen om strenger te handhaven en te controleren op de juiste testcyclus. Het strafrechtelijk vervolgen is een grapje voor de bühne die zit te zeiken dat de auto ineens meer zit te drinken. Egocentrisch gewauwel is dat. Als je geen geld uit wil geven aan brandstof ga je maar fietsen, zeg maar.
Daarnaast, de vergelijk met Philip Morris gaat niet op als het gaat om het inademen. Wezenlijk verschil, inderdaad. Neemt niet weg dat het zo publiekelijk aanpakken niets uithaalt. De goed gelovigheid van mensen moet aangepakt worden, een beetje meer scepsis en wantrouwen tegenover wat bedrijven communiceren zou enorm helpen dat we niet ineens collectief gaan janken om niets.
@vonklausenburg: Volgens mij wordt VW ook niet bestraft voor misleiding, maar voor fraude. Dat is een hele andere zaak.
@berlinetta: Zou toch ook heel raar zijn als Heineken nog eens allerlei verslavende stoffen aan hun bier gaat toevoegen. Dat “vrije keuze” argument vind ik ook dan niet helemaal niet op gaan.
@jorden: Ik ben het met je eens dat zoiets niet door de beugel kan, maar dan nog blijft roken een vrije keuze. Iemand kiest er immers zelf voor om ermee te beginnen en iedereen weet dat het dodelijk en verslavend is.
@berlinetta: Heineken-bier-beugel… ik kijk uit naar de vrijmibo 😁
@berlinetta: Ik heb zelf 15 jaar gerookt en ben op de één op andere dag gestopt. Dat stoppen ging toch wel gepaard met de nodige ontwenningsverschijselen de eerste maand. Nu ben ik 3 jaar gestopt, maar m’n hersenen lijken niet vergeten te zijn hoe “lekker” het was. Als ik op een festival ben en er wordt gerookt om me heen komt er onbewust nog steeds een aandrang.

Met paprikachips heb ik dit toch minder…
@jorden: Dat begrijp ik ook allemaal wel, maar het was toch je eigen keuze om ermee te beginnen? En wellicht dat er vroeger minder campagne werd gevoerd door overheden om duidelijk te maken dat roken toch echt wel heel erg slecht is, maar tegenwoordig weet iedereen hoe slecht het is. Iedereen weet dus waar hij of zij aan begint. Dat wist ik ook toen ik de eerste peuk in m’n bakkes stopte.
@berlinetta:

Ja en nee.

Roken is in beginsel inderdaad een vrije keuze, begin je er niet aan dan raak je er ook niet aan verslaafd.
Echter worden in peuken dusdanig veel verslavende stoffen gestopt om je eraan te verslaven, en weg is de vrije keuze.
Als een bedrijf het écht zo goed op zou hebben met hun klanten, en het zou ze écht alleen om het roken draaien, dan zouden ze de nicotine achterwege moeten laten.
Maar dan komt iedereen erachter dat hun product eigenlijk voor geen meter smaakt en laten ze het liggen.
Dus in mijn ogen het criminele is het bewust verslavend maken van een product om je verkoop te borgen, dat zou de lokale bakker of slager eens moeten proberen!
@jack_abarth: Zie mijn reactie hierboven. Je weet dat het verslavend is. Ik vind dan ook niet dat je je erop kan beroepen dat je de vrije keuze is ontnomen om te stoppen nadat je ermee bent begonnen.
@berlinetta:

I know, dat was ook de reden dat ik begon met “ja en nee”. Vind het zelf namelijk een moeilijke kwestie.
@jack_abarth: Is het ook. En ik keur het ook absoluut niet goed dat peukenfabrikanten die zooi erin stoppen. Maar er zijn wel meer fabrikanten die verslavend spul verkopen. Alcohol is ook verslavend. Suiker ook. Neusspray en andere medicijnen ook. Sommige dingen zijn dan geen vrije keuze of zijn niet zo schadelijk. Bij roken is het wel erg schadelijk, maar ik blijf er toch bij dat het iemands eigen keuze is om ermee te beginnen. En ik heb zelf ook wel gerookt overigens, maar ik vond het nooit moeilijk om er vanaf te blijven. Verschilt ook per persoon denk ik.
@berlinetta:

Hier ook, jaartje of 5-6 gerookt en van de één op de andere dag gestopt omdat ik het beu was.
De America-first-mentaliteit van de Amerikanen ligt er dik weer dik bovenop. Je moet alle moordenaars oppakkenen en er niet laten lopen op grond van afkomst.
@jorden: Pff wat een onzin weer, als er grond is om deze man aan te klagen dan klopt dat toch gewoon? Het is niet dat ze daar geen Amerikanen aanklagen of zo. Net als dat hele geneuzen over de nieuwe import heffingen, zou allemaal verschrikkelijk zijn en vooral allemaal Trump’s schuld. Mooiste van dat verhaal is dat de EU uitblinkt in importheffingen, stukken hoger dan de USA.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).