Waarom al die snelwegcamera’s een goede zaak zijn

Auteur: , 41 Reacties

Big Brother als rechtvaardige toepassing.

Huracam

De één is opvallender geplaatst dan de ander, maar Nederland kent een hoop snelwegcamera’s. Gelukkig zijn ze niet allemaal in staat om het CJIB te beladen met werk, maar worden ze voor andere doeleinden gebruikt.

De snelwegcamera’s registreren je kenteken en zo kan de politie meten waar je auto exact is geweest. Aangezien dit soort camera’s overal te vinden zijn is het voor de politie tamelijk eenvoudig om de bereden route te achterhalen. In het AD laat Harry Dahles, hoofdofficier van de politie, weten dat de vele aanwezige snelwegcamera’s goed helpen bij het opsporen van criminelen.

De politie gebruikt de snelwegcamera’s bijvoorbeeld bij criminelen die al in beeld zijn. Door locaties te achterhalen kunnen strafbare feiten sneller aan elkaar gekoppeld worden. Een crimineel die moet voorkomen met veel belastend bewijs kan op hardere straffen rekenen dan een verdachte met een dunne zaak en een slimme advocaat.

Zo hebben ze bij de landelijke politie zoiets als het ‘kenteken van de week’. Een team van de politie focust zich gedurende een week op een kenteken van de auto van een crimineel. Auto’s worden onder meer gebruikt om gestolen goederen van punt A naar punt B te brengen. Bij een concrete verdenking komt de politie vervolgens in actie. Hierbij gaat het onder meer om overvallers, serie-inbrekers of een zakkenroller.

Op dit moment maakt enkel de Landelijke Eenheid van de politie gebruik van de ‘kenteken van de week’-methode. Het is de bedoeling dat ook lokale eenheden wekelijks een kenteken selecteren en deze in de gaten houden. De maatregel werpt zijn vruchten af. Volgens Dahles is het acht van de tien keer raak als criminelen na een week actief observeren staande worden gehouden.41 reacties

Kenteken van de week..

..wie verzint die grappen bij de politie
@ghost: en deze week is de lucky numberrrrr

KT-720-S

Mocht u deze zwarte Toyota Yaris tegenkomen, wees op uw hoede, volgens de KLPD is het een terrorist!
@720s: ja, bedoel maar…we kunnen grappen erover maar helaas is dit dus de realiteit. Kenteken Bingo, de winnende agent krijgt de hele week gratis Donuts.
@ghost: Zullen ze dat ook bij het CJIB hebben?
@dutchdriftking: liefst met een andere werking, zo van; uw kenteken is deze week “Het kenteken van de week” – uw boete vervalt. Zou toch lekker zijn!
@ghost: het liefst toch vooraf, “Meneer, u heeft het kenteken van de week getrokken. Veel plezier op de A2!”.
@dutchdriftking: nog beter idd; U heeft de “freepass” deze week gewonnen.
Ik wil alleen ff zeggen dat ik de foto dodelijk vind.
@tjongejongen: naast een achteruirrijcamera, nu ook een vooruitrijcamera! 🤪
@bluster: ideaal met een Birdbox Challenge ofzeau.
@tjongejongen: Dash pas een cam!
Dit gaat terecht of onterecht veel reacties geven. Zoeken jullie deze onderwerpen toevallig expres op? (weinig zinvolle info over auto’s). In het artikel staat trouwens ook: [..] Vaak gaat het om Oost-Europeanen die op rooftocht zijn door Nederland. Ze laten een spoor van ellende achter, maar zijn moeilijk te pakken. Ze wisselen voortdurend van werkterrein en rijden vaak in een auto die op naam staat van een katvanger. ,,Soms worden de auto’s in de nacht gebruikt door inbrekers en overdag door winkeldieven. Alleen door zo’n auto aan de kant te zetten, weten we wie erin rijdt.”
Wat een verschrikkelijk serieus artikel zo op de maandagochtend, dat mag wel wat luchtiger. Je zou bijna denken dat het een ‘advertorial’ is.
Ik pink een traantje weg bij de acceptatie van de teloorgang van de rechtstaat. We geven het lachend weg …
@por100: trek een geel hesje aan,, en ga los op fb
@por100: wacht… dit is toch eerder de teloorgan
@vroaaar: wacht… dit is toch eerder de teloorgang van het criminele circuit? Rechtstaat is er bij gebaat dat het recht zegeviert.
@vroaaar: mijn gedachten zijn meer bij de verdachten die onschuldig zijn.
Tijdens mijn studie rechten veelvuldig op gewezen dat een significant aantal mensen ieder jaar onterecht worden veroordeeld.
@por100: en dat kwam omdat er meer bewijs was verzameld? En wat beschouw jij “significant”? En wat met schuldigen die door “gebrek” aan bewijs hun straf ontlopen zoals die twee idioten op een scooter die iemand doodrijden maar beide ontkennen dat ze de bestuurder waren? Daar pink ik een traantje weg voor de nabestaanden!
@vroaaar: bij die laatste zin ga je te snel: alsof ik daar niet over mee rouw. Het één sluit het ander ook niet uit. Ik kan net zozeer voor deze handhavingspraktijk kiezen, maar toch bedroefd zijn omdat ik weet dat het systeem nu ook beter in staat zal zijn de onschuldige verdachten te grijpen.
Significant noem ik 1000 per jaar.
@por100: jij doet het voorkomen alsof het systeem er op uit is om onschuldige op te pakken. Naar mijn idee is meer bewijs juist beter dan minder bewijs.
@vroaaar: pfffff , nee dat doe ik niet voorkomen. Maar maak er lekker van wat je zelf wilt lezen
@por100: maar wat lul je dan met “ik weet dat het systeem nu ook beter in staat zal zijn de onschuldige verdachten te grijpen”?
Echt fijn! Ik denk dat we op alle straathoeken camera’s moeten hangen, super veilig!
en eh privacy?
@wahltiroler: wordt weggewuift onder het mom dat iedere burger een potentiële terrorist kan zijn..
@wahltiroler: die kun je terugkrijgen als je heel hard “iK hEb niKs tE vERberGen” roept.
Toch bijzonder.
De daders die in Renswoude de vrouw aanreden en zwaargewond achterlieten (ondertussen overleden) zijn al weken spoorloos en niet te vinden.

Met al de camera’s ed zou het eenvoudig moeten zijn toch, maar ze hebben geen idee.
@peke: waarschijnlijk heeft die zaak het dan net niet geschopt tot kenteken van de week, dus hebben ze die laten liggen.
@jaapiyo: ouch
@peke: Heeft dat niet iets net privacy te maken? Sowieso wisselt een beetje crimineel voortdurend van kenteken en is dit gewoon weer een persbericht van de politie met als doel de mensen gerust te houden en criminelen bang te maken.
@kevinova: als je veel te hard iemand half dood (later zelfs echt overleden) rijdt dan heb je wat mij betreft elk recht op privacy geschonden.

Alle middelen inzetten om zo iemand aan de schandpaal te nagelen.

Ben groot voorstander van privacy ed, maar hier geef het lagere prioriteit. Opsporen, berechten voor doodslag en opsluiten!
@peke: ik ben het volledig met je eens maar ik bedoel dat door de wetgeving de politie niet alle beelden van Rijkswaterstaat krijgt (de eigenaar van de camera’s). Zij krijgen nu alleen beelden toegestuurd waarin de opgevraagde kentekens voorkomen.
Zolang de camera’s gebruikt worden om boeven te pakken en niet om automobilisten te pesten vind ik het prima.
@dutchdriftking: vraag is hoe je dat kan bewijzen.
Ik zag in aflevering 6, seizoen 3 van The Grand Tour hoe onze chinese vrienden dit aanpakken. Gewoon 24uur per dag/7 dagen lang ELK voertuig/bestuurder met hoge resolutie camera’s vastleggen.
Vooral ‘s avonds geeft dit een “veilige” rijderservaring met die felle flitslichten. Als EU kopen we de belgische regering uit en schaffen we de gehele wallonische provincie op. We verhuizen alle walen naar vlaanderen (doen de chinezen ook wanneer ze weer eens een dam willen bouwen) en bouwen daar een joeeeeeeekel van een data/server center om al die digitale beelden te analyseren en op te slaan. De natte droom van OCD-achtige veiligheidsmensen.
LOL ..

Hebben ze Harry jankebal gestrikt om die Stasi troep te promoten ..

Weer zo een ambtenaartje die in het bedrijfsleven volstrekt onrendabel is ..
Bereden route? Politie te paard?
@vroaaar: Is dat een grapje dat je probeert te maken ofzo?
Had ze liever niet langs de weg gehad, magoed
1984 much?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).