Waarom autobedrijven vrouwen moeten huren

Auteur: , 63 Reacties

Ik bedoel INhuren...inhuren. Phew, dat ging alweer bijna mis.

360-strad

Ja, je kan niet voorzichtig genoeg zijn in deze tijden waarin politieke correctheid tot het hoogste doel verheven is. Enfin, in tegenstelling tot sommige andere media zijn wij van autoblog altijd vriendelijk voor de vrouwen. Zo ook nu, want uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen betere ingenieurs vormen dan mannen. Persoonlijk vind ik het overigens erg gevaarlijk om dergelijke generaliserende statements te maken en groepen tegenover elkaar te zetten, laat dat duidelijk zijn.

Enfin, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIWI KIVI) denkt daar anders over. In samenwerking met de HR-mensen van HFMtalentindex liet het onderzoek doen naar de veranderingsbereidheid van ingenieurs, alsmede de verschillen daarin tussen man en vrouw. Kennelijk waren ze bij het KIVI nog niet bekend met het adagium ‘niets is zo veranderlijk als een vrouw’.

Voor mensen die daar wel mee bekend zijn, zal het geen verrassing heten dat vrouwen ‘wendbaarder‘ blijken te zijn dan mannen. Volgens Micaela dos Ramos, directeur van KIVI en vrouw, is dat een goed ding. De maatschappij staat immers voor grote veranderingen en om daar zo goed mogelijk mee om te gaan, moet je flexibel kunnen zijn.

Volgens drs. Jan Meijning, senior organisatiepsycholoog van HFMtalentindex en doctorandus, geeft het onderzoek ‘nogal een uitkomst’.

“Wil je je organisatie veranderen, dan kun je dus het beste een vrouwelijke ingenieur in dienst nemen. Vrouwelijke ingenieurs scoren op alle vlakken beter dan mannen. Ze zijn veel bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling en zijn ook veel meer gericht op de dynamiek van de groep. Voor een succesvolle carrière zijn die kwaliteiten heel belangrijk.”

Net als in de film Mean Girls zijn vrouwen zijn dus meer bezig met het groepsproces. Psychologen vinden dat tof. Volgens Meijning is deze productieve instelling ook een gevolg van het feit dat vrouwelijke ingenieurs vaak een mannenbolwerk betreden. Dat zorgt ervoor dat ze meer bereid zijn om zichzelf de vraag te stellen of ze wel de juiste dingen doen.

“Daar [het betreden van een mannenbolwerk] past bij dat ze zich meer afvragen of ze wel over de juiste competenties beschikken en op de juiste plek zitten. Ze vinden het ook belangrijk bij collega’s steun te vinden voor wat ze doen.”

De onderzoeksmethode naar de veranderingsbereidheid en effectiviteit van werknemers is overgevlogen uit Amerika. Maar, moeten we daar eigenlijk blij mee zijn? Zelf heb ik de indruk dat dit soort onderzoeken vooral een gevalletje ‘door psychologen, voor psychologen’ is. Een recruiter deed me ooit uit de doeken dat alle onderzoeken en testjes ten spijt, een simpele IQ-test veel meer zegt over het potentiële succes van een werknemer in een bepaalde functie dan álle psychologie-mumbojumbo bij elkaar.

Toch is juist dit laatste steeds vaker een selectiecriterium voor allerlei posities in de samenleving. Potentieel leidt dit tot enorme economische schade, als het het verkeerde criterium is. Wat mij betreft mogen we de ‘Biodanzaïsering’ van de samenleving dan ook zo snel mogelijk stopzetten. Maar doe vooral net alsof je op een bankje ligt in een safe-space en laat jouw bespiegelingen over deze materie los, in de comments.63 reacties

Ik vind dit niet kunnen hoor. Ik ga snel een mail naar marktplaats sturen om te vertellen dat ze hier echt niet meer moeten adverteren!
@lekbak: Beter zet je een artikel is het NRC, schijnt effectief te wezen
Had dit stukje over mannen gegaan dan was je nu een aantal adverteerders kwijt!
Oooh een blote vrouw. Kijk maar uit, de feministen gaan jullie kapotmaken!
Vrouwen kunnen ook beter ruimen en organiseren ..

En je ziet ze nooit achter de vuilniswagen lopen ..
geweldige foto trouwens… krijg zin in beiden
@hans75: vloer dweilen en auto wassen?
@stekel: idd.. goed geraden
@hans75: hakken en een string dragen?
@hans75: je haar opsteken en je nagels lakken?
Dat is discriminatie!

Maar goed ben nooit echt fan van het gezeur dat ze vrouwen moeten aannemen. Mijn ervaring is dat opleidingen en bedrijven best vrouwen willen in de technische sector, maar dat de vrouwen het zelf vooral niet zien zitten…
@reistje: seksisme, geen discriminatie. Maar ze noemen dit positief dus dan mag het…
@reistje: inderdaad. het werk van mijn vader heeft een dreiging van een boete gekregen omdat er van de 200 medewerkers geen enkele vrouw was. er waren in de laatste 5 jaar slechts enkele solicitaties geweest van vrouwen, met slechte papieren en die er als een zoutzak bijzaten tijdens het solicitatie gesprek. en dan is het sexisme om die niet aan te nemen.
@gwnbmw: dit is dus precies het probleem tegenwoordig. Ze zijn compleet doorgeschoten daar in Den Haag! Als een vrouw op de een of andere manier minder geschikt is voor een baan dan een man zou die man gewoon aangenomen moeten worden, dit is nu niet het geval door de overheid.

*Ik zeg hiermee niet dat het vroeger goed was, ik wil hier alleen mee zeggen dat ik denk dat bedrijven niet echt onderscheid maken tussen mannen of vrouwen maar kijken naar de kwaliteiten.
@carman6: erg hè, dat je zo’n disclaimer erbij moet zetten om geen digitale shitload over je heen te krijgen…

Trieste wereld leven we in tegenwoordig.
De helft moet gewoon vrouw zijn en de helft man.
Om vrouwelijke monteurs aan te trekken moeten ze gewoon salarissen van 100.000+ betalen.
@audirijder: op basis van het “uurtarief” op de factuur van de onderhoudsbeurt denk ik dat zoiets al een heel gangbaar salaris is voor een monteur.
zelfs het Kivi wordt vloeibaar onder politieke druk schijnbaar. Onzin onderzoek dat correlatie en causaliteit weer eens door elkaar haalt. Schaam je Kivi.
Laten we kijken, we hebben drie sollicitanten.
Persoon 1 is goed gekwalificeerd, heeft ervaring en goeie referenties
Persoon 2 is een junior maar kan met zijn profiel en werkhouding prima binnen ons bedrijf aan de slag
Persoon 3 is een vrouw die eens wat anders wil

*checkt quotum*

Ok we nemen de vrouw aan!
@gulli: en we noemen het “gelijke behandeling”.
@gulli: Een en ander natuurlijk aan de hand van de “neus-muur methode”; wanneer sollicitant met de borst tegen de muur staat, mag de neus de muur niet raken. Hoe groter afstand neus tot muur, des te beter…
Ik hoop dat ze zich geen pijn gedaan heeft aan het sleepoog…
Nou @jaapiyo, je begint de week goed zeg! Wat een huiliehuilie verhaal is dit. Is uw arme mannen egootje gekwetst door het nieuws dat vrouwen betere ingenieurs zijn dan mannen? Voel jij je in de figuurlijke balletjes getast doordat de samenleving aan het veranderen is en mannen een héél klein beetje wat van hun verworven vrijheden en rechten moeten afstaan aan vrouwen? Waarom zo zeuren? We houden genoeg over.

Mooi dat je niet van generaliseren houdt. Maar je doet het vervolgens een keer of 3 in dit stukje.

En de uitkomsten van dit onderzoek pareer je met de mening van één recruiter die jij kent en die iets zegt wat iedereen die wel eens een dag gewerkt heeft als lachwekkend van de hand zal wijzen? Waarom zo angstig? Waarom zo bang voor verandering? Wees gewoon een vent en incasseer het gewoon. Stop met zeuren. Grow a pair you winy little b!tch!
@pomoek: dat ik niet houd van generaliseren was cynisch bedoeld.
@jaapiyo: Ok laat ik de discussie door iemand aan het woord te laten die veel beter is dan ik in het verwoorden waarom mannen zich niet zo druk hoeven te maken over hun positie in de maatschappij: Louis CK
https://youtu.be/1cuQTGKD01M
https://youtu.be/yRzs7v0do_Q
@pomoek: De 1e moraalridder heeft zich alweer gemeld, altijd zo jammer joh.
@bofkont: Als het moralistisch is om niet te zeuren als een klein kleutertje en het prima te vinden dat vrouwen aan auto’s sleutelen: Guilty as charged.
@pomoek: Dat vind ik verder ook prima, maar wat is daar bijzonder aan dat het aandacht verdiend??
Gelijke rechten gelijke plichten.
@bofkont: Dat zou je aan Jaapiyo moeten vragen. Die begint er over. Ik vind zijn verhaal gezeur. Weet je, het zou best kunnen zijn dat het Jaapiyo gelijk heeft en dat het onderzoek gelul is. Maar dat interesseert me eigenlijk weinig. Het gemekker dat ontstaat op het moment dat er héél voorzichtig geknabbeld wordt aan de machtspositie van blanke geprivilegieerde mannen, en ja daar hoor ik ook bij, stuit me tegen de borst. Grow a pair denk ik dan.
@pomoek: Ik denk vooral moralistisch geneuzel.
@bofkont: Je denkt moralistisch geneuzel. Maar waarom is dat voor jou een probleem? Ik snap het niet.
@pomoek: Vrouwen kunnen het wel voor hun zelf opnemen, hebben ze jou niet voor nodig.
@bofkont: Dat is geen antwoord op mijn vraag, wat heb je tegen moralistisch?
@pomoek: Moraal ridders zijn schijnheilig met hun politieke correctheid, laat ons heerlijk ouderwets seksistisch neuzelen, laat ons man zijn!!
@bofkont: jongen, seksistisch neuzelen heeft niets te maken met man zijn, het is Calimero gedrag. Doe dat maar lekker op Dumpert of Geenstijl. Ik heb het hier liever over auto’s.
@pomoek: En daar ga je weer met je moralistische praatje, laten we het idd maar weer over auto’s hebben.
Zie al uit naar de beursbabes ;)
@bofkont: Ah, ik dacht dat ik hier al het laatste woord over gezegd had maar blijkbaar niet. Goed, mijn laatste tip: Gebruik als je dit soort opmerkingen maakt als “rule of thumb”: Zou ik dit ook tegen mijn moeder zeggen? En tenslotte: Als je verder niets inhoudelijks hebt in te brengen sluit ik dit graag af.
@pomoek: Inhoudelijks heb je zelf ook weinig te melden, bewaar je moralistische praatjes maar voor de correcte gutmensch ofzo, ik leef graag in de echte wereld waar een geintje mag en kan, niet overal zo zwaar aan tillen man, ik weet heus hoe ik me moet gedragen.
@pomoek: ooit, nog helemaal niet zo lang geleden, was het zo dat vrouwen moesten strijden voor gelijke rechten. Tegenwoordig moeten mannen strijden voor gelijke rechten omdat diezelfde vrouwen zwaar overdrijven.

Op het moment dat een vrouw aangenomen wordt omdat die vrouw is en niet omdat die beter is, is er dus een (beter gekwalificeerde) man benadeeld. Dat is dus niet gelijkheid, maar dat is tegenwoordig wel het streven.

Vergelijkbare situaties kan je vinden tussen autochtonen en allochtonen, rijken en armen, minderheden en meerderheden.
@lekbak: hahahaha, wat een complete lariekoek. Ik geef je met alle plezier deze linkjes, Louis CK kan je het beter uitleggen dan ik.
https://youtu.be/1cuQTGKD01M
https://youtu.be/yRzs7v0do_Q
@pomoek: kerel, ben jij nou echt zo stom om een Nederlandse situatie te vergelijken met die in de vs?

Haal die kop van je toch uit het zand en kijk naar de Nederlandse actualiteit. Vergeet vooral ook niet om ff kritisch naar die verwende huismoeder columnisten te kijken en de uitspraken van die bruine (owjee, nu ben ik racistisch. Maar ze ìs bruin) zogenaamde politica te beluisteren. Een klein groepje trieste roeptoeters, zo hypocriet als je maar kunt verzinnen, roept de gekste meest ondoordachte dingen en ze krijgen nog gelijk ook. Dàt is hier de realiteit.
@lekbak:

Donkere vrouwen zijn anders wel de allerbeste ingenieurs ..
Die hebben zo een beetje alles uitgevonden waar jij je oog op kan werpen ..

niet die donkere mannen hoor .. die kunnen dat niet omdat ze man zijn nml ..
@lincoln: alleen als ze lesbisch zijn dan zijn ze de aller beste.
@lekbak: En jij voelt je daardoor bedreigt? Werkelijk? Voor een paar, zoals je het zelf zegt, huismoeder columnisten? Dat vind jij dus eng, vrouwen? En mensen in achterstand in zijn algemeen? Ben jij nou een vent of ben je een winy little b!tch?
@pomoek: die minderheid krijgen gelijk. Zo ligt de realiteit nou eenmaal. Dus ja, ik voel me bedreigd daardoor. De angst om niet politiek correct te zijn overheerst zoveel bij de media en in de politiek dat ze compleet doorslaan. Nu al, en het eind is nog lang niet in zicht.
@lekbak:

One for the subsidie ..
Two for the show ..

Is toch leuk dat volk daar nog intrapt ..
@lekbak: Je laat je een rad voor je ogen draaien. Dit is een spelletje dat al eeuwen lang wordt gespeeld. Mensen worden bang gemaakt. Met het verhaal dat anderen alles wat je hebt komen inpikken. Minderheden, buitenlanders, en nu dus ook vrouwen. Terwijl jij je daar druk om maakt kan de, bij gebrek aan een beter woord, elite zijn eigen gang gaan. Die kunnen uit het zich van het publiek gaan graaien. Baantjes voor elkaar regelen, miljoenen bonussen opstrijken en stiekem alle rechten van het klootjesvolk inperken. Maak je daar druk om. Niet om die paar procent aan banen die vrouwen en minderheden met veel moeite bij elkaar weten te zwoegen. Wees geen schaap. Denk na.
Maak een lijst met technische innovaties op autogebied die door vrouwen zijn bedacht en een lijst met innovaties door mannen. Zet ze naast elkaar, dan zie je meteen wie de betere ingenieurs zijn.
@offroad: als je het aantal uitvindingen deelt door het aantal ingenieurs in beide categorieën dan winnen de vrouwen. Zelfs als op hun lijst alleen de verlichte make-op spiegel en de isofix staan.
Altijd dat gezeik om vrouwen aan te nemen, gewoon de beste kandidaat aannemen ongeacht of dat nu man/vrouw is. Automotive is een mannenwereld, vrouwen weten nu eenmaal niets van auto’s, die kijken alleen maar of er een make up spiegel aanwezig is.
@bofkont: en mannen denken alleen maar met hun “ding”? lekker generaliseren hè?
Ja ik ben vrouw, werk in de IT ( oh ook zo`n mannen wereld) en daarnaast zijn auto`s mijn hobby.
Ik zou graag een leuke baan in de automotive wereld willen, maar denk dat de IT beter betaald zodat ik weer meer geld in mijn project auto kan steken ;)
@justyperfect: Paar mooie wimpers voor je roze fiat 500 doen het altijd goed.
@bofkont: oh ja graag.. alleen bezit ik geen roze fiat 500..maar misschien staan ze wel mooi op jouw bmw?
Spaar ik wel gewoon voor fatsoenlijke
@justyperfect: Leuk voor je, hoeveel vriendinnen heb je die ook deze hobby hebben?
Heb je gelijk je antwoord vrees ik, auto’s is echt een mannenwereld met af en toe een verdwaalde vrouw die er ook graag bij wil horen.
@bofkont: weinig, en ik vermoed dat de reden vaak wel bij de mannen ligt. Jouw tonatie is ook behoorlijk denigrerend net als veel andere mannelijke posters alhier.
@bofkont: Oh wat fijn voor je, een praatgroepje met soortgenoten. Kunnen jullie gezellig generaliseren, denigrerend ouwehoeren en misschien zelfs tips uitwisselen.
@justyperfect: kijk hier gaat het al fout , jullie hebben niet ons soort humor, gewoon lekker je eigen ding doen en niet altijd gelijk te kort gedaan voelen, dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Auto’s zijn een mannenwereld.
@bofkont: oh ja graag.. alleen bezit ik geen roze fiat 500..maar misschien staan ze wel mooi op jouw bmw?
Spaar ik wel gewoon door voor fatsoenlijke upgrades zoals een motor swap.
Vrouwen zijn maar voor één ding goed…
Nou ja, twee dingen…
Of toch drie. De magen moeten ook gevuld worden, natuurlijk…
@e1000bmw523i:

Versnellingsbakken ontwikkelen ..
Internet uitvinden ..
Slachthuizen runnen ..
@lincoln:
Controleren of de versnellingspook goed geïnstalleerd is…

Ze hebben iig ruimschootse ervaring met bloederige situaties…
Nrc kom er maar in

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).