Waarom Max teamorders negeerde en Sainz er niet langs liet

Auteur: , 61 Reacties

Een opvallend moment aan het einde van de Grand Prix van Singapore vandaag. Nadat hij de hele race heeft geknokt voor wat hij waard is, vraag het team doodleuk om teamgenoot Sainz er langs te laten. 'NO!' aldus Verstappen. Maar waarom vroeg het team dit en waarom zei Max nee?

Max Verstappen

Goed, die laatste vraag behoeft misschien wat minder uitleg, dus laten we beginnen met de vraag waarom Max überhaubt teamorders kreeg. Toen Verstappen in de pits stond, besloot een fan net het circuit op te lopen (via dit deurtje?) en een safetycar volgde. An sich gunstig voor Max, al moest hij wel een behoorlijk lange stint op zijn supersofts rijden.

De vaart erin houden, laat dat maar aan Verstappen over. Van de twaalfde positie tijdens de safetycar-situaty, weet hij zich knap naar de achtste stek te rijden. Dat vergt veel van zijn banden en in de laatste ronden van de race moet Verstappen zijn rubber sparen en is een aanval op de zevende plek niet meer mogelijk.

Sainz wil Verstappen voorbij

Achter Verstappen rijdt nog steeds zijn teamgenoot Carlos Sainz, die op een later moment nog van banden heeft gewisseld. Zijn rubber is dan ook in betere staat en hij vraagt aan het team of hij van plek mag wisselen met Verstappen. Sainz heeft Red Bull dit in Monaco ook zien doen en verklaart later dat hij slechts een poging had willen doen om Perez in te halen. Mocht dit niet lukken, dan wilde hij nog voor de finish zijn plekje teruggeven aan Max.

Verstappen was echter meer dan duidelijk toen zijn team dit oneerbare voorstel deed over de boordradio: ‘NO!’ (geluidsfragment). Aandringen van het team mocht niet meer baten, Verstappen bleef rijden waar hij reed en kwam als achtste over de finish. Had Verstappen al door dat ook Sainz Perez niet voorbij zou komen, is hij gewoon tot op het bot gemotiveerd en geeft hij echt niet zomaar een plekje weg, of zou onderstaande quote, opgetekend uit de mond van vader Jos er iets mee te maken hebben?

Twitter

Reactie van het team

Tja, en dan heeft Max natuurlijk het een en ander aan zijn team uit te leggen? Nou, dat valt wel mee. Tegenover Motorsport laat Toro Rosso-teambaas Franz Tost weten de beslissing van Verstappen te waarderen. Sterker nog, achteraf denkt Tost zelfs dat het de enige juiste beslissing was omdat Sainz ook niet de racepace had om Perez (op plek 7) voorbij te komen.

Eind goed, al goed dus. Max heeft weer even laten zien uit het juiste racehout te zijn gesneden en sprokkelt en passant nog even een paar puntjes bij elkaar. Wie beter dan Max, kunnen we het laatste woord geven:

Verstappen geeft een interview61 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Baasje hoor, die Max !
@johannes0174: Dit. De actie van Max toont karakter.

Schijnbaar heeft Jos Max ook verteld dat hij dat soort teamorders principieel niet zou moeten opvolgen.

Teams hebben altijd een #1 en #2 ‘driver’. Ook al zijn ze beiden rookies, Max toont met zijn acties, resultaten en ook deze actie. Dat hij een geboren en getogen #1 F1 coureur is.
@martinus: dat heeft jos idd. De BBC hadt Jos als bron: Negeer dat soort team orders. Na de wedstrijd komt dat gevecht wel. Als je ooit iemand er langs laat middels team orders gebeurt dat elke situatie weer.
@xiran: idd, dan doe je een ‘Webber’ ;) Een echte kampioen is meedogenloos ! Ik begin Max wel te mogen.
@johannes0174: Absoluut en zodra een Nederlander NEE zegt dan is het ook NEE!
@venividivici: nou, daar merken we in de dagelijkse praktijk bar weinig van…
@e1000bmw523i: Er staat ook ‘zodra’
Hier het volledige verhaal .. http://www.omroepmax.nl ..
@lincoln: Om 20:23 is daar vanavond wel het beste programma sinds Top Gear te zien.
@dizono: stel koekenbakkers.
@dizono: koekwaus
@dizono: Van wat ik gehoord heb… een erg leuk programma.. daarom is het ook zo jammer dat de titel duidelijk maakt dat het voor mij als Groninger niet bedoeld is..
Net als bijvoorbeeld Hollandse zaken, niet dat ik daar over treur..

Hart van Nederland is lastig, want wel voor mij, maar een BLEEP programma…
Held! En nu vieren met je Zweedse schone!
Hij reageert relax, omdat zijn team ook relax is tegen hem.

De media klopt alles op,

Ze willen het liefst oorlog tussen Max en Sainz, helaas de werkelijkheid is anders.
Die kneiterharde ‘NO!!!’, fantastisch!
Ik was vast niet de enige die aan het vloeken was toen ik het bericht over de boordradio hoorde…
@gieltj: volgens mij was je wel de enigste, ik zat keihard te lachen toen ik zn #NOOO hoorde. (is een instagram hit ondertussen.)
@gwnbmw: heb het uiteraard niet over Max z’n reactie. Hoe haalde ze het bij Torro Rosso in hun hoofd om die order te geven nadat Max zich zo geweldig heeft terug gevochten…
Toppie die tweet van jos
Dat geeft zeker motivatie
@rob5nismo: ik hoop sarcasme
@csx3000: yuuup
@rob5nismo: tweet is van Linda… Die een “Jos” reactie geeft ….
Held!
Tja.. Erg netjes is het niet, maar na zo’n race vergeef ik het hem graag.
Als hij nu maar wel snapt dat hij credits bij Sainz heeft verspeelt en die dus nevernooit meer gaat wijken.
@lambo4all: Ach dan haalt hij hem toch gewoon in, lukt max bij die andere auto’s ook :)

Al snap ik je wel, alleen vind ik dat die team order dan niet in de laatste ronde moet worden gegeven, maar 7 rondes voor het eind. In dat laatste stukje komt Sainz er ook niet meer voorbij, als hij sowieso al een kans had. Die jongen ging alleen lekker toen hij achter max aan kon..
@roller: die order werd natuurlijk al ver voor die laatste ronde gegeven, wij horen dat pas na een paar minuten.
@lambo4all: “there will be one more lap to go” zegt zijn man. Dus zoveel vertraging zit er niet tussen
@lambo4all: Credits? In de F1? Hahaha… Als je wat wil bereiken moet je er zelf voor strijden/vechten!
@venividivici: je snapt niet wat ik bedoel he? De relatie tussen twee rijders maakt het rijden veel moeilijker of of makkelijker. Geef elkaar de ruimte en het teamresultaat (en individu) wordt er eigenlijk altijd beter op, Max is nu de eerste geweest niet Sainz dwars heeft gezeten. Straks laat hij hem ook lekker 10 ronden lang achter hem aanrijden in abu dhabi wat zijn strategie verneukt en een top 10 verziekt voor Max. Bovendien had Max weinug te verliezen, dit heeft hij (in de ogen van sainz) puur gedaan om sainz de kans te ontnemen.
@lambo4all: Ik snap best wat je bedoelt alleen Max heeft Sainz helemaal niet nodig. Knalt hem zelfs uiteindelijk gewoon voorbij!
Als Sainz sneller was geweest dan Perez had hij ookwel voor Verstappen gereden en niet erachter…
@skylinefan: zo denk ik er ook over. Max had een veel betere racepace dus sainz moet lekker zijn mond houden. Ik vind het hem ook niet goed staan dat gezijk. Hij laat zo zelf zien wie de mindere is.
@skylinefan: ik volg rondetijden tijdens race en max was steeds tussen de 2 tiende en halve seconde sneller op banden die 5 ronden ouder waren, Carlos mag van geluk spreken dat hij geen penalty kreeg voor buiten de baan duwen van grosjan
@thierryvth: heb ik ook gedaan en ondanks dat sainz super gereden heeft was hij absoluut niet sneller dan max .
‘Ik had hem in zijn ballen getrapt’ en daarna overreden met zijn auto zeker ? 😜
@mauricerma: dit gaat wel iets te ver hoor..
@gtr34: hoezo? Senior weet wel hoe dat moet…
@mauricerma: Humm… aparte humor…
@venividivici: huilie ?
@mauricerma: nou, ik vind dat @venividivici wel gelijk heeft hoor, want dit gaat wel te ver..
@gtr34: tweet is niet van Jos maar van een triest wijfie genaamd Linda. Beetje schraal verwoord in het bericht door autoblog
@ptr: het ging me meer over het stukje van @mauricerma “en dan overrijden met de auto zeker?”

Dat gaat te ver, de rest maakt me niet zo veel uit behalve dat het idd nogal vaag verwoord is..
Als Sainz meent dat hij sneller was dan beide heren voor zich, is hij toch vrij om de aanval in te zetten? Er zijn geen teamorders dat hij Max niet mocht aanvallen.
@harrie: dat kon Sainz wel denken maar de ronde tijden liegen niet Max en Perez waren de laatste ronden even snel en kwam Sainz geen meter dichterbij.
Max reed 10 ronden achter Perez, maar pas in de laatste ronde hoorden we dat bericht. Dus van welke ronde kwam t echt?
En Sainz banden hebben toch geeneen ronde op snelheid minder gereden? Overigens wachte Sainz ook relatief netjes tijdens inhalen van max op de saubers
Waarom rijd Sainz Verstappen niet gewoon voorbij als hij denkt sneller te zijn.. kortom: vechten voor je plekje weggeven hoort niet bij deze plek!
@dutchdriver12: excuus: bij deze sport moet het zijn.
@dutchdriver12: het is wel een teamsport! Onderlinge gevechten (ook op de baan) zijn onwenselijk binnen een team. Sommige teams kiezen daarom voor een duidelijke 2 rijder. Bij anderen die dat niet doen rollen de coureurs met enige regelmaat vechtend over straat.
Nu Max heeft gezegd dat ‘ie achter zijn beslissing blijft staan en ook Tost heeft uitgesproken dat Max in zijn recht stond en de juiste beslissing maakte, is het wachten op de eerste Spaanse media die weer ellenlange artikelen gaan schrijven over dat Verstappen wordt voorgetrokken.

Ik vind het een prima zet van Max, hij was de hele race al beter dan Sainz en had die plek op een eerlijke manier gewonnen. Geen reden om aan de kant te gaan dus. Als Sainz zo nodig achter Perez aan had willen gaan, had ‘ie gewoon meteen een move op Max moeten maken. Max is racer genoeg om Sainz de ruimte te laten als ‘ie een goede move maakt, dus bang zijn voor een dubbele DNF is niet echt aan de orde geweest.
@Edge: Als Verstappen echt voorgetrokken wordt dan is dit wel een mooi ingestudeerd toneel stukje om het tegendeel te beweren voor de pers daar.

Waar dat is het natuurlijk niet
@Edge: een DNF door elkaar geen ruimte geveb overkomt zelfs wereldkampioenen dus bij jonge honden als Max en Carlos Jr is het altijd een risico. In het bijzonder als er 1 vrij duidelijk aangeeft de teamorders niet te zien zitten.
Alles is zo enorm opgeblazen! Gelukkig blijft onze Max er koel onder, en stukken volwassener dan zijn vader.
Toen Vettel de multi 21 deed kon het allemaal niet en was t een klootzak. Maar nu “ons” Max het doet is het een baas en een held.. Beetje hypocriet vind ik.
@str8six:

Je kletst!
Webber moest destijds zijn mapping terugschroeven, terwijl Vettel gewoon door bleef stomen.

Verder vraag ik het mij af of je de race werkelijk hebt gezien. Carlos Sainz jr. zat echt tientallen meter achter Max aan te hobbelen.
@FrankypankyV8: ja ik heb het gezien. Daarom is het des te vreemder dat ze vroegen hem er voorbij te laten. Tost zei dat later na de race ook.

Maar als het iemand anders was geweest, muv Räikkönen denk ik, kan en mag het allemaal niet. Dat vind ik raar.
Sainz was zelfs niet dichtbij genoeg om een actie bij MAX te proberen.. Wil je er echt langs dan plaats je een actie en breekt die tijdig af.. Daarna vraag je of je er langs mag.. Dan heb je laten zien dat je sneller bent. Nu reed hij (Sainz) er bijna een halve seconde achter en liet zich niet echt zien.
MAX had de hele wedstrijd gevochten als een leeuw dan moet je niet aankomen met zo’n teamorder. Fout van het team, tenzij Sainz echt veel sneller was.. Nou dat bleek niet uit de rondetijden of uit afgebroken inhaalacties.

Wel zou ik als ik MAX was een gesprekje hebben met Carlos. “ja dat was een beetje vervelend voor jou maar je mocht aan het begin al voorbij rijden. Dat ik er voor reed was mijn verdienste en ik wilde deze” stunt “dan ook met plaats 8 afsluiten. Ik zal je mats en met een leuke meid (vriendin van mijn meisje) en bij de komende GP mag je slipstreamen in de Qualificatie oké?
@w0o0dy: Het is gewoon “Max” hoor. Met één hoofdletter…
@toshtie: autocorrect…
Na de quote van Joseph weten we wel waarom Max ballen van gehard staal heeft 😉
sjeezus, anders moeten jullie de domeinnamen maxblog.nl en maxblog.be ook nog opkopen naar hier rechtstreeks doorlinken…. Niet iedereen is zo geïnteresseerd in dit zelfingenomen mannetje!! Vroeger stond hier zo goed als nooit iets rond F1, nu 10 berichten per dag….
@lowlow: dude ga a.u.b. ergens anders zeuren. Max is alles behalve zelfingenomen maar gedreven, hongerig en zeer getalenteerd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).