Wat is de langste file waarin jij ooit hebt gestaan?

Auteur: , 103 Reacties

Vandaag is het zwarte zaterdag, een perfect moment om het gezellig over fileleed te gaan hebben.

File in Zwitserland

Op de Autoroute du Soleil staan al sinds drie uur vannacht dikke files en ook bij de diverse Alpentunnels en -passen is het langzaam rijden of stilstaan. Dat je tegen je principes in toch maar een keertje ’s nachts gaat rijden en dan alsnog de stinkende dieselrook van je voorganger staat te happen. Er wordt elk jaar voor gewaarschuwd, maar het is ook elk jaar weer raak.

Zwarte zaterdag

Dagelijkse files zijn kut, maar dergelijke obstakels op weg naar die welverdiende vakantie zijn het werk van satan himself. Het moet bijna twintig jaar geleden zijn dat mijn vader van achter het stuur ‘nog één zo’n lange tunnel en dan zijn we er’ riep en we vervolgens pas zes uur later de camping op reden. Dat soort dingen blijven je bij.

Toch staan dat soort monsterfiles niet alleen in het buitenland, met name in de winter wordt ook Nederland met enige regelmaat door extreem fileleed geteisterd. Begin 2013 veroorzaakte sneeuwval voor een recorbrekende 1000 km aan file in de ochtendspits en ook begin dit jaar was er enkele dagen geen doorkomen aan op de vaderlandse wegen. Begin vorig jaar hebben enkele duizenden automobilisten op de A50 en A59 in Branbant een deel van de nacht moeten doorbrengen in hun auto door ijzel en het verkeersinfarct dat dit veroorzaakte.

Gezien de hoeveelheid mensen die zo’n file veroorzaken en er vervolgens zelf de dupe van zijn, kan het niet anders dan dat jullie vol zitten met sterke dan wel tranentrekkende verhalen. Kom maar op!103 reacties

3 meter. In de rij bij de Jumbo
@mr3108: waren de boodschappen gratis?
@mr3108: en dan geen gratis boodschappen
In 2014 een superstorm in Azië”vlucht vervroegd dus vanaf Cebu onmiddelijk in het gereedstaande vliegtuig in Seoul. Alle vluchten (onze 4u) waren vervroegd, toch te laat en overvallen door deze huricane, terwijl we nog aan de pier stonden de krachten van een orkaan gevoeld. We vertrokken niet, en we mochten ook niet uitstappen omdat de piloot bang was zijn plaats in de wachtrij te verliezen door laat terugkerende passagiers. Acht uur lang zitten schommelen op mijn stoel alsof we door luchtzakken vlogen, gewone service met eten en drinken door de stewardessen, na 8 uur aan de grond te hebben gestaan steeg het vliegtuig in de staart van de storm op, al na 10 minuten was de vlucht stabiel en heb een van rustigste vluchten ooit naar Amsterdam gehad.
@audicoupe84: Met de auto (Datsun by Nissan-Cherry coupé 1.4) in de jaren 90 bij de stoplichten in het dal vóór de Tauren-tunnel 6 uur verloren op weg naar Croatië/Istrië. Inderdaad tijdens zwarte zaterdag.
4uur stilgestaan(!)bij Rostock wachtend op de boot naar zweden.
@miata93: maar was de file lang?
6 uur terug vanuit Berlijn van 6 rijstroken naar 1 ?
@arvid: Ik heb ook een keer zoiets gehad ja, alleen moeste de hele meut van 5 banen de snelweg af en ik konden er pas de volgende oprit weer op.. Uiteindelijk 6,5 uur in de file stapvoets gereden.
@arvid: Avondspits in Johannesburg, Zuid Afrika. Slordige 4,5u gedaan over een stuk van een paar km, zes rijstroken ofzo, bergop kruipend in een grote LaRo Defender. Gelukkig reed ik niet zelf (ben achterin de bak gaan liggen op wat dekens) :)
Waren twee vrachtwagens geschaard.
5 minuten. Bij knooppunt gieten. Als ik naar school wil.
December 2015, 8,5 uur om van nijmegen in emmen te komen. Heel midden nederland lag plat door sneeuw val.
5u over 1km. In Guangzhou. Zat gewoon volledig vast.
@9114life: Eigenlijk heb ik vorig jaar mijn hele vakantie in China in de file gestaan. 14 dagen dus ;-).
15 minuten langzaam tijdens verkeer op mijn reis naar tarifa, Spanje. Gewoon op woensdag rijden gister aangekomen 2600 km is zo voorbij. Natuurlijk met mijn kilometer vreter de Peugeot partner 2001. 120 Bergje af en met 60/70 er weer op
@stijnwille: 2600km? jij rijdt helemaal naar gibraltar?
@gwnbmw: nog een stukje hoger, dat puntje van Spanje en Afrika
@stijnwille: verschrikkelijk, hoe hou je het uit
@blo3to3t: gedachten op nul, net zoals de luchtblazers berg op, berg af als de moter weer op normale temperatuur is de blazers weer vol open zetten. Dan krijg je een puist koude lucht van 10 sec. Nouja zo dus
@blo3to3t: Lekker om je heen kijken af en toe en hier en daar de lokale cultuur proeven. Op vakantie met de auto is fantastisch!
Er staat Branbant ipv Brabant ;)
Deze woensdag nog op terugweg van vakantie. 3u30 stilgestaan vanaf de pheripherique tot aan Charles de gaulle(Parijs)
@chrisvis: daar was ik net voor. Binnen een uur door Parijs heen.
@dutchdriftking: hadden wij weer geluk dan seg ;-)
Ooit terug van ski-vakantie hebben we er door sneeuwval ruim 4 uur over gedaan om van de plaats in de bergen, het dal in te komen.

En in 2009 een paar uur om van de parkeerplaats bij het circuit van Silverstone af te komen. Voor de niet bekenden: je staat geparkeerd op een weiland wat bereikbaar is via een hek wat aan een klein landweggetje ligt. Aan dat landweggetje grenzen nog meer weilanden die tijdens de GP (toen althans) gebruikt worden als parkeerplaats. Als iedereen dan door dat hekje moet kan dat opstopping geven. Heeft ons ook een 3 uur gekost (eerst een uur gewacht of het beter werd, toen maar aangesloten).
@sportevo: Ook zoiets meegemaakt. In Gelsenkirchen na een wedstrijd van Schalke 04. Heb er minstens één uur over gedaan om van parkeerplaats af te komen en daarna nog eens minstens even lang om op de snel weg te komen.
in de meivakantie hebben we in duitsland 2 uur gedaan over 500m. was een ongeluk gebeurd, vrachtwagen en een ml blokkeerde alle rijbanen, ambulance en politie blokkeerde de afrit. pas na anderhalf uur ging de politie weg van de afslag… toen nog een uur door dorpjes gereden inplaats van de snelweg.
@gwnbmw: ohja, en uiteraard ruim 2 uur staan wachten voordat we het grasveld in spa af konden rijden.
23 uur…. van Budapest terug naar Győr waar ik toen net woonde in maart 2013. Het sneeuwde en waaide nogal, dus alles kwam zo weer terug de weg op. Uiteindelijk door het leger van de weg gehaald een dag later. Gelukkig had ik eten, drinken en een deken in de auto.
@gyor: https://www.rt.com/news/snow-europe-hungary-tanks-333/
@gyor: weten we ook waart je naam vandaan komt! :)
De A58 kettingbotsing. Heb toen echt erg veel geluk gehad. 150 Auto’s beschadigd en 2 helaas doden. Moest zo lang wachten dat we ruim de tijd hadden om een hond van een vrouw te zoeken die van de schrik uit haar auto gesprongen was. Erg heftige en chaotische dag. En niet zomaar lang wachten maar echt heeel erg lang wachten.
5uur op 1 plek bij nurnberg.
Kzal eens kijken hoe het zo gaat
Tot nu toe heb ik nog nooit in een noemenswaardige file gestaan.

Dat is ook geen toeval trouwens want ik ga nooit naar populaire vakantiebestemmingen of op populaire tijden rijden.
3.5 uur van Magdeburg naar Braunschweig.
Want ze hadden de hele snelweg afgesloten op de snelweg die geheel Oost Europa aan vrachtverkeer naar het Ruhrgebiet stuurt.
8 km. Ik was letterlijk en figuurlijk de eerste auto. Op een vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur. Tot aan Velperbroek alles potdicht en afrit A12 (oude situatie) stil – langzaamrijdend verkeer.
Stond stil net stil naar de kruising voordat je je de Pleybrug op reed. Precies ook waar je van 3 naar 2 stroken dient in te voegen. Volle 3.5 tons sprinter bakwagen (3,5m hoogte) met wit – bruingoed erin. Voor een oprijwagen te hoog op de bak te zetten. En bijna te zwaar voor de lepels om achter het bergingsvoertuig te hangen. Mercedes dealer was hemelsbreedt 1 km verderop. Service wagen heeft 45 min gedaan om bij mij te komen.
Anderhalf uur om Zandvoort uit te komen na Italia a Zandvoort vorig jaar…..
7 uur file na een hagelbui van tennisballen (68km) wel toen een Wr230 gezien, meneer in de auto was niet zo blij na het maken van de foto’s
@a45edition1: Wat is een Wr230?
@rrvliet: een autocorrect functie
Susteren-Amsterdam en terug, vlak voor kerst 2006, Citroën Saxo. 930km door het land door véél sneeuwval. Treinen reden niet, vriendin zat vast ij A’dam. Vertrokken om 16u, terug om 5u. Epic adventure time!
Om 10:00 vertrokken vanuit oostduinkerke en pas om 18:00 in eindhoven….. Gent antwerpen turnhout zat pot en pot dicht….
En een goede 4 uur vast gestaan richting de eemshaven.. TT van assen was in hetzelfde weekend…. Was wel een van de mooiste file’s waar ik ooit heb ingezeten
@henkhupelschoten: tja wij stonden toen nog te bbq’en net als ieder jaar, dus aan ons zal het niet gelegen hebben!
6uur bij de gotthard tunnel
Kennedytunnel, Antwerpen. 2u stilgestaan door een ongeval. Toen heb ik echt gevloekt dat mijn auto geen automaat heeft..
@misterdrogba: en niet te vergeten; Er was een splinternieuwe S klasse naast mij in de file, meneer zat lekker op zijn iPad te tokkelen, dat ding reed zelfstandig in de files. Was ik wel jaloers op :)
Lammers was toen overigens al (bijna) 40 jaar oud.
Mijn langste file was 4 uur bij berlijn. Hoop echter niet dat record dit jaar te verbreken bij de Italiaanse/Zwitserse/ Oostenrijkse bergpassen…
Vorige week zaterdag op de veerboot naar Texel toch twee en half uur moeten wachten. Mede dankzij mensen die weer achteruit rijden bij de incheck poortjes.
Hoewel het volkomen nutteloze informatie is om in je brein mee te dragen, de orkaan ‘Daria’ die Noord Frankrijk, Engeland, Belgie en Nederland in 1990 echt teisterde.
Uiteraard was ik -de lul- want ik kwam die middag uit Duinkerken rijden.
Gotzijdank in een toen zeer stabiele zwaar beladen Citroën C35 bestelbus
http://www.hiclasscar.com/wp-content/uploads/images/2016-citroen-c35-2.jpg
Maar onderweg tussen Brugge en Gent 3 keer zwaar oponthoud omdat de brandweer bomen van de weg moest halen.
Overal lagen omgeslagen lege vrachtwagens half op de rijbaan half op de vluchtstrook
Croky van de chips hadden een fabriek in Veurne het meest zuid-westelijke puntje van Belgie en reden met groot volume vrachtwagens met aanhanger omdat chips geen ene pepernooot wegen !
Ik heb zeker toen vijf van die combinaties op hun zijkant zien liggen.
Doorstrompelen naar Nederland en om 2200 in een mega file omdat de Moerdijkbrug afgesloten was.
Ik was die nacht rond 04.00 thuis eindelijk thuis om de volgende morgen om 0700 weer aan het karwei te gaan, schepen wachten immers nooit !
@desjonnies:
Hier het NOS journaal over de storm, sommige auto’s waren zo plat door gevallen obstakels, dat ze door een brievenbus pasten !
https://vimeo.com/85013544
@desjonnies: Tof verhaal weer, nooit geweten dit.
@rrvliet: echt!?
4,5 uur op de A3 thv. Limburg. Er was weer zo’n domme Hollander met sleurhut die met 140 moest inhalen. De caravan raakte in de slip en deed wat salto’s waar Epke een puntje aan kon zuigen en vervolgens kwam de caravan tussen 2 vrachtwagens tot stilstand. Bijkomstigheid was dat de ene vrachtwagen de andere ramde en de chauffeur beklemd zat in z’n geplette cabine…
24u van Apeldoorn naar Zuid Frankrijk. Niet eens op zwarte zaterdag
Ik heb wel eens vast gestaan in een verkeersinfarct voor Val Thorens. Heb moeten slapen in de auto langs de snelweg in de vrieskou, sneeuwkettingen midden op de snelweg om moeten binden etc.

Totale non stop reistijd: 35 uur over een ritje dat normaal gesproken 9 uur moest duren.
6u na de F1 race van Magny-Cours Frankrijk
Ik heb ooit 8 gedaan over 50km, 25 heen van Antwerpen naar Mechelen, dat was al twee uur, dan gezegd fuck Brussel ik werk wel thuis, u turn afrit/oprit heeft me ook 1u gekost, en dan de snelweg vervoegd waar ik vervolgens 4u stil stond omdat drie vrachtwagens de helling niet op konden en alles in schaar vast hadden gezet. Dan nog een uur naar huis. Ladies and gentlemen: when it snows in Belgium: stay. the fuck. away.
@vinox: niet slecht bedoelt tegen de Belgen, maar wat irriteer ik me eraan hoe hun rijden. Heel de tijd links rijden met een gangetje van 110 en wanneer er een flits aanwezig is gaan ze wel netjes naar recht, zodat meneer die uit Nederland komt volgas kan gaan en geflits kan worden, maar ik weet gelukkig wel waar alle flitspalen staan. Of ze kunnen niet tussen de lijnen rijden. Ik zeg niet dat alle Belgische bestuurders zo rijden, maar 9 van de 10 wel.
@r32turbo: heb anders gisterenavond een volgeladen C1 gezien richting Antwerpen met gele platen, beste man had een colonne gevormd achterzich simpelweg omdat hij niet terug naar het middenrijstrook ging. Auto’s gingen er rechts voorbij dan pas had meneer door dat ie best de linkerbaan kon vrijmaken. Je hebt overal wel van die pipo’s rijden.
@vinox: en niet te vergeten ze drukken continu op hun rem voor niks.
@r32turbo: Pardon he vriend, maar ik woon nu 2 jaar in Leiden en doe elke dag de A4 Amsterdam-Den Haag. En dat wat jij daar zegt over dat remmen, DAT DOEN ZE HIER OOK HOOR :p Net als links kleven, midden kleven, enz enz. Oh kijk, laat dat nou net zijn waar jij in je andere reply naar mij iets over zegt ^_^ Ik wil maar zeggen, buiten de horrible staat van de Belgische wegen merk ik qua rijstijl geen fuk verschil. Voor goed verkeer zal ik wel naar onze oosterburen gaan, as a matter of fact, dit weekend ga ik dat nog doen ook :)
2006, 96km op de A1 ingesneeuwd. Brandweer deelde dekens uit
Zit al drie maanden te wachten om met m’n Hummer de binnenstad van Utrecht in te komen.
Gisteren in Kijkduin.
Duurde 2 uur om de parkeerplaats af te komen.
Stonden honderden Pokamon malloten op straat.
@yipikaye: en hebben ze je kunnen vangen..
Langste file?? 0 meter ik stond vooraan
Efteling
Bij een knooppunt stond ik af en toe wel een half uur vast voor 500m (ik ga van de a28 de a1 op) en daarna is mijn afslag al. Tegenwoordig pak ik maar heel asociaal de vluchtstrook.
Een collega van mij naar Maastricht. Was rond 07:00 uur bij de Geusselt waar op dat moment de kampbewoners een demonstratie met brandende banden ed hadden. Rond 15:00 uur kon hij eindelijk verder, heeft zich maar gedraaid en terug naar huis in Eindhoven gereden.
Een uurtje of 6 op de A3 in Duitsland. Op de terugweg. Die dachten, weet je, het wordt megadruk dit weekend. We sluiten de hele A3 af en leiden dat zooitje door een plaatsje met 1000 stoplichten en 1,5 rijbaan. Was echt top…. Gelukkig NLers met een voetbal dus we hebben ons wel ff vermaakt.
Paar jaar terug, op de beruchte zwarte zaterdag in La France in één dag 65 (!) Kilometer gereden. Uit eindelijk ook maar de nacht doorgehaald om dat te compenseren en vervolgens oververmoeid aan te komen op bestemming.
nov/dec 2010, door sneeuwval een uurtje of 5 (19:00-0:00) gedaan over Amsterdam – Den Bosch.
Afgelopen jaar op zaterdag naar Spa F1 camping. Vanaf de snelweg tot aan de camping 1 grote sliert auto’s. Kostte 3 uur voor een stukje van ongeveer 5 km.
Ik rij verder bijna ieder jaar in het hoogseizoen naar Italië. Nooit last van files. Tenminste niet dit soort files. Wanneer het uitkomt dat je op zwarte zaterdag zou moeten vertrekken, boek je simpelweg een tussenstop ergens vlakbij je eindbestemming en vertrek je een dag eerder.
Terug altijd op een donderdag rijden. Nooit last van files.
@pa045: ik stond in 1992 na de races F1 in Spa ook zo’n 5 uur in de file. Daarna nooit meer geweest maar niet veel veranderd dan haha…
Een keer naar Barcelona en 24 uur over gedaan . Normaal 12 uur ongeveer. Wat een ellende was dat met die file’s en hitte (airco was toen nog geen gemeengoed).
@thomasthomas: ik dacht ook blij te zijn met mijn moderne blik met airco. Nu krijg ik ontzettend last van droge ogen van een airco en het maakt benauwd. Nu blijkt dus dat het kloteding uit besparing maar een klein deel verse lucht toevoegt. En raam open op de snelweg is veel te lawaaiig.

Doe mij maar een oude auto met goede ventilatie (100% verse lucht). Veel lekkerder dan zo’n achterlijk efficiënt kreng.
Vorig jaar Oostenrijk – Duitsland 6 uur lang stilgestaan op de A3 bij Passau ivm grenscontroles
Het is dan niet de langste file waar ik ooit in stond maar zeker wel de vervelendste. Ik had een intake gesprek op school, de navigatie stuurde mij verkeerd waardoor ik in een file in de Beneluxtunnel kwam. Daar heb ik 2 uur stilgestaan en omdat ik midden in de tunnel stond had ik ook niet genoeg bereik om te bellen dat ik in de file stond.
Ongeveer 37 uur op de grensovergang Bulgarije-Turkije. Vanuit Utrecht in minder dan 24 uur daar, met zijn drietjes en daarna zoveel gewacht daar omdat de grenswachters ongesteld waren ofzoiets.
3uur op de parkeerplek bij decibel om 23.00uur ernaartoe en om 2.00 uur eindelijk van dat weiland af
Het was augustus 2010, ik was nog vrachtwagenchauffeur en kwam, afgeladen met steenkolen, voor de tolpoorten op de snelweg tot stilstand in wat een file bleek die zou uitgroeien tot een maximale lengte van 120 km. Door wegwerkzaamheden zat ik elf dagen vast in Binnen-Mongolië. Mijn naam is
Jiao Qiang Degushi maar de file was echt.
De lengte weet ik niet meer alleen de tijd: zo’n 8,5 uur voor de grens met Roemenië.
Wel een paar beste files hier in Nederland gehad, maar meer dan een uurtje stilstaan was er denk ik niet bij. Overigens, mensen die willens en wetens vandaag of afgelopen nacht zwarte zaterdag in zijn gereden sporen gewoon niet. Als je perse die ene nacht van zaterdag op zondag op de camping wilt staan in Frankrijk dan moet je ook niet zeiken als je 24 uur over de reis doet die normaal gesproken 12 uur zou moeten duren.
Jaar of 10 geleden. Grote sneeuwstorm. 12 uur stilstaan op A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. 10 km van huis. Hadden beter kunnen gaan lopen, maar je blijft denken: we kunnen zo wel rijden…
4 uur in Frankrijk. Beide kanten afgesloten. Ongeluk was aan de andere kant, maar de traumaheli moest aan onze kant landen. Stond wel een mooie GT3 naast ons.

En met het vliegtuig ooit dikke vertraging gehad door een staking. Heb de volgende dag een vlucht van 6000(!!!!) euro moeten nemen
@larsyboy1997: In geval van staking moeten ze je toch gewoon een andere vlucht geven? Volgens mij ben je in de zak gezet.
3,5 uur file om van de ene kant van LA naar de andere te komen
10 uur in de sneeuw bij Munchen samen met mijn broer op de achterbank.
Op wintersport met onze klas, terug reis, het begon eindelijk te sneeuwen… Nou dat hebben we geweten. Bus chauffeur ging met 100 die berg af. 5 auto’s en een vrachtwagen ingehaald waar ik dat net de auto nog niet eens durfde. Afijn. Toen in België aangekomen 6 uur in de file, vrachtwagens kwamen de heuvel niet op. Toen zijn wij als sport klas die we zijn maar auto’s de berg op gaan drukken, ook nog een sneeuwpop voor de bus gebouwd. Leuk zeker, naar ook heel lang
Op vakantie in Rio de Janeiro 3 jaar geleden een auto gehuurd om een weekendje naar het een stadje iets verderop in het noorden te gaan, 190km waar je zonder verkeer ongeveer twee en een half uur over doet. Om 16u vertrokken om 1u aangekomen, heb er dus 9 uur over gedaan. Het was dat weekend een verlengt weekend voor de Brazilianen en blijkbaar had de helft van Rio (10 miljoen inwoners) ook het idee om noordwaards te trekken. Files in België zijn tegenwoordig een lachertje voor mij!
Voor de Goliath in Walibi g*d 40 min wachten met 30 graden
Met de auto naar turkije en dan in file staan bij de bulgaarse grens.. Ruim 2u voor 1km, omdat de bulgaarse douane niet doorwerkt.
Rij gewoon over de vluchtstrook..
3 uur voor een stukje van 1,5km. Brug was opgehaald en de alternatieve route was ook versperd door een opgehaalde brug. Auto langs de kant gezet en er dan maar overgeklommen (horizontaal opgehaalde brug).
Geen idee, ik stond vooraan…….. ;-)
In 2006 ging ik vanaf Pisa richting Firenze ( normaliter 5 kwartier werk , ca. 85 km )
Ik vertrok rond 13u en kwam na heel veel ellende rond 18u in Lucca aan ( 20km verderop .. )
Ingechecked bij een B&B en de volgende dag in een scheet naar Firenze gereden..
Ik herinner me zo’n dingen niet. Misschien omdat ik nog nooit langer dan 2 u heb aangeschoven…
3,5 uur in Zwitserland vorige week. We stonden echt stil wat was ik blij dat de caravan er achter hing daar hadden meet mensen plezier van dan alleen ik zelf ;) ook is zo n koelkast zo handig

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).