Wereldkampioen Vettel krijgt €25.000 boete voor donuts

Auteur: , 58 Reacties

Nog maar 26 jaar en 116 dagen jong, nu al viervoudig wereldkampioen. Ja, een ongelooflijke prestatie van de raceduitser en zijn team. Iets om te vieren.

Wereldkampieon Vetel krijgt €25.000 boete voor donuts

De immense vreugde bij Vettel na de overwinning van de GP van India uitte zich in een haast perfect uitgevoerde donut voor de hoofdtribune van het Buddh International Circuit. Prachtig, zo’n eerbetoon aan je fans, liefhebbers van de sport, en iedereen die griff geld heeft neergelegd voor een kaartje.

‘Your donuts make me go nuts,’ aldus raceorganisatie FIA, want die was minder blij met de stunt van Sebasti. Het is uit veiligheidsoverweging simpelweg verboden voor coureurs om donuts te draaien. Wereldkampioen of niet. En dus heeft de raceorganisatie de jonge Duitser (landgenoot Schumacher was 32 toen hij zijn vierde van in totaal zeven titels veroverde) meteen een boete van 25.000 euro, bovenop een officiële waarschuwing.

Afijn, we hebben de beelden gelukkig nog.

Wereldkampieon Vetel krijgt €25.000 boete voor donuts

UPDATE: Vettel en Red Bull hebben in India geen reprimande en boete gekregen vanwege de donuts, de straf was vanwege het feit dat Vettel z’n auto niet in parc ferme had geparkeerd.58 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Triest van de FIA! Dit was zo’n beetje het enige wat de race vandaag leuk maakte!
@clioracing: ik denk dat je dan alleen het laatste stuk heb gekeken!
@rotaxmax en alle overige reageerders: de straf is niet gegeven voor het draaien van de donuts, Vettel heeft een reprimande gekregen omdat hij de auto niet na de finish direct naar het parc ferme heeft gebracht. Het team kreeg de boete omdat zij Vettel niet hebben aangespoort hiertoe toen hij via de radio aangaf het dit keer anders te doen.

Slecht artikel van Autoblog (en overige Nederlandse media). Er is totaal niet gekeken naar de officiële verklaring van de FIA:

“The driver failed to proceed directly to the post race parc ferme as detailed under article 43.3 of the FIA Formula One Sporting Regulations,” said the stewards’ reports.

“Due to the special circumstance the stewards accepted the explanation of the driver. The team failed to instruct the driver sufficiently to return directly to post race parc ferme.”

Overigens in de FIA nog mild geweest, volgens mij staat hierop normaal gesproken een tijdstraf van 30 seconden of diskwalificatie.

Alonso heeft in Barcelona na z’n winst ook in zijn uitloopronde ook donuts gedraaid op een uitloopstrook, Massa deed het ook een keertje na winst, daar had de FIA geen problemen mee omdat het tijdens de uitloopronde gebeurde.
@Rice09: hoe geweldig de rest hieronder dan weer leest ;-)
@Rice09:
Wat moet jij je prettig voelen in dit overgereguleerde land!

Voor mensen die wel een leven hebben zijn dit soort kneuterige regeltjes verstikkend. Gelukkig liet Vettel zich niet door sneue mennekes als gij betuttelen en deed gewoon zijn ding om zijn fans te plezieren.
Goedzo FIA. Gebeurt iets dat niet in het boekje past en meteen maar weer met boetes smijten. Ik ben dan wel geen van Vettel maar als je kampioen bent geworden hoor je er toch gewoon iets geks bij te doen.
-edit: nutteloze bijdrage-
Owja, Wereldkampieon Vetel, das een goeie.
Ach 25.000 euro, een feestje mag wat kosten. Wordt wel weer terug verdient als Vettel een tijdje, op de blikjes mierzoete energie drankjes wordt afgebeeld, futloze (want waarom anders energiedrankjes drinken?) pubers vinden dat geweldig.
@mashell: omdat energiedrankjes lekker zijn? Smaken verschillen, meneer.
Dit is nou een typisch geval van mierenneukerij, ik snap het wel, regels zijn regels maar dit toont maar weer eens aan wat voor een ongelofelijk starre en betuttelende organisatie de FIA is. Op deze manier haal je de emotie die deze sport zo mooi maakt er uit.
@Robbert89: Emotie en F1 zijn al vele jaren niet meer getrouwd met elkaar.
@heidi: Agree. En de fans en de F1 verwijderen zich ook steeds meer van elkaar. Met het verstoppen van een groot deel van de races achter decoders betrapte ik mezelf er op dat ik dit seizoen nog maar twee races heb bekeken…
@RRRobert: nog best veel, ik in totaal 3 samenvattingen..
@RRRobert: Datzelfde geldt ook voor mij, sinds het niet meer op RTL 7 uitgezonden wordt volg ik het nauwelijks meer. Je kunt zeggen wat je wilt over Olav Mol, maar zijn commentaar had wel zo zijn charme’s…
@Robbert89: Ik zou ‘m geen boete geven. Donuts zijn lekker. Vooral met zo’n laagje erop.
Prachtig om te zien, gelukkig kan hij zich wel 25.000,- veroorloven.
Groot gelijk dat hij het zo viert!
Daar zal hij vast niet wakker van liggen… Voorspelbaar, maar wel flauw.
FIA zijn soms ook losers, laat die jongen lekker zijn kampioenschap op deze manier vieren, ook leuk voor de fans.
Weners bij de FIA… wat is daar nu schadelijk aan.. een beetje Spielerei mag toch wel?
@xilver:
Dat zijn het zeker, in de VS word je uitgefloten als je dit als winnaar niet doet.
Daar weten ze tenminste nog wat het publiek wil zien.
Nieuwe traditie van maken! Elke kampioen mag dit doen maar dan wel even 25.000 lappen. Naar een goed doel graag, niet naar die FIA-boeven
Prachtige beelden, die 25.000 meer dan waard! Gefeliciteerd Sebastian
het zijn ook allemaal verzuurde bejaarden bij de fia die geen jeugd hebben gehad
Langst de ene kant vind ik het zielig van me dat ik het leuk vind (dat hij een boete heeft) en dat de FIA voor zo’n actie op zo’n moment een boete geeft.
Langste de andere kant vind ik het wel leuk dat Vette een boete aan z’n been heeft. Gewoon omdat hij het dit jaar weer zo saai gemaakt heeft.
@Hupke:
Vettel kan er niks aan doen dat het saai was, die wordt gewoon betaald om hard te rijden. Die schuld, als het al saai was, moet je leggen bij de concurrentie die simpelweg niet snel genoeg was.
Vetel?
Mag niet vanwege veiligheidsoverwegingen… Ik vind het wel zo’n flauwe trutregel!!! Fans komen naar een autosport evenement mede voor de entertainment, en donuts horen daar bij!
Okee, zet dan een regel op dat donuts mogen mits het veilig kan en er een goede reden voor is om misbruik te voorkomen anders wel boete.
Haha zou hem een worst wezen. Kan die makkelijk missen XD
De perfecte still van het videofragment. Wat een overdreven gedoe.
Hij verdient het hoor en Red Bull is ijzersterk, maar op je knietjes voor een auto op start-finish..? Doe maar niet.
Er kunnen kinderen oversteken!
Absurd… Ze moeten een alternatieve organisatie opzetten die de FIA vervangt.
We zitten er om auto’s rondjes te zien rijden en niet om naar een show te kijken. Kom nou zeg. Dadelijk wordt F1 weer aantrekkelijk voor de toeschouwers. Moeten we niet willen…
Een donut bij de Mac kost je 240.- En dan zeiken over NL bekeuringen.
@E34M5Touring: Ervaring mee? En krijg je die boete dan van de Mac? Zoja, dan wil ik er ook gelijk een McChicken menu erbij =D
De boete is voor het team, de waarschuwing voor Vettel.
Jammer voor Seb, dan kan hij beter in de USA gaan racen, daar zijn burn-outs en Donuts wel toegestaan.
Stel je voor dat zijn banden kapot zouden gaan, wat een ramp :O
Tsjah, laatst zagen we bij een drift evenement iemand donuts doen en toen vonden we collectief dat die coureur asociaal bezig was. Maar nu doet Vettel het en vinden we allemaal dat de FIA fout zit.
Ik vind het ook overdreven van de FIA, maar als we die drifters veroordelen, laten we dan ook kritisch zijn op Vettel en concluderen dat dit soort gedrag gewoon gevaarlijk is. Het blokkeert de baan en het beperkt het zicht. Oftewel, terecht dat de FIA donuts bestraft. Had hij nu ontzien moeten worden omdat hij kampioen is geworden? Eigenlijk wel, maar je kan in dit soort gevallen helaas niet goed met twee maten meten en dit nu goedkeuren en in de toekomst iemand anders wel bestraffen.
@lemster:
Dan ben ik blij dat ik niet bij ‘het collectief’ hoor, maar nog in staat ben om een eigen mening te vormen.

Vettel’s gedrag was absoluut niet gevaarlijk. Er was geen auto in de buurt, dus niemand werd gehinderd en de baan werd voor niemand geblokkeerd! Misschien is het wel handig als je de beelden eerst bekijkt voor je reageert.

Bovendien mag je toch verwachten dat alle coureurs professionals zijn die weten hoe ze op zo’n situatie moeten reageren. Het zijn geen NL-ers die moeite hebben om van A naar B te rijden hoor!
Wat gaaf was het! Ben niet zo’n Vettel fan maar de manier waarop hij dit gefikst heeft is toch weer perfect! Super entertainment die donuts, maarjah, het mag niet dus goed consequent die boete!
ik had het ook gedaan.
Nu kan de raceorganisatie met het geld lekker een boenga boenga avondje organiseren
Ze hadden hem geen boete HOEVEN geven.
Een waarschuwing was in dit geval beter op zijn plaats geweest.
En had enig RESPECT getoond voor de nieuwe jongste wereldkampioen F1 ooit !
( ik haat trouwens dat R woord)
En van een boete van een kwart miljoen liggen ze bij Red Bull ook niet wakker van.
Dus dat hadden ze net zo goed kunnen geven ipv een lousy 25 mille !

’t is net de politie in Nederland, die HOEVEN ook niet altijd een boete uit te schrijven.
Ik hoop dat hij bij de volgende overwinning uit protest 2 donuts maakt!
Ik heb het helaas niet live kunnen zien door iets te lang mijzelf in het Amsterdamse nachtleven te hebben opgehouden,maar deed hij die donut nu voor zijn uitloopronde? Hunt en velen na hem hebben hun puntjes achteraf moeten inleveren na fratsen direct na de finish.Overigens is Vettel in mijn ogen een zeer terechte kampioen op én buiten de baan.De soms wat geniepige streken die hij steeds minder uithaalt zijn hem vergeven.Er is geen coureur in welke klasse dan ook die op zijn tijd de klootzakkaart niet trekt.
U zult geen plezier hebben….. Amen.
Die eikelstein lijkt wel Mozes met zijn tien geboden.
Daarom is het dus een k sport
Mag niet vanwege veiligheidsoverwegingen…met zijn allen met 300 km/h door een bocht gaan, dat is lekker veilig ;-)
@schim:
Je hebt het niet over F1 waarschijnlijk, want die bochten zijn er niet.

En als je naar het aantal slachtoffers kijkt, dus even objectief bent in plaats je Nederlandse onderbuik te laten spreken, dan is F1 één van de veiligste sporten die er is ja. Misschien op schaken na.
@johnny23: Ik weet niet waar jij op 1 mei 1994 naar gekeken hebt, maar ik zag toch echt een bocht en een F1 auto die uit de bocht vloog .. ;-)
Nog heel ff en dan mogen ze ni sneller meer dan 120. UIT VEILIGHEIDSOVERWEGINGEN!
25.000 is waarschijnlijk ook precies het bedrag dat hij in die tijd bij elkaar verdiende. Zal hem aan z’n reet roesten.
De F1 en Vettel zijn al zo kleurloos, als er dan zoiets gebeurd zouden ze dat alleen maar moeten toejuichen.
Hij zal het zijn eigen aantrekken :)
Donut & ‘boete’: prima show en p.r. Ik zou hem wel een boete van €50.000,- geven voor dat lullige op z’n knieën gaan.
Waneer gaan ze de motoren gelijk trekken om de concurentie gelijk te trekken want elk jaar is tot nu toe maar 1. Team 1. Persoon kampioen dat maar de f1 er niet leuker van ik zou het al mooi vinden als er 1 van die vaak uit de punten is keer kampioen is dan is het leuker en spannender want het is zo geeb F**K aan
Wat zijn ze bij die FIA toch een stel jankerds, bah bah.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).