Winterkorn: “Ik wist 100% serieus eerlijk waar van niks” [updated]

Auteur: , 39 Reacties

Tegenover een Duitse parlementaire commissie ontkent de voormalige topman van Volkswagen ook maar iets te hebben geweten van Dieselgate.

Winterkorn en Piech in betere tijden

Historisch gevoelige grappen over Duitsers die claimen dat ze nergens van wisten zijn een beetje onder de gordel. Doen we dus niet. Toch hebben we smakelijk gelachen om het statement van Winterkorn. De ex-CEO verklaart níks te hebben geweten van gesjoemel met uitstootcijfers. Opmerkelijk, want dit is de eerste keer dat de voormalige topman zich publiekelijk uitlaat over de kwestie.

In 35 jaar Volkswagen heeft Winterkorn bijna dagelijks met z’n personeel gesproken. Ondanks al die openheid en feeling met de werkvloer was het de topman volledig ontgaan dat er dingen gebeurden die eigenlijk niet mochten. Bovendien zegt MW zich niet verantwoordelijk te voelen voor hetgeen is gebeurd, hij is immers geen programmeur. Gedupeerde consumenten hoeven hem dus ook niet de schuld te geven.

Alles bij elkaar heeft Dieselgate zo’n 20 miljard euro gekost voor Volkswagen, waarbij moet worden opgemerkt dat de koers nog steeds niet terug is op het oude niveau. Het Duitse OM doet onderzoek naar de rollen van diverse topmannen bij VAG.

UPDATE 27-01: Winterkorn wordt nu officieel onderzocht door de Duitse aanklagers vanwege vermeende fraude.39 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
‘Ich habe es nicht Gewusst’
Seriously !
Lekkere baas ben je dan. Wel het salaris en alle andere voordelen als “hoofdverantwoordelijke” opstrijken, maar als het puntje bij het paaltje komt hard wegrennen. Slappe zak.
@trustmeiamanengineer:
Inderdaad; uit studie na studie blijkt dat er geen enkel verband is tussen het salaris van de ceo en de prestaties van een bedrijf, maar de aandeelhouders blijven maar geloven dat een superster manager met mega salaris iets aan een bedrijf toevoegt.
@super: Oke laten we dan Officer Doofy bij een bedrijf neerzetten, kijken hoelang dat goed gaat
@87sandyd:
heb nooit gezegd dat een ceo niks kan, alleen dat een ceo die 10 miljoen verdient het niet beter doet dan een ceo die 1 miljoen verdient.
@super: de reden dat de CEO zo’n enorm bedrag krijgt is niet omdat deze zo goed is. Dat zijn ze inderdaad meestal niet. Maar omdat ze zoveel verantwoordelijkheid dragen. Of Winterkorn het nou wel of niet wist en of hij er zich nou wel of niet verantwoordelijk voor voelde. Hij is gewoon verantwoordelijk en had het moeten weten.
@mashell:
de enige reden voor de hoogte van hun salaris is dat ze in staat zijn hun eigen salaris te bepalen en met exorbitante verhogingen wegkomen, andere redenen zijn er niet.
@super: ook niet helemaal waar. Bij dit soort bedrijven heb je vaak een remuneratiecommissie die het salaris bepaalt. Het is een wisselwerking tussen concurrentie op de internationale arbeidsmarkt van executives, stimuleringsbeleid voor winstmaximalisatie (pay-for-performance), gelijkstelling van belangen tussen aandeelhouders en managers, salaris naar verantwoordelijkheid et cetera.

Precies dit soort taferelen, vooral voor daadwerkelijk ongeïnformeerde managers, bepaalt het salaris/de salariseis op dit niveau.
@m550d:
ja; “marktconform” en “competitie op de internationale markt”; van die geniale termen die mooi verhullen wat het eigenlijk is. Je kunt vrij eenvoudig begrijpen dat het gemiddelde steeds omhoog gaat wanneer er steeds positieve uitschieters zijn (en de kans op uitschieters neemt uiteraard toe naarmate je je eigen salaris mag “voorstellen”). “markconform” is dus een opwaartse spiraal, een kind kan dat zien.

Wat betreft bonusregelingen; bij het beursgenoteerde bedrijf waar ik werk heeft het hogere management al 5 jaar lang de maximaal haalbare score (het gaat kut met het bedrijf), voornamelijk omdat ze beoordeeld worden door hun vriendjes terwijl het middenkader ijskoud opgedragen wordt vooral niet te hoge beoordeling uit te delen aan het personeel. Het is dus een compleet doorgestoken kaart. Ik ken geen bedrijven waar het anders is, misschien kun jij er een paar noemen, maar ik niet.

Zolang aandeelhouders dit soort gedrag accepteren gaat het door, een ander reguleringsmechanisme is er niet.
@m550d:
Noemen ze ‘old boys network’ en ja het bestaat, mijn vrouw heeft jarenlang voor een lid ervan gewerkt, met de privé jet, de huizen in Zwitserland de hele sjabang.
“”Bovendien zegt MW zich niet verantwoordelijk te voelen voor hetgeen is gebeurd, hij is immers geen programmeur.””

Lekker uit zijn verband gerukt deze tekst. Diverse Duitse websites bezocht, maar zoals AB het suggereert klopt het niet. Hij zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor de uitgebrachte software, dat is namelijk de programmeur en dat is hij inderdaad niet.
Als CEO draagt hij natuurlijk wel zijn verantwoordelijkheid voor het bedrijf en het daarbijbehorende personeel. En dat is geheel iets anders.
@erik2907:
hoe rijm je precies het niet verantwoordelijk zijn voor het werk van een van je werknemers met het wel verantwoordelijk zijn voor je werknemers?
@super: ook jij snapt de boodschap niet.

De programmeur is verantwoordelijk voor de ‘1’tjes’ en ‘0’letjes’, de CEO voor de programmeur. En dat is wat MW heeft gezegd. Hij is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de software maar voor diegene die de software maakt.
@erik2907:
“hij is verantwoordelijk voor diegene die de bitjes schrijft”


Als hij niet verantwoordelijk is voor het werk van die persoon, waar is hij dan wel verantwoordelijk voor? De kleur van zijn das?
@trustmeiamanengineer: er werken bij VAAG ongeveer 600.000 mensen wereldwijd. De tijd dat je als DGA iedere maandagochtend door het bedrijf liep om met alle medewerkers een praatje te kunnen maken, ligt dan al wel een tijdje achter je.
‘Bovendien zegt MW zich niet verantwoordelijk te voelen voor hetgeen is gebeurd, hij is immers geen programmeur’

Dat is een mooie. Hij was zeker wel verantwoordelijk toen er grote winsten werden gehaald? Ook al was hij geen dealer?
@sjaakjwt:
hij is ook geen hoofd van technologie afdeling, ook geen hoofd van financiele afdeling, dus in feite is hij nergens verantwoordelijk voor.
@super:

In Europa is nooit iemand hoofdelijk aansprakelijk !!

Vind het een hele rare cultuur ..
@lincoln:
Dat is in de usa natuurlijk veeeel beter…. Daarom zitten daar al die meneren die van niks wisten maar wel hypotheken aan mensen zonder werk vertstrekten en ze doorverkochten als AAA bonds natuurlijk allemaal allemaaaaal achter slot en grendel.


EU/USA; is allemaal 1 pot nat.
@super: hij is eindverantwoordelijk voor de gehele organisatie
‘Ik voel me niet verantwoordelijk, want ik ben geen programmeur.’ Laat me niet lachen. Dat is hetzelfde als wanneer een coach zegt dat hij niks aan de verloren wedstrijd kon doen, hij stond immers niet op het veld..
Laat maar. Ik had een heel verhaal getypt maar het heeft toch geen zin. Ik blijf hopen dat ze heb een paar jaartjes de cel in gooien. Als ze nog een vrijwilliger nodig hebben mogen ze mij wel bellen. Als ze nog een plekje nodig hebben mogen ze me ook bellen. De jongens hier hebben net de hel schoon gemaakt, uitermate geschikt voor zulk uitschot.
Alsof dat een excuus is. Het Europese parlement wist het ook al jaren dus met een dergelijke verklaring komen is op zo’n minst incompleet. Hoe je het ook bekijkt hij is in ieder geval ongeschikt, als je je niet verantwoordelijk voelt dan zit je overduidelijk op de verkeerde plek.
die man is echt zo gek als een deur
Wat mij betreft hadden ze mogen doorgaan met dat gesjoemel. Tegenwoordige belasting is belachelijk
@boksbeugel: Sla jij even de plank mis. Dat gesjoemel heeft niks met belasting te maken.

Gewoon winst willen maximaliseren (ook d.m.v. betreden Amerikaanse markt met diesel-campagne) zonder te veel geld in R&D willen stoppen.
30 miljoen heeft hij gekregen als pensioen voorziening. Maar hij is niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Schaamteloosheid heeft nu een gezicht gekregen.
“Ik kom uit Syrië en ben 17 jaar jong en zeer hoog en academisch opgeleid” had ie ook kunnen zeggen ..

Duitse rechters geloven toch alles ..
@lincoln: volgens Duitse rechters zit het land nu vol met architecten, doctoren en advocaten uit Syrië. Zal een aardige verstoring van de arbeidsmarkt worden in die sectoren..
@str8six:

One for the money ..
Two for the show ..

1 grote nep bedoeling ..
@lincoln: 1 grote teringbende
@str8six: Daarom is Trump ook zo”n verademing eindelijk iemand die zegt hoe het is. Altijd eerlijk is en ook aan de gewone man denkt.

Sorry dat is een sprookje…
Komt door de Apfelkorn kerel
Hij wilde het ook niet weten en dat is dan gelijk een vrijbrief voor het hele management dmv absurde ego projectjes omzet te genereren. Zo werkt dat.
Het is nog geen 1 april Martin!. Duitsers en humor, komt nooit goed.
Zo kan ik het ook. Je bedrijf alle regels late overtreden en vervolgens zeggen dat je het niet wist….

It’s your job to know!


Maar ja, in het pluche belonen we mismanagement met exorbitante bonussen, falen met een dikke gouden handdruk en frauderen met een nog dikker pensioen. Zo rollen ze daar.

Nee topmannen krijgen ook een hoog salaris door de hoge verantwoordelijkheid, maar als puntje bij paaltje komt ben je alleen verantwoordelijk als het goed gaat…. Slappe hap
Waar en matennaaier
Historisch gevoelige grappen zijn onder de gordel???

Dan moeten ze maar niet – alweer! – de gelegenheid bieden tot die grappen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).