Lancia Ypsilon (2003 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 41 Reacties

Italiaanse flair en lange tijd de best verkopende Lancia, maar hoe interessant is de Ypsilon als occasion?

Lancia Ypsilon

De Type 843 was de derde generatie Lancia Ypsilon en was een stuk ronder en vriendelijker van vorm dan zijn voorganger. De Ypsilon was naar wens in twee lakkleuren uit te voeren. De op een ingekort platform van de Fiat Punto 188 (aankoopadvies) gebaseerde Ypsilon was alleen als driedeurs verkrijgbaar. Alle Ypsilons hadden standaard de City-stuurbekrachtiging afkomstig van onder andere de Fiat Punto. De Ypsilon moest het vooral hebben van zijn opvallende voorkomen. Ook het interieur is opvallend vormgegeven, met een centraal tellerhuis, grote opbergvakken voor de bestuurder en bijrijder, en klokken met een retro-look.

In 2006 werd de eerste facelift doorgevoerd, waarbij ook een aantal motoren werden verbeterd. Verder kwamen er een nieuwe neus, rondere bumpers en andere achterlichtunits. In 2010 werd nog eens een subtiele facelift doorgevoerd, te herkennen aan de donkere koplampen en grotere buitenspiegels. Eind 2011 werd de productie beëindigd en de fabriek op Sicilië ging dicht. De vierde generatie Ypsilon werd in Polen in productie genomen.

Verwacht geen monsterlijke prestaties, maar wel een comfortabel en wendbaar autootje. Motorisch gezien was er keuze uit een 1.3 MultiJet diesel in uitvoeringen van 69 tot 90 pk. Wil je een benzinevariant dan is er keuze uit 1.2 en 1.4 blokjes met 60 tot 105 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan een kleine 40 Lancia Ypsilons van deze generatie te koop. Daarvan is er op dit moment slechts één met een dieselmotor uitgerust. Ook de automaten zijn zeldzaam, er zijn er slechts drie beschikbaar op dit moment. Vanaf ongeveer €2000 euro kun je gaan shoppen, de duurste Ypsilons kosten net geen €8.000 euro.

Pluspunten

  • Comfortabel en vaak luxe uitgevoerd.
  • Aan aandacht geen gebrek.
  • Redelijk betrouwbaar.

Aandachtspunten

  • Piepjes en kraakjes in het interieur zijn geen optie maar standaard.
  • Gaat het vooronder harder piepen en kraken dan zijn je draagarmen waarschijnlijk aan vervanging toe.
  • Van de 1.2 benzine en 1.3 MultiJet weten we dat de koppakkingen een zwak punt zijn. Controleer dus of je geen lekkages ziet aan het motorblok en of er geen mayonaise-achtige smurrie aan de binnenkant van de oliedop te vinden is.
  • Niet alle lakken werden met blanke lak afgewerkt, met als gevolg dat ze na verloop van tijd dof of mat kunnen worden. Een goede poetsbeurt doet wonderen.
  • De variabele stuurbekrachtiging is dezelfde uit die van de Punto 188: die gaat dus wel eens kapot, en reparatie kost zomaar 800 euro.
  • Elektronische gremlins steken nog wel eens de kop op, dus check goed of alles werkt en of er geen gekke foutmeldingen gegeven worden.

Zoek de Ypsilon of een andere auto op Marktplaats.nl.41 reacties

Een Lanciaatje. Leuk ding om te zien en qua aandachtspunten een lekker kort lijstje. Prima auto dus. Zonde van het merk Lancia eigenlijk dat er weinig toekomstperspectief is. De merkwaarde ervan ligt wat mij betreft een stuk hoger dan van menig Duitser…
Wat een lelijk hok! Verpest de naam van Lancia
@boksbeugel: noem mij maar een mooie lancia, dan wordt de reputatie bij mij misschien beter wua uiterlijk, ik kan me zo geen mooie bedenken. (Van de lancias die ik ken dan he)
@banaan7: Lancia aurelia B20 en B24 om te beginnen…
@phdg: die komen uit 1831 en die kent geen enkele jongeling nog.
@banaan7: Hou het voor jezelf simpel en ga kijken op AutoScout24. Selecteer Lancia, sorteer via bouwjaar oplopend en kijk naar al dat moois. Een Lancia Fulvia is prachtig, een Flavia ook. Een Aurelia al helemaal trouwens! Een Flaminia ook en een Delta Integrale is porno! Valt het je niet op dat ik nu allerlei zeer elegante namen opnoem? De auto’s zelf zijn minstens zo elegant!

Of zoek het een en ander op via internet. Of ga kijken in het Louwman Museum bijvoorbeeld waar mooie Lancia’s staan. Geloof me, Lancia heeft door de jaren heen schitterende auto’s gebouwd. Alleen het merk is aan het doodbloeden. Vandaar dat je er niks meer over hoort.
@banaan7: Lancia delta s4, rally legende
@boksbeugel: @pdhg, dankuwel! :)
@banaan7: lancia fulvia
@banaan7: Lancia Stratos en Delta natuurlijk.
Leuke auto,maar ik zou voor het ruimtelijke broertje (of zusje) gaan en dat is de musa. Zeker met 1.9jtd een prettige auto.
Zeer weinig aandachtspunten weer. Duidelijk verschil zie je toch steeds tussen Italiaanse auto’s en bijvoorbeeld Duitse auto’s. Er wordt nog steeds zeer slecht over Italiaanse auto’s gepraat. Maar hier zie je het weer.
Bovendien heeft mijn vrouw jaren gereden met een 2007 Yp. Nooit last gehad van veel piepjes en rammeltjes. Draagarmen komen ook niet voor. Tenminste niet bij kilometerstanden onder de 130000. Daarboven zal het natuurlijk eens kunnen. Maar ja. Bij welke auto tegenwoordig niet?
@pa045: Op basis van dit aankoop advies en die van de Polo van laatst, kun je concluderen dat de Italiaanse auto beter is dan de Duitse auto. En ja dat komt gewoon voor. Maar bij velen gaat dat er niet in, vanwege dat dikke Duitse degelijke bord voor hun kop.
@fanboy: ik rij zowel een zeer degelijke Duitse bak, nog wel, en een prachtige Lancia Thesis 2.4 JTD 20v. Beide auto, getuned. De a8 bij abt en heeft 409 pk en zoveel koppel dat het verboden is om tegen de draai richting van de aarde in volgas te geven omdat de aarde merkbaar langzamer gaat draaien, en de Thesis met 255pk en 504nm aan koppel.

Maar wie is nu de betrouwbaarste….. met afstand de Thesis.

De a8 heeft bij 86745 km nieuwe nokkenassen gekregen omdat de oude versleten waren…garantie dingetje.. my bad zei audi fabrieks foutje. Een waslijst aan eletronische storingen dat als ik ze hier allemaal ga noemen de database van AB. 4x zo groot gaat worden.

En de Thesis? Op een waardeloos lasersysteem voor de navigatie vrijwel probleemloos al ruim 435000km lang.
@soulmaster: En dat is de praktijk! Je kan je knopjes zo goed laten aanvoelen en de naden zo mooi op elkaar laten aansluiten, het heeft allemaal niks, niente, nada met kwaliteit te maken. Als het te vroeg stuk gaat is het gewoon niet goed!
Blijft het heel, veilig en goed te onderhouden, dan heb je kwaliteit.
De achterkant vind ik wel leuk. En zeker met two-tone kan het best een grappig karretje zijn. De voorkant vind ik dan weer erg lelijk, dat komt denk ik mede doordat het er chique uit moet zien.
Verder zijn de aandachtspunten zoals verwacht, aangezien dat het een Fiat Punto/Panda bijeenraapsel is.
Ik heb vorig jaar overwogen er eentje te kopen. Een gele met zwarte zwart dak in Momo Design uitvoering. Ik heb hem uiteindelijk laten staan omdat ik het interieur echt afgrijselijk vond. Een centrale klokkenwinkel vind ik eigenlijk nooit geslaagd, dus dan begint zo’n auto al met een achterstand. Vervolgens vond ik het plastic van de radio/infotainment ook wel héél erg goedkoop aanvoelen, en ben ik afgehaakt. Jammer, want met 95pk was het best een potent klein wagentje dat ook nog eens prettig op het netvlies ligt.
@edge: haha ik wilde hetzelfde zeggen: ik gruw van centraal geplaatste klokken, dat vind ik zo’n afknapper. Klokken horen recht voor je neus en nergens anders.
@pomoek:

Er is naar mijn weten maar één auto die centraal geplaatste klokken kan hebben, en dat is de Mc-Laren F1. Maar dat sluit dan ook weer perfect aan op jouw laatste zin.
@jack_abarth:

Twingo .. avantime .. en waarschijnlijk nog meer Renault meuk ..
@jack_abarth: gtv6?
Full options had ik em ..
Heerlijk pano dak erin ..
Nieuwe distributie erin laten zetten ..

Ergens baalde ik dat ik em binnen twee weken voor het dubbele kon wegzetten ..
Auto ansich is nergens goed in behalve verschrikkelijk mooi zijn ..

Op de Chrysler Thema na .. de beste lancia ever dus ..
Het was al geen mooie auto, maar sinds ik een keer ben aangereden door een gast van 19 die met zijn witte Ypsilon door rood reed (ook nog via de baan naar rechts het wachtende verkeer passerend) is mijn mening over deze auto en de mensen die erin rijden bijzonder biased.
Leuke wagentje met een mooie vouw op de zijkant. Wel jammer dat de deur dan zichtbaar niet goed ingehangen is.
Lancia maakt gewoon betouwbare auto’s , daar ben ik na een Kappa en 2 Lybra’s wel achter gekomen.
Laatste Lybra had 400.000km op de teller, wel met een heerlijke 2,4 jtd blok erin.

Daarom verbaast mij het korte lijstje met aandachtspunten ook niet…
@monsieurleloure:

Die Lybra,s staan allemaal met Volvo 940 achtige km-standen op MP ..

Bizar dat je ze nooit op de weg ziet .. dingen moeten constant rijden zou je denken ..
Mbt de stuurbekrachtiging is dit makkelijk zelf te fiksen als je handig bent. 2 kleine relais die het veroorzaken op printplaat via eBay voor €20,- p stuk.
5700 ballen voor een 13 jaar oude Yp. Kanonne zeg.

Maar goed.

Wel een bijzonder leuk ding. Had altijd een enorme zwak voor de Ypsilon. M’n favoriete kleine auto. Is toch tien keer leuker dan een Polo??

Lancia is overigens een merk wat ik echt vind missen in het huidige aanbod. Saab niet.
Haha best verkochte Lancia. Nogal makkelijk met de rest van het gamma.
Ik heb er zelf eentje. Een 1.4 16v Platino. Gekocht met 25k en nu 135 op de klok. Geweldig ding en geen enkel probleem. Alleen normaal onderhoud. Rammeltjes heb ik niet. Wel brandt af en toe een airbaglampje, maar daar is prima mee te leven. Echt een aanradertje. Gaat helaas binnenkort weg na lang wikken en wegen.
Ik heb in 2008 een nieuwe Lancia Ypsilon MomoDesign aangekocht, ja in het geel!
1.3JTD let 105pk, bommetje op wielen!
Nu 147.000km later nog altijd een plezier om mee te rijden! (Zie profielpic)
Altijd kopen, goedkoop, want onbekend maakt onbemind en Lancia heeft in haar hele geschiedenis nooooit een lelijke, lompe patserbak gebouwd.
Dat kunnen Italianen simpelweg niet.
Dit heeft typisch net wat meer raffinement dan de concurrentie.
Wat is dit toch een kek karretje. Zeker als deze in Platino-uitvoering. Dat interieur ziet er toch schitterend uit?! En wat een luxe voor een b-segmenter. Heb er vorig jaar zelf ook nog naar zitten kijken, maar vond de uitvoeringen die ik interessant vond (zoals deze) wat aan de dure kant.
Dit is nou zo een hok wat ik nooit zou aanschaffen
Lancia is wat Citroën bij de Fransen is. Net effe anders, veel aandacht voor apart design, niet ieders smaak, je vind hem mooi of (als je grijze muis of VAG smaak hebt), vind je het een hok. Dat mag want Lancia maakte niet altijd vaste relaties in betrouwbare lage kosten auto’s. De eerste serie Ypsilons waren daar geen uitzondering in. Gaanderweg er meer Fiat gehalte in kwam en minder Alfa & Ferrarie ontwikkeling, werden de Lancia’s betrouwbaarder, maar je had altijd een extra spaarcentje achter de hand nodig, voor de hogere onderhoudskosten.
Lancia’s gaan gewoon eerder stuk, maar aan de andere kant, je krijgt luxe stuurmansauto’s, onderscheidend van het massa design met hele vooruitstrevende techniek onder de motorkap.
Dat laatste geld niet geheel voor deze Ypsilon, deze 3e generatie zat beter in elkaar. Hoog aai gehalte en heeft als basis gediend in het 500 ontwerp, wat mij door ingewijden die het kunnen weten is ingefluisterd. Deze Ypsilon en extravagante vrouwen hadden met beiden een goed huwelijk. Geen dameskapper auto, maar de vrouwen die er in reden, die hadden iets gemeen met de vormgeving van de Ypsilon: Apart en geen doorsnee typen!
Mijn Lancia ervaringen zijn helaas beperkt tot de 1.8 Dedra met de Ferrarie variabele nokkenas timing techniek, een stuurmansauto als een Alfa en betrouwbaar als de DSB bank. Mij waren de kosten al bespaard door de vorige eigenaar die een dikke ordner facturen achter liet, waar de aanschafprijs in onderhoud kosten termijnen al was verdubbeld, echter ik versleet alleen een koelsensor van een knaak en een dynamo revisie in 3 jaar tijd, ondanks dat ik deze aardig had afgerost. Had de duurste uitvoering incl. Hollandia schuifdak (de schoorsteen van mijn dikke sigaren), de Lancia LM velgen en dan die fauteuils …. die niet zouden misstaan in een Engelse snobclub.
Toen bij het knooppunt A1/A35 Azelo vanaf Hengelo richting Deventer, je vroeger nog met 120 (echte mannen gingen daar met 180 doorheen) door die vreselijke mooie bocht kon planken, die de jongens van echte mannen onderscheiden, was het mijn favoriete bocht om alles wat Golf en BMW was, op de achterbumper weg te jagen. Mijn Lancia was daar de baas, zelfs de Porsches hadden daar te veel overstuur. Laat ik het maar niet over het brandstof verbruik hebben, maar 1 op 6 tot 1 op 8 was bij mij meer gebruikelijk, dan 1 op 10 volgens het boekje.
Ooit een Kappa willen kopen, vond dat de beter in design geslaagde dan het slagschip evenknie de Audi 100, maar de afkeur naar WAO deed roet in mijn wilde auto avonturen en ik rij nu een een wat truttige midi MPV, 100x meer betrouwbaar …. ach ja, geniet van het leven, het is soms kort.
@lucw: Na jouw begin gelezen te hebben, dacht ik: die heeft nooit een Yp gereden. Alle Yps, vanaf de Y10 tot de nieuwste generatie, zijn gebaseerd op Fiats. En net als deze Fiats was de techniek eenvoudig, goedkoop en betrouwbaar. Precies zoals een stadsauto moet zijn. Daarboven wat extra flair, want het ziet er allemaal net iets beter verzorgd uit.
Dan vertel je een Dedra 1.8 gehad te hebben. Met variabele kleptiming. Dus de 16v. Nooit geweten wat Ferrari hiermee te maken had, maar de Fiat Marea, Bravo/Brava, latere Lybra en de Alfa TS 16v’s maakte gebruik van dezelfde “Ferrari” techniek. Was goed (mits distributieriem op tijd vervangen wordt!).
Het verbruik wat jij hiermee realiseerde is astronomisch en naar mijn idee op geen enkele waarheid gebaseerd!
Al met al een beetje onsamenhangend verhaal. Ik geloof er niet veel van.
@pa045: Wij hebben de eerste model Ypsilon gehad om te weten, dat het geen betrouwbare auto was, zodra de jaartjes gaan tellen. Dedra 3 jaar gehad en elke Dedra eigenaar kent de draaikolken in de tank. Dat je mij in twijfel trekt, dat mag, zit daar niet mee, maar het is jouw achterdocht en laat het daar.
@lucw: Na jouw begin gelezen te hebben, dacht ik: die heeft nooit een Yp gereden. Alle Yps, vanaf de Y10 tot de nieuwste generatie, zijn gebaseerd op Fiats. En net als deze Fiats was de techniek eenvoudig, goedkoop en betrouwbaar. Precies zoals een stadsauto moet zijn. Daarboven wat extra flair, want het ziet er allemaal net iets beter verzorgd uit.
Dan vertel je een Dedra 1.8 gehad te hebben. Met variabele kleptiming. Dus de 16v. Nooit geweten wat Ferrari hiermee te maken had, maar de Fiat Marea, Bravo/Brava, latere Lybra en de Alfa TS 16v’s maakte gebruik van dezelfde “Ferrari” techniek. Was goed (mits distributieriem op tijd vervangen wordt!).
Het verbruik wat jij hiermee realiseerde is astronomisch en naar mijn idee op geen enkele waarheid gebaseerd!
Al met al een beetje onsamenhangend verhaal. Ik geloof er niet veel van.
Om mijn Ypsilon 1.4 uit 2008 met 125k km even ter vergelijk te nemen:
Eerste set draagarmpjes nog en geen problemen
Geen kraakjes en rammeltjes
Elektrische foutmeldingen worden meestal veroorzaakt door te lage boordspanning (lees accu einde)
Stuurbekrachtiging is vergelijkbaar met Grande Punto en een stuk beter dan oorspronkelijke Punto. Bij problemen vooral niet de stuurbekrachtiging vervangen maar kijk eerst naar stuurhoeksensor.
De einddemper is na ruim 8 jaar zo ongeveer aan vervanging toe.
Op een beetje oppervlakteroest aan het subframe is de onderzijde werkelijk nog als nieuw.
Dit artikel van dik twee jaar terug is nog steeds relevant. We hebben al vier jaar een Yp uit 2007 als ‘daily’, hoewel we weinig daily driven ;-). Ding doet het altijd, vind ze lekker rijden en er is eigenlijk nooit wat aan stuk. Tijdloos design ook. Ja, vergeleken met een VAG doos is het wat anders, maar doordat je ze in Nederland niet heel vaak ziet, veroudert het ook niet zo snel.

Super tevreden dus, over 5 jaar een ‘nieuwe kopen’ met een tonnetje op de teller.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).