Italiaanse flair en lange tijd de best verkopende Lancia, maar hoe interessant is de Ypsilon als occasion?
De Type 843 was de derde generatie Lancia Ypsilon en was een stuk ronder en vriendelijker van vorm dan zijn voorganger. De Ypsilon was naar wens in twee lakkleuren uit te voeren. De op een ingekort platform van de Fiat Punto 188 (aankoopadvies) gebaseerde Ypsilon was alleen als driedeurs verkrijgbaar. Alle Ypsilons hadden standaard de City-stuurbekrachtiging afkomstig van onder andere de Fiat Punto. De Ypsilon moest het vooral hebben van zijn opvallende voorkomen. Ook het interieur is opvallend vormgegeven, met een centraal tellerhuis, grote opbergvakken voor de bestuurder en bijrijder, en klokken met een retro-look.
In 2006 werd de eerste facelift doorgevoerd, waarbij ook een aantal motoren werden verbeterd. Verder kwamen er een nieuwe neus, rondere bumpers en andere achterlichtunits. In 2010 werd nog eens een subtiele facelift doorgevoerd, te herkennen aan de donkere koplampen en grotere buitenspiegels. Eind 2011 werd de productie beëindigd en de fabriek op Sicilië ging dicht. De vierde generatie Ypsilon werd in Polen in productie genomen.
Verwacht geen monsterlijke prestaties, maar wel een comfortabel en wendbaar autootje. Motorisch gezien was er keuze uit een 1.3 MultiJet diesel in uitvoeringen van 69 tot 90 pk. Wil je een benzinevariant dan is er keuze uit 1.2 en 1.4 blokjes met 60 tot 105 pk.
Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan een kleine 40 Lancia Ypsilons van deze generatie te koop. Daarvan is er op dit moment slechts één met een dieselmotor uitgerust. Ook de automaten zijn zeldzaam, er zijn er slechts drie beschikbaar op dit moment. Vanaf ongeveer €2000 euro kun je gaan shoppen, de duurste Ypsilons kosten net geen €8.000 euro.
Pluspunten
Aandachtspunten
Zoek de Ypsilon of een andere auto op Marktplaats.nl.
40 reacties
Of zoek het een en ander op via internet. Of ga kijken in het Louwman Museum bijvoorbeeld waar mooie Lancia’s staan. Geloof me, Lancia heeft door de jaren heen schitterende auto’s gebouwd. Alleen het merk is aan het doodbloeden. Vandaar dat je er niks meer over hoort.
Bovendien heeft mijn vrouw jaren gereden met een 2007 Yp. Nooit last gehad van veel piepjes en rammeltjes. Draagarmen komen ook niet voor. Tenminste niet bij kilometerstanden onder de 130000. Daarboven zal het natuurlijk eens kunnen. Maar ja. Bij welke auto tegenwoordig niet?
Maar wie is nu de betrouwbaarste….. met afstand de Thesis.
De a8 heeft bij 86745 km nieuwe nokkenassen gekregen omdat de oude versleten waren…garantie dingetje.. my bad zei audi fabrieks foutje. Een waslijst aan eletronische storingen dat als ik ze hier allemaal ga noemen de database van AB. 4x zo groot gaat worden.
En de Thesis? Op een waardeloos lasersysteem voor de navigatie vrijwel probleemloos al ruim 435000km lang.
Blijft het heel, veilig en goed te onderhouden, dan heb je kwaliteit.
Verder zijn de aandachtspunten zoals verwacht, aangezien dat het een Fiat Punto/Panda bijeenraapsel is.
Er is naar mijn weten maar één auto die centraal geplaatste klokken kan hebben, en dat is de Mc-Laren F1. Maar dat sluit dan ook weer perfect aan op jouw laatste zin.
Twingo .. avantime .. en waarschijnlijk nog meer Renault meuk ..
De Ferrari 365P Speciale:
https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–igBkohUP–/dxc6wf4ipusbauitrqn0.jpg
Heerlijk pano dak erin ..
Nieuwe distributie erin laten zetten ..
Ergens baalde ik dat ik em binnen twee weken voor het dubbele kon wegzetten ..
Auto ansich is nergens goed in behalve verschrikkelijk mooi zijn ..
Op de Chrysler Thema na .. de beste lancia ever dus ..
Laatste Lybra had 400.000km op de teller, wel met een heerlijke 2,4 jtd blok erin.
Daarom verbaast mij het korte lijstje met aandachtspunten ook niet…
Die Lybra,s staan allemaal met Volvo 940 achtige km-standen op MP ..
Bizar dat je ze nooit op de weg ziet .. dingen moeten constant rijden zou je denken ..
Maar goed.
Wel een bijzonder leuk ding. Had altijd een enorme zwak voor de Ypsilon. M’n favoriete kleine auto. Is toch tien keer leuker dan een Polo??
Lancia is overigens een merk wat ik echt vind missen in het huidige aanbod. Saab niet.
1.3JTD let 105pk, bommetje op wielen!
Nu 147.000km later nog altijd een plezier om mee te rijden! (Zie profielpic)
Dat kunnen Italianen simpelweg niet.
Dit heeft typisch net wat meer raffinement dan de concurrentie.
Lancia’s gaan gewoon eerder stuk, maar aan de andere kant, je krijgt luxe stuurmansauto’s, onderscheidend van het massa design met hele vooruitstrevende techniek onder de motorkap.
Dat laatste geld niet geheel voor deze Ypsilon, deze 3e generatie zat beter in elkaar. Hoog aai gehalte en heeft als basis gediend in het 500 ontwerp, wat mij door ingewijden die het kunnen weten is ingefluisterd. Deze Ypsilon en extravagante vrouwen hadden met beiden een goed huwelijk. Geen dameskapper auto, maar de vrouwen die er in reden, die hadden iets gemeen met de vormgeving van de Ypsilon: Apart en geen doorsnee typen!
Mijn Lancia ervaringen zijn helaas beperkt tot de 1.8 Dedra met de Ferrarie variabele nokkenas timing techniek, een stuurmansauto als een Alfa en betrouwbaar als de DSB bank. Mij waren de kosten al bespaard door de vorige eigenaar die een dikke ordner facturen achter liet, waar de aanschafprijs in onderhoud kosten termijnen al was verdubbeld, echter ik versleet alleen een koelsensor van een knaak en een dynamo revisie in 3 jaar tijd, ondanks dat ik deze aardig had afgerost. Had de duurste uitvoering incl. Hollandia schuifdak (de schoorsteen van mijn dikke sigaren), de Lancia LM velgen en dan die fauteuils …. die niet zouden misstaan in een Engelse snobclub.
Toen bij het knooppunt A1/A35 Azelo vanaf Hengelo richting Deventer, je vroeger nog met 120 (echte mannen gingen daar met 180 doorheen) door die vreselijke mooie bocht kon planken, die de jongens van echte mannen onderscheiden, was het mijn favoriete bocht om alles wat Golf en BMW was, op de achterbumper weg te jagen. Mijn Lancia was daar de baas, zelfs de Porsches hadden daar te veel overstuur. Laat ik het maar niet over het brandstof verbruik hebben, maar 1 op 6 tot 1 op 8 was bij mij meer gebruikelijk, dan 1 op 10 volgens het boekje.
Ooit een Kappa willen kopen, vond dat de beter in design geslaagde dan het slagschip evenknie de Audi 100, maar de afkeur naar WAO deed roet in mijn wilde auto avonturen en ik rij nu een een wat truttige midi MPV, 100x meer betrouwbaar …. ach ja, geniet van het leven, het is soms kort.
Dan vertel je een Dedra 1.8 gehad te hebben. Met variabele kleptiming. Dus de 16v. Nooit geweten wat Ferrari hiermee te maken had, maar de Fiat Marea, Bravo/Brava, latere Lybra en de Alfa TS 16v’s maakte gebruik van dezelfde “Ferrari” techniek. Was goed (mits distributieriem op tijd vervangen wordt!).
Het verbruik wat jij hiermee realiseerde is astronomisch en naar mijn idee op geen enkele waarheid gebaseerd!
Al met al een beetje onsamenhangend verhaal. Ik geloof er niet veel van.
Dan vertel je een Dedra 1.8 gehad te hebben. Met variabele kleptiming. Dus de 16v. Nooit geweten wat Ferrari hiermee te maken had, maar de Fiat Marea, Bravo/Brava, latere Lybra en de Alfa TS 16v’s maakte gebruik van dezelfde “Ferrari” techniek. Was goed (mits distributieriem op tijd vervangen wordt!).
Het verbruik wat jij hiermee realiseerde is astronomisch en naar mijn idee op geen enkele waarheid gebaseerd!
Al met al een beetje onsamenhangend verhaal. Ik geloof er niet veel van.
Eerste set draagarmpjes nog en geen problemen
Geen kraakjes en rammeltjes
Elektrische foutmeldingen worden meestal veroorzaakt door te lage boordspanning (lees accu einde)
Stuurbekrachtiging is vergelijkbaar met Grande Punto en een stuk beter dan oorspronkelijke Punto. Bij problemen vooral niet de stuurbekrachtiging vervangen maar kijk eerst naar stuurhoeksensor.
De einddemper is na ruim 8 jaar zo ongeveer aan vervanging toe.
Op een beetje oppervlakteroest aan het subframe is de onderzijde werkelijk nog als nieuw.