
Ontwikkelingen in automaatland volgen zich de laatste jaren in rap tempo op. Van zeven- naar achttraps, ZF die een negentraps ontwikkelt, recentelijk Hyundai nog die een tientraps-versie aankondigde, dus waar blijft die ‘bak met elf verzetten? Wel, dat zit er niet in volgens ZF CEO Stefan Sommer.
Wellicht dat de ZF CEO hiermee reageert op de plannen van Hyundai om daadwerkelijk een 10-traps automaat te bouwen, want aan Automobilwoche laat hij weten dat negen de limiet is. De natuurlijke limiet zelfs, want nog meer verzetten erbij betekent meer ingewikkelde techniek alsook een toenemend wagengewicht. De brandstofbesparing, een hot issue dat de verzettenrace in gang heeft gezet, zou dan niet meer opwegen tegen de kosten. Oftewel, na de bak met negen verzetten treedt de wet van de afnemende meeropbrengst in werking.
De Duitse bakkengrootmacht ZF, die onder meer aan Audi, Bentley, BMW, Jaguar, Land Rover, Rolls-Royce en Chrysler levert, houdt het dus even bij de aanstaande negentraps bak, die naar eigen zeggen 16% zuiniger is dan een automaatbak met zes verzetjes. Geloven jullie deze uitspraken, of doet ZF dit om ambitieuze automakers die alsmaar meer verzetten willen de mond te snoeren?
Heb liever flink veel koppel dan een eco-motor met 10 verzetten.
@alcantara: Veel koppel heb je niks aan als het niet lekker uitgesmeerd is over een flink bereik aan toeren. Juist met die moderne bijtellingsvriendelijke diesels die – op zich – best een hoog koppel hebben, kun je zo’n superveeltrapsautomaat wel gebruiken omdat het koppel alleen maar in een heel klein toerengebiedje zit.
@griffendahl: Waar heb ik het over zuinige schraapdiesels? Met veel koppel bedoel ik ook over het hele bereik, wat automatisch dus ook 200+pk betekent. Dan heb je echt geen 10 verzetten nodig.
@griffendahl:
Dat koppel verhaal is met de huidige downsize benzine motoren trouwens vergelijkbaar met die diesels.
Ook een koppel gebied van 2000 toeren en een max vermogen amper boven de 5000 toeren….
@jrk68: Iedereen een 1.2 V12.
@jolig: Ik zou er voor tekenen!
@jolig: haha, leuk, maar wel te klein om te bouwen.
Maaaarrr in de formule 1 gebruiken ze nu 2.4-liter V8 motoren en de FIA heeft al aangekondigd dat er 1.6 liter V6 turbo motoren komen met allerlei energy recovery systems.
hoe vet het ook klinkt zijn V12 niet praktisch want door de lange krukas verlies je te veel vermogen. daarom gebruiken ze nu V8 motoren..
@bigcar: Het was ook niet helemaal serieus bedoeld. Het was me alleen om de vlakke koppelkromme te doen.
De eerste Ferrari had wel een microscopische (1.5L) V12, maar het lijkt me inderdaad niet praktisch i.v.m. wrijving.
@jolig: Gaat lekker warm worden daarbinnen. :P
@griffendahl: BMW heeft voor atmosferische motoren nog een best goede power delivery. Vanaf 2000 toeren heb je al een groot deel van je koppel en bij 3000 bereik je max. Onderin dus een heel sterk blok, bovenin heel fel. Maakt het rijden met hun blokken erg fijn. De nieuwe turbos hebben hun koppel al bij 1500 :)
@jzaero: volgens mij is dat niet zo heel bijzonder meer. Neem als voorbeeld de 1.8T van audi, dat blok is echt een super ding.
@gerbie: Ongetwijfeld, maar ik heb het nu over techniek van 10 jaar terug, dat blijft qua geluid en power toch een heerlijke combi. Overigens vind ik sommige blokken juist heel goed en sommige blokken juist heel slecht van de VAG groep, vooral de kleine diesels zijn erg vervelend.
Ach de bak met oneidig veel verzetten is al decenia oud….
De CVT, kan je ook vaste verzetten in programmeren en is kleiner en lichter dan zo,n 9 of 10 bak.
Echt weer zo’n compensatie dingetje zoals vroegah in de zandbak….
Ik heb lekker de meeste, lekkuh puh….
@jrk68: Een CVT is juist totaal niet zuinig, die rijdt altijd op zijn optimale toerental.
@autobart:
Je spreekt jezelf gelukkig al tegen, die draait idd altijd op zijn optimale toerental….
Omdat het zo’n waardeloos onzuinig systeem is zit het op alle meusli hybrides.
Ook Audi maakt er gebruik van, destijds zelfs icm de 2.7TDI.
Als je goed gelezen had staat er ook dat je in een cvt vaste overbrengingen kan programeren, bijkomend voordeel is dan dat je seamless shift hebt.
Williams heeft er ooit mee getest, maar het is toen gelijk verboden door de FIA….
Dat wordt een galloperende toerenteller.
Ik blijf gewoon roeren tot zn 5..
tsja, als een 10 bak hebt kun je net zo goed meteen een vario gebruiken.
9 verzetjes lijkt mij inderdaad wel genoeg om overal 30 km/u te rijden…
Ik heb er 6, inclusief de R, bevalt me goed genoeg :)
@kp92:
Ik heb er 8 incl Race en N….. lekkuh puhhhh….
@jrk68: Race is geen versnelling…
@Mixpower:
shit… was dat toch z’n achteruit….
@jrk68: Nja, je mag het van mij wel even proberen hoor sportief doen in je Race modus eh… Achteruit bedoel ik.
@jrk68: 3 + overdrive …
@bungabungastig: wat is overdrive?
@jrk68: hoeveel auto’s mag je meetellen ? ;)
@Megakix:
Dan komen er hier nog 12 bij…..
@jrk68: haha wat heb jij een kut auto je hebt niet eens een achteruit!!!
@kp92: ik heb er 17! Ok, verdeeld over 3 auto’s, maar tóch… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: ik heb er 33 verdeeld over een motor en een mountainbike
@CBR600rr:
Jij wint dit rondje in de zandbak….
@Svenska_Aeroplan_AB: ik heb er 3, waarvan er 1 kapoet is.
OT: als het verkoopt.is het allemaal prima toch, snap niet dat zf zichzelf een halt toe roept. Is het ze misschien gewoon niet gelukt en roepen ze maar dat 9 echt maximaal is?
@kp92: mijn trekker heeft er 48. 32 vooruit en 16 achteruit.
De gemiddelde trekker heeft en pak em beet 30. Dus kap maar met opscheppen wie de meeste heeft voordat je afgetroefd wordt door boer Aad…
@MDA: al dat geklier met halve versnellingen begint dan. Net als vrachtwagens, daar heb je al 3keer geschakeld voordat je aan de overkant van het kruispunt bent.
Grappig dat Ricardo een artikel over versnellingsbakken plaatst…
NewHolland beschikt over de 19 trapsbakken, ligt er maar net aan in welke combinatie met versnellingsbak, maar je rijdt rond de 40 – 43 km/u in de 19e versnelling..
@peterkuipers5: gewicht is dan ook van minder belang.
Wat een marketinggeleuter.
Wel heel toevallig dat hun 9-bak het optimum is…
Hij zal echt niet toegeven dat er betere alternatieven zijn.
Gevalletje van “Wij van WC-eend adviseren…”
Is het niet makkelijker om een efficiënte variant van vario matic te realiseren.
Hopen dat het geen automaat is die na het schakelen zo ver terugzakt in de toeren dat de motor over zn nek gaat
@linealuna: met al die trappen is er juist een klein verschil tussen de onderlinge trappen en zul je dat effect dus helemaal niet hebben.
@mashell: ah, dankje, wist ik nog niet
Doet mij denken aan de Fast & Furious films..
Huilie,huilie van ZF omdat ze voor aap gezet worden door Hyundai…
@norge: ZF hoeft helemaal nergens voor te huilen, gewoon omdat ze niet meedoen aan die belachelijke competitie voor het hoogst aantal versnellingen.
Ik heb vorige maand nog een ZF versnellingsbak van bouwjaar 1959 opengehad (met 4 versnellingen in 3 groepen, wat dus op 12 komt) om de oliekeerring aan de price-as te vervangen. Na 20830 werkuren zagen die tandwielen gewoonweg splinternieuw uit, als er dus een referentie op gebied van versnellingsbakken is, is het ZF wel.
ik moet kennis vergaren, vraagje:
mercedes / daimler bouw eigen versnellingsbakken dus?
P.s. @ricardo maserati word ook een afnemer van ZF, gezien de nieuwe Quattroporte. Ik Quote van je college mr. @sir_smokalot :
“Volgens de geruchten komt er zowel een V6 benzine- als dieselmotor. Daarnaast ligt het voor de hand dat de achterwielaangedreven modellen de achttraps ZF-automaat aan boord krijgen. Tot slot zit er ook een AWD-Quattroporte in de pijplijn, die… ”
*college -> collega
Je kunt volgens mij beter een 5 of 6 bak combineren met een overdrive. Dan heb je in theorie een 10 of 12 overbrengingen en kun je als je op snelheid bent bij 100 – 130 km /u schakelen naar een laag toerental. Lijkt mij ook zuinig ondanks het extra gewicht van de overdrive.
zit je op een gegeven moment dan niet met zoveel verzetten dat je nauwelijks veel toeren kan maken om een beetje koppel te kunnen krijgen?
ik heb er 5 , zou graag 7 handgeschakelde versnellingen willen (porsche 911)
De huidige 8-traps is goed genoeg. In de reviews veelal alleen maar lof over deze bak.
De eerste dsg-achtige bakken met 12 versnellingen voor vrachtwagens zijn bijna gereed, van Volvo en ik dacht ook van ZF zelf. Hoewel een vrachtwagenversnellingsbak wel iets anders is dan een personenautomaat is, kan het dsg-principe misschien nog verder worden ontwikkelt in tegenstelling tot een automaat met koppelomvormer. Schijnbaar zit daar nog meer rek in nu vrachtwagenfabrikanten daarop overstappen.
Ik heb exact 100 versnellingen, verdeeld over 6 fietsen. De auto heeft er gewoon 5, hadden er van mij wel 6 mogen zijn.