Volvo’s Concept 26 moet autoritjes minder saai maken

Auteur: , 30 Reacties

Allemaal leuk, dat autonoom rijden. Maar wat moet je nu precies gaan doen tijdens de autorit?

Volvo werpt een blik in de toekomst door met een concept interieur te komen. Speciaal gericht op een autonome toekomst, is het Concept 26 een comfort-oord voor de bestuurder. Het getal 26 refereert naar het feit dat automobilisten gemiddeld gezien per ritje, een klein halfuur in de auto zitten.

In plaats van doelloos uit het raam te kijken ging Volvo aan de slag met een interessant vraagstuk. Hoe vermaak je de bestuurder onderweg? Een speerpunt van het ontwerp is de stoel. Zodra de autonome functie wordt aangeslingerd, zal het stuurwiel ingetrokken worden. Dit creëert meer beenruimte, zodat je veel lekkerder kan gaan zitten. Uit het dashboard komt vervolgens een groot display tevoorschijn, waar je aan de slag kunt gaan met entertainment.

De Zweedse autofabrikant speelt wel vaker met een speciaal interieurdesign. Zo werd eerder een baby-vriendelijke stoel geïntroduceerd op een XC90 concept. Volvo rolt in 2017 te Göteborg een autonoom-netwerk uit aan honderd Volvo-rijders. Dit publieke experiment zal helpen in de ontwikkeling naar een zelfrijdend systeem voor de Zweedse autobouwer.30 reacties

What’s next. Een kleiduivenschieter in de grille.
@fmgarcia: prima plan! I’m in
@fmgarcia: Holland & Holland levert zoiets. Maar dan voor achterin je tereinwagen.
Tja, in een Volvo heb je dit soort hulpmiddelen wel nodig ja. Dodelijk saai design dikwijls; mochten ze wel eerder mee komen.
@kiasoul98: Fuck Geely
@kiasoul98: als jij liever speakers met ledjes hebt om het minder saai te maken moet je lekker in je Soul blijven rijden.
@kiasoul98: k heb in de s60 polestar toch prima vermaakt!
Ik hoop niet dat autonome besturing ooit verplicht wordt, heb nu namelijk al een hekel aan het OV. Laat mij maar lekker zelf de touwtjes in handen houden.
@ThomasBol: Ik ben wel benieuwd hoe dit gaat lopen er zijn genoeg mensen (en dan bedoel ik niet alleen autoliefhebbers zoals op Autoblog) die er niet echt op zitten te wachten.

Van de paar voorstanders die ik tot nu heb gesproken was hun enige reden “Ja lekker rustig naar mijn werk in de file”.
@ThomasBol: Dit klinkt als: De auto is nog de enige plek in mijn leven waar ik de touwtjes in handen heb en die gaan ze mij niet ook nog eens afpakken!
Dit bestaat al lang, bij pimp my ride stoppen ze al jarenlang flat-screens in busjes en een Xbox in de kofferbak van auto’s… Het wiel wordt opnieuw uitgevonden
Handig zo’n autonome Volvo, zeker met dit rotweer…

Kan je mooi bij de kachel blijven zitten terwijl de auto de Labrador uitlaat.
@moveyourmind: Tuurlijk, dat ik daar niet aangedacht heb..Kan ik mijn familie met de auto op vakantie sturen en zelf wat leuks gaan doen..
Met al die saaie CO2-vriendelijke motoren wordt autorijden idd saai.
@ghost: koop een monster op bio-ethanol. én fun, én CO2-vriendelijk
Voor mij hoeft het niet. Er is niets leuker dan zelf de auto besturen, voor mij is dit ontspanning met muziekje op de achtergrond. Je blijft er nog eens attent bij en je reactie en inschattingsvermogen zetten je hersens aan het werk. Je gaat toch ook niet bowlingen om de bal automatisch te laten rollen.
@speedie: nee, je gaat bowlen.
Zum kotzen die Volvo interieurs van nu, en als het plaatje in dit artikel de toekomst is, verandert dit niet.
@paulloper: ik vind het eigenlijk wel mooi. Maar begrijp je punt, het oogt allemaal erg Duits.
hmmm, moet dit echt? Ik rij gewoon het liefste zelf….
Zonder dat scherm eigenlijk wel een heel mooi interieur.
In plaats van doelloos uit het raam te kijken kijk je doelloos naar een film op een tv-scherm. :’-)
Geweldig al die schermen in de auto. Over 3 jaar zwaar verouderd (meestal niet of voor te veel updatebaar). Zit je tegen een scherm aan te kijken die zeer aan de ogen doet, waarvan de helft van de oorspronkelijke functionaliteiten niet meer (volledig) werkt….. En daar betaal je dan nu duizenden euro’s voor. Zie bijvoorbeeld het infotainment-systeem van VAAG. Duizenden euro’s voor een scherm met een resolutie van een Nokia 3120, een touchscreen die het alleen doet als jij het niet wilt en een routeplanner die hooguit in 1876 actueel was. JIPPIE!
@roppp: ach dat is een probleem voor de tweede eigenaar;)
@roppp: Dat gaat het denk ik ook niet worden. Smartphones en haar opvolgers maken dergelijke schermen volledig overbodig. Mijn auto komt uit 1998 en heeft nog een cassetteradio. In de loop van bijna 20 jaar zijn er talloze innovaties geweest die inmiddels alweer zijn achterhaald zoals de CD-speler, cd-wisselaar, DVD speler, Hard diskspeler ingebouwde navigatie op CD, DVD, SD-kaart noem maar op. Ik heb nu een cassette die ik in mijn radio cassettespeler stop en contact maakt met mijn telefoon. Ik maak nu gebruik van alle functies en gemakken die een smartphone uit 2015 biedt op een radio cassettespeler uit 1998. Voor mij nooit meer een ingebouwd systeem.
Ik hoop dat de systemen voor het autonoom rijden perfect zijn. Want met zo’n scherm ga je niet meer op de weg letten.

Ik vraag me trouwens af of het wel handig is dat ieder merk zijn eigen systeem aan het ontwikkelen is. Want werken die dan wel goed samen met elkaar?
…Zweedse natuurfilms kijken in de file natuurlijk!
Ik zie dit eigenlijk wel zitten. Natuurlijk is auto rijden leuk en doe ik het graag maar er zijn genoeg momenten dat ik liever even iets anders doe, en ja met name in de file of tijdens een lange vakantie rit.

stel je wil naar Milaan of Rome voor een weekend, dan is de auto eigenlijk geen optie in vergelijking met het vliegtuig. Nu vind ik vliegen op zich leuk en prima maar het gedoe om aan boord van een vliegtuig te komen en 2 uur opgevouwen in een vliegtuig zitten zijn niet mijn ding.

Dan is een autonome auto toch wel een super idee. Lekker een tukje doen, een filmpje kijken en een paar uur later fris en vrolijk aankomen zie ik wel zitten.
@pomoek: Helemaal mee eens!

Het enige argument wat ik van tegenstanders hoor, is dat ze graag zelf willen rijden en ‘in controle’ willen blijven.
Ik wil vooral productief zijn en niet mijn uren zinloos besteden. Lastige telefoontjes doe je niet achter het stuur, dus ook bellen is niet productief. Die zakelijke kilometers zou ik liever met chauffeur doen zodat ik die tijd beter kan besteden. Maar ja, die business case krijg ik niet rond. Maar zo’n autonome auto kan daar wel voor zorgen!

Tijdens een ritje van 2,5 uur kan ik zoveel meer doen dan alleen naar de weg turen.
Kom op, zeurders… toen Michael Knight in onze jeugd de legendarische woorden “take over KITT” uitsprak, vonden we dat allemaal prachtig…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).