Zo worden gestolen auto’s in Nederland teruggevonden

Auteur: , 36 Reacties

In de strijd tegen georganiseerde bendes en ander geteisem, hebben verzekeraars een bijzonder effectief wapen gevonden.

Zo werden ruim 500 gestolen auto's teruggevonden

Verzekeraars maken namelijk steeds meer gebruik van scanauto’s om gestolen auto’s terug te vinden. Kennelijk is dat goedkoper dan het uitbetalen van schades, het gaat om 542 auto’s in drie jaar tijd. Deze gestolen auto’s vertegenwoordigen een waarde van meer dan drie miljoen euro.

Daarnaast worden camera’s boven de snelweg gebruikt om gestolen auto’s terug te vinden en worden flitsfoto’s door het ministerie gecheckt. Zodra er een auto tussen zit met een kenteken dat niet kan kloppen gaan de alarmbellen af, mogelijk betreft het een gestolen wagen. Op deze manier werden naar schatting alleen al in 2016 een paar duizend gestolen auto’s gesnapt.

Ook parkeerwachters worden steeds actiever in het opsporen van gestolen auto’s. In Amsterdam bijvoorbeeld worden scanauto’s ingezet om gestolen wagens op te sporen. In negen weken tijd werden zo negen gestolen wagens gevonden. (via: RTL Nieuws)

Een lijst met de meest gestolen auto’s van 2016 vind je HIER.

Foto: Audi A3 die iets mist, door @mynameisjeroen via Autojunk36 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Sommige auto’s hebben zulke lelijke velgen dat het er alleen maar beter op wordt op blokken…
@robbie123: dan hoop ik dat ze die van jouw ook onder je fiets weg jatten. Sorry, maar het is gewoon niet normaal om met je poten aan een ander zn spullen te komen, hoe lelijk je het ook vind.
Als autoliefhebber zeg ik: moooooie ontwikkelingen! Je wil het zelf nooit meemaken en daarmee gun je het anderen ook echt niet.
goede zaak
Doen de scanwagens toch ook iets nuttigs.
3 miljoen maar ? Voor 550 auto’s dat is €5500 per stuk ongeveer…. Valt me mee zou zeggen dat er veel nieuw spul verdwijnt en dat heeft een hogere dagwaarde
En hoe gaat dat scannen dan in zijn werk?
Scanauto scant een kenteken en men ziet gelijk of het overeenkomt met het model waar het kenteken op zit of…?
Gaarne meer info.
@bmwmpower: Zoiets zal het wel zijn. De inzittenden van die scanauto kunnen ook direct zien of er nog verkeersboetes openstaan, of het voertuig is verzekerd, etc. Dat dacht ik tenminste.
@phaeton: Als het auto’s van de verzekeraars zijn, hoop ik niet dat ze al die gegevens in kunnen zien :x
Maar goed, in Nederland zou het me ook weer niet verbazen eigenlijk.
@BmwMPower: als je via het RDW kentekencheck doet staat er gestolen. Vaak veranderen ze de kentekens niet. Stelen ze wel een kentekenplaat dan krijgt de persoon waarvan de plaat gestolen is een 1’tje op zijn kenteken, en zal de gestolen plaat alsnog herkend worden.
@wildewesten: vaak veranderen ze het kenteken niet? Komen gewoon duplicaten onder.
In negen weken tijd maar liefst negen gestolen auto’s in Amsterdam teruggevonden door parkeerbeheer…

Daarvan zaten er waarschijnlijk drie met de voorkant vast in een pinautomaat, drie stonden bij een juwelier in de winkel geparkeerd, twee midden op de weg doorzeefd met kogels en één uitgebrand op een industrieterrein…

Maar toch fijn voor de rechtmatige eigenaren dat ze hun auto weer terugkrijgen.
@moveyourmind: hahahaha!!!! Spelen met cijfers ;)
Het komt allemaal doordat onze grenzen open zijn. Kl*te k*tbendes uit oostbloklanden. Echt, er is maar 1 oplossing voor dit soort volk 🔫
@730ld: Inderdaad! Dikke muur om het land bouwen en Schiphol sluiten!
@730ld: ik ben vóór grenscontroles. Als je niks te verbergen hebt, ben je óók voor. Gewoon net als Zwitserland bv. Zo hou je toch een hoop rotte appels (uit inderdaad vnl Oostbloklanden) tegen.
@sanderm3: wat is dat nou voor argumentatie? Als je niks te verbergen hebt ben je voor grenscontroles? Ik heb niks te verbergen maar ben tegen grenscontroles, ik ga de grens nogal vaak over en heb geen zin in files aan de grens voor een onzinnige controle. Bovendien op welke wijze verhinderen grenscontroles autodiefstallen? Gestolen auto’s gaan vaak in containers via de Rotterdamse haven langs de grenscontrole naar het buitenland. Of ze blijven gewoon in eigen land, zoals die gestolen wagens die door de scanwagens gevonden werden. Komt nog bij dat autodiefstal maar een klein probleem is waar de open grenzen een groot voordeel vormen. Wie voor grenscontroles is die is gewoon een simplistische xenofoob.
@730ld: populistisch gelul.

Heb het al eens eerder aangehaald, maar voor de open grenzen werden veel meer auto’s gejat dan daarna. Dus je geraas is nergens op gebaseerd!
@reactief: voor die open grenzen waren auto’s te stelen met een schroevendraaier. Met diezelfde schroevendraaier kwam je trouwens ook in elke woning, als die al op slot zat.

Het is makkelijk statistieken erbij halen maar ff verder nadenken is misschien wel zo verstandig. Oostblokkers hebben daadwerkelijk een groot gedeelte van de criminaliteit hier overgenomen, en dat maakt het een probleem.
@lekbak: klopt, het is maar statistiek, zonder verdere duiding en achtergrondinformatie.

Maar wat jij nu zegt gaat ook niet helemaal op. De auto’s die nu gestolen worden zijn vooral de nieuwere auto’s, en die kunnen met de juiste middelen net zo makkelijk gestolen worden als vroeger met de schroevendraaier.

Daarnaast gaat dit artikel over auto’s die in Nederland worden teruggevonden! Dat zijn zeker allemaal Oostblokkers die de route terug vergeten waren?

Ik ga niet ontkennen dat er problemen zijn. (Net alsof er geen rotte appels tussen Nederlanders zitten…) Maar alles wijten aan de open grenzen is zeer kortzichtig en populistische taal.
@lekbak: “Oostblokkers hebben daadwerkelijk een groot gedeelte van de criminaliteit hier overgenomen, en dat maakt het een probleem.”
Als de oostblokkers de criminaliteit hebben overgenomen en daarbij de totale hoeveel criminaliteit niet is gestegen vormen de open grenzen dus geen probleem.
Natuurlijk heb je gelijk dat een auto stelen steeds moeilijker wordt en daarmee diefstal cijfers onvergelijkbaar worden. Maar het is een moelijk verhaal waar de schuld voor autodiefstal bij de open grenzen leggen te simpel is. Bovendien is autodiefstal eigenlijk maar een klein probleem (in vergelijk met fietsendiefstal of woning inbraken bijvoorbeeld).
Dat is een gemiddelde dagwaarde van 5500,- Wat voor troep stelen die lui eigenlijk?
@gulli: Het zal wel bedtijd zijn… Op dat gemiddelde kwam ik ook uit, maar vervolgens:

”Op deze manier werden naar schatting alleen al in 2016 een paar duizend gestolen auto’s gesnapt.” Wat is het nou, een paar duizend in 2016 of 500 in drie jaar?
Maw het 100x scannen van jouw wagen tijdens een gemiddeld ritje van ~20 mins is bij deze goedgeluld

Zonder grappen, goede ontwikkelingen, maar 3 miljoen in 3 jaar tijd is natuurlijk een schijntje met wat het uiteindelijk kost, dus je kan aanvoelen waar het naartoe gaat (het aankleden van zoals boven gezegd)

Dat gezegd hebbende (ben afgelopen weekend nog aangehouden), van mij mogen ze als er daarmee meer tuig mee aangehouden wordt
@lekkaah: gewoon op de wegen controleren… t is een kunst geworden blijkbaar dat zo weinig mensen het nog kunnen ;)
Is bovenstaande foto gewoon geen Audi zonder opties? ( ba-dum tss)
@simonmc: Nope, de auto komt van Jetcars. Maar koper had geen 50 euro extra over voor de velgen en zweeft er mee over de weg i.p.v. rijden en bij parkeren zet hij de auto op blokken.
@simonmc: Nee hoor, gewoon een occasie van bij die garage met de mooie vloer die geen €50 extra wou uitgeven. (lachband)
Goeie zaak!
De bovenstaande foto is van iemand die zijn auto kocht bij jetcars en niet de meerprijs voor de velgen wilde betalen.
@flevocarspotter: handig die reacties die pas laden als je zelf hebt gereageerd…

Great minds think alike zullen we maar zeggen!
Snap de header foto niet zo, eigenaar kwam gewoon €50.- te kort toen hij zijn voiture bestelde in Rotterdam…
Hoe zit dat wettelijk? Dacht dat informatie van kentekenscanners niet zomaar gedeeld mag worden met jan en alleman.
Hoe zit het met scanners en geel gemaakte duplicaatcodes?
@hellocello: die zullen ze wel niet zien. Dus de wagen markeren als gestolen. Politie komt langs, ontdekt dat er gerommeld is met de kentekenplaten. Je krijgt een boete en waarschijnlijk een nieuwe duplicaatcode.
Beter op blokjes, dan zwartgeblakerd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).