RR Phantom Coupé, met de looks van Jonckheere

Auteur: , 29 Reacties

Een graag geziene gast op wereldwijde Concorso d’Eleganza-feestjes is toch altijd wel deze Rolls-Royce Phantom met een body van een Belgische koetsbouwer. Ook toen ons fotografieduo dit weekeinde rondliep op Villa d'Este stond deze vooroorlogse Batmobile weer de show te stelen. Imposant!

Weinig Rolls-Royces zijn bruter dan deze Phantom Coupé die in 1934 bij onze Zuiderburen door Jonckheere werd omgebouwd. Van open koets tot een dichte coupé met ronde (!) deuren. Hij wordt dan ook niet voor niets “Round Door Rolls” genoemd. Jep, vader Henri en zoon Joseph Jonckheere hebben hier een bijzondere auto weten neer te zetten, die 78 jaar na dato nog steeds tot de verbeelding spreekt. En check hoe die zijruiten opengaan!

De auto zelf kwam overigens al in 1925 als Phantom I uit de Rolls-Royce-fabriek, en schijnt te zijn gebouwd voor koning Edward VIII.

Na al een compleet autoleven achter zich te hebben gehad, verdween de auto in 1991 in de verzameling van een Japanner die er 1,5 miljoen dollar voor lapte. Momenteel is de auto in het bezit van het Petersen Automotive Museum, die de auto in gerestaureerde staat voor het eerst toonde op de 2005-editie van het Pebble Beach Concours d’Elegance. En nu mocht hij opdraven op het klassiekerbonanza aan het Como-meer. Check de foto’s op Autojunk!

Speedspot heeft de video. Klinkt nog best bescheiden, zo’n zes-in-lijn met carburateurs en 7.668 cc aan motorinhoud.29 reacties

Ubercool! Check dat formaat! Ding is echt.enorm!
@Svenska_Aeroplan_AB: Übercool voor de moderne Cruella de Vil met een retro obsessie. Desalniettemin übercool.
@Svenska_Aeroplan_AB: Alhoewel dit een heel mooi beest is, vindt ik deze toch mooier, let wel 1938! http://www.youtube.com/watch?v=egC6ZAWIRI4
Batmobile avant la lettre. Heerlijk ding!
Wat een mooi kontje @ 49 seconden haha. Ook een heeeele mooie auto!
Wat een pracht ding, en daarmee bedoel ik niet alleen die schitterende kont op 0:49
Wat een doodgruwelijke wagen zeg, wow! Overigens @speedspot: Ik lig helemaal dubbel, ik zie je tot 2x aan toe stiekem naar dat vrouwtje gaan met je camera, ge-wel-dig!
aaaaah zo mooi die foto’s :)
Zijn die mensen rond die wagen nou zo klein, of is deze echt zo groot. Maar ik vind ‘m wel erg gaaf.
Heb ik altijd al een speciaal ding gevonden, leuk om die vandaag nog eens gezien te hebben.
Ubercool :D
ronde deuren, ramen die open gaan zoals een packmannetje, een heuse vin op de achterkant,…
btw: mooi meisje, en dat vond de cameraman ook blijkbaar ;)
Doet me ook weer een klein beetje denken aan dit ding, misschien een beetje vergezocht maar toch:
http://thekevinchen.files.wordpress.com/2010/08/6wheelsnemoscar.jpg Nemo’s car uit League of Extraordinary Gentlemen (Film).
Mooi om te zien dat de cameraman even afdwaalt bij 0:50 seconden, erg begrijpelijk!! haha.
De firma Jonckheere bestaat nog altijd, al heten ze sinds 2003 tegenwoordig VDL Bus & Coach. En zoals u al kon afleiden is hun core-business het bouwen van bussen voor openbaar vervoer en reizen.
http://kcqgew.blu.livefilestore.com/y1puqzh_F5A7K2h9jnfWoVnvw8pojRsPsUoTUowultZEdi-ZTUk9U-TqO9FuCnDRpugKbTGg632lnW8jQLUFUFjgQ/jocnkheere.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/SNCV_bus_Jonckheere_Brossel_jaren_vijftig.JPG
http://1.bp.blogspot.com/_uGdG4ySJT3c/S6pigE5EoBI/AAAAAAAAATU/VQzG9U7D0D4/s1600/5107.jpg
@ikke8866: Eventjes lekker reclame maken voor je werkgever? :P
@ikke8866: Zo een bus als die bovenste zie ik wel eens staan.
Kijk dat is een RR veel beter dan die hedendagse Ladas (standaard lego blokjes model) op annabollen. Maakte ze vandaag de dag maar weer eens een stijl vol ontwerp. Retro looks zouden een RR denk ik niet misstaan. Gewoon weer stijl en elegantie ipv een klomp staal met 4 wielen.
Wat ’n ding.
@ricardo: Kende ik al, dankzij AB…

http://www.autoblog.nl/archive/2007/06/09/rolls-royce-phantom-jonckheere-coupe
@ricardo: Oeps, je verwijst er zelf naar in het artikel. My bad…
F**king hell! Wat een gruwelijke auto. Komt met stip bovenaan mijn lijst van voor oorlogse auto’s te staan. Als je dit als kind in die tijd langs je ziet rijden denk ik niet dat het ooit weer goed komt met je kaken, die zullen wel de rest van je leven openstaan :D
Lijkt wel een xxl citroen 2 Cv… Een über eend!
Kunst met een hele grote “K”…
twin spark avant la lettre!
@Esprit_de_Flandre
Absoluut niet! Als student zit je vaak op het openbaar vervoer en ken je vaak elk businterieur vanbuiten, inclusief de VDL Jonckheere-badges… Daarom ook dat ik instinctief aan bussen dacht bij het lezen van die naam en het snel even gegoogled heb. Had geen idee dat informatief vermelden van bijkomstige en actuele producten tegenwoordig uit den boze is :)
@ikke8866: Ach, nee, is zeker toegelaten. Maar ik kijk er al elke dag op. Werk in de firma ernaast, Jonckheere Subcontracting (voormalig dochterbedrijf). Klopt wel niet helemaal wat je zegt. Sinds 2003 heetten ze VDL Jonckheere, pas sinds dit jaar VDL Bus.
Ik ben een beetje verliefd denk ik. Dit is echt de ultimate Batmobile <3

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).