Opel+Magna+GAZ+Lada+Renault = World domination?

Auteur: , 31 Reacties

De Russen komen! Men heeft plannen om de grootste autoproducent te worden?

De belangrijkste nieuwe aandeelhouders van Opel overwegen een alliantie met het Russische Avtovaz, de fabrikant van Lada, zo schrijft de Russische krant Kommersant. Bij de overname van Opel wordt Magna financieel gesteund door de Russische Sberbank, Ruslands grootste bank. Sberbank en Magna willen op die manier een groot centrum voor autoproductie creeeren. De CEO van Sberbank heeft gezegd dat als Lada/AvtoVAZ wil overleven er twee keuzes zijn:

1) Of Renault krijgt het daar voor het zeggen (Renault heeft nu 25% in handen)
2) Of AvtoVAZ sluit zich aan bij Opel/GAZ, of fuseert met GAZ (werd al gesuggereerd)

Renault schijnt echter weinig zin te hebben om Lada te gaan runnen: “A spokeswoman for Renault, Oksana Nazarova, said there were no plans being discussed about managing AvtoVAZ.

Oftewel, de Russen proberen op een goedkope manier moderne Westerse techniek binnen te slepen, om zo hun lachwekkende autoindustrie op niveau te brengen. Het is echter wel interessant, aangezien Rusland na China de meest booming markt is. Alleen is het vervelend voor de Russen om te zien dat er lokaal vooral importauto’s worden gekocht…