Google heeft reeds zelfsturende auto’s

Auteur: , 21 Reacties

Er zijn al lange tijd geruchten over een Apple-car, maar waarom geen Google-car? The Gcar, the Gwagon, or whatever. Nu blijkt dat Google inmiddels al vergevorderd is met dit idee, er rijdt zelfs al een vloot van geautomatiseerde Priussen rond. Diverse testauto's zouden al 1.000 mijl hebben gereden zonder enige menselijke tussenkomst!

De New York Times schrijft dat het gaat om gemodificeerde versies van de Toyota Prius, plus een zelfrijdende Audi TT. In totaal hebben de gerobotiseerde auto’s al 140.000 testmijlen gereden (225.000 kilometer), zo laat Google trots weten op hun officiële googleblog.

In 2006 schreven we al kort over de plannen van Google, inclusief de focus op zuinig rijden. Die focus lijkt inmiddels gecombineerd te zijn met “automatisch” rijden. Deze geautomatiseerde auto’s hebben de beschikking over videocamera’s, radar sensoren en een soort “laser range finder” waarmee men de omgeving kan scannen. En uiteraard speelt Google maps een grote rol. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de enorme capaciteit van de Google data centers, die alle beschikbare informatie snel kunnen verwerken.

Google heeft diverse talenten uit de DARPA Challenge gerekruteerd om mee te helpen aan dit project. Geld speelt geen rol, je weet toch. Onlangs zei Google CEO Eric Schmidt het volgende over ons geliefde onderwerp: “It’s a bug that cars were invented before computers… Your car should drive itself. It just makes sense.” En ja, eigenlijk heeft ie gewoon gelijk. Autorijden is echter zo verdomd leuk, maar een groot aantal mensen kan het niet…

PS: de zelfrijdende auto blijkt in januari van dit jaar al gespot te zijn, maar toen dacht de spotter (niemand anders dan Robert Scoble) dat het een ordinaire Street-View auto was, zijn commentaar van destijds is grappig om terug te lezen:

They must be testing the latest Mapping car a lot lately. Seems I see them on almost every trip. I’m not sure what company they work for, I’ve always assumed Google but I see these cars quite frequently in Silicon Valley. This time I had my HD camera ready. Note that there’s two cameras on top: one that looks like it’s recording video (the black thing on top) and one that’s recording stills (the rotating camera). Also note that they didn’t like me shooting video, when they noticed me they slowed down quickly.