Renault wil een groter aandeel in Lada/AvtoVAZ

Auteur: , 26 Reacties

Veel mensen weten niet dat Renault sinds begin 2008 een belang heeft van maar liefst 25% in het Russische AvtoVAZ (bekend van Lada). Daar ging toentertijd een forse tijd aan vooraf, want ook GM en Fiat wilden graag aandeelhouder worden van AvtoVAZ. En nu heeft Renault-Nissan CEO Carlos Ghosn aangegeven dat hij graag een meerderheidsbelang in AvtoVAZ wil hebben. More = better namelijk.

Je vraagt je misschien af waarom Renault zo graag Lada in wil lijven, maar dat komt voornamelijk omdat de Russische markt momenteel booming is. En daar wil Renault natuurlijk een graantje van meepikken. Lada is nog steeds het best verkochte merk in Rusland en Renault en Nissan zijn inmiddels al aardig in opmars. En Renault kan Lada helpen met nieuwe (goedkope) technologie voor nieuwe modellen. Dat hebben ze immers ook gedaan bij Dacia en dat werkt prima. Ook willen Nissan en Renault auto’s gaan bouwen in de enorme Lada-fabriek in Togliatti. Die wordt op dit moment helemaal niet optimaal benut en dus kunnen die Russen best was extra Renault’s en Nissan’s (voor de lokale markt) inelkaar schroeven.

En volgens Ghosn vind minister-president Vladimir Poetin (een Lada fan) het ook een prima idee als Renault een groter aandeel neemt in AvtoVAZ. We houden jullie op de hoogte! (via: reuters.com)

“The prime minister agreed Renault…could increase its share of the capital and that it can go up to 50 percent…How it will happen, and in what time frame, will be discussed with other shareholders,”

In 2008 moest Renault $1 miljard betalen voor een aandeel van 25% in AvtoVAZ, wat ze op dit moment moeten betalen voor nog eens 25% is niet bekend.