De 5 lekkerste én 5 lelijkste Ferrari-speciaaltjes

Auteur: , 40 Reacties

Om haar eigen 70e verjaardag te vieren, bouwt Ferrari van elk van de vijf beschikbare modellen 70 special editions, geïnspireerd op Ferrari's uit de gehele geschiedenis. Dat pakt soms goed en soms allesbehalve goed uit.

Vroeger werd een jubileum nog gevierd met een supercar als de F40, maar tegenwoordig moeten we het doen met liefst 350 speciaaltjes. Daarvan is er geen één hetzelfde, want van elke kleurstelling bouwt Ferrari een 488 GTB (rijtest), 488 Spider, California T (rijtest), F12berlinetta (rijtest) en GTC4Lusso.

De inspiratie voor al deze kleurstellingen putten ze uit hun rijke verleden. Diverse klassiekers, voor zwel de straat als het circuit, stonden model voor de 70th Anniversary Editions: van de allereerste Ferrari 125S uit 1947, via de F1-wagens van Fangio, Lauda en Schumacher tot aan de 458 Speciale A uit 2014.

Nu hebben sommige klassieke (race)wagens hele fraaie kleurstellingen, maar dit vertaalt niet altijd even lekker naar een moderne auto. En soms juist wel. Daarom bij deze eigenlijk twee lijstjes. De vijf minst geslaagde én de vijf meest geslaagde speciaaltjes. Alle uitvoeringen check je overigens hier.

We trappen af met een lijstje met de minst geslaagde speciaaltjes. Ik heb mijn best moeten doen om ook andere modellen dan de California T en GTC4Lusso erin te zetten, want deze twee auto’s lenen zich door de beugel genomen het minst voor al die racestrepen, nummers en andere fratsen.

“The Surtees” Die draait zich om in zijn graf. Oh, wacht…
The surtees

“Some Like it Red” and some don’t
Some like it red

“The Patriarch”
The patriarch

“The Sunoco”
The sunoco

“Gran Tursimo Perfection” Het is maar wat je perfect noemt…
Gran Turismo Perfection

Gelukkig weet Ferrari met een heel aantal speciale uitvoeringen wél de juiste snaar te raken. Doorgaans zijn dit -wat mij betreft- de iets ingetogener kleurstellingen. Je mist de California T in onderstaand lijstje met lekkerste speciaaltjes? Klopt, die is in geen enkele uitvoering lekker…

“The Daytona”
The Daytona

“The Prototype”
The Prototype

“A Model of Sophistication”
Ferrari Speciaaltje

“The Magnum PI” Alleen al vanwege de naam een toppertje!
The Magnum PI

“The Rally Car”
The Rally Car