Defensie verklaart de oorlog aan fossiele brandstoffen

Auteur: , 69 Reacties

Groen is de toekomst en daar horen dieselwalmen niet bij.

Waar de landmacht enkele dagen geleden nog verklaarde in z’n sas te zijn met de terugkeer van de Leopard tank, laat minister Hennis van defensie vandaag een tegengeluid horen. In haar Operationele Energiestrategie verklaart de minister dat het binnen afzienbare tijd afgelopen moet zijn met het gebruik van fossiele brandstoffen binnen defensie.

Niet alleen omdat het milieu eronder te lijden heeft, maar ook omdat het voor de tegenstander vrij eenvoudig is om de aanvoerlijnen van brandstof te saboteren. Dat maakt dat er weer een hoop militairen met hun Amaroks nodig zijn om de toevoer te bewaken, wat de hele operatie er niet efficiënter op maakt. Bovendien kan brandstof tijdens een langdurige operaties een bottleneck vormen en da’s uiteraard niet wenselijk.

Daarom een haffeltje getallen, zodat we de boel in perspectief kunnen plaatsen. In 2030 moet moet ons leger 20% minder brandstof gebruiken dan in 2010 en in 2050 moet die afname zelfs 70% bedragen. Het brandstofbonnetje van defensie bedroeg in 2010 maar liefst 86,8 miljoen euro’s en met gebruikmaking van duurzame brandstof moet dat bedrag flink worden ingeperkt.

We zijn uiteraard benieuwd of de realiteit in de buurt gaat komen van die cijfers. Hoeveel bijtelling betaal je eigenlijk over zo’n Leopard tank?