Winterbanden met of zonder velg?

Auteur: , 86 Reacties

De winter komt eraan en ons bin zûnig. Als we al aan winterbanden doen, dan maar zonder velg. Is dat wel zo verstandig?

Garagisten en fitters kopen dit jaar minder winterbanden in. Er ligt nog het een en ander op voorraad, maar ook de klanten laten op zich wachten. De markt heeft zich gestabiliseerd, maar er is nog hoop: de velg.

De Nederlander kiest over het algemeen een losse winterband. Elke winter moet de zomerband van zijn velg gehaald worden, en de winterband gemonteerd. Wij schijnen in vergelijking met de rest van Europa vrij uniek te zijn in deze keuze, maar we zouden bij de besparing op de velgen eens moeten stilstaan bij de slijtage. Voor de band is het beter om zo min mogelijk ge(de)monteerd te worden. Goede zaak dus om een setje extra wielen te nemen.

Daarnaast is een band met velg sneller onder de auto geplaatst dan dat de band eerst nog verwisseld moet worden. Vooral in november, wanneer we de eerste koufronten en sneeuwvlokjes zien, is het erg druk in de werkplaatsen. Tegen de tijd dat je een afspraak hebt, is het bijna alweer tijd om de zomerbanden van stal te halen. Met de band op velg is het slechts een kwestie van wielbouten los- en vastdraaien. Er is minder gespecialiseerd personeel nodig (je kan het ook gemakkelijk zelf doen) en er hoeft niet gebalanceerd te worden. Wel zo relaxed.

Het enige nadeel is dat de banden met velg lastiger zijn op te slaan, en dit is waarschijnlijk dé reden waarom particulieren en bedrijven er niet aan willen. Je hebt nou eenmaal een schuur of loods nodig om je eigen setje of die van de hele vloot op te slaan. Eigen (werk)ruimte is heilig, en huren is ook zo wat. Losse banden kun je nog wel ergens tussen frotten, maar je wilt toch dat je velgen er een beetje netjes uit komen.

Keuzes, keuzes… Ben jij al toe aan de winterbandwielcombinatie?