BMW 130i E87 (2005 – 2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 32 Reacties

De BMW 1-serie is de enige recente hatchback met achterwielaandrijving. De best betaalbare, écht lekkere uitvoering die te krijgen is op de tweedehandsmarkt, dat is de 130i. Tijd om eens in de ins & outs van deze powerhatch te duiken. Waar moet je op letten als je zo'n lekkere driftkoning op de stoep wil zetten?

BMW 130i E87 (2005 - 2012) - occasion video & aankoopadviesDe 130i was verkrijgbaar als drie- en vijfdeurs hatchback in verschillende uitvoeringen, maar altijd met een zes-in-lijn die drie liter groot was. Bij de introductie in 2005 kwam hij op de markt met 265 pk en 315 Nm koppel. Naar keuze was er een handbak of automaat, maar de handbak was destijds veruit het meest populair in ons land. In september 2009 (modeljaar 2010) werd er een update gedaan aan het motorblok in verband met milieueisen, de 130i had daarna 258 pk en 310 Nm. Qua uitvoeringen werden de normale uitrustingsniveaus van BMW gevoerd, dus een High Executive is de dikste uitvoering die je zult vinden. Erg populair was het sportief ogende M-Sport pakket, waarmee er een sportievere auto werd gecreëerd dankzij een andere voorbumper en achterspoiler, aluminium sierlijsten in het interieur, sportonderstel en sportstoelen.

Een 130i heeft afhankelijk van het modeljaar en de gekozen versnellingsbak tussen de 6,0 en 6,3 seconden nodig om de honderd kilometer per uur aan te tikken, waarbij opgemerkt moet worden dat de automaat altijd één á twee tienden trager was dan de handbak en de vijfdeurs een tiende langzamer dan de driedeurs. De topsnelheid was altijd afgeregeld op 250 kilometer per uur.

Aanbod op Autotrack.nl

Op Autotrack.nl staan momenteel 6 BMW 130i’s te koop, variërend in prijs van 11.500 tot 20.000 euro.

Pluspunten

 • Misschien wel de ultieme hothatch van z’n tijd
 • Rijdt super
 • Betrouwbaar

Aandachtspunten

Algemeen gesproken hebben we hier te maken met een auto die erg populair is bij het gumgilde. Je koopt dus potentieel iemands afgetrapte drifthok. Toch zijn er zeker ook hele nette exemplaren te vinden. Check echter altijd goed de historie van de auto: zijn de beurten op tijd uitgevoerd. Is dat door Beun de Haas gedaan of bij een dealer / specialist? Zitten er A-merk banden onder? Is er vaak genoeg olie vervangen en welke olie is er gebruikt? Allemaal zaken die je een idee zullen geven van de vorige eigena(a)r(en). Je wil geen auto waarbij is bezuinigd op onderhoud.

Tuning hoeft niet erg te zijn, maar check goed wat er gedaan is en met welke (merken) onderdelen. Geef liever iets meer uit aan een 130i met een sluitende, degelijke historie. Los daarvan: de prijzen schieten omhoog, met name voor de hele frisse exemplaren worden bedragen gevraagd waarvoor je in sommige gevallen zelfs al een M135i zult kunnen kopen. En dat is toch écht een stuk meer auto voor je geld.

Motorisch

 • Tikkende klepstoters: Grosso modo is dat verholpen vanaf modeljaar 2007 : toen is de plastic kap bovenop de motor van grijs naar zwart veranderd synchroon met de wijziging van de klepstoterconstructie. Dus heb je een zwarte bedekking, dan zitten er de nieuwe klepstoters in, die niet meer tikken door onvoldoende “vollopen met olie”.
 • Er zijn een paar verhalen over waterpompen die de geest geven bij auto’s met hoge kilometerstanden. De auto geeft een foutmelding als het zover is dus je hoeft niet bang te zijn voor extreme motorschade of iets dergelijks. Enige nadeel is dat het een duur geintje is om hem te laten vervangen.
 • De VANOS solenoide kleppen zijn gevoelig voor vervuiling. De eerste tekenen dat ze aandacht nodig hebben is dat er een lichte aarzeling optreed bij ongeveer 1500 toeren. Als je dan meteen actie onderneemt is schoonmaken meestal genoeg. Rijd je er te lang mee door dan worden de problemen groter (onregelmatig stationair bij koude motor, inhouden, soms afslaan) en wordt het risico groter dat je ze moet laten vervangen.

Onderstel

 • Er zijn wat verhalen over lekkende / vastzittende schokbrekers. Even goed kijken / proefrijden dus.
 • Vanaf de facelift (2007) heeft de 130i een elektronisch bekrachtigd stuurhuis, wat het stuurgevoel niet ten goede is gekomen. Veel mensen zullen wellicht het verschil niet merken maar de échte stuurman wil een hydraulische bekrachtiging.
 • Runflats op een 130i zijn niet heel aangenaam, een auto op ‘gewone’ banden rijdt vele malen prettiger.

Exterieur

 • Het zijn sportieve auto’s. Check of er (herstelde) schade is en indien aanwezig: hoe ernstig die is.

Interieur

 • Het interieur van na de facelift (2007) is een stuk fraaier. Onder andere doordat de deurpanelen een stuk fraaier afgewerkt werden.

Elektronisch

 • De PDC wil er nog wel eens mee ophouden.
 • De DSC geeft soms foutmeldingen, maar dat is niet te missen want dan krijg je ABS-waarschuwingslampjes e.d. in je dashboard.
 • Auto’s van na de facelift (2007) hebben een olietemperatuurmeter.

Bekijk hier het aanbod van de BMW 1 Serie op AutoTrack.32 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Een lsd er op en dan kan dit: https://www.youtube.com/watch?v=XZAJT1Iiw-Y
@morph: ah andre. genieten met die vent. meer dan eens naast gezeten, uitzonderlijke voertuigcontrole
Ik vind dit een geniale uitvoering, zeker met M-pakket!
Eigenlijk moet je em zonder M pack hebben en dan de badge eraf. Wel een lekkere sleeper dan! Heb zelf een 118d gehad en die reed al top. Zal met die lekkere 6pitter wel helemaal feest zijn. M’n stiefmoeder had een 125i cabrio maar die miste net een beetje koppel en vermogen. Door het extra gewicht voelde die meer vlot dan snel.
Haha ik zag Wouter, Martijn en Casper toen rijden in deze auto. Ze reden net weg bij Bergwerff en Wouter reed samen met Martijn in de 130i, Casper reed achter de aan in de m135i van Wouter.
grappig. echt een week geleden gekocht. kan wel zeggen dat een sper geen luxe is voor de liefhebber en de neus merkbaar veel weegt.
Handige tips! Ik ben even weg, mijn motor afdekplaat zwart spuiten.
@evdw: ik heb ook de N52B30.. had last van tikkende klepstoters. Daarna Mobil One 0-W40 in gedaan en nooit meer gehoord. De dunne olie is dan bij koude start sneller bij de stoters. Scheelt je weer wat spuitwerk 👍
De redenen om voor deze auto te gaan vind ik altijd een beetje tegenstrijdig. Natuurlijk wil je de zescilinder. Tot je een MX5 gereden hebt en dus gevoeld hebt hoe belangrijk een lichte neus is. Als je met de 130i hard remt is de gewichtsverdeling lang geen 50/50 meer door het zware blok in de neus. En dan komt er minder gewicht op de aangedreven wielen in combinatie met de niet al te lange wielbasis… Bij een 3-serie wordt de weight transfer nog enigszins gebalanceerd door de ‘kont’, maar bij een 1-serie is er geen compensatie aanwezig. Of het een ultieme rijdersauto is, ligt dus aan je eisen. Wil je een hatchback en zoek je daar een mooie sound bij, ga dan hiervoor. Wil je een rijdersauto, dan kan het zijn dat een andere auto beter bij je eisen past.

Praktische tips hierbij zijn verder nog:

– in Duitsland heb je veel meer keus
– ga niet voor de standaard zwarte
– comfort heb je niet. Je voelt elk hobbeltje. In Nederland gaat dat aardig goed omdat we fantastische wegen hebben.
@dare2think: Er staat een hoop onzin in je stukje. Ik heb zowel een MX-5 als een 130i gehad, en als je met de MX-5 hard remt is de gewichtsverdeling net zo min 50/50 als met de BMW. Of net als bij iedere auto. Kwestie van gewichtsverplaatsing, en dit speelt altijd. Een 130i is alleen hard geveerd icm met M pakket en run flats. Non M met standaard banden rijdt heel anders. Een rijdersauto is het absoluut, maar de vergelijking met een MX-5 is als appels met peren.
@tazmania: Hij zegt toch ook helemaal niet dat de gewichtsverdeling bij een MX-5 wel op 50/50 blijft bij hard remmen? Volgens mij doelt hij op het feit dat het effect bij hard remmen met een zware motor voorin heftiger is dan bij een lichte motor.
@tazmania: een MX5 heeft precies om deze redenen meer gewicht achterin liggen, zodat hij tijdens het remmen meer de 50/50 benadert
@dare2think: weigth transfer? Ik begrijp niet wat je daar mee bedoelt. De E90 en E87 zijn technisch verregaand gelijk. De kortere wielbasis van een 1 zorgt voor een ander karakter, gewichtsverdeling is gewoon 50/50 bij beiden.
@tazmania: neehoor, neutrale massa 50/50 is heel wat anders dan een massa gemeten in een bocht, tijdens acceleratie of juist onder het remmen. Kortere wielbasis helpt alleen als het gewicht ook echt verder naar achteren ligt. In het geval van een mx5 is dat makkelijker aangezien de v6 behoorlijk zwaarder is dan de 4cilinder en er dus procentueel meer gewicht achterin de auto ligt.
@peug206: V6? L6. Wbt het remmen: dat zeg ik ook in mijn eerste reactie. Tijdens hard remmen heb je geen 50/50 verdeling. Verder echt een heel theoretisch verhaal over de achterzijde van een 3 serie ect want weigth transfer ect. Een 130i is erg zwaar, tov een MX-5, klopt. Maar om vervolgens te stellen dat een 130i geen rijdersauto is….
@tazmania: ik zeg ook nergens dat het geen rijdersauto is, maar dat het totaal geen vergelijkbare auto’s zijn moge duidelijk zijn ;)
@peug206: onzin. De gietijzeren 1.8 BP motor uit de NA/NB mx-5 is slechts 10kg lichter dan de aluminium N52. Tevens ligt de N52 erg ver naar achter.
Niet geheel onbelangrijk: dit blok is de laatste ongeblazen benzine 6-in-lijn van BMW die daarna vervangen werd door x28i 4-cilinder. In mijn ogen ook het laatste blok dat de typische BMW turbine huil had. De 6-in-lijn blokken op benzine met stofzuiger klinken lang niet zo clean.
@erwh: klopt! Laatste atmosferische 6 cilinder reihe motor die BMW ooit in een auto heeft gelepeld!
@erwh: niet helemaal waar. In de 130i ligt de N52. Hierna kwam nog de N53 (geen valvetronic, wel directe injectie), die nog is geleverd in de e9x LCI en de F1x als 523,528 en 530i
Wat blijft het toch een prachtig en tijdloos ding!
Heb dit model een poosje op m’n zoeklijst gehad. Aanbod is echt schaars, in Nederland in ieder geval. M-pakket een veel gekozen optie.. Snap ik zou ik zelf ook doen en is een vereiste op dit model, die dikke bumpers in combinatie met de xenon/ angeleyes is top. Maar ik vond ze vaker zonder dan met. Helaas heb ik hem destijds niet gevonden. Wellicht in de toekomst, moet een feest zijn, zo’n beul van een blok in een relatief kleine auto en dat allemaal naar de achterwieltjes.
130i cup en je hebt een fantastisch rijdende machine, zwaar onderschatte wagen
Heb proefrit gemaakt, maar viel tegen kwa snelheid en tussenaccerelatie, voor iemand die turbo blokken gewend is. Ook zijn ze vrij prijzig, je kan naar mijn mening beter gaan voor een 330 of 335 zelfs.. het reed wel heerlijk trouwens ..
@mpssmile: niet mee eens. Qua sturen en gevoel is die 130i echt een stuk beter dan de 3. En met de tussen acceleratie heb je wel gelijk hoewel hij boven de 200 wel echt een stuk sneller is dan de gemiddelde 2liter Turbo motoren.
Tijdje terug in eentje een testrit gehad👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼 Dit is echt een lekker bakje zeg, je voelt hem super goed aam waardoor je echt makkelijk tot het uiterste kunt gaan.
Op papier geweldig. Op asfalt vond ik ‘m minder. Véél te hard geveerd. Motor is niet eens zo heel krachtig. Interieur is nogal goedkoop. Zeldzaam krap ook. Motor is een pareltje, maar een 330i is nauwelijks zwaarder en rijdt gewoon beter.
@willeme: waar vergelijk je het mee? Daar ben ik benieuwd naar. 265pk en 315 nm uit een atmosferische 3 liter zijn riante cijfers. Noem eens een ander atmosferisch blok uit 2005 wat veel krachtiger is?De N52B30 is enorm lineair qua karakter, en loopt in een streep door naar de 7.200 rpm. Hard geveerd is op te lossen met andere banden, maar het is een veel gehoorde klacht.
@tazmania: de “oude” 3.2 liter busso V6 uit de 156&147 GTA komen in de buurt met 250pk en 300nm of minder geliefde 3.2 JTS 260pk/322nm
Zuipen alleen wel een stuk meer als de i6
Leuk stukje. En de gaafste hothatch. Altijd al eentje willen hebben. Maar ik vind de cabrio eigenlijk mooier. Daarom is het goed om te weten dat de 125i cabrio dezelfde motor heeft :-) Deze is iets teruggetuned naar 218 pk maar kan door de chipsboer eenvoudig weer op 265Pk gezet worden. Dan heb je de twee gaafste 1 series in één: 130i en cabrio
Leuk om de 130i hier zo positief terug te zien ! Rij er zelf ook in, voor een stuk minder kunnen kopen dan de huidige minimum prijs.
Blijft een een gaaf ding vinden. In 2008 als stagiair bij BMW een blauwe 130i shadowline M-sport verkocht aan een liefhebber. Ik rijd nu in een bijna even zo snelle 225d cabrio waar helaas het heerlijke motor geluid mist.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).