BMW M135i (2012-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 62 Reacties

Het is misschien niet de meest fraaie BMW ooit gebouwd, maar de hardware maakt hier veel (zo niet alles) goed. Een gretige zes-in-lijn met twinscroll turbo, achterwielaandrijving en wat M-sport goodies. Dat is feest.

BMW M135i

Tijdens de eerste kennismaking vonden we het gebrek aan een echt mechanisch sperdifferentieel wat minder feestelijk, maar dat is inmiddels aftermarket op te lossen. BMW zelf heeft een M-performance diff en er zijn ook andere partijen te vinden die sperdifferentielen aanbieden voor de M135i. Het uiterlijk is niet onomstreden, dus vandaar dat de facelift in 2015 redelijk vroeg in de levenscyclus kwam. Voor- en achterzijde gingen rigoureus op de schop, maar nog steeds niet iedereen is fan van het uiterlijk.

Halverwege 2016 lost de M140i de M135i af, maar ook tussentijds kreeg de M135i er 6 pk bij voor een totaalscore van 326 pk. De M135i zowel geleverd als drie- en vijfdeurs en kon optioneel worden uitgerust met xDrive vierwielaandrijving. De laatste keuze was die voor de handbak, of de erg goede achttraps ZF automaat.

Aanbod occasions
In Nederland is/was een nieuwe M135i niet populair (door de hoge aanschafprijs), dus is het aanbod beperkt. Op Marktplaats staan er slechts een handjevol met prijzen die variëren tussen 30 en 50 mille.

Pluspunten

 • Imago
 • Fraai interieur
 • Rijeigenschappen
 • Snel.

Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

 • Op de frames de voorstoelen kan bij auto’s in de eerste bouwjaren corrosie optreden.
 • Bladeren kunnen de ventilatieopeningen bij het schutbord blokkeren, waardoor water niet goed weg kan.
 • Gezien de potentie van de auto is het niet onverstandig om te controleren of er ooit schade is geweest.

Onderstel

 • De standaard gemonteerde velgen (436M) kunnen krom raken door grote gaten in het wegdek. Gelukkig komen die in Nederland relatief weinig voor.
 • Let op de banden(slijtage) en welke banden gemonteerd zijn. Op dit type auto passen geen budgetbanden. De voorbanden slijten vaak relatief snel aan de buitenkant.
 • Als er een waarschuwing verschijnt van het adaptieve onderstel, dan kan er simpelweg een plug los zijn geschoten.

Aandrijflijn

 • Ventilatoren kunnen vol aangaan en soms valt het vermogen weg bij auto’s uit 2014. De auto kan nog naar huis worden gereden, maar hard gaat het niet. Stoppen en starten van de motor verhelpt het probleem (tijdelijk), maar de oplossing is echter een nieuwe ventilatorunit.
 • Bij hoog olieverbruik kan de zogenaamde PCV-klep defect zijn.
 • Inlaattraject vervuilt en dat is een redelijk algemeen probleem bij direct ingespoten benzinemotoren. Reinigen met walnootschillen lost het op. Symptomen zijn minder vermogen, pingelen, meer olieverbruik en zwart uitslaande uitlaateinden.
 • De achttraps ZF bak kan een gierend geluid maken, dat begint vaak in de achteruit. De oplossing is een nieuwe bak…
 • Nog iets over de automatische versnellingsbak: volgens BMW hoef je er nooit wat aan te doen, volgens ZF (die de bak maakt) is het toch wel handig olie te verversen.

Zoek de M135i of een andere auto op Marktplaats.nl.62 reacties

dus…. t kan een olieslurper zijn EN de versnellingsbak is niet altijd even goed.

net 2 vest dure dingen waarvan je toch verwacht dat t effe mee zou moeten kunnen gaan.
@saxoke:

Omdat de PCV niet goed zijn werk doet, kan het zijn dat er een verhoogd olieverbruik ontstaat. Maar dit wil zeer zeker niet zeggen dat de motor dan defect is, dus zo duur is het niet. Zie daar echt geen probleem in.
@saxoke: precies een VAG blokje😂😂.

On topic is het interessant om een dergelijke wagen aan te schaffen voor dagelijks gebruik of enkel als weekend wagen? Hoe zit het met kosten voor verbuik, onderhoud? Bij 2.0 valt dat voor mij alleszins mee.
Ik ben mij bewust dat het iets meer is maar hoeveel meer onderhoud intensief is hij.
@acizane80: qua kosten is het een 3.0
ik veronderstel dat Als ik er ene zou aanschaffen het best mee zou vallen. Op de Belgische verkeersbelasting na, een 3.0 kost hier iets meer dan een 2.0 , hoewel t te overzien is.
verbruik zal ongeveer vergelijkbaar zijn met de (ouderwetse) 2.0 die ik nu heb.
onderhoudskosten, 10liter olie voor een 2.0 of 10liter voor een 3.0 lijkt me ook het zelfde….
enkel specifieke onderdelen kunnen een paar euro duurder zijn.
(ik zeg dat t voor mij te doen zou zijn, omdat met de dagelijkse 2.0 ook maar een 6000km/jr gereden wordt.)
@saxoke: ik heb minn huidige auto nu iets langer als 2 maanden en zit op 4000km. Moet je wel rekening houden met het feit dat ik meestal met 2 andere wagens rijd. Kia ceed, Ford Fiesta en een Berlingo. Iets met meer pit zou een grote toevoeging zijn.
@acizane80: vag kwaliteit. Vind het premium onwaardig net als die aandachtspunten bij Audi altijd. Wat mij betreft zijn er in dit segement ook maar 2 premium merken: Lexus en Mercedes.
@saxoke: wow 7 eigenaren in 4 jaar en een verhuur auto geweest, heb je wel goed research gedaan Wouter?
“Inlaattraject vervuilt en dat is een redelijk algemeen probleem bij direct ingespoten benzinemotoren. Reinigen met walnootschillen lost het op. ”

Hebben we hier meer info van? Heb er nog nooit van gehoord en ben oprecht nieuwsgierig wat het dan precies is.
@jack_abarth:

Doormiddel van zeer fijne walnootschillen kun je het inlaatkanaal laten stralen, waarbij het vuil loslaat. Maarja, dit is niet echt een oplossing maar meer een terugkomend onderhoud..
@72bug:

En omdat het een DI motor is, zal er geen lucht/brandstofmengsel in het inlaatkanaal zijn. Dit zorgt bij IDI motoren voor interne reiniging door de aanwezigheid van benzine.

Dit alles natuurlijk in samenhang met zaken zoals EGR
@jack_abarth: https://youtu.be/ONp6gQXpyKU

Hier wordt het uitgelegd!
@e34m5touring:

Thnx, kende de methode nog niet👍🏻
@jack_abarth: Dit is het probleem waar het olieverbruik bij de oudere generatie 1.8 en 2.0tsi vandaan komt. Bij Vag is het groot geworden omdat er ontzettend veel van rond rijden maar eigenlijk is het een probleem bij alle direct ingespoten benzinemotoren. De Thp van psa staat hier ook berucht voor. Je kan koolaanslag deels voorkomen door goed gas te geven maar volledig kan je het niet voorkomen. Daarom raden ze aan om de inlaat te reinigen iedere 40 a 50000km om olieverbruik te voorkomen. De EA888 van de 3de generatie zoals de 1.8tsi 180 en de 2.0tsi (golf 7 gti,R) hebben zowel directe als indirecte inspuiting (inlaattraject) wat een goede manier is om koolaanslag tegen te gaan.
Dat zijn toch serieuze aandachtspunten voor een merk als BMW. De geleerde les is dus: wil je een dure/potente tweedehands auto rijden, geef dan niet je laatst gespaarde euro uit, maar bewaar wat voor onverwachte kosten en onderhoud.
@henk_he: Dat en koop een auto als deze met garantie. Ik ben zelf in het bezit van een M235i. Zit 2 jaar premium selection garantie op. Mocht ik toch tegen 1 van de bovenstaande problemen aanlopen laat ik dit onder garantie verhelpen.
@sheranvoogd: tsja, alleen kost ie bij de BMW 5k meer dus die ‘garantie’/reparatie(s) betaal je gewoon…
Pluspunten: Imago
Wat…….
@hahaha: Beetje dooddoener ja. Maar als je hem niet in Estoril-Blauw voor de deur zet heb je er een vrij anonimiteit C-segment hatchback aan. De velgen zijn “slechts” 18″ en de kenner ziet het eigenlijk alleen aan de ontbrekende mistlampen, en de uitlaten.

Dezelfde uitlaten die je op een 2 Serie Gran Kukident met het helft van de cilinders ook reeds krijgt. 😒
Ondanks dat het idd niet moeders mooiste is, ben ik hem wel heel erg gaan waarderen. Ik vind hem zelfs erg leuk geworden zo. De ervaring leert dat BMW’s vaker pas leuker worden naarmate de tijd vordert. Ik zou dan ook maar al te graag een Estoril Blaue driedeurs willen hebben.
Een achteruit-versnelling zal altijd een gierend geluid maken doordat deze tandwielen rechte vertanding hebben ipv schuine.
@melv: cool wist ik niet!:-D
@unknown32: dacht dat daarom ook dat karakteristieke gierend geluid komt als je ‘hard’ achteruit rijdt
@melv: Voor een automaat geld dit niet.
@sheranvoogd: Excuus, had even over het hoofd gezien dat het om de automaatbak ging.
Binnenkant is BMW onwaardig.
@bsxc2: binnenkant wijkt weinig af van de 3-Serie en is naar mijn ervaring het prettigste in z’n segment. Grotere kieren dan bij een Audi wellicht maar zeker in vergelijk tot de rest van de concurrentie een erg prettige en goed afgewerkte werkplek.

Let wel dat dit model concurreerde met de vorige generatie Golf en Megane, ook Peugeot heeft meen ik z’n 308 later uitgebracht.
@bsxc2: de kunststoffen bijvoorbeeld op de deurpanelen zijn inderdaad hard en goedkoop, niet erg premium. Maar het zit wel goed in elkaar, heeft een goede ergonomie en qua features en kleur gebruik snapt BMW het wel.
Was eerst ook behoorlijk sceptisch over met name de voorzijde (koplampen). Echter momenteel vind ik dit gewoon ronduit mooi en karaktervol. Zou zelf dan ook eerder opteren voor de pre face lift dan voor een lci.
Wij hebben deze aandrijflijn in een 2 serie. Tot nu toe probleemloos. Alleen die bandenspanningsensoren zijn verschrikkelijk. Zo gevoelig dat ze eigenlijk constant meldingen geven. 0.1 bar verschil is al voldoende. Verder top. Gaat echt hard en rijdt strak. Onze heeft dat adaptieve onderstel en performance remmen. Ligt als een blok op de weg.
Raar dat ik de oude steeds mooier, en deze steeds lelijker ga vinden.
Leuke auto die ik serieus zou overwegen, ware het niet dat er zulke afschuwelijke koplampen opzitten die heel het wagentje een syndroom van down-look geven. En nee dat verandert niet met de tijd, en is ook niet mooier in het echt. Die lampen zijn nog net zo lelijk als op de eerste spy-shots toen ik hoopte dat het om een grap ging. Jammer dat ze het hiermee verpest hebben, dan nog liever gewoon een E81 in Le Mans blauw met M-pakket, zoals de eckte bazen rollen.
Hee schon BeeEmWeeke, ge wit da’k a gere zie
Laot ne keer zien oe gern da gij mij zie
@snorrewietskie: hedde drugs op?
@cpp1: neije das Antwaarps
@unknown32: En totte mij, totte mij, totte mij, totte mij ghul de nacht
Totte mij, totte mij, totte mij, totte mij mej al a kracht
Doen ut dan, doen ut dan, schon BeeEmWeeke
Toch vreemd dat veel merken zeggen dat de automaatbak geen onderhoud nodig heeft en de fabrikant van de bak het juist wel adviseert. Zo had ik bij mijn oude 850 ( Volvo, geen BMW) de automaatbak machtig schokkend schakelen en volgens dealer was waarschijnlijk revisie nodig, dus ik naar de specialist. Die kerel heeft m gespoeld en nieuwe olie erin en hij schakelde weer als nieuw! On topic: vind het een vreselijk model maar dat zie je toch niet als je erin zit en met die motor is het vast en zeker genieten geblazen.
Ik heb er zelf eentje van 10/2013. Heerlijke allesdoener! Kan prima dienen als alledaagse auto maar staat zijn mannetje op circuit. De N55 is een zeer potente motor. Met enkele redelijke aanpassingen kan er 400pk uit gehaald worden. Je kan ook verder mee gaan mits meer aanpassingen en tot 500+ pk’s gaan met wat bolt-ons.
@geobem007: Ik heb een M235i. Heerlijke auto. Ben jij 1 of meerdere van de bovenstaande problemen tegen gekomen?
@sheranvoogd: ik heb al gehoord van de whining gearbox en op mijn F21 125d heb ik nieuw stoelframe gehad aan de bestuurderskant. Verder deze problemen nog niet gehad. Wel onder garantie al een nieuwe motor gehad.. 😂
@geobem007: daxboard?
En maar zeggen dat VAG onbetrouwbare auto’s bouwt. Dit ding is pas een paar jaar oud
@romeoalfa: en wat staat er nou eigenlijk? Vrijwel geen echte defecten. Het valt mij reuze mee, BMW is een koning in het kostenbesparen en ik had verwacht dat je dit in de lijst zou zien.
@mashell: bmw is een koning in onderdelen verkopen, dat is een belangrijke bron van inkomsten voor bmw. Auto wordt zo engineered dat er dingen slijten en kapot gaan na een paar jaar, meestal na de garantie. Mooi voorbeeld is de bak, nee nee olie gaat een auto leven mee…..maar we geven max 200k km garantie op uw auto….
@mashell: zo kunnen we alles wel bagetaliseren. Zo’n zelfde lijst kom ik tegen bij vag producten. Al jaren bekent dat BMW kwaliteit heeft ingeleverd ten behoeve van marktaandeel, maar hey 6 cil en rwd hahaha
Wat een geld nog voor 1tje met 1.5 ton op de teller eigenlijk. Moet je kijken wat voor leuks je daar allemaal van kan kopen met een ton minder. Uiteraard ieder zijn ding en heb deze wel altijd leuk gevonden.
@tijntje2: alleen leuker dan compact, RWD en een potente motor wordt het niet. Het is de essentie van echt leuk autorijden.
Gefeliciteerd met je nieuwe auto Wouter! Iemand moet het toch doen hier… of niemand kijkt het filmpje uit.
@ptothem: Ik zat al te kijken tussen de reacties niemand die dat zegt hahah.

Gefeliciteerd Woutahhh nooie auto en niet teveel dwars gaan he ;p
@wouter aardig wat kilometers gemaakt als je van de beier @ heerenveen helemaal bij van oord rotterdam ben gereden voor wat opnames ;-)
@arashrsf: ja ik vroeg me ook al af hoe graag ze op die plek wilden zijn 😋 Maar @Wouter woont in regio Rotterdam dus het zal wel na aankoop zijn geweest 😊

Best gek trouwens om je hardlooprondje ineens in een AB video voorbij te zien komen. Zo komt het allemaal wel heel dichtbij ineens 😉
Ben sinds 2012 zelf eigenaar van witte M135i (F21) (en rood leder) en heb inmiddels 150.000 km op de teller staan, nog steeds elke dag genieten. Heerlijke auto, ben er zeer tevreden over en naast gebruikelijke onderhoudsbeurten, geen gekke dingen gehad (ondanks full-options). De automaat is top en eigenlijk wordt de auto steeds mooier… 200k maak ik wel vol.
@6zylinderreihenmotor: hier precies hetzelfde ! Ik heb m’n M135i bijna 3 jaar geleden gekocht met 12k op de teller. Inmiddels staat er 150k op, en nog nooit ( afkloppen ) problemen mee gehad. Behalve het standaard onderhoud ! Ben er nog steeds iedere dag blij mee.
Ik ben ook heel blij met mijn F20 M135i. Als Premium Selection gekocht, 1 jaar oud met ongeveer 12 000 km. Ik had haar zelf niet beter kunnen specce: no show, all go!

Na 50 000 km waren de voorste remschijven wel krom wat ik vreemd vond want ik dacht dat ik daar op had gelet. Vrij prijzig om te herstellen, maar daarna reed ze weer perfect.

Alleen moet ik haar nu al een tijdje missen, want ik heb in een moment van onoplettendheid nogal wat schade gereden. Maar dat komt allemaal goed en dan is het weer feest!
mda via Android app
Wow… 30 tot 50k op marktplaats? Hier zijn ze er vanaf 22k… Wel allemaal met xDrive.
Ok is dit nou premium ?? Halve filmpje gaat over de problemen haha
Gefeliciteerd, Wouter! Wat mij opvalt: van persauto’s rook je banden op, maar met deze eigen auto rij je heel rustig. Wat dat betreft zijn jullie niet anders dan de krantenjongens.
Gefeliciteerd @wouter, leuke aankoop!
Gefeliciteerd Wouter! Ik heb net een sper in mijn M140i gezet, is echt een machtige upgrade. Musthave voor alle 6 cilinder 1 series. Laat maar weten als je even wil proeven.
@jkhm: Hoe werkt dat samen met de verschillende rijmodi?
@tristant: echt super. in comfort en sport heb je gewoon meer grip voordat je wielspin krijgt en de esp ingrijpt.
in sport+ kan je zoveel meer spelen. omdat met het open diff 1 wiel heel snel doorslipte, greep de esp gelijk in en over met de lol. nu kan ik gewoon lekker volgas een rotonde af zonder dat constant inhouden. Er zijn zelfs zuinige drifts mogelijk.
esp off was hiervoor de enige mode waar je nog iets van lol kon hebben, maar de auto was soms echt snappie en wist dan te verrassen met plots overstuur. Nu is het allemaal zoveel meer voorspelbaar, na de 1e bocht met sper voelt het alsof je overal durft te driften terwijl dat met open diff alleen op lege natte parkeerplaatsen was.
Wouter heb je em echt gekocht? Dan idd gefeliciteerd en veel stuurplezier :)
Man met smaak,
Gefeliciteerd Wouter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).