Zo hé! Porsche vindt “911 SUV” een goed idee

Auteur: , 16 Reacties

In het vervolg zullen we minder rijmen in de titel.

Porsche is al lang geen merk meer dat exclusief auto’s bouwt voor puristen. Met de introductie van de Cayenne (rijtest), een SUV voor de massa, heeft Porsche dit meer dan bevestigd. Natuurlijk maken ze nog altijd geniale sportauto’s. Met name de iconische 911, waarvan deze week eindelijk de nieuwste generatie is gepresenteerd, is ondanks het meegaan met de tijd redelijk puur gebleven. Porsche overweegt daar nu verandering in te brengen, door in de nabije toekomst een “SUV”-versie van het model te maken.

Het klinkt als een krankzinnige zaak, maar toch is dit geen hersenspinsel van een ontspoorde autojournalist. Integendeel, op de Los Angeles Auto Show, waar onze eigen @wouter toevallig ook ronddartelt, heeft een lid van Porsche’s uitvoerend bestuur van Verkoop en Marketing dit uitgekraamd. Detlev von Platen, van Porsche AG, sprak deze uitgerekend met Autocar India en vertelde over de mogelijke paden waarin de 911 in de toekomst nog kan slaan.

“The 911 is the center point for all design at Porsche and you will see its influence in other vehicles. But taking the 911 and making an SUV out of it? Taking it higher? That could be a good idea, and of course it (a 911 on stilts) won’t be a model range but it will be a limited, a very niche product.”

Het is belangrijk om te vermelden dat het bestuurslid hier niet spreekt over een volwaardige productiereeks voor zo’n potentiële 911 SUV, maar dat de verhoogde Porsche een soort exclusieve 911 op stelten moet worden. Hierbij kunnen we dus denken aan een bolide als de 959, die Porsche in de jaren ’80 mee liet doen aan de Parijs-Dakarrally. Uiteraard is het nog maar de vraag of Porsche een dergelijke auto inderdaad zal gaan maken, maar het feit dat ze het overwegen zegt vrij veel.

Porsche heeft de smaak sowieso goed te pakken als het gaat om gelimiteerde modellen, want laatst presenteerde de Duitse sportwagenfabrikant ook al een moderne versie van de legendarische 935 raceauto.

Beeld: RM Sotheby’s16 reacties

ik vind het ook een geweldig idee. Die opgehoogde Dakar 959’s uit de header vind ik echt enorm gaaf, evenals de vele custom opgehoogde 911’jes die je op het internet tegenkomt. Zoiets op basis van een nieuwe 911 zou ik geweldig vinden, en ik vraag mij oprecht af waarom er überhaupt geen “rally coupés” zijn. Het zijn toch de coupé-afstammelingen die de gaafste rallywagens maken.

Anderzijds, jammer dat het dan een gelimiteerd model gaat worden. Dan mogen één of twee exemplaren echt in het zand en de modder spelen voor de presplaten, en verdwijnt de rest in de garages van verzamelaars.
@Edge: Die zijn er op zich wel. Dat is het idee achter de vormgeving van de X6 bijvoorbeeld.
@steiger: Maar dat is meer een SUV met aflopende daklijn, terwijl ik een hoog op de poten geplaatste sportwagen wil. Minder X6 en meer Audi Nanuk of Giugiaro Parkour concept.
Die van de Dakar verschillende keren gehoord in het museum, ze lieten de mensen dichtbij komen zonder koord etc omdat vanaf het toerental omhoog gaat uw oren bloeden als je dichter dan 3 meter staat.
Special gemaakt voor de boeren die het innen van Europese subsidies goed hebben geregeld!
De 959 was origineel bedoeld om mee te blazen met het Groep B rally geweld destijds, omdat de 911 ergens achteraan reed door de komst van de 4-wiel aangedreven kanonnen.
Omdat die heel snel in de ban gingen werd de 959 ingezet in le Dakar en op Le Mans; iets wat op zich al een huzarenstukje is.
Een zgn SUV Porsche 911 voegt wat dat betreft helegaar niets toe.
Ze hebben het succes van Leh Keen gezien met zijn Safari project’s
ik ben ook wel fan. En idd jammer dat het een limited production gaat worden. Niet alle landen hebben nou eenmaal een fantastisch wegennetwerk als Nederland. Een 911 waar je lekker mee kan sturen op de weg maar ook prima een zandweggetje mee kan nemen en niet bang hoeft te zijn voor potholes is eigenlijk een ideale 911!
Benieuwd of dat dan echt een SUV-versie van een 911 wordt, of toch maar een Macan met een 911-esque koets erop…
Of een 911 met zwarte kunststof bumpers.
Zo slecht gerijmd dat je het artikel begint met uitleggen van je rijm.

Ontopic; kom maar door met de Suv!

Wachten blijft nog steeds op een Mpv van Porsche op basis van de Touran… nee das niet waar 😉
@piedlourd is ondertss in Maranello aant onderhandelen over een Ferrari suv, want mss wint ie wel ooit de Lotto… 🙄
De Aston Martin DBX achterna…
Laat ze hem maar bouwen. Als ze terug meedoen in de Dakar kan dat mooie beelden opleveren. Ik vind de Mini uit de Dakar ook best geslaagd. Zouden ze ook een beperkte reeks van moeten maken. De FIA zou dit terug moeten verplichten vind ik. Van elke tourwagen een gelimiteerde reeks. In mijn tienerjaren had BMW en Audi met de 318is en de Audi 80. Ook Alfa had dit met hun 155. Qua prestaties viel het soms tegen maar het idee was wel leuk.
Cayenne coupé gaat komen, hoop niet dat ze die bedoelen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).