Mercedes 280 SL Pagode: Autoblog classic rijtest en video

Auteur: , 41 Reacties

We gaan weer eens terug in de tijd. Dit keer reden we met een Mercedes 280 SL "Pagode" uit 1969.

Omdat de eindbaas van Mercedes in de jaren ’60 een auto zocht die het midden was tussen de trage 190 SL en de zeer exclusieve en dure “Gullwing” 300 SL werd er een nieuwe SL ontwikkeld die in 1963 op de Autosalon van Genève werd geïntroduceerd: de Mercedes SL W113. Er werd een hardtop voor de auto ontworpen die ervoor zorgde dat deze auto in de volksmond de “Pagode” werd genoemd, dankzij de gewelfde vorm van het dak. De auto werd standaard uitgevoerd met een M180 zescilinder in lijn en om gewicht te besparen werd voor een aantal delen van het plaatwerk aluminium gebruikt. Het chassis was een ingekorte versie van dat van de W111, de voorganger van de huidige S-Klasse.

Mercedes 280 SL dashboard
De eerste uitvoering die in 1963 op de markt kwam was de 230 SL. Deze had 150 pk en 196 Nm ter beschikking dankzij een 2.3 liter grote motor en was standaard voorzien van een viertraps automaat. Een snellere viertraps automaat en een vijf verzetten tellende handbak waren ook verkrijgbaar als optie maar werden niet vaak besteld.

Mercedes 280 SL Automatic
De 250 SL ging in december 1966 in productie. De belangrijkste wijzigingen waren eigenlijk dat het blok meer koppel leverde (geen 190 maar 216 Nm) dankzij het vergroten van de motorinhoud naar 2.5 liter. Andere belangrijke wijzigingen waren het toevoegen van schijfremmen achter en het vergroten van de tankinhoud van 65 naar 82 liter. De 250 SL moest al vrij snel plaats maken voor de 280 SL, waardoor er niet meer dan een dikke 5000 gebouwd zijn. Deze SL is dus de meest zeldzame.

Mercedes 280 SL zes in lijn
In december 1967 volgde de 280 SL al. Deze auto kreeg de beschikking over een wederom opgeboorde 2.8 liter zescilinder die goed was voor 170 pk en 244 Nm koppel. De 280 SL werd vaker verkocht dan de 230 en 250 SL bij elkaar maar de ZF handgeschakelde vijfbak werd slechts 882 keer besteld. Auto’s met deze bak zijn dus zéér gewild onder verzamelaars. De beste kans om er één te vinden is in Italië, omdat de handbak daar relatief veel werd verkocht. De W113 SL werd uiteindelijk geproduceerd tot en met februari 1971, in totaal werden er 48.912 W113 SL’s gebouwd.

Mercedes 280 SL interieur
Rijdend met de 280 SL valt me vooral op dat de auto bijzonder modern aanvoelt. Dan heb ik het uiteraard niet over het prachtige klassieke interieur waar ik in zit, nee, wat ik bedoel is dat de rij-eigenschappen van deze auto bijzonder modern en van deze tijd voelen. De automaat doet vlekkeloos en supersoepel zijn werk, het blok zoemt prachtig, er zijn geen gekken piepjes of kraakjes en het onderstel voelt lekker gebalanceerd en op een prettige manier sportief aan. Het hoepelstuur is misschien enorm, het doet wel precies wat je wil dat het doet. Deze auto voelt niet aan alsof hij begin jaren ’60 ontworpen is.

Mercedes 280 SL
Het exemplaar van Gina Classics dat wij reden voor deze video heeft net geen ton gelopen en is werkelijk in een prachtige staat. Er is nooit aan gelast en de auto is opnieuw gespoten in de prachtige kleur mosgroen. De cremelederen bekleding matcht bijzonder fraai met de lakkleur als je het mij vraagt. Het leer, tapijt en chroom is nog origineel. Deze auto is afkomstig uit Portugal, het prettige klimaat daar verklaart wellicht het volledig ontbreken van roest.

Mercedes 280 SL derde stoel
Achterin deze auto is een zeldzame optie te vinden: het zeldzame derde stoeltje. De 2.8 liter zescilinder wordt aangestuurd middels een perfect schakelende automaat. De hele auto is overigens nog “matching numbers” dus in volledig originele staat. Zelfs alle puntlassen zijn nog zoals ze de fabriek verlieten. De auto is lekker rijk uitgerust met als hoogtepunt wat mij betreft de prachtige Becker Grand Prix radio, de antenne van Hirschmann heeft zelfs z’n eigen antenne. Mocht je interesse hebben: de vraagprijs is €99.000 euro.41 reacties

Wat is dit een Super mooie wagen van vroeger! Onvoorstelbaar dat ze tegenwoordig zoveel geld kunnen kosten ooit. Maar dan heb je ook wat
Absurde vraagprijs, zo groot is de (rap vergrijzende) markt voor Pagode’s niet en er zijn er nog veel teveel van. Hier en in het NRC roepen dat ie een ton moet kosten betekent nog niet dat ie dat ook gaat opleveren, al zou de handel dat graag willen. Vlak voor de crisis mocht je al blij zijn als je 30, misschien 40k kreeg voor zo’n kakkermobiel, waarom zou het dan nu ineens een ton moeten zijn? Omdat china zeker? Keep on dreaming. Het zijn wel leuke auto’s, maar gewoon niet erg exclusief. Staan er ook heel veel te koop, zegt al genoeg.
@parker: idd een hoge prijs. Ff doorsparen (ongeveer 20.000) en je koopt een 190SL. Niet zo krachtig, wel stukken exclusiever (en sierlijker imo). Niettemin blijft de W113 een fijne auto.
Op 500e staat er ook een te koop, exact de zelfde maar dan voor 60k, toch een beste korting!
http://nl.autoscout24.be/Details.aspx?id=206791223&asrc=st
Dan vind ik die van de link toch ietstjes mooier.

Maar 100k voor dat is wel erg veul.. maar ja klassiekers hé
@muhamedtje: die is idd fraaier ja.
Haha, zijn ze helemaal van de pot gerukt? Een ton voor een 40 jaar oude taxi. Doe mij dan maar die boxtster waar hij het over had, dan heb ik maar geen smaak.
@Lennart95vdk: Ik heb nog nooit een sl taxi gezien maar goed, iets met argumenten en steken zeker…
@Lennart95vdk: ik heb ook nog nooit een sl taxi gezien. En ik weet 100% zeker dat je met een sl veel meer opvalt dan in een boxster die op elke hoek van de straat staat.
@sls63amg: weet je hoe lkkr n boxster rijdt? Best driving porsche volgens topgear…of was t de cockster? :)
Ontworpen door de Fransman Paul Bracq, die de kunst van het ontwerpen mede had geleerd van Frans industrieel (en dus ook auto ontwerper) Phillipe Charbonneaux die weer de Renault 16 (een wereld knal nieuw concept succes) voor Renault had ontworpen.

Bracq werd bij Mercedes binnengehaald om het wat oubollige imago te verbeteren en de 230 SL was het eerste succes van zijn hand
(Grappenmakers zouden dat overigens het ‘taxi-imago’ noemen)
Hij heeft destijds wel de design-toom gezet voor latere Mercedessen en heeft o.a. het ontwerp van de TGV treinen op zijn naam staan en de eerste BMW7-serie -als ik me niet vergis-

Het design van deze Mercedes en juist het pagode dak zijn echter weer geïnspireerd op Chevrolet’s Corvair uit 1960, dat was en is eigenlijk de Alma Mater voor de hele design richting van de jaren zestig, laag en breed, veel glas en een zgn zwevend dak door gebruik te maken van dunne raamstijlen.

Over dit exemplaar.
Ik zou hem kopen, laat die andere maar een halve ton euries goedkoper zijn.
Bij dit soort wagens gelden andere regels en wetten : matching numbers en er is nog nooit aan gelast .
Terwijl dit roestgevoelige krengen van dingen zijn en ze bijzonder moeilijk te restaureren zijn,
Dan hoeftl het ‘resultaat’ van een restauratie niet per sé altijd geweldig te zijn en zal de echte liefhebber altijd het beste voorhanden zijnde exemplaar willen kopen.
Waarbij origineel plaatwerk en matching numbers een groot verschil in waarde aangeven.

Me zou hem niet hoeven, ik heb het altijd een beetje een wijvenkarretje gevonden, o.a. tekleine wielen, en misschien omdat TV personality Wileke Alberti er destijds eentje heeft gehad.
Willen jullie mij blij maken, dan liever een Series 1 E-type Jaguar coupé; destijds DE concurrent van de Pagode.
Een diep zilvergrijze met vooruit dan maar, rood leer.


Daarnaast kosten orginal teile een vermogen
@desjonnies: Nou neem je de moeite om zo’n informatief stukje te schrijven (+1btw), vind je er eigenlijk geen reet aan. :/ Oké dan.

Ik vind het een bloedmooie auto.
@fritsie:
Je hoeft toch niet van alles te houden waar je iets vanaf weet?
En het is idd een mooie wagen.
Dat zal ik ook ne ontkennen, maar ’t is niet mijn ‘ding’
Zoals gezegd, liever zo’n krengige, nukkige, rammelende E-type voor mij.
die ik dan eigenlijk ook weer niet wil
Te veel oooooeeehsen aaaahs te veel blikken van ‘kijk hem nou ‘
Weet je, doe mij maar gewoon een mooie MGB GT.
Met spaakwielen.
@desjonnies: Nou zeg. Niet zo calvinistisch. Gewoon genieten van zo’n bak! Daar zijn ze tenslotte voor gemaakt.
@desjonnies: dan schrijf je een leuk stukje en dan eindig je met een (on)betrouwbare engelse auto,
@toeter11:

Weet je, als ik met mijn wagen bij de garage binnen rijd, dan vluchten de monteurs door de achterdeur naar buiten toe.
Maar, als’íe het weer eens, in de zoveel tijd, lekker doet, dan fluit de zes cilinder zijdezacht, het schuifdak staat open en de zon schijnt naar binnen toe.
Dan, dan voel je je de rijkste man op aarde.

De gemiddelde Britse auto bezitter.
@desjonnies: klopt niet helemaal dat ie perseen duurder is door jou ‘machten en wetten’ deze staat gewoon voor 15-20 k te duur te koop. Mijn pa heeft er 2 gehad en is nu opzoek naar weer een pagode. Ook heeft ie nu (al 23 jaar) een 170s
Dit verkiezen boven een Boxster omdat je er meer bekijks mee hebt vind ik een slecht argument. Die moderne Boxster rijdt echt zoveel beter dan een jaren ’60 bak. En een auto koop ik puur voor mezelf, niet vanwege de mening van het publiek dat er naar kijkt.
ZF heeft op speciaal verzoek van liefhebbers/bezitters van deze auto, de fameuze 5 versnellingsbak opnieuw geproduceerd in kleine oplage (volgens de originele specs en tekeningen) zodat ze hun 4-bak konden vervangen door een fijne 5-bak. Als je dus een 280 SL pagode wilt kopen en er zit een 5-bak onder dan is dat niet noodzakelijkerwijs een écht originele.
Prachtige auto
Leuk maar die prijs he…Ik heb voor mijn scriptie 2 jaar geleden een database opgebouwd van veilingsresultaten vanaf midden jaren ’90 en daar staan verschillende pagodes in die voor minder dan 20K gingen…

Tuurlijk, prijzen van klassiekers zijn gestegen etc, maar ik zou die 99K er niet voor neerleggen.
@jaapiyo: de ene Pagode is de andere niet, alle waar voor zijn geld, nergens zulke grote prijsverschillen als in de oldtimer wereld.
@toniominestrone: Ja daar heb je wel een punt. Persoonlijk zou ik sowieso een wat ‘stoffiger’ exemplaar kopen van deze auto, paar krasjes hier en daar is niet erg, past wel bij de auto.

Charme is juist dat je ‘m praktisch in kan zetten als daily driver zonder bang te zijn dat peperdure onderdelen stuk gaan of er een krasje op de lak komt.
Ik weet niet waar jullie deze filmpjes mee maken, maar dit kan echt niet meer. Zulke matige ( druk ik me positief uit) kwaliteit. Maak zelf filmpjes met Sony professional. Dat krijg je een mooi analoog beeld met de nieuwste digitale technieken. Ga wel met je tijd mee.
@Bo1972: Mee eens, niks negatiefs over de inhoud van deze en de andere video’s, maar de compressie die wordt gedaan voor het uploaden van de video’s (deze en die op ABHD) zorgt ervoor dat het hele filmpje op een lager niveau komt te staan. Wat betreft de ABHD filmpjes kan bijna de toevoeging HD wel weggelaten worden de laatste tijd…
Casper, blijft een kwestie van smaak, maar haal alsjeblieft dat zwart niet zo uit de foto’s. Oogt zo cheap voor een prachtige klassieker als deze.
Filmpje werkt bij mij niet. Link lijkt dood. Gebruik de app. iPhone 5S icm de laatste iOS.
@camber24: bij mij ook
@henk123456: reboot hielp bij mij
Mooi ding hoor, alles uit die tijd is gewoon prachtig.
Top Autoblog! Dit soort video’s juich ik zeer toe!
(off topic: via een iPad inloggend wederom bijna onmogelijk)
De Pagode vind ik echt een tijdloze schoonhield. Voor mij de enige cabrio die ik echt zou willen hebben. En de enige Mercedes. Voor wie er wat om geeft: Zelfs mijn ma vindt het een mooie wagen. Die wil meestal alleen weten hoeveel beagles erin passen.
De mooiste SL vind ik. Prachtig design. Helemaal met die geweldig klinkende 280 motor. Pure style als je het mij vraagt.
Ik vind het wel wat die wagen, al zou ik hem liever in het grijs of donkerblauw willen met een rood interieur.
Hij is hier wel serieus aan de prijs maar misschien is een topexemplaar dat wel waard.


Rijtesten met dit soort wagens ben ik altijd wel fan van.
Paar jaar geleden regelmatig mee gereden, parelwit, blauw interieur. Geluid is heerlijk en cruised erg goed. (Zeker met kap eraf:-) Al kan ik me niet helemaal vinden in t bovenstaande verhaal. Rij eigenschappen vind ik wel uit die tijd, misschien dat hij z’n tijd wel wat voor was maar om het als modern te bestempelen.. Nee.. Snelheidswijzer en toerenteller was een beetje een flipperkast, maar dat hoort er bij! Hoop dat ik me ooit zo’n auto kan veroorloven!
Prachtig
Filmpje/link werkt niet.
Álle andere filmpjes wel, maar deze niet.
Wauw. Wat een beauty. En die kleur staat ook prachtig. Echt iets op de wensenlijst.
Mooie foto’s trouwens jongens. Ziet er goed uit.
Echt genieten deze filmpjes! Zet maar voort, die samenwerking tussen Autoblog en Gina Classics!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).