1.300 onterechte boetes op A13 door ontbreken bord [updated]

Auteur: , 32 Reacties

Automobilisten die dit jaar op de A13 (Rotterdam - Den Haag) tussen Berkel en Rodenrijs en Delft-Zuid een snelheidsbekeuring hebben gekregen kunnen deze aanvechten. De wegbeheerder is vergeten een 100-bord in de middenberm te plaatsen.

Flitser met remsporen

Dit meldt de VID. Bij snelheidlimieten is het niet alleen verplicht aan de rechterkant een bord te plaatsen, er dient er ook een in de middenberm te staan, en dit is op de genoemde locatie niet het geval.

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen, en dus ook de wildgroei van borden die onze snelwegen teisteren sinds de invoering van ‘130’. Dit werkt twee kanten op; wanneer de wegbeheerder zich niet strikt aan de geldende regels conformeert sta je als automobilist sterk. Op het genoemde wegvlak hoort de maximumsnelheid 100 km/u te zijn, maar door het ontbreken van het bord in de middenberm wordt dit de facto 130.

De VID roept de 1.343 automobilisten die tijdens de 14 uitgevoerde fileveroorzakende controles op dit stukje snelweg dit jaar op de bon zijn geslingerd dan ook op hun bekeuring aan te vechten.

Update 02-10: Volgens minister Opstelten blijven de bekeuringen staan. In een antwoord op Kamervragen: “Het is niet noodzakelijk dit dit bord er staat. Na de toerit staat aan de rechterzijde een hoog (lamellen)bord. De aangeven limiet op dit bord geldt voor alle rijstroken. Ook staan op de toerit meerdere borden die de limiet van 100 km/h aangeven en geldt op de A13 ook vóór hectometerpaal 11.0 al een limiet van 100 km/h die vele malen aan de weggebruikers kenbaar is gemaakt. De maximumsnelheid is voor alle passanten dan ook voldoende kenbaar en er kan juridisch correct gehandhaafd worden32 reacties

klapsigaar uit eigen doos, denk ik. 1300 * 30,- = 39 mille uit de staatskas.
Wat zal een bord in de middenberm daar kosten? 50K?
@Simpson: ik weet niet waar de borden die jij kent van gemaakt zijn maar zo’n bord kan niet meer kosten dan een paar tientjes
@mevipp: Oh, laat dat maar aan de overheden over om van iets ogenschijnlijk simpels iets heel duurs te maken.
@mevipp: En dat bord zet zichzelf neer? Met wat planning, het feitelijke neerzetten etc ben je zo 5 ruggen verder.
Het lukt ze elke keer weer….
aanvechten? laten we de boel eens omdraaien en de boetes ongeldig verklaren het is ten slotte hun eigen schuld! Maar uitgaande van de luiheid om bezwaar in te dienen voor die paar euro’s valt er natuurlijk weer een slaatje uit te slaan…
@ruudjuh1986:
Inderdaad, dat draagt bij aan het wijdt verbreide beeld van een onbetrouwbare overheid.
Het zou ze sieren als ze zelf zouden restitueren.
Behoorlijk slecht.. En een tikkeltje domheid.
En dan moet je het zelf nog gaan aanvechten ook. Stelletje zakkenvullers!
We hebben weer iets gevonden.
Rechts staat 100 en links staat niets.
Dus we gaan lekker 130 rijden!! Want dat mag.
Wie is hier nu de stommeling?
@Hubert: als het druk is met vrachtwagens op de rechterbaan is een bord zo gemist.. Vrij logies dus dat er aan beide kanten een bord moet staan!
@lambo4all:
Goh, dan ben ik blijkbaar de enige die dan ook afr en toe de weg rechts naast mij in de gaten hou en ook wel eens tussen de vrachtwagens door kijk.
En hoe doe je dat dan met uitvoegen? Of die jij dat ook links?
@lambo4all:
En nog even een toevoeging :
Als het zo druk is dat je de borden aan de rechterkant niet kunt zien, is het helemaal bezopen om er met een snelheidsverschil van 50 voorbij te knallen.
Boetebedrag terug minus de € 6,- administratiekosten waarschijnlijk.
Die betaal je altijd…
Jullie denken dat het beter is ergens anders? Nee. Overal worden burgers genaaid door hun overheid, wij hebben het nog aardig goed.
-=edit: let een beetje op je taal=-
@6cylinder:
jij moet toch ook je frustratie kwijt?
Gun dat dan een ander ook!
@Hubert: Heb je gelijk in, maar wat als mijn frustratie die van iemand anders is?
@sir_smokalot: “Slap gelul” & “klep dicht”? Heb wel ergere dingen voorbij zien komen hier.
Volgens mij nam je mijn opmerking iets te persoonlijk.
@6cylinder:
Ik frustreer me aan al dat wise-guy gedrag.
Zoals politie-auto inhalen die 119 rijdt en dan vervolgens grote bek opzetten als je aangehouden wordt.
Of op de linkerbaan 130 gaan rijden als er rechts 100 staat.

Als je zoiets flikt, ben dan een echte vent en betaal gewoon die boete.
@Hubert: Agreed. Nederland top 5 beste landen om te wonen, top 3 beste zeikers. Waarschijnlijk moet ik zelf gewoon verhuizen, naar Aruba ofzo…
@6cylinder:
Aruba ken ik niet zo goed, maar van Curacao moet je wegblijven.
Als ze ergens regeltjes hebben, is het daar wel.
Want ze moeten al die ambtenaren wel aan het werk houden.
@6cylinder:
Nederland top vijf beste landen om te wonen
Stonden er dan maar zeven landen op dat lijstje ?
Ik neem opmerkingen nooit persoonlijk, maar je kunt je mening ook wat beschaafder verwoorden. Ik wil hierover verder niet in discussie, maar we modereren sinds kort een stuk scherper, hou dat even in het achterhoofd.
@sir_smokalot: Ja dat heb ik gemerkt haha! Maar goed jij neemt de tijd het even uit te leggen, neem ik de tijd mn mening in een wat politiek correctere vorm te gieten.
Of je betaalt het gewoon uit jezelf terug, zoals normaal is als je onterecht geld ergens voor vraagt.

Ik snap dat het via veel verschillende instanties loopt, maar daar heeft de burger toch ook niet om gevraagd.
ff wat anders: Het betaalde boetebedrag is toch een schikkingsvoorstel? Als je betaald hebt, ben je akkoord gegaan met het voorstel en daar kun je volgens mij nog maar voor een beperkte periode op terugkomen.
Interessant dat er hier mensen zijn die, in het plausibele geval dat je 3 km op de linkerbaan rijdt en 8 vrachtwagens achter elkaar inhaalt, toch ieder bord op 2 m hoogte aan de rechterkant van de weg kunnen zien. Dit is alleen mogelijk als je harder concentreert op het lezen van het bord dat je daar schijnbaar lijkt te verwachten, dan dat je dat doet om daadwerkelijk veilig de auto over de snelweg te bewegen. Dit gaat misschien niet op voor de geweldige chauffeur die op dit bericht gaat reageren, maar we weten allenaal dat er genoeg weggebruikers zijn, die zich beter kunnen concentreren op de weg, dan op de berm naast een vrachtwagen die ze aan het inhalen zijn.
Uiteraard ook belachelijk dat je nog zelf bezwaar moet indienen.
Het doet er niet toe of het redelijk is om de boete terug te vorderen: Het gaat erom dat de wet heel eenvoudig is. Op de snelweg moet aan beide kanten een bord staan, staat dat er niet, dan geldt de geslotenverklaring (want dat is een bord met een rode rand) gewoon niet. Dus als er aan slecht één kant een bord ‘100’ staat, betekent dat dat bord niet geldt.

Zich aan de wet houden gaat twee kanten op: De burger moet dat, de overheid moet dat zelf ook. Zeker bij handhaving van de betreffende wetten.

Heeft dus niks te maken met ‘wees een vent en betaal die boete’ of dat het bezopen is om met een snelheidsverschil van 50 voorbij vrachtwagens te ‘knallen’. Het is vrij normaal om een vrachtwagen met 130 in te halen, daar hebben de geleerden best rekening mee gehouden bij het vaststellen van die maximumsnelheid.
@citroends3:
Kleine correctie :
Als je de borden rechts niet kunt zien door de drukte, dan is het bezopen om er met een snelheidsverschil van 50kmh voorbij te gaan.
Want dan mis je ook de afslagen e.d.
@Hubert: Och, daar heb je maar een paar vrachtwagens voor nodig hoor. En ’s ochtends om 05:30 zijn die er zat. En ook op andere momenten dat het niet druk is haal je vaak zat een treintje vrachtwagens in dat je de borden aan de andere kant niet meer ziet. Of busjes. Of je moet even je aandacht bij het verkeer houden waardoor je niet 3 rijstroken + een vluchtstrook verderop kunt kijken of daar een bordje staat.

Genoeg redenen te bedenken waarom de borden aan beide kanten moeten staan, zonder dat het bezopen is om op rijstrook 1 (de meeste linker) 50km/h harder te rijden dan op rijstrook 3 (de meest rechter).
@citroends3:
Verschil van mening. Geen probleem.
Ik let dus wel op.
@Hubert: Het opletten was heel het punt niet. Het punt was dat de overheid zijn eigen wetgeving gewoon correct toe moet passen ;)
In Zoetermeers lokale webkrant:

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het geen zin om in hoger beroep te gaan tegen de boetes die zijn uitgedeeld na snelheidscontroles op de A13. De VerkeersInformatieDienst (VID) riep eerder vandaag op om de boetes aan te vechten. Deze zouden namelijk onterecht zijn omdat op het weggedeelte een verkeersbord met de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur ontbreekt.
Volgens het Openbaar Ministerie is de berichtgeving hierover echter onjuist. ‘De snelheidscontroles zijn juridisch correct uitgevoerd; de bebording ter plaatse voldoet aan de regelgeving’, laat het OM weten. ‘De oproep om tegen deze boetes in beroep te gaan, heeft op alleen deze grond, bij de officier van justitie dan ook geen kans van slagen.’

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).