10 spraakmakende crashes uit de (race-)historie

Auteur: , 49 Reacties

Bijna niets in het leven is zonder risico's, en zeker autorijden niet, hoewel de risico's door toenemende veiligheid wel steeds kleiner worden. Er zijn dan ook aardig wat mensen die ons door een autocrash ontvallen zijn, of juist door het oog van de naald gekropen.

James Dean in zijn Porsche 550

Crash je met een vliegtuig (Lynyrd Skynyrd, Aaliyah, Dag Hammarskjold, John Denver) of helikopter (Aleksandr Lebedev, Colin McRae), dan zijn je kansen niet geweldig. Met een auto hangt het er van af, de geluksfactor speelt hier een grote rol. We zetten tien noemenswaardige crashes op een rijtje, die allemaal vrij breed in de media werden uitgemeten:

#10 Rijke meisjes – Bentley Azure (Monaco, 2011)

De gevolgen vielen gelukig reuze mee, maar er is geen plek zo high profile om brokken te maken dan rond het Casino van Monaco. Dat hebben de welgestelde dames dan ook geweten. Video!

#09 Eddie Griffin – Ferrari Enzo (Californië (VS), 2007)

Heel bekend is acteur Eddie Griffin niet, maar in de autowereld kent iedereen hem als de man die op de meest klungelige wijze een kapitale Ferrari Enzo aan stukken reed. De auto was overigens niet van hem, maar van de producer van Redline, een film waarin hij meespeelde.

In 2008 werd de Enzo in zijn oude staat hersteld. Een total lossje was het dus niet, maar dat is meer te danken aan de exclusiviteit van de auto dan aan de schade die werd toegebracht.

#08 Jörg Haider – Volkswagen Phaeton (Oostenrijk, 2008)

Kennelijk was het 90ste verjaardagsfeestje van zijn moeder erg gezellig, want de meest omstreden Oostenrijkse politicus sinds, vul zelf maar in, had een flink promillage (1,8 ‰) in zijn bloed toen hij de macht over zijn Volkswagen Phaeton verloor.

Haider werd 58 jaar.

#07 Nick Morley – Porsche 911 Techart (Macedonië, 2007)

Gumball-deelnemer Morley raakte tijdens de 2007-editie van de rally op hoge snelheid een Macedonisch echtpaar in een Volkswagen Golf, dat als gevolg van de crash overleed. Hij en zijn passagier mankeerden niets.

Naderhand probeerde hij tot twee keer toe het land uit te vluchten, eerst aan boord van een andere deelnemersauto, later in een prive-jet, hetgeen mislukte. Later werd de rally afgeblazen.

#06 Rowan Atkinson – McLaren F1 (Verenigd Koninkrijk, 2011)

Grappenmaker Atkinson zal even sip gekeken hebben toen hij zijn kapitale exclusieve McLaren in de regen aan poeier reed, maar hij kwam er zelf gelukkig zonder verwondingen af. Dit was de tweede schade aan zijn F1, nadat hij hem in 1999 ook al eens (mild) crashte.

Het herstel van de F1 gaat de geschiedenis in als de (voorlopig) duurste autoreparatie ooit.

#05 Prinses Diana – Mercedes S-Klasse (Parijs, 1997)

Breed uitgemeten in de pers, en omgeven door allerhande complottheorieën. Op 31 augustus 1997, vandaag exact 17 jaar geleden, crashte de W140 S-Klasse met hierin Diana, haar vriend Dodi al Fayed en hun chauffeur in een Parijse tunnel. Alle drie kwamen om het leven, en naderhand bleek dat de chauffeur gedronken had.

Diana werd 36 jaar.

#04 Niki Lauda – Ferrari F1 (Nürburgring, 1976)

Met de aankomende film Rush wordt deze raceperiode van Niki Lauda sowieso weer naar de voorgrond gehaald, maar de heftige crash staat op zichzelf. De Oostenrijkse coureur, thans aan de zijlijn nog zeer actief in het F1-circus, liep tijdens de crash hevige brandwonden op, die hij de rest van zijn leven zal meedragen. Maar hij overleefde de crash wel.

#03 Ryan Dunn – Porsche 911 (997) GT3 (Pennsylvania (VS), 2011)

Een combinatie van een flinke slok op en snelheden van ver boven de 200 km/u bleken een fatale cocktail voor de Jackass-ster en zijn passagier. In het holst van de nacht vlogen ze op een landweg uit de bocht, van zijn Porsche GT3 bleef helemaal niets over. De bebaarde TV-persoonlijkheid werd 34 jaar.

#02 James Dean – Porsche 550 (Californië (VS), 1955)

Rebel without a cause Dean liet het leven al op 24-jarige leeftijd, nadat hij zijn Porsche 550 op weg naar het circuit van Salinas, Californië met 150 km/u in een invoegende Ford boorde. Zijn bijrijder, een Porsche-monteur, overleefde het ongeval, maar kwam in 1981 uiteindelijk bij een ander, soortgelijk ongeval om.

#01 Ayrton Senna – Williams F1 (San Marino, 1994)

We kennen het verhaal van Ayrton Senna da Silva allemaal. Op 34-jarige leeftijd vond hij de dood nadat hij met zijn Williams bijna haaks met hoge snelheid in een betonnen muur reed, bijna 20 jaar geleden alweer.

Senna is vooralsnog de laatste coureur die in de F1 het leven liet.

De lijst kan nog een heel stuk langer, helaas meestal met een tragische afloop, zoals bijvoorbeeld de crashes van Lisa ‘Left Eye’ Lopes (Honduras, 2002), Nick Hogan, Stefan Bellof (Spa-Francorchamps, 1983), Willem-Alexander (Sierra XR4), of Prins Bernhard.

In het verleden werden wel veel meer auto’s gecrasht door hoge bomen, doch wanneer de bestuurder er goed vanaf kwam werd dit vaak succesvol buiten de media gehouden, iets dat in het pre-social mediatijdperk nog vrij goed te doen was. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Miles Davis (Lamborghini Miura) en Eric Clapton (Ferrari 512 BBi).49 reacties

Heeft onze koning ook niet ooit onder onduidelijke omstandigheden een Volvo op de Autobahn aan stukken gereden?
@rovalo: of in leiden de gracht in?
Prinses Grace van Monaco mis ik in dit rijtje.
Toen ik “Left eye” zag dacht ik eigenlijk dat je Maria de Villota erbij ging halen..
Ik kan alleen een paar crash Benzen op Le Mans bedenken die wel in het rijtje thuis horen, goed lijstje verder.
Ik zou de crash van wijlen F1 coureur Tom Pryce aan de lijst toe willen voegen. Hij reed in 1977 een marshall aan die de brandende wagen van Renzo Zorzi wilde blussen. De marshall werd letterlijk van zijn voeten gereden en de brandblusser welke hij in zijn hand had trof het hoofd van Tom Pryce. Doordat Tom op dat moment zo’n 270km/h reed werd zijn hoofd in tweeën geslagen. Als je nog niet gegeten hebt, en/of een sterke maag hebt… Er staan wel beelden van op youtube.
@Original_Arnoud: waarom moet het mij opvallen dat de ambulace een VW t2b is
@Original_Arnoud:
Was gruwelijk. Eén keer gezien inderdaad.

Jeff krosnoff kan ik me nog goed herinneren van de Indy cars, niet zo bekend. Was een paar jaar na de dood van Senna en dat ongeluk was ook live op Eurosport. Op het stratencircuit van Toronto zag je ineens een motorblok voorbij schuiven, WTF! Camera’s zoeken wat er aan de hand was. Enkele momenten later zag je in de herhaling hoe hij tegen de hekken klapte.
@gallardogt: ja inderdaad, hij lag als een slap hoopje vlees op het asvalt. DE formule 1 crash die me het meest blijblijft was van een jordan in.. 1991(?) een engelsman, ze naam weetikniet meer lag daarna bewegenloos op de baan met alleen een stuk van zijn stoel nog aan zicht.. Dat die het overleeft het.. Holy shit.
@lambo4all: Dat was Martin Donnelly
@lambo4all:
Dat was trouwens in een Lotus.
Jaren later ben ik hem op Zandvoort tegen gekomen, hij was toen teambaas.
De sporen van die crash draagt hij nog steeds, 1 van zijn benen is een centimeter of 5 korter dan de ander en echt soepel lopen kan hij niet meer.
Stefan Bellof crashte op Spa volgens mij hoor
@loekie125: Yep, in een hoogst overmoedige poging Jacky Ickx buitenom in Eau Rouge in the halen…
@lemans96: tsja, je kunt het proberen
@loekie125: Klopt inderdaad, is aangepast, dank!
Diegene waarvan je dit lijstje hebt gekopieerd is toch wel wat crashes vergeten.
Die van Bruce Mclaren bvb. om er maar eentje te noemen, Jim Clark, Frank Williams, generaal Patton om een ander te noemen, Grace Kelly, die kerel van metallica, Q van James Bond,…
@Hupke: Er zullen altijd mensen zijn die hun eigen alternatieven aandragen, het hangt er altijd vanaf welke invakshoek je kiest. Ik heb niet voor racecrashes gekozen, maar voor ongevallen waarbij bekende mensen betrokken waren, en/of die stof hebben doen opwaaien door locatie en media-aandacht.

Jayne Mansfield of Grace Kelly hadden er in gekund, maar ze zitten er niet in. De veronderstelling dat het gekopieerd is, tot slot, vind ik erg flauw.
@sir_smokalot:

Geef toe het zou niet de eerste keer zijn dat er hier een top 10 nogal ‘geinspireert’ is door eentje op een andere site.
Maar beter ook dat Haider dood is, missen we echt helemaal niks aan
@brabantia: vanwaar die angst voor Haider? Is er na WOII ooit nog een Oostenrijkse politicus geweest die serieus invloed op de Europese politiek heeft gehad? Ik geloof het niet. En binnen de FPÖ was hij op dat moment ook al een groot deel van z’n glans verloren.

Altijd een beetje triest van die mensen die de dood politici wensen of goedkeuren.
@mrs250: het draait met niet om zijn macht binnen Europa, maar puur om zijn zieke idealistische gedachten, ik snap niet hoe mensen achter zo’n walgelijk kunnen staan. Maar zo zijn er wel meer binnen Europese politiek en zeker binnen de Oostenrijkse politiek.
lekker hoor, nu ook al advertenties tussen de teksten door.
Wat te denken van Allan Simsonson op Le Mans 2 maanden terug. In de huidige tijd komen fatale crashes bijna niet meer voor op dit soort evenementen. En de crash lijkt in eerste instantie niet eens zo erg. Maar is het helaas wel…
@JamesBond007: Plus het feit dat er een luchtje aan die twee Aston crashes zat. Ik ben geen expert maar als er twee op identieke wijze crashen word ik achterdochtig.
Wat te denken van dan wheldon. En degene die ik het meest mis is de crash in Le mans in de jaren 50 waarbij een Mercedes het publiek in schoof.
https://www.youtube.com/watch?v=CFoaFRG1rqo Nuff said
@sirmustang: Ja, ik dacht ook direct hieraan! Die ontbreekt, spijtig genoeg, in het rijtje!
@sirmustang: Ja deze had ik op zijn minst ook in het lijstje verwacht. Dat was waarschijnlijk de zwartste dag uit de geschiedenis van autoracen.
@ Autoblog: Ik word er af en toe echt flauw van dat je reacties hier niet worden geplaatst omdat de app niet goed is
Is Senna alweer 20 jaar geleden???
@Svenska_Aeroplan_AB:
Ja, 1 mei 2014 is dat 20 jaar geleden, maar laten we dan ook Roland Ratzenberger (30 april 1994) vergeten.
@smartass: *niet vergeten
@rufctr01:
Dat is inderdaad wel een heel lullig foutje. Bedankt.
In de categorie spraakmakende crashes wil ik ook graag die van Gilles Villeneuve toevoegen. 8 mei 1982. Dat was ook best een freak accident.
Ik mis de horrorcrash (en de gruwelijke foto’s) van Nikki Catsouras met de Porsche van haar vader.
@alcantara: daar dacht ik ook aan. Een must voor wie zich waagt aan roekeloos rijgedrag, uurtje naar die foto’s kijken.
Gilles Villeneuve inderdaad op Zolder!
En James Dean in een Porsche 550.. Ook een historische crash..
@Ce:
Je hebt het artikel gelezen?
@Original_Arnoud: damn weer te snel gescrolled.. :-) so much for me !!
Wat hebben Nick Morly of Rijke Meisjes of Ryan Dunn met auto’s te maken? Oja ze reden in een auto tijdens hun ongeval dus het historish autowaardig nieuws.

Je gaat toch geen lijstje maken met Ayrton Senna en Niki Lauda genaamd historische autocrashes om vervolgens RTL boulevard erbij te pakken?

Of houden jullie graag rekening met het historisch autowaardig besef van 90% van de autoblog reaguurder?
@nord: Spraakmakend Bijv.naamw. Uitspraak: [sprakˈmakənt] als veel mensen over (iets of iemand) praten.
@6cylinder:
I get your point.

Maak dan gewoon een lijstje met simplon autocrashes.

En een lijstje met iets wat er toe doet. Met wat mooie verhaaltjes, Von Trips, bloedige jaren ’50, Targa Florio, Toivonen, etc.

But I get it. Voor dat laatste moet je wel een beetje auto gek zijn ofzo met teveel tijd.
Je vergat Otis (die dood is) en Buddy Holly, Big Bopper en die 3e snuiter.
Volgens mij zat er nog iem in de auto bij Diana die het ook nog overleefd heeft…
Mooi stukje, hoewel de Monaco meisjes een beetje uit de toon vallen. De aanvullingen zoals genoemd in de reacties zijn dan heftiger. Wat dacht je van WA en Emily in de Volvo 850 of de crash van Bernard in 1937?

NB: Lady Di is nu trouwens 16 jaar geleden, geen 17.
Vind er crashes bij staan die er niet thuis horen eigenlijk bij een top.
Mis bijvoobeeld de grote Villeneuve..toch een crash met enorm veel historie, zoals senna
Flauwe hap dit.
Zeker om verongelukte gewone stervelingen te vergelijken met professionele coureurs.

En al was dit een coureur or racer lijstje, is er gewoonweg niet aan te beginnen, omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft.

Van hen die ons ontvielen hebben de coureurs uit de zeventiger jaren de meeste op mij indruk gemaakt.
Omdat bij het race de dood altijd je passagier was.
En de mannen snel leefden, zopen, achter de wijven aangingen en de kick anders was dan nu.
Daarom hou ik ook van de man die ze ‘the ice king ‘noemen. Die heeft dat mythische nog over zich. “Leave me alone, I know what I’m doing”
En heeft hij niet voor niets deze bijnaam.

Van de gouden doden zal ik er een paar op een rijtje zetten, een heleboel hier zullen ze niet eens kennen, maar ik zou zeggen kijk op youtube, of lees hun levnsoop en je zult een ander perspectief krijgen; ze raceten nameleijk ALLES in 1 seizoen :
Daar gaat’ie in willekeurige volgorde

Jim Clark http://www.youtube.com/watch?v=Samb1UVi-HM
Pedro Rodriguez : http://www.youtube.com/watch?v=6-sCrRSrlgE
Jo Siffert : http://www.youtube.com/watch?v=3AjmdSNMP70
Lucien Bianchi http://www.youtube.com/watch?v=vXO84oYJv10
Tony Brise http://www.youtube.com/watch?v=XiSY0huKkkg
Lucien Bianchi, kende ik nog niet. Vermakelijk filmmateriaal!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).