3 feitjes over het Nederlandse wagenpark [2019]

Auteur: , 41 Reacties

De cijfertjes zijn weer binnen.

3 feitjes over het Nederlandse wagenpark [2019]

De rekenwonders van het CBS hebben vandaag het 2019 dossier over ons wagenpark gepresenteerd. Van het aantal auto’s tot de populairste kleur en van de ontwikkelingen met betrekking tot de wegvoertuigen tot de gemiddelde leeftijd van auto’s in Nederland. Je checkt het hieronder.

De populairste kleur
Je verwacht het natuurlijk niet (ahum), maar grijs is de populairste kleur op auto’s onder Hollanders. We vinden het heerlijk om als grijze muis in de file op te gaan. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg is het motto. Naast grijs zijn zwart en blauw de meest voorkomende kleur. In 2003 was blauw nog de meest voorkomende kleur, gevolgd door grijs en rood. Het aantal rode en groene auto’s loopt terug. In 2003 was het aandeel groene auto’s nog 14 procent, nu is dat 4 procent. Rode auto’s gingen van 19 naar 7 procent.

Gemiddelde leeftijd auto’s
Personenauto’s zijn gemiddeld 11 jaar oud in Nederland. Onder motoren is er veel meer liefde voor oud spul, want de tweewielers zijn gemiddeld 21 jaar oud. De personenauto’s gaan steeds langer mee. In 2009 waren personenauto’s nog gemiddeld 9 jaar oud. De technische vooruitgangen spelen daar een belangrijke rol. Een tweedehands auto uit 2009 is immers technisch een stuk beter dan destijds een auto uit 1999.

Het wagenpark
Inmiddels telt het Nederlandse wagenpark meer dan 8,5 miljoen auto’s. Dat is 1,9 procent meer dan een jaar eerder. Twee derde van de Nederlandse wegvoertuigen betreffen een personenauto. Het aantal auto’s onder particulieren nam met 1,5 procent toe. Onder bedrijven was dat 4,4 procent. De helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder had een auto op naam staan. De meeste autobezitters (88 procent) hadden één personenauto, de rest bezat er twee of meer. De cijfers dateren van begin 2019.

Foto: grijze Audi RS 6 Avant via @pinguinman18 op Autojunk41 reacties

Ik zag 2009 staan en dacht ‘maar 1999 is ook gewoon gisteren, wat is dit voor kwats?!’.

Nu zit ik onder werktijd mijn pensioen te controleren.
@vonklausenburg: Iemand uit de jaren ’80 is ook maar net in de 20 toch?
@900t: Iemand uit de jaren 80 is net 10.
@900t: 30 is t nieuwe 20 toch?
@vonklausenburg: mensen die geboren zijn in 99 zijn in mijn ogen ook nog 5 jaar oud
@vonklausenburg: same problem here….. als je wilt weten hoe oud iemand is dan doe je rekenen naar 2000 plus een beetje…
@vonklausenburg: heb gisteren The Matrix zitten kijken. Kwam er namelijk achter dat die film dit jaar 20 jaar oud is. Damn.
De belangrijkste redenen voor Nederlanders om grijs kopen/leasen: makkelijker door te verkopen (waardevaster = minder verlies), wordt niet zo snel vies (minder snel te wassen = goedkoper), krasjes zie je niet zo goed (minder vaak poetsen, lak bijwerken = goedkoper).

Dus het heeft vooral met geld besparen te maken. En de gemiddelde Nederlander is ook gewoon een beetje saai.
@emping: Alle voordelen die je noemt hebben vooral met gemak te maken.

Geen gezeur met verkoop, geen gezeur met wassen en geen gezeur met krasjes.

Precies wat handig is bij een gebruiksvoorwerp.
@emping: dit idd.
Hebben julie ook cijfers vwb de export, import en aantallen nieuwe auto’s. Zou ik wel interessant vinden!
“Een auto” uit ‘99 is technisch veel beter dan een Renault uit 2009. Dat zou ‘m moeten zijn.
@detroitv8: hangt sterk af van welke auto uit ’99.
@dutchdriftking: welke auto was in ‘09 betrouwbaarder dan in ‘99 dan?

Niks van VAG, zeker niks uit Frankrijk, ford had net de nieuwe generatie uit die onverwoestbaar bleek, Opel was goed in de jaren ‘90. Japanners waren ijzersterk eind jaren ‘90. Misschien is er een alfa Romeo die beter was in 2009…
@lekbak: De laguna!
@reactief: was de 3 al uit in 09 dan? De 2 was de grootste rampenbak van de afgelopen 120 jaar…
@lekbak: ja, inderdaad de 3e generatie! Die tweede was om te huilen…
@lekbak: de ’99 VAG diesels waren zeker beter dan de ’09 sjoemel diesels.
@dutchdriftking: de ‘99 VAG diesels waren op de Mercedes motoren na de beste diesels uit die tijd. Als ik geen Mercedes fanboy was geweest had ik misschien gezegd dat ze net zo goed waren.
@lekbak: nouw…. k ken mensen die in die tijd een eerste generatie CDI hadden, dat was behoorlijke brol. Ik durf hardop zeggen dat de 2.0HDi 90 en 110pk van psa een pak beter waren dan die basis cdi blokjes van 115pk ofzo
Ik ben er absoluut zeker van dat een auto uit ‘99 technisch beter was toen die 10 jaar oud was dan een auto uit 2009 nu. Dat was namelijk (het begin van) het hoogtepunt van de betrouwbaarheid van auto’s
@lekbak: Staaf dat maar eens met cijfers, wsnt er klopt geen snars van. Echt een broodje gorilla verhaal. Auto’s zijn door de electronificering , betere en duurzamere marerialen, strengere wegregeving en rigidere test juist veel beter geworden.
@autodrome: ik heb het niet over beter maar over betrouwbaarheid. Juist elektronica is het zwakke punt en door regelgeving worden auto’s alleen maar complexer en dus minder betrouwbaar. “Dus” ja, want minder is altijd meer als je betrouwbaarheid wilt.

Turbo’s, variabele kleppen geneuzel, egr, directe inspuiting etc gaat allemaal voor storingen zorgen. Al die Veiligheids dingen die verplicht zijn geworden zijn gevoelig, alle comfortverhogende snufjes zijn gevoelig. Net de argumenten die jij gebruikt zijn slecht voor de betrouwbaarheid.
@autodrome: correctie, ik heb het niet over beter in algemene zin maar over beter in betrouwbaar zijn. Ik heb het dus wel over het woordje beter.
@lekbak: volgens mij zijn autos echt betrouwbaarder geworden door de electronica, vroegah was het de mechanica en beading en dat gaf vaak vervelende grappen langs de weg
@lekbak: of probeer je hier cynisch te zijn?
Jammer dat er zo weinig voor een leuke kleur wordt gekozen. Het lijkt wel een self-fulfilling prophecy, tweedehands worden ze niet gekocht omdat er geen aanbod is waardoor men ze nieuw niet wil hebben omdat men bang is dat ze tweedehands niet verkocht raken omdat het percentage grijs veel hoger ligt.
Deze cijfers vertekenen het beeld. In ieder geval worden ze niet in de juiste context geplaatst. Als je deze cijfers kijkt lijkt het net of we groen links opofferen aan de autogoden. Feit is dat er 2% meer Nederlanders zijn bijgekomen, dus 1.9% meer autos is achteruitgang.
Verder stellen dat technische vooruitgang oorzaak is dat autos nu gemiddeld 11 jaar zijn ipv 9 is ook onzin. Een motor die een regel eerder genoemd werd is gemiddeld 21 jaar oud. En geloof me, tussen mijn Husky van 1970 is ook technisch ver onderlegd tegenover mijn 2019 Yammie XTZe. Bovendien heb ik mijn twijfels of autos van 2009 wel beter zijn dan 1999. Mijn 1999 auto reed 780.000km voor ik hem weg deed en mijn 2009 had een motorrevisie nodig na 140.000. Ik persoonlijk denk dat het meer te maken had met de lease auto verkopen en meer aanbod is meer tweede hands. Meer inkomen is jongere tweede hands kopen. Dus te stellig en in hetzelfde artikel jezelf tegenspreken…
Mooi grijs is heus niet lelijk …
@autodrome: laat me raden…. geboren in de jaren’60 ;-)
Grapje hé!
Zijn hier de oldtimers meegerekend? Een Bentley van voor wereldoorlog 2 haalt de gemiddelde leeftijd wel fel naar beneden.
Of enkel auto’s die niet als old/young-timer zijn ingeschreven.
@ericc: op een wagenpark van 8,5 miljoen auto’s doet zo’n vooroorlogse Bentley natuurlijk helemaal niks met het gemiddelde.
Allemaal vergrijzingseffecten. Het land vergrijst. Mensen met grijs haar hebben een voorkeur voor grijze auto’s, ze rijden weinig kilometers en kunnen dus met een oudere wagen af.
Tsja, we kiezen allemaal de meest voordelige optie. De lease rijder de grijze business line editie. En particulieren blijven langer doorrijden. Nederland is geen autoland en dat zal het ook nooit worden. Wij, autoblog lezers, zijn gek. Autogek
@niek93: Ik dacht dat zwart en wit uni de enige gratis kleuren zijn bij auto’s?
@karhengst: Nog niet eens. Voor zwart moet je al heel vaak bijbetalen.
@karhengst: kan aan mij liggen maar volgens mij zijn die business line uitvoeringen vaak standaard grijs. En dat zijn ook vaak aantrekkelijke paketten… dus die worden veel gekozen. Dat is het aanbod, wanneer wordt vraag aanbod🤔
Ik ben trouwens wel benieuwd wat de leeftijd is van het particuliere wagenpark. Incl private lease maar zonder de zakelijke lease, en eigenlijk ook zonder oldtimers. Volgens mij rijdt de particulier gemiddeld toch wel15 jaar oud namelijk.
@lekbak: mijn auto is ruim 12 en ook nog grijs van kleur..
Vuilniszakgrijs is nog altijd immens populair, wie had dat gedacht..
Als je ‘zilver metallic’ ipv ‘grijs’ zegt klinkt het al een stuk beter.

#marketingrules
“Een tweedehands auto uit 2009 is immers technisch een stuk beter dan destijds een auto uit 1999.” Respectievelijk 11 en 9 jaar oud gemiddeld. Dat moet dus zijn 2008 (2019) en 2000 (2009).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).