Nederlanders zijn een stelletje luie varkens

Auteur: , 88 Reacties

Kom eens in beweging man!

Nederlanders zijn een stelletje luie varkens

We zijn gek op onze auto(‘s). Of we nu naar ons werk of school gaan, of boodschappen doen. We vinden elke keer wel een excuus om de auto te starten. Dit geldt niet alleen voor petrolheads, maar voor een groot deel van de bevolking. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Het onderzoeksbureau doet jaarlijks voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar de manier waarop wij forenzen. De vandaag gepubliceerde cijfers stammen uit 2016, toen het hele #fitgirl gebeuren nog op gang moest komen. Maar toch.

De cijfers vertellen ons dat 60 procent van de woon-werkverplaatsingen met de auto plaatsvinden. Daarmee is de auto het populairste vervoersmiddel. Niet zo vreemd. Fietsen is voor veel mensen geen optie en de trein is in sommige gevallen nog duurder dan een zuinige, compacte auto. Om nog maar te zwijgen over sein- en wisselstoringen en dat je vervolgens zelf mag uitzoeken hoe je thuis of op het werkt komt.

Zelfs voor de kleinste ritjes stappen Hollanders in de auto. Het CBS meldt dat negen procent van de Nederlanders de auto pakt voor een ritje van minder dan een kilometer. Een freakin’ kilometer. Dat is vijf minuten fietsen of 12 minuten lopen. Dat laatste is dan ook het populairst. Bijna de helft van de Nederlanders legt een afstand minder dan een kilometer het vaakst te voet af. 40 procent pakt de fiets.88 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt- OT: ik fiets ook naar de AH, die 300 meter van mn huis is. Ik ben dan ook het stereotype dik varken. De auto pakken gaat wel heel ver.
@ewoudhoed: Dat ligt er aan hoeveel je gaat kopen bij de AH. Als je voor meerdere dagen boodschappen moet doen voor een gezin wordt fietsen toch wat lastig. Dan werkt de auto beter. Al is het minder dan 1KM.
@kilum: Ewoud is zo eentje die in z’n joggingbroek 1 half brood en een pak kwark haalt
@lekkaah: Beter dan RedBull + een ham kaas croissant.
@kilum: ik wilde het nog subtiel houden
@lekkaah: het is het verschil tussen een student die de dag moet overleven na een nacht zuipen en de mbo’er die lunch haalt.
@thijsj: @lekkah het is de student die een dag coschappen moet lopen. Dus inderdaad kwark en brood. 100 punten!
@kilum: te specifiek die croissant. Geef maar toe, je owneert er regelmatig een paar…
@kilum: Fietstassen!
@joostie: ehm, nee voor 4 personen ontbijt, lunch en avond eten + snacks drinken en andere onzin voor 4 dagen + een krat bier voor pappa wordt lastig fietsen.

Dat past trouwens prima in de auto bedenk ik mij nu.
@kilum: Ik ging vroeger naar school met fietstassen waar een brugklas tas in past. Een volgeladen boodschappentas is geen enkel probleem. Kratje bier kan wel op de baggagedrager. Zo heb ik het best lang gedaan. Nu hebben we een fietskar voor de kids, passen ook een hoop boodschappen in.
@lekbak: een week boodschappen zo’n bigshopper in je fietstassen, ik wens je veel succes. Het past namelijk niet😉
@bmwfreak038: Het past zo slecht dat ik het geregeld heb gedaan. Twee van die standaard zware herbruikbare boodschappen tassen, elke kant één. Mogen ze nog een beetje uitpuilen ook aan de lange kanten. Evt een derde die je achterlangs vast houd was ook geen probleem.

Die fietstassen werden best veel verkocht 15 jaar geleden toen ik naar de middelbare school ging. Zelfs de grootste schooltas paste er goed in. Een stuk groter dus dan het standaard meeneemkoffertje wat je nu vaak ziet.
@lekbak: ik heb het over een bigshopper niet een grote plastictas.
@bmwfreak038: Ik heb ff gegoogled op die term. Maar ik bedoel die dus ook. Er bestaan gewoon fietstassen waar zulke tassen in passen. Ideaal, echt een aanrader. Maar ze zijn niet goedkoop!
@kilum: je haalt toch alleen dat krat en je vrouw regelt de rest maar?
@kilum: Is zo’n bakfiets toch niet zo gek..
@amg65: De bakfiets wordt bij ons ook ingezet om de grote weekboodschappen te doen. Scheelt toch weer een auto rit.
Want voor een gezin week boodschappen is toch wat onpraktisch op een normale fiets.
@ewoudhoed: gwoon thuis laten bezorgen door AH, Jumbo, e.d.
@erik2907: ja en achteraf klagen als je wat mist, nee dankje doe liever zelf mijn boodschappen.
@bmwfreak038: laat de boodschappen al 3 jaar elke week bezorgen, altijd alle producten voorradig, altijd vers, gekoeld of bevroren geleverd zoals het hoort. Product niet in orde of beschadigd, 1 belletje naar een gratis nummer en het bedrag wordt direct teruggestort of verrekend met de volgende bestelling (keuze).

Scheelt mij stress in de rij bij de kassa, beschouw, word bij regen zelf niet nat. Grijp nooit mis zoals in de winkel vaak, geen drukte in de winkel en op straat.

En het beste komt nog, scheelt op jaarbasis 3 volle werkweken (120 uur) aan boodschappen doen (2,3 uur per week!)
@erik2907: precies dat, we doen het al vanaf het begin, zo’n 7 jaar geleden denk ik, heb ook nooit meer parkeerdeuken! en minder zooi in mn auto. Hoef me er ook nooit meer mee te bemoeien, vrouwlief klikt het aan en ik klap de kratten in elkaar als ze weer opgehaald worden en moet af en toe afrekeken.
Call me lazy maar dat repeterende boodschappen doen heb ik nooit begrepen, vond het verschrikkelijk dom werk
@erik2907: doen ze niet op zo’n kleine afstand. Eikels
@ewoudhoed: ik zou er absoluut om verhuizen… al ben ik dan een beetje verwend met mijn landelijk wonen…
Passende foto, chapeau
@janmetdelangeachternaam: Peppa Pig ;) Moest er ook om lachen.
Ik moet eerlijk zeggen toen ik mijn eerste auto kocht deed ik alles opeens met de auto, ook binnen het dorp. Sinds kort probeer ik juist weer meer de fiets te pakken of te lopen en het bevalt eigenlijk prima.
@robert110: deed eerst alles met de auto sinds ik ook een scooter heb gekocht doe ik alles als ’t even kan met de scooter, sportschool, kleine boodschappen, bakkies doen, bevalt me ook prima … o wacht.
@robert110: heb m’n fiets niet meer uit de schuur gehaald sinds ik een auto heb😄
@thomcarspotter: Ben jij dan een van die varkens van dat plaatje? :P
@rubenpriest spreek voor jezelf.
@kilum: Ok, ik werk met een stelregel. Fiets voor alles in de stad, Peugeotje voor de reguliere autoritten en de M3 voor de fun. Zeker met laatstgenoemde ben ik streng om de conditie van de auto optimaal te houden. Geen vijf minuten ritjes oid.
Als ik een vadsig persoon op een scooter zie (ironisch genoeg vaak in sportkledij) dan denk ik: ga toch fietsen!
@cloverleaf: Ik zag er vorige keer 1tje, die ging volgens mij niet harder dan 15.
Dan kan je echt beter kaan fietsen
Ik betaal 150 €/maand aan wegenbelasting, dus daar wil ik ook zo veel als mogelijk gebruik van maken.
@jack_abarth:

Wat zeg ik, voor de Benz betaal ik ook nog 45 €/maand.
Een collega op werk woont op ongeveer 1km afstand. Toch komt ze iedere keer met de auto. Haar redenering luidt: Ik betaal zoveel wegenbelasting en verzekeringspremie, dan moet ik er toch ook gebruik van maken?

Moet haar daar toch wel een beetje gelijk in geven.
@daihatsucuore: wat een ongelofelijke drogredenatie… Uit oogpunt van zuinigheid meer gaan rijden?
@daihatsucuore: Slim van je collega zeg! Nog meer geld uitgeven omdat je al zoveel uitgeeft.
@daihatsucuore: “Een collega op werk ” .. heb je ook collega’s buiten het werk?
@ardonjr: waren de bijdehandjes lekker?
M’n dochter meteen “hey peppa pig!” xD
Ik pak als ik naar de wc ga nog de auto.
Afvallen kun je als je dood bent
Ik rij juist naar een supermarkt die net wat verder zit zodat de motor wat beter op kan warmen.
@torsen: en in Duitsland zijn de boodschappen nog goedkoper ook!
Mensen pakken tegenwoordig heel snel de auto voor de meest korte afstanden. Om vervolgens te gaan zeiken dat de filters verstopt raken omdat de auto nooit op temperatuur komt.
De auto laten staan is te duur en je moet dan ook weer voor OV betalen dat onbetrouwbaar is. Fietsen worden gejat en met de auto ben ik binnen 1/10 van de tijd op t werk. Grappig dat mensen die onderzoeken (laten) doen zoals dit zelf waarschijnlijk
ook doen met de auto.
@v6ti: fietsen worden gejat? Woon jij naast een AZC of zo? Ik al 11 jaar dezelfde fiets en gebruik ‘m meerdere keren per week. Woon-werk is te ver om te fietsen, maar alles <10km gebeurt op de fiets (behalve bier halen😉)
@henk_he: generaliserende opmerking.
@henk_he: ingrid_he zal trots zijn op je reactie!
Ik ben er ook zo een. Ik betaal geen wegenbelasting en verzekering om alleen in
@edge: Whoops, dat ging niet als gepland. Herkansing:

Ik ben er ook zo een. Ik betaal geen wegenbelasting en verzekering om alleen in het geval van lange ritjes van de auto gebruik te maken. M’n beweging pak ik wel als ik ga hardlopen of de sportschool in duik.
@Edge: met de auto naar de sportschool om daar op een stilstaande fiets te gaan zitten… Right……
@henk_he: Dat doe ik dan weer niet. De toegangsdeur naar de galerij van mijn appartement ligt letterlijk een meter of 15 naast de sportschool. Sterker nog, als ik naar mijn auto wil lopen moet ik langs diezelfde sportschool. Maar ik geef toe, als de sportschool een kilometer verderop lag had ik waarschijnlijk wel de auto gepakt.
@edge: Ja klassiek voorbeeld van hoe het niet moet. Alles met de auto doen, om dan vervolgens op een ander moment tijd te steken (en zelfs geld) om toch nog je beweging te krijgen.
Dit is slecht voor zo’n beetje alles (of je nou om je auto geeft, om je portomonnee, om het milieu of om jezelf) maar veel mensen doen het.
@fanboy: Ik begrijp je punt, en als het sporten enkel om fit te blijven was zou ik het ook helemaal met je eens zijn. Maar ik vind sporten oprecht leuk, en betaal graag een paar tientjes per maand om toegang te hebben tot alle apparaten, gewichten en attributen voor een leuk en gevarieerd fitnessprogramma en om ongeacht het weer in een goed verwarmde/gekoelde ruimte te kunnen trainen.
@fanboy: Voor veel mensen staat sporten niet zomaar gelijk aan beweging. Dat vind ik meer iets voor mensen op leeftijd. Voor hen is het belangrijk om beweging te krijgen. Voor echte sporters is sporten jezelf flink uitputten. Daarvoor is een stukje lopen of fietsen bij lange na niet genoeg.
@berlinetta: Mee eens.

Maar de helft van de mensen in de sportschool om af te vallen of een wat beter figuur te krijgen. Maar wel met de auto naar de sportschool rijden :P
@fanboy: Mensen die in de sportschool alleen maar op de loopband of de crosstrainer staan, begrijp ik ook niet idd.
Tja een auto koopje niet om ernaar te kijken
@w115: rijken doen niks anders
Ik start volgende week met een nieuwe baan en ik heb de keuze tussen auto of trein/fiets. Ik kies voor het laatste. Het OV wordt volledig vergoed, terwijl de reiskostenvergoeding niet alles dekt. Ik doe er met het OV net zolang over als met de auto en ik krijg veel meer beweging. Genoeg redenen voor mij om daarvoor te kiezen dus. Op de dagen dat de trein niet rijdt of het slechts weer is, kan ik carpoolen met een collega.
@berlinetta:
als je in België woont gewoon een bedrijfswagen met tankkaart eisen. Koop als privé/fun wagen de dikste en snelste die ouder is dan 25jaar en je betaalt jaarlijks welgeteld 35 euro wegen taks.
@shiva: Ik woon in NL. En met auto bedoelde ik geen lease-auto overigens. Die zit niet bij mijn functie. Dan zou ik een eigen auto moeten gebruiken.
@berlinetta:
In België zijn leasingwagens weggeven een nationale sport. In het bedrijf waar ik werk heeft iedereen er één, dus elke verkoper, elke technieker, iedereen van de poets dienst,… het is hier ook wel aantrekkelijk, geef als werkgever iemand 300 euro opslag en hij houd er netto 100 van over. Of betaal zijn leasing en hij houd er een auto aan over.
Als single die veel (over)uren werkt heb ik nu al te weinig uren op een dag om te werken, te winkelen, te koken, het huis te poetsen/onderhouden, te sporten en mijn oldtimer restauratie projecten af te werken. Ik kan mij niet voorstellen als daar elke dag een uur fietsen of twee uur op het openbaar vervoer wachten en zitten dat ik überhaupt nog tijd over zou hebben om te slapen. Ik stel daarom eerlijk de vraag hoe vind je de tijd om alles “groen” te doen? Of is ecologisch leven enkel iets voor werklozen of mensen die in stads centra wonen en zo in de zelfde straat wonen, werken en winkelen?
@shiva: zoiets, en van die stellen waar 1 het broodnodige geld binnenharkt en de ander de boodschappen en schoonmaak ed doet en ervoor zorgt dat je leven zo groen mogelijk is.
@shiva: door te delegeren…
@shiva: een deel van de activiteiten die je noemt kun je uitbesteden, mits je daar het geld voor over hebt (schoonmaken, onderhoud, boodschappen), maar ik ben ’t met je eens: de balans tussen kosten (incl tijd) en baten moeten wel in balans zijn.
@henk_he: *moet
@shiva: Je noemt sporten als aparte activiteit die jou tijd kost. Maar je vindt het niet goed als je ergens iets meer tijd aan kwijt bent door te fietsen? Zie je de paradox?

Overigens zie je nu al meerdere groene initiatieven (in de steden) dat je je eten besteld en dat dat elektrisch (of zelfs per fiets) gebracht wordt. Kwestie van tijd.

Maar dit gaat meer over beweging dan over groen bezig zijn.
@fanboy:
Ik beoefen een vechtsport, fietsen doet mij vrij weinig al snap ik wel je punt.

Het is dus een vriendin/huis houdster in huis halen of blijven vervuilen… het zal wel dat laatste worden, met mijn voorliefde voor klassiekers zal ik toch nooit een groene jongen worden.
@shiva: Hahaha jou bericht kun je op zoveel manieren interpreteren. Dat jij een vriendin of huishoudster als hetzelfde ziet. Of dat je een groene jongen moet zijn om een vriendin te kunnen krijgen, alsof alle dames in Nederland GroenLinks stemmers zijn :P
@fanboy:
open eindes, love them!
De auto word alleen gebruikt voor ritjes boven de 5km of alles buiten het dorp (>1,5km) als het regent. Als er spullen of kinderen mee moeten gaat de kar erachter, ideaal. Toen we in de stad woonden pakte ik meestal de bus of tram als ik naar de binnenstad moest. Als de auto werd gestart ging die meestal pas uit na 2 uur rijden.

Maar ik ken helaas genoeg lui die voor ell wissewasje de auto pakken. En dan klagen dat het verbruik en onderhoud zo duur is en dat ze moeite hebben met op gewicht blijven…
@lekbak: Vooral dat laatste vind ik een punt. Ik gaf hierboven ook al aan dat ik dan veel meer beweging heb. Als ik met het OV/fiets ga, heb ik elke week 5 uur meer beweging! Nu sport ik ook graag dus alles wat ik extra kan doen, neem ik mee.
@berlinetta: De enige keer dat ik zo’n met apparaten gevulde sport zaal in ben geweest is toen ik op vakantie de verkeerde deur open deed. Maar omdat ik zorg dat ik wel genoeg beweeg ben ik sterker en fitter dan menig “sportman”. Dat hele sporten vind ik wel zo’n ontzettende tijdsverspilling… Behalve voor mijn vrouw, die krijgt er echt een lekker lijf van ;-)
Ambtenaren zijn zelf varkens .. period ..
@lincoln: bacon?
Ik pak zelf ook eigenlijk altijd de auto als ik naar de sportschool ga die maximaal 1,5 kilometer verderop gevestigd is. Ik ga dan echter wel altijd even een extra blokje om om de olie op bedrijfstemperatuur te krijgen.
Ik kijk alleen welke optie het snelste is. Meestal wint de fiets het. Afstanden tot 5km sowieso. En dat zijn in mijn geval ook de meeste ritten. Mijn vrouw pakt altijd de auto omdat ze een hekel heeft aan fietsen en al met al moeten we toch verdomd vaak tanken! Die korte ritjes zijn echt in verhouding een dure hobby!
Het klopt helemaal en ik heb het gemerkt dat we als volk idd lui zijn tov andere landen. Pas toen ik een rayon Europa kreeg (ik werk voor een internationaal software maker), kon ik wel degelijk een behoorlijk verschil opmerken op dat vlak. Sowieso qua werkhouding.
@barry355gtb: We zijn helemaal niet lui t.o.v. andere landen; houd toch op; we hebben gewoon een erg hoog welvaartsniveau waardoor we een betere woon-leef balans kunnen creëren. Minder uurtjes, maar vaak wel hogere productiviteit. Dat een kansrijke jonge – slimme – Indier 2x zo hard werkt (omdat ie 10x zoveel kan verdienen als z’n lokale peers) en dus meer uren investeert dan een NLer met 2.3 kind en een labrador, lijkt me logisch en niets met luiheid te doen hebben …
@dawwg: Als je de moeite had genomen om mijn stukje proza te lezen, dan zie je dat ik nl vergelijk met onze naaste Europese buurlanden, zoals Duitsland , Engeland, Italie etcetera. Dan gaat jouw epistel niet echt meer op.
In principe doe ik de wekelijkse boodschappen gewoon op de fiets. Paar grote fietstassen en een goede bagagedrager doen wonderen. Soms even twee keer fietsen, maar dat is niet erg. Ook de zaterdag-boodschappen zoveel mogelijk op de fiets. Je komt gewoon overal en ik ben net zo snel met de fiets in de stad als met de auto. En altijd plek om te parkeren.
Bij mijn eerste baan (opa vertelt) had ik een collega die een BMW 7 had. Hij woonde op minder dan 1 km van het werk, maar kwam ALTIJD met de auto. Wel een stuk omrijden natuurlijk, want anders werd de motor niet warm…
Een kilometer lopen met twee kratten bier is ook geen pretje. Begrijp die mensen wel die de auto pakken om naar de super 800m verderop te gaan…
Ik doe alles binnen een straal van 20km op de fiets, fiets dagelijks minimaal 20km. Achja, je moet ook iets als je geen auto hebt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).