3D-printer bespoedigt facelifts autofabrikanten [video]

Auteur: , 23 Reacties

De wereld wordt steeds sneller, en de concurrentie is moordend, zeker in de autosector. Als je als fabrikant de plank misslaat met een volumemodel, moet je dit dus snel rechtzetten. Het overkwam Chevrolet met de Malibu, en dankzij de 3D-printer ramden ze er in recordtijd een facelift door.

Stukje Malibu uit de printer

‘Oh, dus we maken tegenwoordig al hele auto’s met een 3D-printer?’ Nee, nog niet op zo’n grote schaal. Interieuronderdelen van een enkel prototype echter, die kunnen natuurlijk wel uit de printer komen rollen.

Zo neemt het aantal nuttige toepassingen van het apparaat hand over hand toe. Het is heus niet alleen dood en verderf dat in de vorm van guns uit de printer komt, pizza’s en zelfs levensreddende luchtpijpjes behoren tot de mogelijkheden.

Het ontwerpteam van Chevrolet maakte gretig gebruik van de techniek om voor een fractie van de kosten tijd van traditionele testonderdelen (kleimodellen) gewoon hun dingen te printen. Best handig, die vooruitgang. Bekijk hoe dit in zijn werk ging, begeleid door de saaiste presentator ooit, op autojunk!23 reacties

Ik heb ook al een aantal keer wat interieurdelen laten printen voor in dubbele cabines, heel erg handig maar erg kostbaar voorlopig.
@Jochempie: als het goed is wordt het goedkoper. Waren het complete dashboards?
@xiran: niet helemaal, maar wel een krappe meter lang. Betaal je even 600 ex voor..
Binnenkort komt er een 3d laser printer op de markt voor maar 2600 euro. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos, dan kunnen er dingen gemaakt worden die niet mogelijk waren.
@xiran:

waarom zou je onmogelijke dingen willen printen ??
@lincoln: voor makkelijker oplossingen die er nu bestaan bijvoorbeeld: plastic klauwen die tomaten pakken zonder dat de tomaat beschadigd (robot plukker). De plastische vervorming moet zo zijn dat elke vorm mogelijk is maar dat de tomaat ook niet valt.
@xiran:

als die robot goedkoper is dan manpower ..

dan is het een “goede” uitvinding ..
@lincoln:

Onmogelijk te fabriceren en onmogelijk zijn 2 verschillend zaken. Zo zijn er genoeg vormen die zich niet laten gieten, waarbij er bij verspanen enorm veel materiaal word verspild (als het al mogelijk is),… en dan kan je het tegenwoordig 3D-printen.
@Hupke:

yep .. de klassieke ambachten verdwijnen ..
@lincoln:

Op een moment dat iemand die 10 euro per uur verdiend minstens 32 euro per uur kost aan z’n baas verdwijnen die idd.
Maar wie weet als de economie deze kant blijft opgaan en de werkloosheid rijst de pan uit. Mss dat we dan terug creatieve mensen krijgen die zich de tijd en de moeite kunnen nemen van een vak te leren waarbij ze iets verdienen doordat ze iets kunnen. Ipv op 1-2-3 een diploma cultuur-toerisme of nog erger theopedagopsychogeschiedologie te behalen en daarna de rest van hun leven comfortabel op de kap van een ander gaan leven.
@lincoln:

Overigens zijn er voldoende vormen die geen enkel ambachtsman kan maken die toch 3d geprint kunnen worden.

2-weken heb ik nog een upright (is het nederlands woord ervoor fusé of? hoe noemt het in het nederlands) vast gehad, 3D geprint. Dus dan heb je gesintert titanium in een zeer complexe vorm. Dat maakt het mogelijk om die enorm veel lichter en toch sterker te maken dan die in een traditionele ophanging is.

Da’s niet mogelijk met traditionele productietechnieken. En dan kan een vakman of een goede ingenieur wel een mooie omweg rond het probleem zoeken, of er elders voor compenseren. Het punt is wel, als je heel simpel (betere vorm, enkel materiaal waar het nodig is) je afgeveerd gewicht kan verlagen, waarom zou je het niet doen?
er was een tijd dat GM elk half jaar een face-lift kon toepassen in 2 mm staal ..

anyway .. mooie manier om mallen te bakken iig ..
het auto ontwerpen is toch al dik 30 jaar niet sexy meer ..
Pffff chevrolet loopt achter, VAG doet dit al lichtjaren!
..ehum.. “‘Skyfall’ Aston Martin DB5 kwam uit de 3D-printer”
http://www.autoblog.nl/skyfall-aston-martin-db5-kwam-uit-de-3d-printer
@bigcar: Ja, een schaalversie ja :)
ik was in 2008 op de techniekbeurs in de jaarbeurshallen, en daar stond een smart fortwo, helemaal ge 3d-print…

was materialise, een vlaams bedrijf dat gespecialiseerd is in sls..


beetje oud nieuws dus, dit ;-)
@rnej: SLS (selective laser sintering) en SLA (stereolithografie) is niet hetzelfde als printen, want het materiaal komt niet uit een mondstuk zoals bij printers. Het materiaal ligt gewoon in de bak (SLS poeder en SLA vloeistof) en wordt met lasers verhit dáár waar het tot voorwerp moet worden.
@HDM: joh, ga een industrieel ontwerper eens het verschil uitleggen tussen printen en SLS

ik kan het videootje niet bekijken, maar dat lijkt toch sterk op SLS… en dan nog, 3d-printen is een verzamelnaam voor allerlei technieken ;)
@HDM:

En hoe denk je dat ‘3d printen’ gebeurt?
SLS, DLP, EBM,… dat printen is toch maar een verzamelnaam.
Als ik jouw moet volgen zou enkel FDM onder printen vallen?
Wow, wat een scoop! Ik werk al 15 jaar in de auto-industrie en toen werd er al met dergeljke technieken gewerkt, voor bumpers, grilles tot volledige inlaatsystemen voor de motoren. Dat je dit nog durft te brengen getuigt van je gebrekkige kennis van het wereldje. FAIL!
Gaaf! Wanneer het 3d-printen echt toegankelijk word voor iedereen, laat ik een levensechte 300 sl Gullwing printen :D
@michelinman: Met de auteursrechten die Daimler je gaat aanrekenen zal je niet goedkoper uit zijn hoor…
Lekker je eigen spareparts maken !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).